Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Közel kétszázan jelentkeztek már életmódklubunkba

Szeged - Szerdán lejár a jelentkezési határidő a Mozduljunk! elnevezésű fogyókúra- és életmódklubunkba. Nagy örömünkre, eddig közel kétszázan jelezték, hogy részt szeretnének venni programunkban.
A szakembereink értékelik majd a beküldött jelentkezési adatokat, egészségi állapotokat és ennek fényében választják ki azokat, akik elkezdhetik velünk a szegedi Squash Club Szabadidőközpontban a munkát. Aki kimarad a mostani programból, ne keseredjen el, ugyanis alternatív megoldást, javaslatot adunk a számára.

Közel kétszázan jelezték eddig, hogy be szeretnének lépni Mozduljunk! elnevezésű fogyókúra- és életmódklubunkba. A határidő azonban február 27-én lejár. Nagy örömünkre szolgál, hogy ilyen sokan megmozdultak, és úgy gondolták, tenniük kell valamit az egészségükért. Természetesen a jelentkezési lapon feltüntetett személyes adatok, egészségi állapot is közrejátszik abban, hogy dr. Mikulán Ritának, programunk szaktanácsadójának, az Országos Sportegészségügyi Intézet megyei rendelője vezetőjének és a szegedi Squash Club Szabadidőközpont szakembereinek kire esik a választása. Ki az, aki valóban rászorul a segítségre, és indokolt az orvosi kontroll és speciális ellátás.

Egyedi órabeosztás

A három hónapon át tartó programban ötvenen vehetnek majd részt, a többieknek pedig egy alternatív megoldást fognak felkínálni szakembereink. Az életmódklubba való belépés úgy kezdődik, hogy kollégánk értesíti a jelölteket, majd a március 3-án kezdődő héten részt vesznek Mikulán Rita sportorvosi és koleszterinszint-mérő vizsgálatán. Ezt követően egy nagy közös eligazítást tartanak a Squash Club Szabadidőközpontban, ahol egy rendkívül mobilis órabeosztás alapján mindenki a saját szabadideje és igénye szerint kiválaszthatja a neki megfelelő heti három alkalmat. És hogy valójában mi vár azokra, akik elkezdik a munkát a Mozduljunk! kampány keretében? Nos erről hétről hétre beszámolunk majd Gyógy-ír magazinunkban, elöljáróban csak ízelítőül ismertetünk pár dolgot.

Az aerob típusú mozgásprogram kiegészíthető erőtréninggel, amely hetente 2-3 alkalommal végezhető. Fotó: DM/DV

Néhány perces vizsgálat

A program használata során egy orvosi diagnosztikai műszer segítségével felmérik a jelentkezők fizikai állapotát, a kapott adatokat beviszik az IWC Life Guide-programjába, amely az eredmények alapján személyre szabott mozgás és táplálkozási programot ajánl, amely a tudomány legfrissebb kutatási eredményeire támaszkodik. A program elkészítésében hazai nagy tapasztalattal rendelkező sportorvosok vettek részt. A Life Guide-program hozzásegít az optimális testsúly és egészségi állapot eléréséhez és annak megtartásához.

Life Guide-program

A megmért és a Life Guide-programba bevitt adatok: kor, nem, magasság testtömeg (kg). izomtömeg belső szervekkel együtt (kg), jobb karizom tömeg (kg), bal karizom tömeg (kg), jobb láb izomtömeg (kg), bal láb izomtömeg (kg), testzsírszázalék (%), bioimpedancia értéke, összes testfolyadék mennyisége (%), alapanyagcsere-energia (kcal/24 h), csukló körfogat (cm).

Az IWC életmódmenedzser programja egy speciális diagnosztikai vizsgálatot követően mozgásprogramot és a megfelelő étrend követéséhez szükséges személyes tanácsokat ad. A speciális programot az IWC a nemzetközi és hazai szinten is tevékenykedő, neves sportorvosok és táplálkozási tanácsadók közreműködésével dolgozta ki. A diagnosztikai állomásokon végzett vizsgálat mindössze néhány perc alatt olyan adatokkal szolgál, melyek segítségével gyorsan és egyszerűen megvalósítható a személyre szabott egészségterv elkészítése, valamint a program által elérhető eredmények hosszú távú követése is. A programmal részletes információkhoz juthat minden jelentkező szervezetének állapotáról. A program dietetikai hátterű étrendajánlót és kalóriakalkulátort is tartalmaz és elsősorban aerob típusú mozgásprogramokat kínál.

Úszás, gyaloglás, kerékpározás

A tartós mozgásprogram megfelelő kalóriaértékű diétákkal kombinálva a zsírszövet csökkenését, az izomtömeg növekedését, a zsírszövet és az izom triglicerid tartalmának csökkenését segíti. A mérsékelten elhízottaknak aerob típusú, nagy izomcsoportokat mozgató programokat ajánlanak (úszás, futás, kocogás, gyaloglás, kerékpározás, szobakerékpár, stb.). Az aerob típusú mozgásprogram kiegészíthető erőtréninggel, amely hetente 2-3 alkalommal végezhető, kis súlyokkal, vagy a lehetőség szerint megfelelő erőgépeken. Az erőedzés és az aerob típusú dinamikus mozgásprogram egyértelműen a testtömeg csökkenés és az izomtömeg növekedését eredményezheti.

Adatok a mérőműszerről

Multifrekvenciás, bioimpedancia-analízis elvén működik, a mérés során kis elektromos áram fut át a talprészen keresztül a testen át, hogy a testösszetételt elemezze a multifrekvenciás elemzés alacsony és magas frekvenciájú áramot használ, mely lehetővé teszi a testfolyadékok pontos mérését. Az 50 KHz alatti alacsony frekvencia a sejten kívüli, míg a 200 KHz magas frekvencia a sejten belüli folyadékot méri a magas frekvencia használata, összefügg a mérési pontossággal a mérés a teljes testösszetétel mellett egyidejűleg az egyes testrészek komponenseit meghatározza hatpontos, mérőelektróda rendszerrel ellátott több funkciós, test-összetétel analizáló készülék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csontsűrűséget is vizsgálnak az új szegedi mérésközpontban

Szeged - Magyarországon népbetegségnek számít a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a csontritkulás. Tovább olvasom