Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Közbiztonsága minősíti a települést

Mórahalom - Mórahalom: mintatelepülés. Nemcsak Csongrád megyében, országosan is példa arra, hogy a rendszerváltás óta igenis meg lehetett változtatni a helyi „kisvilágot". Hogyan? Lapunkban azért szentelünk tízrészes sorozatot a kisvárosnak, hogy ezt bemutathassuk.
Miként vált élhető kisvárossá, közigazgatási központtá, a kistérségi összefogás szimbólumává. Hogyan lett a Homokhátság álmos településéből turistákat vonzó, hatezres fürdőváros, hogy vált fogalommá az agráriumban a Mórakert, miért jönnek ide befektetők a leggazdagabbnak vélt Nyugatról, Hollandiából vagy Belgiumból is?

A jövőben egy település egyik értékeként azt fogják számon tartani az infrastruktúra mellett, hogy milyen a közbiztonsága – mondta Nógrádi Zoltán polgármester. Mórahalmon sokat adnak arra, hogy ne féljenek az emberek, ha kilépnek az utcára, és ne féljenek a tanyán élők sem amiatt, hogy a határ közelében laknak.

A rendőrség régi épülete... Fotó: Miskolczi Róbert

A kisvárosban már 1996 óta egységes rendszerben, úgynevezett riasztási központban gondolkodtak, amely csak nemrégiben lett teljes. Mára egy szervezetbe, helyileg pedig két egymás melletti, a szegedi út mentén fekvő épületbe tagozódott a mentőszolgálat, a központi orvosi ügyelet, polgárőrség, a polgári védelem, a rendőrség és a határőrség.

A riasztási központhoz mellesleg a rendőrség 2003-ban költözött ki a polgármesteri hivatal mellőli épületből, és kapott általa új külsőt a ház, a határőrség új épületét pedig tavaly adták át. Most, hogy január 1. óta a határőrség a rendőrséghez tartozik szervezetileg, Mórahalmon mi sem változott. (A riasztási központhoz mellesleg még a tűzoltó egyesület is csatlakozott, amelyet a későbbiekben önkéntes tűzoltósággá szeretnének fejleszteni.)

...és a mai, modern riasztási központ Mórahalmon. Fotó: Miskolczi Róbert

A szervezetek koncentrációja, egy helyre telepítése beváltotta a hozzá fűzött reményeket – foglalta össze a tanulságokat Rozsnyainé Hódi Mária, a polgármesteri hivatal szociális és igazgatási osztályvezetője. Mórahalom biztonságos település lett, csak vagyon elleni bűncselekmények, főleg lopások fordulnak elő: földeken kint hagyott berendezések tűnnek el, vagy tanyákba surrannak be tolvajok.

Mórahalom egy pályázat keretében – Gyerekeink védelme – jövőnk védelme címmel – olyan programot valósított meg a környező településekkel együtt, amelynek eredményeként úgynevezett kistérségi bűnmegelőzési paktum jött létre a kisváros és a községek között. A Magyarországot képviselő projekt most január elején Lisszabonban, egy konferencián második helyezést ért el.

(Folytatjuk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szépséggel üzletel Rubint Réka

Szeged - Az érvényesüléshez fontos a szépség, a szépséghez pedig a belső harmónia – vélekedik Rubint Réka. A fitnesz edzőből üzletasszonnyá avanzsált kétgyermekes anyával szegedi szépségszalonja megnyitóján beszélgettünk. Tovább olvasom