Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Középkori szemetet ásnak

A szegedi Vedres szakközépiskola felújítása előtt régészeti feltárást végeznek. A Móra Ferenc Múzeum munkatársai az épület udvarán elkezdték mélyíteni a gödröt. Egykor a várárok húzódott ezen a területen.
Mély gödör tátong a középiskola udvarán. Fotó: Frank Yvette
Középkori szemetet ásnak a régészek a szegedi Horváth Mihály utcában. Az egykori várárok erre húzódott, azt pedig évszázadokkal ezelőtt egyszerűen szemétlerakónak használták.

Az építőipari szakközépiskola teljes felújítása hamarosan elkezdődik, előtte azonban a régészeknek egy hónapjuk maradt, hogy a területet feltárják. Lajkó Orsolya, aki az ásatásokat végzi, abban bízik, hogy a talajvíz nem akadályozza majd a munkájukat. A vízből ugyanis legföljebb néhány leletet tudnának kiszedni, de azokat dokumentálni nem lehet. Hatvan négyzetméteren mélyítik a gödröt, egyelőre azonban még nem jutottak el a város eredeti szintjére. Az 1879-es nagy árvíz után közel három méter vastag földréteggel töltötték föl a belvárost, hétfő óta a munkások két és fél méter mélyre jutottak.

A középkori városközpontnak ezen a részén, a Horváth Mihály utca vonalában az Alföld legnagyobb téglavárának árka húzódott. Házhelyek valószínűleg nem voltak errefelé, de arra számítanak a szakemberek, hogy a várárok megerősítéshez épített paliszádfal oszlopaira, pontosabban azok helyére, rábukkanhatnak. A vár árkát később félig-meddig szemetes gödörnek is használták, amely további leleteket rejthet, de természetesen az csak szórvány anyag lehet – magyarázta Lajkó Orsolya.

Dobó László, a Vedres igazgatója azért is örül az iskola felújításának, mert a diákok közelről ismerkedhetnek meg egyes építőipari munkákkal. Az épület udvarán zajló régészeti feltárás az épített örökség védelméről szóló ismereteket hozza közel a fiatalokhoz. Az iskola szeretné beindítani a műemléki fenntartó technikus képzést, amelyhez jó „bevezető" a diákoknak az iskola városképi jelentőségű épületének felújítása.

Már a régészeti föltárásba is bekapcsolódtak a
diákok, a geodéziai szinteket ők határozták meg. A régészek előadásokat tartanak nekik, sőt pályázaton indulhatnak a munkákról szóló helytörténeti, építészettörténeti dolgozatokkal. A vár udvarán folyó másik föltárásnál pedig kőműves munkákat végeznek a tanulók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Címlapra kerülhet a szegedi diáklány

Akár egy szegedi diáklány is lehet novemberben az egyik férfimagazin címlapján, Cseh Anita ugyanis a… Tovább olvasom