Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Közel 60 ezer rászorulót segít az egyházmegye

Közüzemi tartozás rendezésétől táboroztatáson és kályhaosztáson át a pelenkacsomag-osztásig számos akcióval támogatták a rászorulókat.
A Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász fennállásának 25. évfordulóját ünnepli idén. Csaknem 50 csoportot működtet Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Mintegy harmincezer támogatottja volt eddig: közüzemi tartozás rendezésétől táboroztatáson és kályhaosztáson át a pelenkacsomag-osztásig számos akcióval támogatták a rászorulókat. Legismertebb programjuk a Szent Erzsébet hajléktalan teajárat, melyet a kezdetek óta működtetnek – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A Bálint Sándor Egyházmegyei Szeretetszolgálat idősek nappali és bentlakásos gondozását, ápolását, támogató szolgáltatást és szociális étkeztetést nyújt, a középsúlyos értelmi fogyatékkal élők lakóotthoni gondoskodását végzi, illetve átmeneti szállást, nappali melegedőt és éjjeli menedékhelyet tart fenn hajléktalanok számára. A szegedi volt az ország első szociális intézménye, mely minősítést és nemzetközi akkreditációt kapott. Az egyházmegye működteti az ország egyik legnagyobb nevelőszülői hálózatát is.

Ennek köszönhetően kiemelkedően jó statisztikát mutathatnak fel: a család nélküli gyerekek 92 százaléka nem intézményben él. Ehhez kellenek a folyamatos nevelőszülő-toborzások is – Szegeden például az utóbbi években többszörösére nőtt a befogadó családok száma. Ráadásul 2013 óta módszertani feladatokat is ellátnak 9 megye és a főváros területén, hogy a 25 ezer család nélküli fiatal a lehető legjobb ellátást kaphassa.

Kothencz János, a Szeged–Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója úgy fogalmazott: sokan vannak bajban, akiket fontos felkarolni – ebben jár elöl az egyházmegye. A Karitász 30 ezer támogatottja mellett a szociális intézményekben közel 7 ezer ellátottról, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál pedig az Ágota Alapítvánnyal közösen, összesen 16 ezer gyermekről gondoskodnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sajtok és a húsok barátja újabb nyertesünk, Ocskó József

A sajtok és a húsok barátja újabb nyertesünk, Ocskó József
Főleg húsételekhez vásárolt be a szegedi Ocskó József a Délmagyarország Telekosár nevű játékán nyert 25 ezer forintos utalványból az újszegedi Príma Novában. Tovább olvasom