Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Közbeszerzések: nem mindig a legolcsóbb fog győzni

Nem a legolcsóbb, hanem "a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat" fog előnyt élvezni a közbeszerzéseknél a most készülő törvényjavaslat szerint. A politika azt ígéri – az érintettek azt is remélik –, hogy ezáltal több munkához jutnak a kisebb vállalkozások, több pénz jut nekik a 12 ezer milliárdból.
A tavaly kezdődött és 2020-ig tartó uniós ciklusban Magyarország 12 ezer milliárd forintból építkezhet. Ennek a pénznek a 60 százalékát gazdaságfejlesztésre akarják fordítani, úgy, hogy a korábbinál igazságosabban részesüljenek belőle a vállalkozások.

B. Nagy László szegedi országgyűlési képviselő, a megye fejlesztési biztosa hozta szóba egy szegedi sajtótájékoztatón, hogy e cél érdekében módosítani akarják a közbeszerzési törvényt. B. Nagy azt mondta, céljuk, hogy ezután a kisebb cégek, helyi vállalkozások könnyebben jussanak munkához.

A törvényjavaslatot el lehet olvasni a parlament honlapján. Május 19-én küldte el Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kövér László házelnöknek. A téma hivatalos előadója, felelőse Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A 279 oldalas szövegből 100 oldal a jogszabálygyűjtemény, a nagyobbik hányad a részletes indoklás.

Ami a munkákra pályázó vállalkozások ajánlatainak értékelését illeti, a javaslat úgy szól, hogy „a legalacsonyabb ár" helyett a cél „a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat" kiválasztása. A különbség hozzáértők szerint lényeges. A legjobb ár-érték arány meghatározásakor minőségi, esztétikai, környezetvédelmi és szociális szempontok is számítanak. Például – ahogy maga a javaslat fogalmaz – „a szerződés teljesítésében részt vevő személyi állomány szervezettsége, képzettsége és tapasztalata, amennyiben a személyzet minősége jelentős ha tással lehet a szerződés teljesítésének színvonalára". Nyomatékosítja: „a legalacsonyabb árat egyedüli értékelési szempontként nem lehet alkalmazni tervezési, mérnöki és építési szolgáltatások esetében, valamint építési beruházások megvalósítása során".

Ezt a változást emelte ki B. Nagy László, ez tűnik fel másoknak is. Kérdés, ez tényleg segíteni fog-e abban, hogy igazságosabb legyen a verseny.

Ördögi kör

Makón hosszú ideje fontos vitatéma, hogy a nagy beruházásokon rendre máshonnan érkezett, nagyobb vállalkozások dolgozhattak, helyiek ritkán jutottak szóhoz. A makói önkormányzat a minap átküldött egy közleményt, amelyből kiérződik: nagyon örültek a városházán, hogy sikerült tárgyalásos úton meggyőzni egy 50 milliós napelemes beruházás fővállalkozóját, vonjon be makói cégeket is a munkába. – A megye más városaiban működtek olyan építő cégek, amelyek utódai a rendszerváltás után és azóta őrzik pozícióikat, vagy tovább erősödtek. Makón nem volt ilyen cég – magyarázza Tóth István, a Marosmenti Vállalkozók Szövetségének elnöke. – Kisebb vállalkozások működnek, de hiába jók, a nagy cégekkel, főleg a multikkal szemben egy-egy ajánlat megtételekor nem tudtak versenyképesek lenni áraikban. Így referenciákat sem szerezhettek ilyen nagyobb munkákról. Abban bízunk, ebből az ördögi körből végre ki lehet törni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszakította a kerítést, a ház udvarában állt meg

Lecsúszott a töltésről és egy ház udvarában állt meg egy Röszke felől érkező régi típusú Lada péntek reggel Szentmihályon a Kapisztrán úton. A 20 éves sofőrt kórházba szállították. Tovább olvasom