Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Közérzetjavító városatyai forintok

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kifogásolta, hogy a szegedi önkormányzati képviselők az úgynevezett választókörzeti alapjukról önállóan döntöttek eddig.
Júliustól azonban már az önkormányzat pénzügyi bizottsága hagyja jóvá, mire fordíthatják a városatyák a pénzt. Mint ismeretes: ezek a 3-6 millió forintok a városkörzetekben az azonnali beavatkozást teszik lehetővé.

Az általunk megkérdezett önkormányzati képviselők egybehangzóan azt állították, a lakosság közérzete szempontjából fontos, hogy aprónak tűnő, ugyanakkor a mindennapokban fontos kívánságok gyorsan teljesüljenek. Beck Zoltán tanácsnok hangsúlyozta, a választókörzeti alapokról immáron másfél évtizede közmegegyezés van a városházán.

Kónya Gáboré a legnagyobb választókörzet a lélekszám alapján, de a területet alapul véve is a harmadik a sorban. Az önkormányzati képviselő 4,5 millió forintot költhet el a Brüsszeli körúttól a Körtöltésig húzódó
Százmillió

Idén hozzávetőlegesen 100 millió forint áll rendelkezésre 25 választókörzetben arra, hogy az apróbb kiadásokat, munkálatokat ebből az összegből fedezzék a képviselők. Városrészenként 3-6 millió forintot lehetett eddig anélkül elkölteni, hogy a közgyűlés látta volna a részleteket: a testület ugyanis a költségvetés tárgyalása során csak a keretösszeget – a 100 milliót – szavazta meg, a területnagyság és a lakosság száma alapján kialkudott egy képviselőre eső összeg elköltésébe nem avatkozott bele. Az Állami Számvevőszék azonban kifogásolta az eddigi gyakorlatot, ezért júliustól a pénzügyi bizottság hagyja majd jóvá a képviselők elképzeléseit.  
térségre (sajnos, áfával együtt, és a forgalmi adót nem lehet visszaigényelni). Idén díszes ivókút épült a Bimbó utcai játszótéren, valamint megjavították és lefestették az összes régi padot, még a homokozóba is új homokot hozattak. Aszfaltoztak a Murányi utcában, parkolót építettek az Avar utcai óvoda előtt, fedett troliváró létesült a Pelikán gyógyszertár előtt. Több játszótérre új játékokat vásároltak.

Molnár Gyula 6,5 millió forinttal járulhat hozzá az újszegediek közérzetének javításához: mint mondta, az összeg nagy részét út- és járdafelújításra fordítja. Sokat költ a Marostői városrészben fásításra, gyepesítésre – októbertől pedig a Fő fasoron látványos fatelepítésre kerül sor, s új játszóteret kap a Gulácsy liget. Szondi Ildikó a belvárosban a belső udvarok, átjárók felújítására helyezte idén a hangsúlyt a rendelkezésére álló 6 millió forintból, a lakók kérésére. Megszépült a Hild-kapu, amelyre a közvilágítást is rákötötték, hogy a vandálok elkerüljék a jövőben. A soron következő felújítandó átjáró kapu az Oskola utcai lesz. Iványi Aurél Szőregen, a Kossuth Lajos Általános Iskola homlokzatfelújítására fordította ebben az évben a legnagyobb összeget: 1,5 milliót a rendelkezésére álló 7,5 millióból. Valamennyi képviselő elmondta: az óvodák, iskolák felújítására külön alaphoz pályáztak forrásokért, ezekhez a munkálatokhoz nem önálló „alapjukból" költöttek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakfittyek a közgyűléseken

Hingl László, Kenderesi-Szabó Mihály és Kormos Tibor nem volt szószátyár a szegedi… Tovább olvasom