Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Közgyűlés: Megnőtt az ellenzék egyeztetési kedve

Szeged - Felesküdött a polgármester és a képviselők. Bródi János lemondott mandátumáról. Botka demokratákhoz méltó, revánsoktól, bosszútól mentes munkát vár mindenkitől.

16.31: Vége a közgyűlésnek. Az Integrált Területi Programot elfogadták.

16.21: A tiszeteletdíjakat is megszavazzák. Megírtuk, a polgármester esetében bruttó 748 ezer forintot ír elő a törvény. Ehhez viszonyul az alpolgármesteri jövedelem is. A képviselői tiszteletdíjak megállapításában szabad kezet ad az önkormányzatoknak a törvény. Most nem emelik a képviselői tiszteletdíjakat. (Korábban a képviselők a bruttó 111 ezer 800 forint alapdíj felett 30-100 ezer forint pótdíjat kaptak, attól függően, hogy milyen tisztséget töltöttek be egy vagy több közgyűlési bizottságban. Aki egy csak egy bizottságnak volt a tagja, az havi bruttó 27 ezer 950 forintot; aki két bizottságnak, az 50 ezer 310 forintot; aki a bizottság elnöke volt, az 100 ezer 620 forintot kapott még havonta az alapdíján felül - a szerk.) A bizottság külső tagjai korábban bruttó havi 27 ezer 950 forintot kaptak. Ez most változik, duplájára emelkedik, így az új ciklusban a külső bizottsági tag havi bruttó 56 ezer forintot kap majd. Emiatt azonban csökken a képviselők alapdíja 111 ezer 800 forintról 85 ezer forintra.


Alakuló közgyűlés Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

16.16:
Megszámolták végre a szavazatokat. 4 maradt üresen, vagyis négyen nem támogattak senkit. Nagy Sándor, Solymos László és Szentgyörgyi Pál alpolgármesterek lesznek. Esküjüket letették.

15.49: De addig is 15 perc szünet...

15.47: Szavazólapos titkos szavazás lesz.

15.46: Folytatjuk is. Megszavazzák az alpolgármestereket.

15.35: Az SZMSZ-t elfogadták. 15 perc múlva életbe is lép, addig szünet.

15.27:
Haág Zalán pontosít, Botka mégsem támogatja a modosítóját. Egyiket sem fogadja el a közgyűlés.

Alakuló közgyűlés Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

15.23:
Botka örül, hogy megnőtt a kedv az egyeztetésre az ellenzékben. Felőle Szegeden mindenki egyeztethet, jegyzi meg.

Póda Jenő szeretné, ha az új SZMSZ-ben - aminek az előterjesztését a polgármester ígéri - nyomatékosan megjelennének a kéréseik, különösen, ha a digitális rendszer fejlesztéséről van szó.

15.13: Haág Zalán, megértve, hogy 1 ellenzéki bizottsági elnök lesz csupán, szeretné, hogy akár tiszteletdíj nélkül, minden képviselő kapja meg a bizottsági anyagokat is, mégpedig legkésőbb 5 nappal a bizottsági ülések előtt. Az egyeztető fórumnak minden frakcióvezető legyen tagja, kéri.

Botkának tetszik, hogy változik a hozzáállás.

Szentistványi István szerint visszalépés lenne, ha a 14 nap újra 7 napra csökkenne.

Botka László szerint nem hozott minőségi munkát a 14 napos határidő, mert helyette rendszeresen érkeztek  késve, sürgősségi előterjesztések, melyekhez itt lehetett a közgyűlésen ötletelni. Emiatt éjaszkákat dolgoztak az iroda vezetők. Nem támogatja a 14 napos határidőt, támogatja viszont Haág Zalán kérését az egyeztető fórumokra vonatkozólag.

Alakuló közgyűlés Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

15.08:
Hüvös László (KDNP) a szervezeti és működési szabályzathoz szól hozzá. Működőképesnek látja az előterjesztett anyagot, egy módosítóval élnének, ugyanazt szeretnék mint Szentistványi István (LMP): 7 helyett továbbra is 14 nappal korábban kerüljenek nyilvánosságra az előterjesztések.

15.03: Haág Zalán bejelenti, hogy négy fővel megalakult a szegedi KDNP frakció, melynek ő lesz a vezetője. Tagjai még: Farkas László, Hüvös László, Póda Jenő. Haág Zalán gratulál a polgármesternek és együttműködést ígér Szeged érdekében. Kothencz János is bemutatja a Fidesz-L.É.T. frakciót,  és konstruktív ellenzéki munkát ígér, ügyek mentén politizálna. Bródi János helyére valószínűleg valóban Rózsavölgyi József kerül, derül ki.

Napirend elfogadva.

15.01: Folytatjuk.

14.39: Friss hírek szerint Bródi János (Fidesz-L.É.T.) reggel lemondott a mandátumáról, helyét a találgatások szerint Rózsavölgyi József (Fidesz) veheti át.

14.38: A Szózat után rövid szünet következik.

14.30: Botka kinevezi az alpolgármestereket: Solymos Lászlóvárospolitikai alpolgármester, általános helyettes lesz. Szentgyörgyi Pál gazdasági, Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester lesz.  A bizottságok száma változik: az eddigi 9 helyett, csak 5 lesz.

Botka László demokratákhoz méltó, revánsoktól, bosszútól mentes munkát vár mindenkitől. Jó munkát kíván.

Vastaps.

Alakuló közgyűlés Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

14.21:
A polgármester ünnepi beszédében megemlékezik az 1956-os forradalomról, majd különleges városnak nevezi Szegedet, melynek polgárai nem teszik mindenféle szél játékává a zászlójukat.

A gondolkodó, felelős szegedi polgár tudja, hogy bizalma kincs, de számon kérhető és el is vehető, mondja a polgármester. Most el is vették azoktól, akik azt nem érdemelték ki. Szeged sikeres, 21. századi nagyváros, és ennek az útnak a folytatását választotta.

Nem lesz sem jobb, sem baloldali Szeged, sem kormánypárti, sem ellenzéki Szeged. A város nem erről szól, üzeni a polgármester. A szegediek nem akarnak több háborút, a közgyűlés munkájában mostantól mindenki e szerint vehet részt.

14.21: Botka László is esküt tesz, majd megköszöni a bizalmat. Utána László Boldizsár, a Szegedi Nemezti Színház művésze énekli a Bánk Bánból a Hazám, hazám című áriát.

14.15: Az eskü után Kónya Krisztina, a Szegedi Nemzeti Színház művésze énekli a Csitári hegyek alatt című dalt.

14.13: Sok sikert kíván a következő öt évhez. Következik az eskütétel.

14.09: Nem húzza soká, nem "örökös", csak alakuló közgyűlésre törekszik, így röviden hallgathatjuk végig a győztesek listáját.

14.06: Mózes Ervin főjegyző köszönti a jelenlévőket, dr. Szabó Imrea helyi választási bizottság elnöke ismerteti a szegedi eredményeket. Botka Lászlót megtapsolja a közönség.

Alakuló közgyűlés Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

13.59:
Kezdünk! Megérkezik Botka László polgármester a feleségével, a karzatról felhangzik a Himnusz. Juhász Gyula Szeged című versét halljuk Fekete Gizi színművésztől.

13.46: Dugig van a Városháza díszterme, hamarosan kezdődik az alakuló közgyűlés.

Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése október 27-én, hétfőn 14.00 órai kezdettel tartja alakuló ülését a Városháza Dísztermében.

Az alakuló ülésen elhangzik a Helyi Választási Bizottság tájékoztatója a 2014. évi polgármester- és képviselőválasztás eredményéről, majd a képviselők és a polgármester tesz esküt, végül a polgármesteri beszéddel ér véget az alakuló ülés. Szünet után nyilvános üléssel folytatódik a munka.


Napirendi pontok

Rendelet tervezetek
- Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2013. (II.27.) önkormányzati rendelet módosítása
- A képviselők tiszteletdíjáról és költségtérítéséről szóló rendelet megalkotása

Költségvetési, városüzemeltetési, vagyoni tárgyú előterjesztések
- Szeged Megyei Jogú Város Integrált Területi Programjának jóváhagyása

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukutyini kispiac Ferencszálláson

A napokban megnyílt a kukutyini kispiac – tájékoztatta lapunkat Jani János, Ferencszállás polgármestere. Tovább olvasom