Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Közepesnél jobb - ezt várják búzából

Szeged - Végre nincs aszály, viszont a hűvös idő miatt lassabban érnek be a szemek a kalászosoknál – erről a saját szemükkel is meggyőződhettek a szakemberek a Gabonakutató Nonprofit (GK) Kft. keddi szeged-kecskéstelepi fajtabemutatóján.
Közepesnél jobb, de az is lehet, hogy kifejezetten jó termés várható idén búzából a mostani állapotok alapján: az eddig leesett csapadék mennyisége biztató, az viszont még kérdés, milyen lesz a gabona minősége – mondta Bidló Gábor, a BUNGE Zrt. gabonakereskedelmi vezetője kedden Szegeden, a Gabonakutató Nonprofit Kft. kecskési kalászos fajtabemutatóján. – A szemek ugyanis a hűvös időben lassabban érnek. Mivel a talaj telítődött nedvességgel, olyan aszály, mint amilyen tavaly volt, biztosan nem várható.

A szemek a hűvös idő miatt lassabban érnek. Fotó: Frank Yvette
A szemek a hűvös idő miatt lassabban érnek.
Fotó: Frank Yvette

2012-vel kapcsolatban azt mondták eddig a szakemberek, közepesnél jobb termést hozott az év a szárazság ellenére is: hektáronként átlagosan 4,5 tonna gabona termett. Idén ennél többet várnak. A nagyobb mennyiség viszont a piac törvényei szerint lenyomja az árakat. Egy éve 55–60 ezer forintra állt be a gabonapiac: ennyit adtak egy tonna búzáért. Idén, ha 4,5 tonna terem majd egy hektáron, akkor az legalább 5000 forinttal olcsóbb lesz. 2012-ben közel 5 millió tonna gabona termett az országban, ebből 2 millió tonna exportra ment.

A kalászos fajtabemutatón a vendégeket Szilágyi László, a GK Kft. ügyvezető igazgatója és Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte.

Késik majd a betakarítás

Egy évvel ezelőtt június közepén már aratták az őszi árpát a gazdák, akkor hetek óta 30 fok körüli hőség volt. A búzaföldek nagy részén is már egy héttel Péter-Pál előtt elindultak a kombájnok. 2012. június 28-án jelképes Csongrád megyei nyitórendezvényként egyszerre kezdődött el a búza betakarítása Tiszaszigeten és a határ túloldalán, Törökkanizsán. Idén jó, ha június végén nekiveselkedhetnek az árpának, annak ellenére is, hogy a hétvégétől már melegebb időre lehet számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatalokkal töltik meg a Sólyom utcai épületet

Nem rehabilitációs központ lesz, hanem a megváltozott munkaképességűkkel foglalkozó hivatalok költöznek a tarjáni Sólyom utcába. Tovább olvasom