Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Középkori kalandozások Szegeden

Szeged - A Szeged Napja programsorozat keretében a hétvégén két napos hagyományőrző programon vehettek részt a Dóm téren az érdeklődők. A rendezvényen a történelmi ruhákat és fegyverzetet viselő hagyományőrzők tábort építettek, korhű ételeket és fegyvereket mutattak be, harcjeleneteket és történelmi jellegű előadásokat tartottak.
A szombati nap díszes felvonulással indult, melyen az összes hagyományőrző csoport részt vett. Nagy Gábor, a programot szervező szegedi Oroszlánszív Lovagrend vezetője elmondta, a rendezvényre 11 hagyományőrző csoport fogadta el meghívásukat, közülük egy a határon túlról, a Délvidékről érkezett. A közös felvonulás során a közel ötven ember együtt vonult végig a városon, zeneszó kíséretében.

Nagy Gábor hozzátette, a résztvevő csoportok különböző történelmi korokat mutatnak be, az avarkortól egészen a késő középkorig. Az Oroszlánszív Lovagrend a XII. század, II. András korát kutatja. A hét tagból álló lovagrend tagjai minden szombaton nyilvános szabadedzést tartanak, ahol a közelharcot gyakorolják. „A szombati edzés általában négy-öt órán keresztül tart, a hét többi napján mindannyian civil foglalkozást űzünk, esténként pedig középkori ruhák, fegyverek, zászlók készítésével foglalkozunk" – mondta. Fegyvereiket a lovagrend tagjai maguk készítik, korhű leleltek alapján, kardjaik megmunkálását egy kovács végzi. „A lovagrendbe apródként lépnek be a jelentkezők, a fegyvernemek közül először a botvívást tanulják meg. Bő másfél két év gyakorlás után az apródok fegyvernökké válnak, ekkor már a lándzsa- és kardvívás alapjaival is megismerkednek. A lovaggá ütés belső ceremónia keretében zajlik, általában 7–8 év aktív gyakorlást követően" – tette hozzá Nagy Gábor. A lovagrend tagjai évi 6–8 rendezvényen vesznek részt, ahol előadásokat tartanak, sátorképet és vagy harcjeleneteket mutatnak be. Elmondták, céljuk, hogy a közeljövőben térségünkben is nagyobb nyilvánosságot kapjon a hagyományőrzés, ne kelljen Ópusztaszerig utazni azért, hogy a szegediek is érdekes hagyományőrző bemutatókat láthassanak.

A rendezvényen részt vevő Négy Griff hagyományőrző csoport hun és avar, honfoglaló magyar, rusz és kun népek felszereléseivel, fegyverzetével foglakozik. Lele János, a csoport képviselője elmondta, három főből álló csoportjuk különböző hadtörténeti bemutatókat tart, itthon és külföldön egyaránt. Korhű fegyvereiket régészeti leletekből és középkori írások alapján rekonstruálják. Az íjakat, nyilakat és szablyákat korhű anyagokból készítik el, nyilaikat például igazi sastollal díszítik. A Négy Griff tagjai elmondták, a közelharcok során valódi kemény, embert próbáló küzdelmeket vívnak. Hozzátették, a hagyományőrzés számukra sokkal több, mint üres, „divatos" kifejezés, „hagyományélést" jelent, az általuk választott kor története, múltja, értékrendje ugyanis egész életükre hatással van. „A valódi hagyományélés során teljesen más értékrendet kap az ember. Aki a küzdelmekben vitézként viselkedik, az az életben is helyt tud állni. A nem megfelelő értékrenddel rendelkezőket az itteni közösség nem tűri meg maga között" – mondták. Végül megjegyezték, az elmúlt években egyre nagyobb az összetartás a hazai hagyományőrzők között, így reményeik szerint a jövőben jóval több „hagyományélő" kezdeményezés születik Magyarországon.

Olvasóink írták

  • 2. Crack 2011. május 24. 20:44
    „A cikk írójának:
    Jó lett volna tudni melyik az a 9 csapat, amit a cikkben nem említ meg!!!”
  • 1. Sophie 2011. május 23. 22:18
    „Mindig megnézzük a gyerekekkel, tanítványokkal a különböző lovagrendek bemutatóit, gratulálunk tevékenységükhöz, korhű felszereléseikhez, színvonalas bemutatóikhoz. Feltétlenül említsük meg a szegedi HOLLÓSZÁRNY LOVAGREND tagjait. Sok-sok fellépést, bemutatót vállalnak, igazi csatajelenetekkel....
    Sok sikert kívánunk nekik is, és várjuk a fellépéseiket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új medence és doktorhalak

Algyő - Július közepére készülhet el az algyői Borbála fürdő első kültéri medencéje. A fürdőben már… Tovább olvasom