Délmagyar logó

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 9°C | 15°C

Középiskolásoknak indít rádiós képzést a szegedi egyetem

Szeged - Középiskolásoknak indít ingyenes rádiós képzést Sulirádió néven a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kara februártól.
Középiskolás diákoknak indít ingyenes rádiós képzést Sulirádió néven a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara az Oktatásért Közalapítvány támogatásával - tudta meg a delmagyar.hu Annus Gábortól, az intézmény sajtóreferensétől. A szervezők olyan tizenegyedik, tizenkettedik osztályos diákok jelentkezését várják, akik érdeklődnek az elektronikus újságírás iránt, kedvet éreznek ahhoz, hogy riporterként, műsorvezetőként, szerkesztőként, hangtechnikusként közreműködjenek egy webrádió működtetésében.

- Szegeden több középiskolában van sulirádió, az ezeket működtető diákoknak is jól jöhet a mi segítségünk. Ha valaki ezen a területen szeretne a későbbiekben továbbtanulni, akár a mi karunkon, előnyt jelenthet számára, hogy előképzettséggel rendelkezik - magyarázta Annus Gábor.

A középiskolások havi egy műsort készítenek, ami a saját korosztályuknak szól. Szerkesztőséget imitálva működnek majd, s amellett, hogy megtanulják, hogyan kell interjút, riportot készíteni, technikai tudásra is szert tehetnek.

- Ez valójában nem egy kurzus vagy tanfolyam, hanem közös munka. A középiskolások közben megtanulják, hogy mi is az az újságírás, a nyilvánosság, a közszolgálat, mi lehet hírforrás és mi nem - sorolta Krnács András, a pedagógusképző kar médiatechnológus asszisztens képzésén dolgozó szakértő. A nonprofit webrádió esetében fontos, hogy a diákok tisztában legyenek azzal is, hogy mi minősül reklámnak és mi nem.

Illusztráció: http://www.budaiblog.com/budai/blog-radio/
Illusztráció: www.budaiblog.com

A Sulirádió tehetségműhely célja, hogy segítse a középiskolás korosztály önkifejezését. A tehetségműhely a gyakorlatban tanítás elvét követi: a középiskolás diákok együtt dolgoznak az egyetemi hallgatókkal - akik mentorként segítik a munkájukat - a webrádió műsorainak elkészítésén. Az adások hallhatók is lesznek a képzés honlapján, a hallgatók hozzászólhatnak, véleményezhetik a műsorokat, és visszakereshetők, így akár referenciaként is szolgálhat a diákoknak, ha később ezen a területen szeretnének elhelyezkedni.

A májusig tartó féléves képzésben - amely a tervek szerint folytatódni fog - a diákok egyetemi oktatók és vendégelőadók által tartott előadásokat hallgatnak, s gyakorlati képzésen is részt vesznek. Az órákon szó esik a korszerű elektronikus újságírásról, s a diákok megismerkedhetnek azokkal a technikai eszközökkel is, amelyekkel interneten publikálható műsorok készíthetők. Olyan diákok jelentkezését várják január 19-éig, akik rendelkeznek megfelelő kifejezőkészséggel, fogékonysággal kortársaik problémái iránt, és kreatívan kommunikálnak.

Olvasóink írták

 • 17. Random 2011. február 02. 11:50
  „Ha valakiről, akkor pont az ötlet gazdájáról nem lehet elmondani, hogy akármennyit is ´lenyúlna´ a pályázati pénzből...az utolsó fillérig a megfelelő helyre kerül, amit sikerült elnyerni (ami, megjegyzem, közel sem hatalmas összeg). És igenis pont azért fontos ez az egész, hogy igazi tapasztalatot gyűjtsenek, működő,korszerű eszközökkel dolgozhassanak a diákok, és ne csak elméletben halljanak arról, ami majd később a munkájuk lesz. Amúgy meg nem csak és kizárólag a klasszikus rádiónál lehet elhelyezkedni hasonló tapasztalatokkal.
  Eléggé elszomorító pár hozzászólás. Az, hogy egyeseknek nem jut eszébe pl. esztergályos képzést indítani, az nem a JGYPK hibája, inkább a szakközépeké...itt meg adódott egy ilyen lehetőség, és éltek is vele. És volt jelentkező. Még válogatni is kellett. Szóval van igény a ´nem kamura´, arra, hogy gyakorlatban kapjanak tudást az érdeklődők.
  Plusz emelett a mentorok mind szabadidejükben, ingyen segítik a gimiseket...
  És igen, érintett vagyok. Ingyen.”
 • 16. szilléri 2011. január 09. 18:24
  „Az én időmben asztalos, lakatos műhely és elektromos tanterem volt a trendi ! A lányok főzni és varrni tanultak.

  Ez van !

  Legalább majd tudnak ,,kommunikálni" a villanyszerelő mesterrel égőcsere esetén.”
 • 15. mgabor 2011. január 09. 10:19
  „12. hozzászólás THE 2011.01.08. 19:18

  Persze, arra nem lehet alapozni, hogy valaki pályakezdéstől élete végéig mindig el tud helyezkedni, de ez szerintem nem csak a rádiózásban, hanem más szakmákban is így van; ugyanígy más területeken is szokás, hogy önéletrajzot küldenek cégeknek.”
 • 14. Hatt 2011. január 09. 02:18
  „7. hozzászólás trillarom 2011.01.07. 23:24
  Szép is lenne, ha ez működne. Működhetne, de akármilyen médium, a politika valamelyik oldala maga mellé akarja állítani, vagy a konkurencia eltaposni. Belső ellentétekről, surlódásokról meg ne is beszéljünk.
  Volt már ilyen kísérlet, pl. ITV ha még dereng valakinek.
  Nem fűzök hozzá túl nagy reményt, de nagy kalappall!”
 • 13. kis_vakond 2011. január 08. 21:11
  „és rájuk is vonatkozni fog szépen az új médiatv, hiába netesrádió, szóval igencsak dolgozgatniuk kell majd ottan embereknek, ha nem akarják bukni a pályázatot, pénzt, paripát, fegyvert. és ugye magánvagyoni felelősség is lesz ottan...de ezeket biztosan mindet végig gondolták.”
 • 12. THE 2011. január 08. 19:18
  „11. A kulcsmondat a "ha munkatársat keresnek". Ebből sajnos nem deról ki, hogy van-e kereslet új munkaerőre, megérti-e elvégezni a képzést. Ha pedig beadta a jelentkezést, addig mit csináljon az ember, amíg munkatársat keresnek? Menjen a tesoba pénztárosnak? (Na jo, most kicsit lesarkítottam a sztorit.)”
 • 11. mgabor 2011. január 08. 16:42
  „8. hozzászólás THE 2011.01.08. 00:03

  Álláshirdetést nem tesznek közzé, mert az a gyakorlat, hogy aki szeretne elhelyezkedni, összerakja az önéletrajzát, demófelvételét, motivációs levelét, elküldi a szimpatikus rádióknak és ezekből válogatnak, ha munkatársat keresnek.”
 • 10. achilleus 2011. január 08. 11:34
  „Magyar Bálint, egyébként Európában egyedülálló módon politikusként (!!!) lett a Nemzeti Kutatási Technológiai Hivatal vezetője. Pontosan azt csinálta, emi egy Tudományos Technológához nem értő politikus csinálhat: 2011-01-08 11:05 - Félmilliárdot ,,kutattak el" Hellerék - Morálisan és jogilag is megkérdőjelezhető módon jutott hozzá csaknem félmilliárd forinthoz a Gyurcsány-kormány idején az a liberális filozófusi kör, amely szinte naponta állítja erkölcsi pellengérre a konzervatív oldal szereplőit. A társaság tagja (...) Már korábban is suttogták, hogy a Magyar Bálint akkori szabad demokrata oktatási miniszter által létrehozott és általa felügyelt Nemzeti Kutatási Technológiai Hivatalt (NKTH) a szabad demokraták nem a hazai tudományos élet és a kutatások fellendítésére használták, hanem egyfajta házi- pénztárként kezelték, ahonnan pályázatok útján a liberális holdudvart jutalmazták, a kormányváltás előtt azonban nem nagyon lehetett hozzáférni a feltevést igazoló iratokhoz. (....)
  ----- egy fél Lézerközpontot filozofáltak el a kedves holdudvaroncok.”
 • 9. BoBYTkO 2011. január 08. 11:28
  „Semminek nem tudtok örülni magyarok...”
 • 8. THE 2011. január 08. 00:03
  „Most őszintén, ez hiány szakma? van 2 rádió Szegeden, mindkettőbe protekcióval lehet csak bejutni, vagy családtagnak, vagy jóbarátnak. Szerintem Pesten sincs meghirdetve az ujságokban.”
 • 7. trillarom 2011. január 07. 23:24
  „Jó ötlet! A mostani tiniknek elfoglaltság kellene, mert nagy unalmukban az átlag csak a tesco parkolóig jut kannás bort iszogatva. Ha van egy közösség, legyen az sportklub vagy egy ilyen tanfolyam máris egy új perspektívát ismernek meg.”
 • 6. novaklaszlo56 2011. január 07. 16:37
  „Én nem vagyok érintett, mint ketteske (lehet, hogy ő sem, csak ezzel a bélyeggel próbálják hatástalanítani az érveit:)), viszont értem, mit mond ketteske. Sőt, az ő magyarázata nélkül is azonnal világos volt a számomra, hogy ez a féléves kurzus milyen céllal indul. Örömmel üdvözlöm, és sok sikert, jó munkát kívánok hozzá minden résztvevőnek! Ez egy több szempontból is értelmes, hosszú távon is hasznos "beruházás" (Szilléri könyvelő úrnak mondom;), és ehhez képest nem is kerül sokba. Hajrá!”
 • 5. szilléri 2011. január 07. 14:26
  „Lóvé !
  projekt = lenyúlás !
  ketteske nem játszik, érintett !

  A korrupció az az üzlet amiből engem kihagytak ! (Hofi Géza klasszikusok)”
 • 4. deszkás 2011. január 07. 13:39
  „SZILLÉRIvel többször nem értek egyet de most IGAZA van.”
 • 3. rekettye 2011. január 07. 12:15
  „Szerintem is jó dolog, viszont az nem világos, hogy miért pont csak 11.-12. osztályosok jelentkezhetnek.”
 • 2. rókus1 2011. január 07. 09:28
  „gratulákok! nagyon jó az ötlet,továbbiakat és még több eü.működést remélve kívánok sikerekben gazdag boldog új évet a tanárképzősöknek és a közalapítvány dolgozóinak!
  szilléri-nek üzenet: ez suli rádió, szabadidős elfoglaltság és önkifejezési forma segítő és nem" kamu link szak" féléves képzés utáni diplomával.”
 • 1. szilléri 2011. január 07. 07:18
  „Ács- állványozó, esztergályos képzést kellene indítani ! A kamu link szakokon végzetteknek esélyük sincs az elhelyezkedésre.
  Vannak szakok melyekben olyan nagy a túlképzés, hogy az már a szakmák színvonalának sülyedését okozta.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Janicsák Veca számára mindig sír a hegedű

Janicsák Veca gőzerővel dolgozik a lemezén, miközben egymást követik a fellépések és a közönségtalálkozók. Szombaton Szegeden énekel az X-Faktor legjobb női hangja. Tovább olvasom