Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Közfoglalkoztatottak adventi vására a Megyeházán

Szeged - A kistérségi startmunka mintaprogramok fő tevékenységi területei mezőgazdasági projektek, ezen belül Csongrád megyében a növénytermesztés. De a szőnyegszövés, tésztakészítés, és közterületi bútorok gyártása is a program része.
Lényegesen több ember vehet részt a téli közfoglalkoztatási programokban idén, mint az előző években, és ehhez Rendelkezésre állnak a források – jelentette ki Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára Szegeden szerdán.

A Csongrád megyei kistérségi startmunka mintaprogramok eredményeit és az azokon előállított árukat bemutató, közfoglalkoztatási adventi vásár megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatón a helyettes államtitkár azt mondta, decemberben 142 ezer, januárban 138 ezer, februárban 134 ezer ember közfoglalkoztatása biztosított. Hozzátette: december 1-én uniós támogatással 28 500 közfoglalkoztatott oktatása indul el, 160 képzési irányon. A képzési programok 62 százaléka OKJ-s végzettséget ad, ez jelentős előrelépés a tavalyi 22 százalékos arányhoz képest.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a képzés az egyik záloga annak, hogy a programokban résztvevők elhelyezkedhessenek az elsődleges munkaerőpiacon. Az oktatási programokat a munkaügyi központok és kirendeltségek a foglalkoztatók igényeit összegyűjtő felmérések alapján állították össze.

A belügyi tárca a még rendelkezésre álló forrásokból február 28-ig több kistérségi startmunka mintaprogramot és több országos közfoglalkoztatási programot meghosszabbított. Három megyében – kísérleti jelleggel – települési úthálózat-karbantartási program indul, amelyeken 826 ember vehet részt – közölte Hoffmann Imre. A helyettes államtitkár a továbblépés lehetőségét részben a szociális szövetkezetekben látja. Eddig száz ilyen szervezet alakult, létrehozásukat pályázati források is támogatják. Hetven további településen kívánnak szociális szövetkezetet alapítani – mondta a politikus, aki szerint a tartósan elmaradott területeken ez a forma esélyt teremt a gazdasági és társadalmi hátrányok csökkentésére.

Közfoglalkoztatási adventi vásár. Fotó: Kuklis István (Galéria)

Tóth Aranka, a munkaügyi központ megbízott igazgatója a közfoglalkoztatási vásár megnyitóján azt mondta, hogy a kistérségi startmunka mintaprogramok a helyi igényekhez igazodóan biztosítják a helyben történő folyamatos munkavégzést, közösségformáló hatásúak, és élhetőbbé, lakhatóbbá teszik a településeket, illetve azok közvetlen környezetét, valamint értéket teremtenek. Hozzátette: a kistérségi startmunka mintaprogramok fő tevékenységi területei mezőgazdasági projektek, ezen belül Csongrád megyében a növénytermesztés, a megtermelt termékeket pedig a közoktatásban és a közétkeztetésben használják fel.

A megbízott igazgató elmondta, hogy az egész évben tartó programban elsősorben növénytermesztési és állattartási ismereteket oktatnak. A kistérségi strartmunka mintaprogramokon belül szőnyegszövés, tésztakészítés, közterületi bútorok gyártása, energiaültetvények létesítése, gondozása is megvalósul. Az egyéb szociálisjellegű  programok keretein belül pedig belvízelevezetés, mezőgazdasági földutak rendbetétele, belterületi közutak karbantartása, valamint illegális hulladéklerakók felszámolása történik. A megye 40 településén zajló kistérségi startmunka mintaprogramok keretében összesen 3381 főt fogalalkoztattak idén.

Tóth Aranka azt mondta, hogy az országban egyedülálló módon, Csongrád megye két hátrányos helyzetű kistérségében, Mórahalom és Mindszent településen energiafalu startmunka mintaprogram vaslósult meg. Célja, hogy a foglalkoztatási lehetőség mellett a települések energia -megtakarítási programjának folytatása a gáztüzelés helyett a helyben elérhető biomassza tüzelésre való átállással. A Csongrád megyei munkaügyiközpont és a járási munkaügyi kirendeltségek az önkormányzatokkal szorosan együttműködve működtetik a közfoglalkoztatottsági programokat. Csongrád megye kiemelkedő eredménye, hogy a belügyminiszter 2012-13-ban öt települést külön pénzjutalomban részesített. Ezek közül Maroslele napraforgó- és tökmagolaj sajtoló programja, Csanádpalota fóliás zöldségtermesztés és betonelemkészítés programja, Csanytelek, Kistelek és Nagyér kertészeti programja. A közfoglalkoztatási adventi vásár megrendezésével az volt a cél, hogy Csongrád megye kistérségi startmunka mintaprogramjaiban létrehozott értékeket a szélesebb közönség is megismerhesse.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselői fizetések: lehet egy ezressel több?

Az új törvény értelmében szabadon állapíthatják meg a képviselői tiszteletdíjakat az önkormányzatok.… Tovább olvasom