Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Közgyűlés: Épülhet a stadion, spórolhat az IH

Szeged - Vége az év utolsó közgyűlésének. Az önkormányzat kisegíti a hőszolgáltatót, de nem ad pénzt egyelőre az IH-nak. A stadionépítést megszavazták, a fideszes módosítás nyert, és lehet, hogy elmarad az Armel Operafesztivál jövőre.

14.11: Vége a közgyűlésnek. Kellemes karácsonyt mindenkinek!

14.03: Nem lesz jövőre Armel Operafesztivál Botka László szerint, mert a vonatkozó előtejesztésre adott 13 igennel és a Fidesz 15 tartózkodásával bizonyos kulturális megállapodások nem jöhetnek létre, így a színház nem írhatja alá a szerződést. A Fidesz szerint ez nem igaz. 

Az IH nem kap most pénzt, elvetették az előterjesztést.

13.53: A közgyűlés 15 igen, 13 nem és 0 tartózkodással elfogadta Nógrádi Tibor módosítóját a stadion építéssel kapcsolatban. Botka László felhívja rá a figyelmet, hogy törvénysértő az előterjesztés. Név szerinti szavazást kér a kiíráshoz. Az új szavazáson ő maga is igennel szavaz, mert csalást sejt a háttérben. Ha igennel szavaznak, akkor mindenképp épülhet stadion Szegeden, és senki sem mutogathat rájuk.Elmagyarázza a karzaton ülőknek újra a problémát. Gyimesi is magyarázkodik.

13.52:
A hőszolgáltató megsegítését támogatja a közgyűlés, egyhangúlag döntöttek róla, hogy a Virág cukrászda újra cukrászda lesz. Megszavazták a Vigadó megvásárlását is. 

13.43: Folytatódik a közgyűlés. Szavaznak a képviselők.

12.04: 13.30-kor zárt üléssel és szavazással folytatjuk.

12.00: Szentistványi István 25 milliós pótbefizetést javasol. Haág Zalán veszi át a szót. Szerinte a jelenlegi és volt alpolgármesterek, valamint a polgármester végig asszisztálták, hogy az önkormányzati cégeknél bűncselekmények történjenek. Botka szerint Haág Zalán ezzel az ócska trükkel próbálja a személyes felelősségét elhárítani.

11.51: Haág Zalán szerint a felelős magatartás az lenne, ha a több tízmilliós kifizetetlen adósságállománnyal átadott céget végre konszolidálná az önkormányzat. Solymos László szerint minden cégvezető esetében ugyanúgy viselkedik a Fidesz, mindenkit védenek, de ez nem felelős gazdálkodás, ez ellene van az önkormányzat érdekeinek. Nem volt alulfinanszírozott a cég, és semmit nem változott a feladatellátás sem, mégis dupla annyi pénz folyik el. Ezen el kellene gondolkodni. Szentgyörgyi Pál szerint most először tudott bemenni a belső ellenőrzés a céghez, mert megérezte a vezető, hogy tényleg nagy a baj. Szentgyörgyi nem kéri, hogy Kohári befogadja a módosítását, ő önállóan kér szavazást az előterjesztésről.

11.42: Az egyetlen képviselő, aki még büszkén vállalja az IH melletti kiállást, az Kohári Nándor, mondja Solymos. Szerinte neki is le kéne mondania. Szentistványi szerint elképzelhetetlen, hogy felelősségre vonás nélkül megúszhatják az önkormányzati pénzek elrablását. Viszont az IH-hoz olyan intézmények és műhelyek tartoznak, melyek nagyon fontosak Szeged kulturális életében - Belvárosi mozi, Garnd Café például. Ezek ellehetetlenülnek, ha nem segítik meg a céget. Ezért kéri, hogy adjanak pénzt.

Botka szerint ezek a műhelyek akkor kerülnek bajba, ha mindez így folytatódik. Azt pedig felháborítónak tartja, hogy közgyűlés előtt egy nappal kap egy levelet, melyben felszámolással fenyegetik. Főleg, hogy szerinte ez blöff!

Kohári szerint muszáj támogatni az intézményt, ez az alapfeltétele a működésnek.  De ez nem jelenti azt, hogy nem kell feltárni a hibákat.

11.34: Tóth Károly felhívja rá a figyelmet, hogy már nagyon sokszor elmondták, mennyit veszít a város azzal, hogy fideszhez közeli vezetők ülnek a városi cégek élén. Nem teljes az előterjesztés, sok valótlanságot tartalmaz. Szentgyörgyi Pál javaslata felelős tulajdonosi magatartásra utal. Kohári Nándor módosít néhány dolgot apróságot. Az MSZP soraiban nagy a "vidámság". Botka jelzi, hogy nem fogja aláírni az előterjesztést, amennyiben megszavazzák.

11.29: Gyorsan haladunk, hatalmas ugrással már az IH kérelménél tartunk. A vezető 132 milliós segítséget kér. Szentgyörgyi Pál azt javasolja, hogy februárig várjanak, és kérjenek pontos ismertetést a cég helyzetéről az igazgatótól. Ami itt történik az "cseppben a tenger", mondja, ha a többi céget megpiszkálják, ugyanúgy csalást fognak találni. Kirabolják az önkormányzatot, mondja.

11.24: A tápéi komp megszűnésével folytatjuk. Most busz szállítja az utasokat. Juhász Gyula szerint mindenképp szükséges, hogy ez a buszjárat továbbra is rendelkezésre álljon.

11.20:
Kalmár Ferenc szerint a két közlekedési vállalkozásnak kellene egy közös vállalkozást létrehoznia.

11.14: Rugalmasabb jegy- és bérletrendszer felé kéne elmozdulni, fejti ki Nagy Sándor. Ideje például, hogy ne hónap elejétől a következő hónap elejéig legyen érvényes a bérlet, hanem bármikor 30 napig. Ez egyre nagyobb elvárás, és vonzó is lehetne az utasok számára.

Juhász Gyula kifejti, mi a busztender lényege: 2014 végén lejárnak a szerződések, ezért kell új tendert kiírni. Sorra veszi, hogy mi az, ami a városnak olyan pluszt jelentene, amit sajnos nem tud megfizetni.

Évzáró közgyűlés Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

11.06:
A tömegközlekedési közszolgáltatási szerződések módosításához szól hozzá Kalmár Ferenc. Meg kellene oldani a tömegközlekedés problémáit, ideje lenne megvizsgálni annak a lehetőségét, hogy két cég helyett egy lássa el a feladatot, mondja. Solymos szerint a vizsgálat már megtörtént, de ez ötmilliárdos többlet kiadást jelentene a városnak.

10.59: Juhász Gyula nem akart hozzászólni, mert nem ért a focihoz, most mégis megteszi. Nem érti, hogy ha az előző közgyűlésen megegyeztek abban, hogy közösen alkotnak egy előterjesztést, akkor ez miért nem történt mégis meg. Miért kell vitázni ezen? Magyarázza el neki valaki, hogy ha virtuális pénzről van szó, akkor miért nem mindegy, mennyi pénzt kér a város. Mert nem virtuális pénz, válaszol Mózes Ervin. A szakértő egymilliárd 16 millió forintot állapított meg. Ezt most nem teszi le a beruházó, hanem ekkora értékben ad majd tualjdonrészt 15 év múlva. Vagyis 200 milliós vagyonvesztéshez jutunk, ha Nógrádi javaslata szerint írják ki a pályázatot. Botka továbbra is úgy gonodlja, hogy nem lesz stadion, és ezt most rá akarják kenni a baloldalra. Kéri, hogy szavazzák meg Mózes Ervin előterjesztését.

10.53: Nagy Sándor szerint olyan feltételeket teremtene a Fidesz, ami a közvagyon elvesztegetését eredményezné. Ilyen módon ez vállalhatatlan, mondja. Ráadásul azon is el kellett volna már gondolkodni, hogy ha csak focistadion lesz, akkor mi lesz a többi Etelka soron működő sportággal. Szentistványi ugyanezt szintén aggasztónak tartja.

10.49: Gyimesi szerint mindenki jól járna Nógrádi módosításával. Botka szerint az egész ló lóg ki, nem csak a lóláb. Úgy sejti, nem is lesz beruházás Szegeden, és azt a Fidesz tudja is, csak így próbálja rátolni a felelősséget a polgármesterre. Sem Gyimesi, sem Nógrádi nem nyújtott be előterjesztést, egyedül Mózes Ervin tett le valamit az asztalra, hívja fel rá a figyelmet. Az a gyanús, hogy semmi sem gyanús, sőt a nemzetközi helyzet is fokozódik, válaszol Gyimesi. Továbbra is a módosítók elfogadását kérik.

10.45: Solymos azt kérdi, miért nem az önkormányzat érdekeit nézi a Fidesz? Válaszolni nem tudnak, mondja. Nógrádi is feláll. Többször szóba került a jövedelme mondja, ami tizede Botkáénak, és ő csak ebből él. Botka szerint az  a baj, hogy a fociból él, és nem a fociért. Nógrádi feláll, és közli a polgármesterrel, hogy ezt ő nem ítélheti meg.

Évzáró közgyűlés Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

10.41:
Mózes Ervin pontosít: nem lehet következmények nélkül módosítani. A szakértő arról beszélt, hogy volt már olyan bírósági döntés, ami engedélyezte ezt. A pénz pedig nem virtuális, teszi hozzá, ha Nógrádi módosítását elfogadják, az vagyonvesztéshez vezet. Bohács bekiabál, Mózes kéri, hogy tartsa be a parlamentáris formákat. Nem is érti, ez a vita jogász emberek között egyáltalán hogyan kezdődhetett el, mondja. Nógrádi név szerinti szavazást kér. A győri labdarúgó barátok küldtek egy építési sisakot a polgármesternek, amit Nógrádi átad. Ezen az a felirat áll: a jövő Győrben épül.

10.34: Szentgyörgyi Pál szerint értelmetlen Nógrádi módosító javaslata. Mózes Ervin még hozzáteszi, hogy óvná attól a közgyűlést, hogy Nógrádi módosítását elfogadják, mert törvénytelen áron alul adni ezt az ingatlant. Gyimesi László szerint virtuális pénzről beszélgetünk, ami nem fog Szeged kasszájába befolyni, és elkölteni sem kell. 15 év múlva a város tulajdonjoghoz jut. Szerinte a szakértő többször megerősítette, hogy az ő véleményétől minden következmény nélkül eltérhet 30 százalékkal a kiíró. Úgy gondolják a 800 millió forint reálisabb összeg, mint a kicsit több mint egymilliárd. Szerinte más városok is eltérnek a szakértői véleményektől, ennél jóval nagyobb arányban.

10.31: Az szmsz-ről zajlik a vita: Későn érkezett-e be az előterjesztés vagy nem? Kinek kellett volna másként cselekednie, hogy mindenkinek megfelelő előterjesztés kerüljön napirendre ma? Ebben nem lesz megegyezés. Botka kéri, hogy Mózes Ervin jogszabályi minimumoknak megfelelő előterjesztését fogadják el.

10.22: A stadionépítéssel folytatjuk. Mózes Ervin főjegyző fejti ki, hogy milyen változások voltak szükségesek: a pályázó felújítja a stadiont, 15 évig üzemelteti, majd megfelelő mértékű tulajdonrészt enged. Ezeket a törvényi minimum kötelezettsége alapján terjesztette be. Nógrádi Tibor szerint ez az indítvány szembenáll azzal, amit korábban a bizottság elfogadott, de ettől függetlenül  meg lehet egyezni, mondja. Olyan földhasználati díjat határozna meg, ami nem riasztja el a pályázókat, minimum 800 millió forint legyen ez, úgy, hogy az elbírálásnál a prioritást ez az árajánlat jelentse. Valamint nem bruttó, hanem nettó 2 milliárd forintos  beruházási árat javasolna, és konkretizálná a 15 év múlva esedékes tulajdonjogi viszonyokat.

Évzáró közgyűlés Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

10.13:
A Vigadó visszavásárlásához szól hozzá Szentistványi István: támogatja az ötletet. Kormos Tibor (Együtt Szeged) a Vigadó eddigi történetét meséli el.

10.06: Ménesi Imre (MSZP) a szociális pénzbeli rendelet módosításához szól hozzá. Szerinte rosszabbul jártak a rászorulók, nekik nehéz lesz megmagyarázni, hogy az ország jobban teljesít. Szóba hozza a szociális temetés gondolatát is. Szegények temetőjének nevezi a kijelölendő részeket, és azt kérdi, hogy a kereszténydemokrata lekület hogyan tudja elviselni, hogy a szegényeket már eltemetni sem fogja az ország.

10.01: Az infláció 1 százalék alá csökkent, az alapkamat szintén csökkent, válaszol Póda. Élénkül a gazdaság, mondja. Újra  trendfordulóról beszél.
Több, mint négymillió ember él a létminimum alatt - ez a fideszes siker, mondja Botka.  Már megjelent a dolgozói szegénység is Magyarországon, nem csak azok nélkülöznek, akiknek nincs munkájuk.

Kalmár szerint Szeged nem kapcsolódik be a gazdaság élénkítésébe, ő tudja az okot is, állítja. Botka szerint a helyi fideszes képvislők csak akadályozzák a munkát, és Szeged ellen dolgoznak. Ezt Kalmár visszautasítja.

9.58: A kormány ötmilliárd dollárnyi hitelt vett fel az elmúlt hónapokban, figyelmeztet Solymos László alpolgármester. Arra kéri Pódát, objektív híradásokat nézzen. Nagy Sándor a KSH honlapjáról olvas fel, két egymást követő évben csökkentek a beruházások, mondja.

9.50: Szentistványi István (LMP) szerint mindenképp be kell tolni ezt a pénzt a Szehőbe, de szükség van a probléma helyi szintű újragondolására is.

Kalmár Ferenc szerint nem önszántából akar segíteni a polgármester, hanem mert muszáj. A helyi gazdaság gyenge, és az önkormányzatnak nagyobb feladatokat kellett volna vállalnia. 11 év kellett ahhoz, hogy végre elkezdjenek Szegeden munkahelyeket teremteni.

Botka szerint Kalmár képviselőségének negyedik évében sem tett semmit azért, hogy Szegeden munkahelyeket teremtsenek. Ő pedig a tizenkettedik événel tart, nem a tizenegyediknél. Kalmár szerint nehéz úgy tenni a városért, hogy a polgármester ebben nem partner. Arra is reagál, hogy Botka szerint menekülnek a vállalkozók Magyarországról: ez nem igaz, mondja. Póda Jenő szerint dinamikusan nő a munkahelyek száma. Tavaszra négymillióan dolgoznak majd itthon, a külföldi tőke pedig dől az országba. Szeretné, ha Botka elmélyedne a közgazdasági alapvetésekben.

Évzáró közgyűlés Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

9.45:
Szentgyörgyi Pál kezdi az idei költségvetés negyedik módosításának kommentálását. Az önkormányzatnak a hőszolgáltató segítségére kell sietni- egymilliárdos hiányról számolt be a cég, melyet fele részben az önkormányzatnak kell biztosítania -, mert ha ez nem történik leállhat a fűtés. Nem egyedi probléma ez, egyre több hír szól arról, hogy a városok bajba kerültek. A reszicsökkentés ugyan jó az embereknek, de ez nem jelenti azt, hogy a kisesést nem kell valahol megfizetni, mondja.

9.43: Ez a projekt Magyarország legmodernebb klinikáját teremtette meg, nyugtázza Botka László. Köszöni mindenkinek a munkáját, és bízik benne, hogy sikeresen zárul a beruházás.

9.36: 728 millió forintos pluszbevételhez jutott a klinikai központ, tudjuk meg Pál Attilától. Új álláshelyeket viszont nem hoztak létrehozni, nem volt rá lehetőségük. Évente 26 milliárd forintból gazdálkodnak, és idén sikerült kiadásaikat egy százalékkal csökkenteniük.  Tapasztó Sándor, projektmenedzser bemutatja az immár szerkezetkész új klinikai tömböt.

9.29: A Szegedi Tudományegyetem beszámolóját hallgatjuk.

9.26: A stadionra vonatkozó előterjesztést nem tárgyalják előbb a többinél. A Testamentum Kft. vezetőjének 2013-as prémiumfeladataira vonatkozó előterjesztést nem vették napirendre.

9.22: Kalmár Ferenc (Fidesz) visszavonja a cégvezetők szerződésének meghosszabbítására vonatkozó előterjesztését. Nem köteles indokolni, mondja a polgármesternek. Hüvös László (Fidesz) visszavonja a temetkezésre vonatkozó előterjesztést, Gyimesi László (Fidesz) pedig kéri, hogy a stadion ügyét elsőként tárgyalják és azonnal szavazzanak is róla.

9.17: Kozma József (MSZP) mindenkinek békés karácsonyt kíván. Sikerekről is beszámolhat az ország, de nem szabad elfelejteni, hogy az emberek nagy százaléka egyre nehezebb életkörülmények között el, fejti ki.

9.13: A Szabad Város frakció Együtt Szeged néven folytatja a munkát, jelenti be Nagy Sándor (Együtt Szeged). Pocsai Blanka (Fidesz) a gyed extra bevezetéséről beszél napirend előtt. A szándék világos: ne fordulhasson elő, hogy a gyermekvállalás egzisztenciális kockázatot jelentsen, mondja.

9.00: Karácsonyi műsorral kezdődik a közgyűlés. A Weöres Sándor Általános Iskola diákjai kívánnak kellemes ünnepeket!

Korábban írtuk:

Ma kilenckor újra összeül a közgyűlés - ebben az évben talán utoljára. Megveszi-e a város a Vigadót? Kap-e pénzt az IH? Meghosszabítják-e az önkormányzati cégek vezetőinek megbízatását öt évvel? Kap-e prémiumot a Testamentum Kft. igazgatója? Percről-percre követjük az eseményeket!                                                                        

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látogatók a gyemekklinikán

Kabinetfőnök és sportbarát vitt pénteken karácsonyi ajándékot a szegedi gyermekklinikára. Tovább olvasom