Délmagyar logó

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 19°C Még több cikk.

Középiskolai felvételi továbbtanuló nyolcadikosoknak

Szeged - Az országban közel 62 ezer nyolcadik osztályos írt múlt szombaton központi felvételi dolgozatot magyarból és matematikából, ami sok középiskolában az általános iskolából kikerülő nyolcadikosok felvételének egyik feltétele.
Az Oktatási Minisztériumból kapott adatok szerint a középiskolai felvételi Csongrád megyében érdekes képet mutat. A megye középiskoláiban közel 2500 nyolcadikos írt felvételi tesztet, ebből több mint 2300-an Szegeden. Az adatokból úgy tűnik, mint ha az írásbeli felvételi vizsga Szegeden kívül, a megye többi középiskolájában ritka kivételnek számítana. Erről, és a középiskolai továbbtanulás aktualitásairól kérdeztük Dr. Gera Tibort, a szegedi Eötvös József Egységes Gimnázium igazgatóját.

A Szegedi Kistérség fenntartásában működő intézmény igazgatója szerint a jelentkezési statisztikák mögött, meglepő módon a gyereklétszám csökkenése áll. A középiskolák általában nem szerveznek felvételi vizsgát azokban a városokban, ahol kevesebb középiskola működik, mert van elég férőhelyük a gyerekek fogadására. Véleménye szerint középiskolai férőhely Szegeden is van elegendő, itt épp a középiskolák gyerekekért folytatott versenye vezetett a jelenlegi helyzethez: hátha a szülők úgy gondolják, hogy az az „erősebb" középiskola, ahol van felvételi. Az Eötvös még tartja magát ahhoz az elvhez, hogy csak a tagozatos osztályaikba jelentkezőknek írnak elő felvételit, ahol többszörös a túljelentkezés. Az általános tantervű osztályaikba kisebb a túljelentkezés, itt a diákok általános iskolai tanulmányi eredménye alapján rangsorolják a jelentkezőket.


Kistérségi fenntartású intézményként az Eötvös a Szegedi Kistérség nyolcadikosainak intézményen belüli folyamatos továbbhaladását azzal ösztönzi, hogy ők felvételi nélkül, tanulmányi eredményeik alapján kerülhetnek be a gimnázium tagozatos osztályaiba is. Igen sokan érkeznek azonban „kívülről", a szegedi általános iskolákból. Közülük január 23-án 132-en írták meg a közös írásbeli felvételit. Ez nagyjából kétszerese a rendelkezésre álló, felvételihez kötött férőhelyeknek. A diákok február 11-ig kapnak értesítést az írásbeli eredményéről.

A nyolcadikosok február 19-éig dönthetik el, hogy mely középiskolákba adják be jelentkezésüket. Sok nyolcadikosnak problémát jelent, hogy lemarad a jelentkezést megelőző írásbeli felvételiről, vagy az rosszabbul sikerül annál, amit vártak. Az Eötvös számukra is kínál megoldást, ők is jelentkezhetnek hozzájuk, mert a jelentkezők az írásbeli eredményét a szóbeli felvételi vizsgán általános iskolai osztályzataikkal kiválthatják. Az igazgató szerint ez talán enyhíti a felvételi rendszer jelenlegi ellentmondásait.


Arról, hogy az Eötvös mit kínál a gimnáziumba jelentkező nyolcadikosoknak, az érdeklődők egyebek között a gimnázium honlapjáról is tájékozódhatnak. Egyedülálló, hogy a gimnázium 11. évfolyamos tanulói valamennyi tanult nyelvből ingyenes próba nyelvvizsgát tehetnek, angolból, - amit az iskola valamennyi diákja tanul - részben két, amerikai vendégtanár segítségével. A sikeresen próbavizsgázók kedvezményt kapnak az „éles" vizsga díjából is, ha az állami nyelvvizsgát az intézményben működő akkreditált nyelvvizsgahelyen teszik le. Az előző tanévben 400 tanuló veselkedett neki a próba nyelvvizsgának, közülük 100 sikeresen vette az akadályt, 30-an pedig már az „éles" vizsgán is túl vannak. Az intézmény tanulói az ECDL informatikai vizsgát is helyben tehetik le. A vizsgáztatás 2008 áprilisában indult, azóta 407 sikeres modulvizsgát tettek a tanulók az intézmény akkreditált vizsgaközpontjában. Ebben a tanévben további 300 sikeres vizsga várható.


Szeptember 1-jén az Eötvösben a következő osztályok indulnak: 5 évfolyamos angol nyelv-informatika tagozat, 4 évfolyamos angol nyelvi tagozat, 4 évfolyamos mikrobiológiai tagozat, 4 évfolyamos anyanyelvi kommunikáció tagozat, 4 évfolyamos labdarúgás tagozat, 4 évfolyamos általános tantervű fakultációs osztályok.

(x)

Olvasóink írták

 • 3. Giga 2010. február 25. 12:38
  „1. hozzászólás N.P. 2010.02.04. 13:38

  Most olvasom csak, N.P,<moderálva> Fogalmad sincs miért mentek el a lektorok. Segítek, azért mert két kis hülyegyerek volt, akik kirándulni jöttek Európába. És itt meg dolgozni is kellett volna...”
 • 2. olmosnyomdasz 2010. február 04. 21:19
  „Egy gyermek annyit tanul, amennyit akar. Ha annyit tanulna, amennyit tanítanak neki, csupa "elit" képződne!
  Ne tessék az iskolát minősíteni azért, hogy a gyermek nem akar megfelelni a szülői elvárásnak! Ezt nevezik a pszichologusok hárításnak.”
 • 1. N.P. 2010. február 04. 13:38
  „Az Eötvös hosszú évek óta város legrosszabb középiskolája volt. Ma is az, és a jövőben is az marad.
  Ezen semmiféle kistérség nem segít. Az angol anyanyelvi lektorok pedig menekülésszerűen távoztak ebből a nagyszerű intézményből!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: méretes kátyú a Mars téren

Szeged - Méretes kátyút örökített meg a minap Karnok Csaba fotóriporter kollégánk a szegedi Mars… Tovább olvasom