Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Közgyűlés: megszavazták Szeged költségvetését és öt óvoda bezárását

Az országos átlagnál valamivel magasabb, 23 fő lesz az óvodai csoportok átlagos létszáma Szegeden, ha megszavazza a közgyűlés a tervezett óvodabezárásokat és csoportáthelyezéseket - ez a mai közgyűlés egyik legfontosabb témája. Másik a város költségvetése.
14:18 - Határozathozatal
  • Haág Zalán név szerinti szavazást kért az általa és Hüvös László által jegyzett 2016-os költségvetési módosítójáról. Ebben többek között 6 millió forintot adnának a szegedi papucs megmentésére. Egy új sort kértek az idei költségvetésbe "Szegedi kulturális örökség megmentése - szegedi papucs" néven. A közgyűlés 19 nem 10 igen nem fogadta el a módosítót, így nem kap 6 milliót a szegedi papucs.
  • A költségvetési rendeletet 19 igennel 10 nemmel fogadta el a közgyűlés.
  • 20 igen 2 nem és 7 tartózkodással elfogadták a DAKK-kal kötendő szerződést, eszerint 500 millió forinttal többe kerül majd a szegedi buszközlekedés.
  • Név szerinti szavasát kértek Hüvös László módosítójáról, amely például meghagyta volna a csoportok számát, a átalakítást pedig egyeztetéshez kötötte volna. A közgyűlés 18 tagja nem támogatta a javaslatot, így az elbukott.
  • Az óvodák bezárásáról is név szerinti szavazáson döntöttek, 18 igen és 11 nem arányban fogadták el. A Fidesz, KDNP, Jobbik és LMP képviselői szavaztak nemmel.

14:08 - Szünet

Egyéni indítványok

13:52 - Haág Zalán egyik interpellációjában azt kérdezte Botka Lászlótól, hogy Botka egy személyben döntött arról, hogy Szeged nem pályázik a Európa Kulturális Fővárosa címre vagy konzultált valakivel? Illetve miért akarja lebontani az újszegedi szabadtéri színpadot?

Botka László:
10 ezer kérdőívet küldtek ki a ligettel kapcsolatban. A lakosság egyik fele szeretné lebontani, a másik pedig felújítást szeretne. A polgármester többféle tervet készíttet.

Az EKF-ügyről azt mondta: a pályázat azoknak a városoknak jó, amelyek kulturális beruházásokat terveznek. Játékra hívta a képviselőket: ki tudja, mely városok most Európa Kulturális Fővárosai? Haág Zalán tudja: Wroclaw és San Sebastián.

Haág Zalán nem fogadja el a polgármesteri válaszokat, a közgyűlés viszont mindkettőt elfogadta.

Vita az óvodabezárásokról

13:50 - Tóth Péter szerint az a kérdés, hogy mit tesz a város annak érdekében, hogy több gyerek szülessen? Derültség a fáradt arcokon. A jobbikos városatya azt mondta: azért felháborító például a Gáspár Zoltán utcai óvodában komoly szakmai munka folyt, egy jól felszerelt intézményben. "Közösségrombolás, amit önök csinálnak" - mondta Tóth.

13:47 - Már a szellemi képességekről folyik a vita. Szentistványi szerint az a városvezetés stílusa, hogy ők szellemileg felsőbbrendűek.

13:34 Solymos László hangsúlyozta: csupán 2 óvoda nem fogadta el az átalakítást az egyeztetés során, de a többség belátja, hogy nincs más út. A következő években - ha marad a tendencia - akkor 150 gyerekkel lesz kevesebb, de így is 200 férőhellyel több lesz a rendszerben, mint amennyi gyerek van jelenleg.
13:25 - Haág Zalán kéri Vécsey Ágnes sajtófőnököt, hogy ossza ki a szülők petícióját a képviselőknek, ha már a kapuban megígérte a szülőknek. És ha már Botka rendszeresen személyeskedik, akkor szeretné javítani a polgármestert: nincs Rókás utca Szegeden és Rókás utcai óvoda sincs, csak Rókás óvoda.

"Képviselő úr lebuktunk: trafikmutyin meggazdagodott szocialista oligarchák állnak sorban az óvodákért. Ez ma a nagy üzlet" - mondta Botka utalva arra, hogy az ellenzék sötét gazdasági érdekekről beszél.


Szentistványi István szakmai érveket sorol, egy szakértő nyilatkozatát olvassa, amely szerint a kisebb létszám jobb. "Most lenne lehetőség szakmai döntést hozni" és nem bezárni kellene az intézményeket - tette hozzá.

Botka László: miközben az ország oktatási, intézményi és nyugdíj infrastruktúrája 10 millió emberre tervezett,  2030-ra 8,5 milliós lakosságot vizionálnak a szakértők. A polgármester úgy látja, az orbáni politika miatt 20 ezer gyerekkel van kevesebb 2010 óta.

13:10 - Hüvös László hozzászólásának lényege, hogy meg kellene hagyni az óvodákat és nem csupán a gazdasági szempontokat kellene figyelembe venni. A kis létszámú csoport nem rossz, mert akkor több figyelem jut egy-egy gyermekre.

13:19 - Kardos Irén szolidaritásra hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy a KDNP épp a tehetősebbeket támogatja családpolitikájával. A képviselő asszony úgy véli, hogy a szülőket észérvekkel meg lehet győzni az ovibezárásokról.

12:56 - Botka László megjegyzi: 13 százalékos csökkenéssel 633 gyerek hiányzik a szegedi óvodai rendszerből 50 önkormányzati és 15 egyéb fenntartású óvoda van Szegeden, az 50-ből 5-öt zárnának be két év alatt. Úgy tették meg a javaslatot, hogy ne legyen városrész, ahol nem marad óvoda. Kétéves program készült, 2 év alatt 21 csoport szűnne meg. Botka szerint a Gáspár Zoltán utcai oviban 32 százalékos, a Rókásban 26, a Teréz utcaiban pedig 40 százalékos létszámcsökkenést regisztráltak. Az átalakítás 71 státuszt érint, mert 100-an mennek nyugdíjba, ezért nem lesz létszámleépítés sem.

Tóth Péter: sok csúsztatás volt a felvezetőben. A Gáspár Zoltán utcai óvoda jól felszerelt, túljelentkezés van, a létszámot nem ez alapján állítják be. A jobbikos képviselő azt vetette Botka szemére, hogy ha féléves tervezés volt, akkor a képviselők és a szülők miért nem tudtak semmit? Azt mondta: a városvezetés nem veszi figyelembe a pedagógia szempontokat, csak a gazdaságit.

Botka: hogy lenne már túljelentkezés, amikor létszámcsökkenés volt?
 


Eközben "Nem adjuk az óvodánkat! Számítson a véleményünk!" feliratú transzparenst lógatott ki a karzat oldalára egy fiatal férfi.
Botka László szerint a fiatal egy jobbikos aktivista és nem óvodáskorú gyermek szülője.

Drágul a buszközlekedés

12:54 - Szentistványi István a szociális városrehabilitációról beszél. Ők zöld területekkel képzelik el ezt. A képviselő az okosvárosokra jellemző fejlesztéseket hiányolja, és nemcsak a parkolók, játszóterek és zöld területek felújítására van szükség.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester válaszol: a Smart City angol nyelvű kiírása deprivált városrészek rehabilitációjáról beszélt, ilyenek viszont nincsenek Szegeden. Ezeket ugyanis egyszerre sújtja nagyfokú szegénység és bűnözés például.

Szentistványi képviselő úgy véli lenne mit tenni itt is, sőt, vannak szegmensek, amelyben Szeged még rosszabb helyzetben van.

12:31 - Botka László bejelenti: 500 millió forinttal többe kerülhet a szegedi közösségi közlekedés, mert a DAKK ennyivel drágább ajánlatot tett. A polgármester kéri a közgyűlést, fogadja el a javaslatot, mert nem lesz jobb.

Kosik Dénes furcsálja a dolgot, mivel 100 forinttal olcsóbb a gázolaj és 53 ezer kilométerrel kevesebbet mennek majd a buszok.

Botka szerint ez van, ilyen az állami cég. Merthogy a DAKK az.

Póda Jenő nem tudja megítélni, tehet-e róla bárki, hogy ez a helyzet. Azt kérdezi, hogy látta-e valaki, hogy az SZKT mennyiért tudná átvenni ezt? Majd összerúgja a port Botkával, aki szerinte mindig személyeskedik, ha elfogynak az észérvei.

Botka: a Tisza Volán Zrt. 4 milliárd forintért vállalta volna a szegedi buszos közlekedés finanszírozását, a DAKK 3 milliárd 241 millióért vállalta. Ennél jobb ajánlattal senki nem állt elő, nem tudnak olcsóbbat. Az SZKT-nak 80 buszt kellett volna bérelnie azonnal, hogy elláthassa a feladatot.

Költségvetési vita

12:28 - Nagy Sándor: a Continental bővítésre keres területet, az önkormányzat pedig felajánlotta a telephely melletti telket, amely városi tulajdon. Csupán annyi történt, hogy küldtek egy levelet, amelyben megkérdezték, van-e valamilyen papírjuk arról, hogy kié a terület, mert a városházán nincs.

Botka: olyannyira rossz a kapcsolat a cég és a város között, hogy a Continental két vezetőjét városi díjra jelölték.

12:34 - Hüvös László: a Continental egyik ügyéről beszél. A város levelet küldött a cégnek, hogy vegye meg a telephelye előtti területet, amelyet évek óta parkolóként használ. Ez barátságtalan a KDNP-s képviselő szerint. "Vállalkozóbarát környezetet kell létrehozni" - mondta.

Solymos László: szerencsére, hogy a Continentallal nem Hüvös László tárgyalt.

12:22 - Botka Lászlót Solymos László váltja a székben

12:18 - Botka: szóljanak a pártjuk kommunikációs stratégáinak, hogy igazítsák a tényekhez a propagandát Szegeden. A városban a legalacsonyabb a munkanélküliség, amikor a gazdaságot szapulják, akkor a cégeket bántják - jegyezte meg Botka. A Continental példáját hozta fel, amely ezres nagyságrendben foglalkoztat munkaerőt Szegeden. "Jó fideszes módszerrel le kellene váltani a tényeket" - zárja. Kínos mosoly az arcokon.
 
Pénteki közgyűlés: óvodák és költségvetés


12:00 - Póda Jenő  folytatja költségvetés elemzését: Azt mondta, hogy miközben az országos rezsi csökken, a városi rezsi nő, ugyanez a helyzet az adónál is. 

Botka: büszkék arra, hogy Szegeden - szinte utolsóként - nincsenek lakossági adók. "Ebből a költségvetésből egyetlen dolog hiányzott, hogy ön elolvassa" - vágta oda Pódának Botka.

11:50 - Tóth Péter kérte Binszkit, ha a gyermekek fontosak számára, akkor az óvodabezárásokat ne szavazza meg. Kiemelte: az óvodabezárások munkahelyekbe is kerülhetnek. Tóth felháborítónak tartja, hogy mekkora különbségek vannak ebben az ágazatban.

Botka: 8 ezer ember jött Szegedre az elmúlt években, ma 171 ezren élnek a városban. Vagyis nem igaz, hogy Szegedről elvándorolnak az emberek, és az sem igaz, hogy a munkanélküliségi mutatók itt rosszabbak lennének. Hazugság, hogy az ország virágzik, Szeged meg pusztulna. A 86 milliós béremelésben például benne van a szegedi tömegközlekedési dolgozók 3 százalékos béremelése, ehhez képest a fideszes Miskolcon még azt sem tartja be az önkormányzat, amit ígért.

Haág Zalán Botka mindent a kormánytól vár, miközben semmilyen gazdaságfejlesztő lépést nem tesz. Haág úgy véli, hogy a jobb adófizetési morál miatt növekedtek az adóbevételek országos viszonylatban. A képviselő szeretné visszaállítani az egyházügyi keretet 40 millió forinttal, amely nem hitéleti támogatás lenne, hanem jórészt az ingatlanok fenntartására költenék. Debrecen 500 milliót költ erre. "A nulla forint méltatlan a szegedi zsidó és keresztény felekezetekkel szemben" - zárta szavait.

11:47 - Joób Márton örül, mert a költségvetésben 500 millió forint van a költségvetésben az új uszoda előkészítésére. "Nemcsak ígéretről beszélünk, bízunk benne, hogy az uszoda megépülhet még ebben a ciklusban" - tette hozzá.

11:43 - Póda Jenő az adócsökkentést hiányolja a költségvetésből. Adócsökkentés, bérnövekedések és áfacsökkentések vannak országosan, Szegeden meg semmi. Maszatolás volt eddig minden válasz, a költségvetésben nincs erről érdemi dolog - mondta.

Botka: Póda el sem olvasta a költségvetést. Lebukott, amikor azt állítja, hogy a szegedi költségvetésben nincs béremelés, miközben azzal kezdődik a tervezet, hogy 86 millió forintos béremelést javasol a városi cégeknél.

11:34 - Binszki József szerint Kecskemétet a baloldali politika tette naggyá, a Mercedest a Gyurcsány-kormány vitte oda. Szerinte Póda nem mond igazat, mert Kecskeméten 350 millió forint körül van a saját erőből útfelújításra fordított összeg. Szó nincs tehát milliárdokról.

Botka szerint "ócska politikai trükk" más városok költségvetését idecitálni. Megnézték: az a 4 milliárd, amiről Póda beszél, az Kecskemét fejlesztési tervei között van, ez Szegednél 6,5 milliárd. Póda csöndben bólogat.

Haág Zalán Binszkit ekézi, szerinte pont Binszki az, akinek minden hozzászólásában ott a pártpolitika. Gyurcsány Ferencet pedig ne éltesse, mert az ő idején kiosztott segélyek a játékgépekben kötöttek ki. Ma legalább napi 3-szori étkezést kapnak a rászoruló gyerekek. Haág szerint Szeged a kultúra és a turizmus területén is leszállóágban van. Emlékeztet, annak idején Botka azt mondta, hogy egyik rémálmában egy autógyár képviselője bekopog hozzá, hiszen Szegeden mások  a hagyományok.

Botka válasza: a Fidesz 6 éve azért nem emeli a családi pótlékot, mert az emberek elisszák.

11:05 - Haág Zalán és Hüvös László a KDNP javaslatairól

Haág Zalán a kormányzati politika előnyeiről beszél. Szerinte nagyon nagy előrelépés történt a gyermekes családok támogatásában. A KDNP módosító javaslatcsomagjáról beszél. Az erodálódott kulturális keretet szeretné felemelni, mert a pénzre szükségük van a civil szervezeteknek.

Hüvös László veszi át a szót. Elmondta: olyan módosításokat tettek, amelyek segítenek betartani a baloldal ígéreteit és ezért 300 millió forintról 500 millióra emelnék az út- és járda felújítási keretet.

10:45 - Kosik Dénes problémája

Kosik Dénes (Fidesz) frakció-hozzászólásban a saját módosító indítványával kapcsolatos sértettségéről beszél. Mózes Ervin főjegyző törvényességi észrevételt tett, szerinte őt "kiszemelte" a főjegyző. Ezt sérelmezi a képviselő.

Mózes Ervin válaszol: nincs oka "kiszemelni" Kosik Dénest, de ha a 2016-os költségvetési rendelethez ad be módosítót, akkor nem írhatja a szövegbe, hogy a "2015-ös költségvetést" módosítaná. "Komoly problémái vannak önnek a szövegértéssel" - zárta szavait a főjegyző.

Szentistványi megvédte Kosikot, szerinte nem kell személyeskedni, ő sem érzi úgy, hogy segítenék a hivatalban.

10:33 - Póda Jenő: "A vánszorgás költségvetése" ez

Póda Jenő (KDNP) terminológiai vita van a költségvetéssel kapcsolatban. Szeretné bebizonyítani, hogy a "vánszorgás költségvetése" a szegedi, hiába mondja Botka László, hogy "lendületben a város". Kecskeméten 10 év alatt megduplázták a helyi iparűzési adó-bevételeket, mostanra nagyjából annyi, mint Szegeden. És nemcsak a Mercedes miatt. Évente 13 százalékkal nőttek az iparűzési adó-bevételek, miközben a város csökkentette az adót. Póda kéri a sajtót, hogy ezt emeljék ki. Megtettük. Miközben Szegeden 300 millió forintból újítanának fel utakat, Kecskeméten 4 milliárdot költenek erre. Az új uszoda kapcsán megjegyezte: ott van egy lőtér, amely fontos része a városnak, méltánytalanul elhanyagolt. "Nehogy rátelepüljön az uszoda a lőtérre" - mondta. Az óvodabezárásról van egy új közgazdasági szempontja: ha most bezárjuk az óvodákat, akkor az országos családpolitika miatt megszülető gyerektömegek miatt majd újakat kell építeni, ezért nem gazdaságos most bezárni.

Botka vállalja az összehasonlítást fideszes nagyvárosokkal. Hangsúlyozta: 18 fideszes város vetett ki helyi adókat a lakosságra, ezt Szeged nem teszi meg. Ez a baloldali adópolitika.
Az utakkal kapcsolatban megemlítette: összesen 6,5 milliárd forintot költenek majd útépítésre, ha a lézeres kutatóközpont környéki úthálózatot is beleveszik. "Ha ön és a mutyikoalíció nem talicskázta volna ki a pénzt", akkor több maradt volna az utakra - vágta hozzá Pódához.

 
Pénteki közgyűlés: óvodák és költségvetés10:27 - Szentgyörgyi Pál a gazdasági nehézségekről

A gazdasági alpolgármester szerint miközben az ország büdzséje a "cserbenhagyás költségvetése", és két éven keresztül nem jelentek meg az uniós pályázatok, Szeged költségvetése stabil. Az országos elvonások folyamatosak, a megszorításokra fel kell készülni. Szerinte biztos lehet benne a város, hogy nem annyi pénzt kap vissza, mint amennyit elvesz a központi kormányzat. Szentgyörgyi Pál hangsúlyozta: saját forrásból a tavalyi évnek megfelelő szinten kívánják finanszírozni a szociális ellátásokat és a segélyezést. A Polgármesteri Hivatal 126 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodik majd. Felújítják az újszegedi sportuszodát és megépülhet a Vadasparkban az elefántház. De a költségvetés hiányos, az év közben megnyíló pályázati lehetőségekkel szeretnék pótolni a hézagokat.

Napirend előtt

Szegeden 2012-ben alig 7 milliárd forint volt az iparűzési adó-bevétel, 2015-re pedig 8,5 milliárd forintra számítanak, ami jóval több, mint a magyar átlag.Botka László ezzel együtt nincs megelégedve a magyar gazdaság teljesítményével, mert a növekedés nálunk a legkisebb a régióban. Szeged gazdaság viszont talpon van szerinte. "Lényegében egy döntést kell meghoznunk, terheljük-e a lakosságot újabb adóval" - vetette fel Botka László. Kiemelte: sehol az Európai Unióban nincs 30 százalékos állami elvonás, így nálunk a legmagasabb az adóterhelés az Unión belül. Szeged ellenáll az önkormányzati lakossági adó bevezetésének.

A város 35,6 milliárdos költségvetésének harmadát fejlesztésre és beruházásra fordíthatja a rossz körülmények között is - mondta a polgármester. Emlékeztetett: 500 millió forintot spórolnak azzal, hogy megszüntették a nem reális szerződéseket a városi tulajdonú cégeknél, és azzal, hogy végre több cég is nyereséget termel a város kasszájába.

10:11 - Lesz szavazás az óvodabezárásokról

SZAVAZÁS: 18 nemmel és 11 igennel nem fogadta el a módosító javaslatot. A bezárásokról tehát ma szavaznak.

Haág Zalán megpróbálta elérni, hogy akkor legalább az első napirendi pontban tárgyalják az óvodabezárásokat, tekintettel arra, hogy sok civil érdeklődő vár a karzaton.
SZAVAZÁS: a közgyűlés az eredeti napirendet szavazta meg, a civileknek várniuk kell.

10:07

Tóth Péter levetetné az óvodabezárós napirendi pontot, Botka szerint nem lehet, mert törvényi kötelezettség meghozni a döntést, hogy mennyi óvodában és mennyi csoportban engedik a beiratkozást.
Haág Zalán: csak a bezárásokról szóló javaslatot kell levenni

Botka szerint nem lehet.

10:05 - Nógrádi Tibor CSOK-ol

A kormányzati intézkedéseket sorolja Nógrádi Tibor, helyi Fidesz-elnök. Szerinte a CSOK és a családi adókedvezmények segítik azt, hogy megváltozzanak a negatív demográfiai folyamatok, és több legyen a gyerek.

Botka László válaszol: kedves szegediek, vegyék tudomásul, hogy jól élnek a kormánynak köszönhetően, aki nem így gondolja, az aljas hazaáruló.

10:02 - Szentistványi István a Délmagyarországról

Szentistványi István a Délmagyarországgal foglalkozik. Szerinte az LMP évértékelőjéről szóló cikk csak úgy jelenhet meg, ha a polgármesteri kabinet riposztja is ott van a cikkben. A képviselő szerint ez jól mutatja, hogy a városvezetés milyen eszközökkel irányítja a várost.

10:01 - Binszki József a földvásárlásról

Binszki József (DK): az Amerikai Álom mintájára a Magyar Álomról beszél. Győrffy Balázs történetét hozta a közgyűlés elé, aki 135 hektárnyi szántót vett, úgy, hogy 260 milliós tartozást halmozott fel, a Magyar Nemzeti Bank által finanszírozott a növekedési hitel-programból. A hitel havi törlesztőrészlete 3 millió forint, miközben Győrffy havi bevétele feleennyi sincs. Binszki L. Simon Lászlót és Lázár Jánost is megemlíti. Utóbbi "meg sem kötheti Mészáros Lőrinc cipőfűzőjét", akinek nagyjából 50 falunyi házhely méretű földbirtoka van.
 
Pénteki közgyűlés: óvodák és költségvetés9:54 - Nagy Sándor - az oktatásról

Nagy Sándor (Együtt) alpolgármester szerint nemcsak az oktatás, az egészségügy is válságban van Magyarországon. Figyelmeztetett: nemrég készült egy titkos ÁNTSZ-felmérés, amely szerint nincs ma olyan kórház hazánkban, amely minden egészségügyi feltételnek és igénynek megfelelne.

9:51 - Kozma József az oktatásról

Kozma József az oktatás problémáiról beszél. Az "összetákolt" KLIK-et emlegeti. Egy szereplőt idéz, aki szerint nem kellett volna ennyi pénzt kivonni az oktatásból, mert nem jut pénz 21. századi eszközökre, de még krétára sem. Az is hiba volt, hogy megnövelték a pedagógusok és a diákok terheit. De mi történik Szegeden? "Azt amit a KLIK nem tud, azt a helyi önkormányzat igyekszik pótolni. Kozma az iskolafelújítási és az eszközfejlesztési programokat emlegeti. "Miért tesszük ezt? Mert a mi gyerekeink, mi iskoláink, a mi városunk!" - tette hozzá.

9:47 - Tóth Péter napirend előtt

Tóth Péter (Jobbik) a bevándorlókról beszél. Szerinte Botka hitelességét megkérdőjelezi, hogy anno még le is tagadta, hogy lenne migráció Szeged környékén. A Jobbik szegedi elnöke figyelmeztet: már elindult az új migrációs hullám, a menekültek már ott vannak a bevásárlóközpontoknál is. "Készüljünk az Arab Tavaszra" - mondta Tóth, aki szeretné, ha Szeged megerősítené a polgárőrséget. "Gyurcsány Ferenc volt az, aki a határőrséget megszüntette" - mondta Tóth. Igaz, a lezárt határok is megszűntek.
Botka riposztja: százezrek élnek Londonban, Berlinben és Európa nagyvárosaiban.
Haág Zalán bekiabál: ők uniós polgárok!

9:42 - Napirend előtt Haág Zalán

Derült égből villámcsapásként érte a szülőket az óvodák bezárása - kezdte felszólalását Haág Zalán (KDNP). Emlékeztet: 8 éve a Deák Ferenc utcai óvodát egy kaszinó megnyitása miatt kellett bezárni. "Tagadták, ami úgyis kiderült: a tőkeerős kaszinótulajdonos erősebb volt a néhány óvodásnál" - mondta. Haág Zalán szerint ugyanaz a mostani forgatókönyv.

Botka László reagál: 633 óvodáskorú gyermek hiányzik a rendszerből. Egyébként más nagyvárosokban még több. Botka szerint két ok van: a rossz kormányzati családpolitika és a gazdasági migráció, amely során százezrek hagyták el Magyarországot. Botka felhívta a figyelmet, az a KDNP, amely kormányzati szinten a családpolitikáért felel, erre képes, majd itt Szegeden a helyi KDNP-s Haág Zalán feláll, és a szegedi városvezetés nyakába varrná az ügyet. "Nem hiszem, hogy van olyan szegedi, aki szerint a városvezetés miatt nem született meg 633 gyerek" - mondta Botka.

9:41 - Szünet vége

Folytatjuk. Botka László úgy köszönt el a professzoroktól, hogy egy "vidám hangulatú programja" lesz a nagyteremben. Lássuk.

9:32 - Szeged a volt Bartókot és évente 30 milliót ad a Szegedi Tudós Akadémiának

Szeged városa az egykori Bartók-művelődési központ épületét - méltányos áron - adja át a Szegedi Tudós Akadémiának, emellett évente 30 millió forinttal is hozzájárul a működési költségekhez - jelentette be Botka László rögtönzött sajtótájékoztatóján a közgyűlés szünetében.

9:22 – Szeged pénzt ad a tudományra

Botka László
köszöni a Szegedi Tudós Akadémia eddigi munkáját és bízik abban, hogy a közgyűlés jóváhagyja az Akadémia szegedi ingatlanban történő elhelyezését. "A város hajlandó pénzügyi támogatást nyújtani az Akadémia működéséhez" - tette hozzá.

Demonstráció

9:19 – Szülők - és aktivisták - a karzaton

Közben a díszterem két szélső karzatán felsorakoztak a szegedi óvodabezárások és csoportáthelyezések ellen tiltakozó szülők. Nagyjából 20-an lehetnek, egyelőre nem látni náluk transzparenseket, csöndben figyelik az eseményeket.

A közgyűlés kezdete előtt a városháza bejáratánál gyülekeztek a szülők, aláírtak egy petíciót, amit Botka Lászlónak szeretnének átadni.
 
Pénteki közgyűlés: óvodák és költségvetés

Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológus lesz a Szegedi Tudós Akadémia képzési igazgatója

9:01 - 2 milliárdnál is többet kap a szegedi tehetséggondozás

Kezdünk. Hegyi Péter, a Szegedi Tudós Akadémia vezetője szólal fel először napirend előtt. Ismerteti az Akadémia programját. A professzor szerint a legtehetségesebb diákok nagy része ma már külföldön kezdi meg tanulmányait. Az országos versenyeken jól szereplő fiatalokat külföldi egyetemek próbálják elszívni. "Az agyelszívás működik", ezért fontos a most megalakuló tehetséggondozó intézmény.

Szerinte a 16 éves korosztályban még versenyképesek vagyunk Szegeden és Magyarországon, de azt követően már nem. "Az elvándorlást minden korosztálynál kezelni kell" - tette hozzá. Hegyi Péter azt mondta: olyan oktatási rendszerre van szükség, amely a hagyományos iskolarendszer - általános - középfokú - és felsőfokú képzés mellett, vagy abba épülve egy nagyjából 36 éves korig tartó tehetséggondozást, az elitképzést is felvállalja.

Emlékeztetett: a Szegedi Tudós Akadémia 2012-ben, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulóján 9 Nobel-díjas tudóst hívott a városba egy nagyszabású konferenciára, azóta pedig számos világhírű kutató tért vissza a szegedi és hódmezővásárhelyi gimnáziumokba, hogy segítsék a tehetséggondozást, mentorálják a legjobb diákokat.

Hegyi Péter bejelentette: Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológust választották a Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) képzési igazgatójának, a nemzetközileg is egyedülálló oktatási programot a kormányt több mint 2 milliárd forinttal támogatja. A döntés megjelent a Magyar Közlönyben. A jövőben is számítanak például oxfordi és cambridge-i egyetemi oktatókra, akik a tervek szerint - egyetemi oktatói munkájuk mellett - a környékbeli tehetséges diákokat is segítenek majd.
 
Bejelentés: 2 milliárd forintnál is többet ad az állam a Szegedi Tudós Akadémiának.Korábban írtuk

A szokottnál keményebb vitákra számíthatunk a mai szegedi közgyűlésen. Az önkormányzat szerint 633 gyerekkel lett kevesebb 2010 óta, ezért a városvezetés idén 3, jövőre 2 óvodát zárna be Szegeden. Az ellenzék és a szülők egy része tiltakozik. Mint azt megírtuk: ez év nyarán a Rókás, a Rókusi körúti és a Temesvári körúti ovikat, 2017 nyaráig pedig a Gáspár Zoltán és a Teréz utcai intézményeket tervezik bezárni. Annak ellenére, hogy van olyan ovi, ahol fociedzés és művészeti oktatás is van, máshol pedig tíz éve volt fűtéskorszerűsítés és nyílászáró csere. Több óvodából pedig csoportokat terveznek áthelyezni.

A mai ülés másik fontos pontja a város 35,6 milliárd forintos főösszegű költségvetése. A benyújtott tervezethez mintegy 70 módosító indítvány érkezett az ellenzéktől. A költségvetés főbb számairól Botka László polgármester február 4-én beszámolt a nagyadózók előtt. Itt elmondta: idén 35,6 milliárd forint a büdzsé főösszege, melynek 68 százalékát működésre, 32 százalékát pedig fejlesztésre fordítják. Botka hangsúlyozta, 2012-ben még 54,5 milliárd forint volt a költségvetés főösszege. Elmondta, 2010-ben még 1259 milliárd forinttal támogatta az állam az önkormányzatokat, idén ez az összeg már csak 661 milliárd forint.

Parázs viták várhatók tehát a mai napon. A közgyűlést 9 órától élőben tudósítjuk a városházáról.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden járt a fekete ruhás nővér

Szegeden járt a fekete ruhás nővér
"A kamara falaz egy olyan rendszerhez, ahol egy nővérre annyi beteg jut, amennyit képtelen ellátni, így el kell döntenie, mit nem végez el." Tovább olvasom