Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Közelít egymáshoz a hazai és a külföldi tej ára

Magyarország, Szeged - Azonos árrést kell alkalmazni augusztus elejétől az üzleteknek a hazai és a külföldi tej esetében: a legtöbb szupermarketben a magyar tej kárára mért eddigi 50-100 forintos különbség 15-20 forintra csökkent. A legolcsóbb literes külföldi UHT tejet a Tescoban láttuk 135 forintért, míg a legolcsóbb hazai tejet a CBA kínálja 139 forintért.
Elsöprő többséggel szavazta meg az országgyűlés a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvénymódosítást, amely új rendelkezésként megtiltotta a diszkriminatív árazást. Az augusztus elején hatályba lépett jogszabályváltozással kiküszöbölhető, hogy a kereskedők azonos termékeknél más árrést alkalmazzanak a magyar, illetve a külföldi áruknál.

A tilalom többek között a tej árazásánál fontos, ugyanis az egymással versengő láncok becsalogató termékként tekintettek a tejre. Legfőbb céljuk, hogy a konkurenciánál olcsóbban adják azt remélve, hogy ez beviszi hozzájuk az embereket, akik ezáltal a többi terméket is náluk veszik meg. Ennek érdekében az importtejet minimális, 1-4 százalékos árréssel adták el, vállalva, hogy veszteség keletkezik rajta. Ezzel szemben a magyar tejeknél 20-40 százalékos volt az eddigi haszonkulcs, hogy az importtej beszerzésével járó költségeket a magyar termékeken behozzák.

 a nyári melegben jobban fogynak a tartós élelmiszerek
A nyári melegben jobban fogynak a tartós élelmiszerek.
Fotó: Frank Yvette

Eltérő gyártási költségek

A Rókusi körúti Tescoban sok vásárló kosarában láttunk egész karton tejet: kivétel nélkül a külföldit vitték. Nem csoda: a legolcsóbb tejek közt még mindig 64 forint a különbség a külföldi javára. A makkosházi Lidlben ez csak 20 forint. Azonos árrés mellett mitől olcsóbb az import? A Terméktanács szerint komolyabb technológiai különbség nincs a feldolgozók között, és a nyerstej felvásárlási ára is közel azonos, a gyártás költségei azonban eltérnek. Az energiaár, a dolgozók bére és adója között vannak nagyobb különbségek, és az is számít, kinek mi a fő profilja. Amely cégnek nem a dobozos tej a fő terméke, az nagyon olcsón is hajlandó megválni tőle – ezzel újra képes letörni a hazai árat.

– A törvény augusztusban lépett hatályba, az azóta eltelt két hét tapasztalataiból még korai lenne következtetéseket levonni. Azt viszont érzékeljük, hogy a korábbi elég nagy, akár 50-100 forintos különbség jelentősen, 10-20 forintra csökkent egyes esetekben – kommentálta a diszkriminatív árazást tiltó törvény eddigi hatásait a Tej Terméktanács. A Coop nagyáruházban lévő üzletében megállapítottuk: a magyar Farmer valóban közelít a Tátra felé.

A szegedi székhelyű Sole-Mizo Zrt. tejének literje csak 15 forinttal volt drágább a cseh gyártmánynál. A legolcsóbb magyar UHT már verte szlovák riválisát: az Euromilk literje 16 forinttal volt drágább a hazainál. A vásárlók ottlétünk alatt kivétel nélkül magyar tartós tejet tettek kosarukba, pedig a külföldi sokkal jobban szem előtt volt a boltban. – Eddig is előnyben részesítettem a magyar tejet, de a 30-50 forintos árkülönbség sok volt. 15 forintot azonban még én is kibírok, ha ezzel a hazai termelőket tudom támogatni – mondta a nyugdíjas Kispál Józsefné.

A magyar tulajdonban lévő CBA élelmiszerlánc még a törvénymódosítás előtt kijelentette, hogy az elkövetkezendőkben nem vásárolnak külföldi UHT tejet. A CBA Cent szegedi áruházában ennek ellenére láttunk szlovák dobozost, amelynek ára hajszálpontosan megegyezett a legolcsóbb magyar tej árával: mindkettőt 139 forintért árulják. – Külföldi tejből elég sok volt raktáron: ezeket lehet látni üzleteinkben. Amennyiben a magyar termelőktől azonos feltételek mellett tudjuk megvásárolni a tejet, a jövőben sem szándékozunk importot venni. A nyár tejeladás szempontjából szolid, a szeptemberi iskolakezdéssel nő meg a forgalma. Csak akkor térünk vissza a külföldi tej forgalmazására, ha itthon ellátási nehézségek adódnának, vagy jelentős árkülönbség alakulna ki a külföldi javára – mondta lapunknak Fodor Attila kommunikációs igazgató.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. czindi 2012. augusztus 24. 08:03
  „36. macs, igen.”
 • 37. maroskakaroly 2012. augusztus 23. 14:38
  „Mi sok tejet iszunk. Ilyen is-olyat is. Szerencsére a gyerekek is szeretik. Az új mániájuk persze az internet és nyomják a játékokat. Most mutatták (a tejről jutott eszembe) hogy van egy oldal, ahol a tejről vannak kérdések a cikkek alatt, amivel pontokat lehet gyűjteni és utána levásárolni. Ez az: http://minu.me/-szeretjukatejet”
 • 36. macs 2012. augusztus 23. 12:04
  „35. czindi,
  szakmabeli vagy?
  Én szoktam kefirt csinálni, mivel vannak kefirgombáim. Abból a tejből, amiből kefir lett, nem marad vissza fehér lötty. Időnként csinálok sajtot és túrót is, aminek a végeredménye egy zöldes átlátszó folyadék, ha jól tudom savónak hívják.
  Nos, ha igazad van, hogy a különféle tejtermékek ára fedezi a cég költségeit, akkor akár jelképes, mondjuk göngyöleg áron is adhatnák azt, ami, mint mondod értéktelen lötty. Na, ez aztán a kész átverés. :-D”
 • 35. czindi 2012. augusztus 23. 08:19
  „31. macs: nem, nem dobozolják be. Először kiveszik belőle a tej-fehérjét, a tejzsírt, és minden értékes anyagot, készítenek belőle tejfölt, túrót, joghurtot, stb. ( persze azért filléres adalék ezekbe is kerül bőven!) A maradék fehér löttyöt "földúsítják" adalékanyagokkal, és árulják "akciósan" 139 ft-ért. A tej átvételi ára és e-közötti különbség bőven fedezi az összes dolgozói és egyéb költségeket! Szóval macs, ne menj el közgazdásznak...”
 • 34. istvang58 2012. augusztus 22. 14:35
  „Mot már elérjük azt, hogy a rossz tej is drága lesz, ezt nem azért mondom, hogy a magyar bolti tej jó.
  Én nagyon régen nem veszek boltba semilyen ocsmány tejnek mondott terméket, amelyből mindent kilopnak amit a tehén nagy szorgalommal beletesz. Van olyan helyem, ahol 2 nyugdíjas szórakozásból tart tehenet és 120,-Ft-ért adja literjét annak a tejnek ami a szemem láttára jön a tehénből. Kiváló túrót, sajtot lehet készíteni belőlle.
  De azt sem értem mitől fehér a bolti tej, a színét nem birják kilopni?”
 • 33. info 2012. augusztus 22. 11:42
  „Egy frászt közelít, kóstold meg a valódi tejet és érezni fogod a különbséget! Sem ízben sem árban föl sem veheti a versenyt!”
 • 32. Lutetia 2012. augusztus 22. 11:05
  „Ami a NEM-UHT (azaz a hűtőben tartandó) tejeket illeti: régiónkban ugyanaz a cég egyazon tejből állítja elő az olcsó (gazdaságos) és a drága magyar tejet egyaránt. A különféle csomagolású (és különféle árú) árucikkek pontosan ugyanazt a tejet tartalmazzák. Ugyanaz a tej van a Tesco vagy a Spar gazdaságos csomagolású dobozban, mint ami az előkelőbb márkanévvel ellátottban. Ezt egy családtagom állapította meg, aki az illető tejüzemben nemrég szakmai gyakorlaton üzemlátogatáson járt.
  Nem érdemes a drágábbat venni.”
 • 31. macs 2012. augusztus 22. 10:57
  „29. menyhártzsuzsanna,
  szerinted a termelőtől megvásárolt tej, hogy kerül el az üzembe, ahol feldolgozzák, pl. bedobozolják? Szerinted a szállítás, az energia, a munkások bére az 0 forint? Aztán a termék hogy kerül a boltba? Az üzlet költségeiről ne is beszéljünk. Összejön, hidd el! :-)”
 • 30. hasasmacska 2012. augusztus 22. 10:22
  „Én csak annyit szeretnék hozzáfűzni a cikkhez, hogy amikor én még egyetemistaként a Sole-Mizoban dolgoztam, láttam, hogy milyen alapanyagból készítik a tejet és azóta nem iszom ezt a márkát. A már lejárt tejet - amelyet a boltokból visszaküldenek- visszadolgozzák, sőt még azt a tejet is, amiben csak úgy nyüzsög a csonti. Azt nem tudom, hogy külföldön hogyan készítik a tejet, de azt tudom, hogy azzal a céggel nagyon nincs minden rendben.”
 • 29. menyhártzsuzsanna 2012. augusztus 22. 08:33
  „A dobozos, UHT-s és egyéb szörmedvényeknek még annyi köze sincs a tejhez, mint a trójai falónak az epsoni derbihez....csak azt nem tudom, hogy amikor a magyar parasztoktól 60-70 ft-éer veszik át a tejet ( és hol fizetnek, hol nem, és esetleg csak hónapok múlva?!) akkor hogy lesz ebből "akciósan" is min. 139 ft, miközben a tejre legfeljebb már csak a színe emlékeztet?!”
 • 28. Mathiasking 2012. augusztus 22. 06:38
  „Kíváncsi leszek, mennyi lesz a KSH inflációs rátája 2012-re. Szerintem maximálisan hazudni fognak, mert hogy 3% alatt nem lesz az bizonyos.”
 • 27. hoppárézimi 2012. augusztus 22. 06:11
  „Mindenkinek, aki szidja a CBA-t... Mi oda járunk, mert ott tudunk legolcsóbban bevásárolni. (Mondjuk a Primába érdemes kimenni) És a nagy "magyarkodásról" annyit, hogy pl, felvágottból is lehet venni külföldit, mert árulnak, igaz, minőségit, van magyar Rákóczi szalámi meg a többi Pick csoda, ami a magyarnak megfizethetetlen, de pl. nemrég kezdték el forgalmazni a Wiesbauer márkanevű (na, az minőség) szalámit, néha felvágottat, akkor időnként van bajor vendégváró nevű is, az is német, mindkettő fele árú, vagy olcsóbb, mint a magyar. Egy érdekesség azért megfogott.
  A macskaeledelből az azonos márkanevű, itthon készült (onnan lehet tudni, hogy a vonalkód ötössel kezdődik) ára felment 40 forinttal. Az osztrákiában készült (négyes a vonalkódja) meg lement 10 Ft-tal. Így a magyar 169 Ft, az osztrák meg 109. :-O Én mostanában sajnos a minőség miatt tudatosan rámegyek a külföldire, és ennyi. Magyar termékből amiben még nem csalódtam, az az AVE ásványvíz, és a Mizo cuccok.

  Egyébként Zazie-nál nagy pont, teljesen igaza van.”
 • 26. tótkomlósi 2012. augusztus 21. 21:03
  „Aha, a géptehénből meg 140F-ért jön a TISZTA teJ!
  Meg házhoz is annyiért hozzák a szintén TISZTA tejet!
  Nem a leszeparált, tehenet se látott akármilyen fehér italnak nevezett pancsot. Ami nem alszik meg, hanem megpenészedik!

  Igyátok csak!”
 • 25. kvendi 2012. augusztus 21. 20:02
  „Inkább házi tejet veszünk- (isszuk , forraljuk vagy aludt tejnek, túrónak készítjük), mint a dobozos UH tej, igaz az utóbbival nincs semmilyen munka, csak a papír szemét + még....!

  /Legutoljára a 60-as években ittam itthon finom tejet(üvegest) és később Svájcba , szintén üveges tejet...!
  Aki akarja az úgyis utána megy a jó minőségű házi tejnek(mint pl.: a jobb minőségű kenyér esetében, kovászos kenyérre gondolok), akinek meg jó az csak igya a "műtejeket"...akár fele áron is..., de nem válik az egészségükre - hosszútávon...! /

  -(A napi kávét amúgy én , nyers tejjel iszom, vagy forralva, mindegy, az a lényeg, nem mindig magában a kávét...! )-”
 • 24. Ferrer 2012. augusztus 21. 18:56
  „Most nem mindegy, mennyibe kerül a tej? Én nem vagyok tehénborjú, hogy igyam a tejet magában.. undorító.”
 • 23. macs 2012. augusztus 21. 18:14
  „10. vmagdi,
  ne bántsd a nyugdíjasokat, kérlek. Ne gondold, hogy habzsi dözsi, ha a cikkbeli hölgy megveszi a drágább tejet. Van olyan ismerősöm, akinek 1 liter tej némi egyébbel (pár szelet kenyér, párizsi), napi 3 étkezést jelent.”
 • 22. Anmari51 2012. augusztus 21. 17:24
  „Anmari51
  10. VMagdi szerintem ne írigyeld a nyugdíjasok életét, bár feltételezem oka van annak, hogy ilyen szomorúan nyilatkozol. A nyugdíjasok többsége 30, 40, sőt talán ennél is több évig dolgozott és fizetett járulékokat, "eltartotta" az ő aktív életében nyugdíjasként élőket. Mert ez már csak így volt, van a felosztó kirovó nyugdíjrendszerben. Hidd el nekem a nyugdíjasok többsége nagyon is megalázó alacsony nyugdíjból él! Különösen szűkös és sok mindenről lemondó idős honfitársunk van azok között akik már egyedül élők. Túl sokan vannak akiknek a világon semmi írigylésre méltó nincs öreg napjaikból! Az, hogy a riportalany pont olyan nyugdíjas aki esetleg nem nélkülöz, nem jelenti azt szavaddal élve, hogy habzsi dőzsi volna a nyugdíjasok táplálkozási lehetősége! Remélem te is leszel nyugdíjas és gondolom a szeretteid között él nyugdíjas is, talán kérdezd meg őket mennyire szép és jó, gondmentes az öregkoruk! Vajon ők is erre vágytak aktív korukban? Szerinted hány olyan nyugdíjas van aki a receptjeit nem tudja kiváltani, vagy szelektál, vagy már nem is viszi magával a gyógyszertárba? Szerinted hány nyugdíjas főz rendszeresen húsoscsontból, vagy csirke far-hátból ebédet? Szerinted hány nyugdíjasnak gond a havi rezsi költség megfizetése? Szerinted hány olyan nyugdíjas él Magyarországon aki hosszú évek óta nem nyaralt és luxus így nem jár moziba& színházba? Sorolhatnám még de minek igazságosság soha nem volt és nem is lesz társadalmi viszonytól függetlenül! Nem az a baj, hogy van akiknek aktív életükben és a nyugdíjas életükben is gond nélkül telik mindenre, a minőségi életre is, az nagy baj, hogy ebben és abban a társadalmi rétegben is egyre nő azoknak száma akik méltánytalan élethelyzetben tengetik életüket és még a napi jól lakottság is luxus! Mert tudod élni sok féleképpen lehet, csak nem biztos, hogy érdemes!”
 • 21. Dr.Evazan 2012. augusztus 21. 16:11
  „Jobb az 1,5 %-os, mert a zsíros tejtől magasabb a vérnyomás, meg a koleszterin. Nem beszélve arról, hogy jól hízlal is a zsíros tej, azért van annyi dagadt disznó, akik nem bírnak 50 métert sem elfutni, csak lihegnek...”
 • 20. szegedivagyok 2012. augusztus 21. 15:21
  „én nem iszok tejet.”
 • 19. qrumpli 2012. augusztus 21. 14:56
  „Vajon mindegyik látott tehenet?
  Biztosan nagyon finom és egészséges az agyon macerált tej is,
  de azt inkább másnak hagyom.
  Érdekes mert a hazai magán tejárusítóknál tej ízű tej található.
  Még az is lehet ,hogy egészségesebb?”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntetések az ünnepen

Rangos kitüntetéseket adtak át a napokban a nemzeti ünnep alkalmából. Több Csongrád megyei is elismerésben részesült. Tovább olvasom