Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Közgyűlés: Mindenki érezze jobban magát!

Szeged – Vége a közgyűlésnek. Jó hír a kiskerteseknek, hogy a döntés értelmében felülvizsgálják a beépíthetőségi határokat. Az IKV és a Szegedi Vásár és Piac Kft. igazgatói a helyükön maradtak.

13.24: Vége a közgyűlésnek. December 4-én közmeghallgatást tartanak.

13.22: Szent-Györgyi Albert tér lesz a Bocival Tejivóval szembeni terület. Elfogadták Keresztúri Farkas Csaba indítványát, e szerint a cégvezetők is nyúthatnak be előterjesztést a közgyűlésnek. A Szegedi Testamentum Kft. 2013-as prémiumcélkitűzéseit nem szavaták meg, a 2012-es prémiumfeladat teljesítés értékelését viszont igen. A Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatójának 2013-as prémiumfeladat meghatározását elfogadták, a villamos eladásának ügye tovább lóg a levegőben, nem szavazták meg.

13.13: A 2014-es költségvetési koncepciót 13 igen, 14 nem és 2 tartózkodással nem fogadták el. A kiskertek beépíthetőségi határának felülviszgálatára vonatkozó előterjesztést elfogadták. Nagy Ferenc, IKV igazgató menesztését 14 igen, 14 nem, és 1 tartózkodással a közgyűlés nem fogadta el. Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. 13 igen, 14 nem és 2 tartózkodással szintén a helyén marad.

13.02: Folytatjuk.

12.45: Rövid zárt ülés és szünet után hamarosan a szavazással folytatjuk.

12.32: Szentistványi István sincs megelégedve az IKV működésével kapcsolatosan feltett kérdéseire kapott válaszával. A polgármester a háromnegyedéves beszámoló elolvasására ösztönözte.

12.25: Keresztúri Farkas Csaba Mózes Ervint kérdezi a Szegedi Tükörrel kapcsoltban, mert az szerinte nem meríti ki a közszolgálatiság fogalmát. Pénzügyi, kiadói és szerkesztői kérdésekre szeretne választ kapni. Közbeszerzési eljárásban nyerte el a Lapcom Zrt. a Szegedi Tükör kiadásának jogát, válaszol a főjegyző, a cikkeket újságírók írják, a lap törvényesen létezik. A főjegyző nem szerkeszti a lapot, és soha nem is szól bele a cikkek létrejöttébe. A közgyűlés nem fogadta el a választ.

12.21: Hüvös László interpellációjában a közvilágítás fejlesztéséről kérdez. Van, ahol még mindig nincs megfelelő közvilágítás. Csak az idén 17 alkalommal módosították a törvényt, mely szerint közvilágítást lehet fejleszteni, a csúszásnak ez az egyik oka, a másik, hogy megváltozott a lakosság igénye, válaszol Botka László. Hüvös szerint nem változott a lakosság igénye. Hiányos és megalapozatlan az interpellációs válasz, ezért nem fogadja el.

Ülésezik Szeged közgyűlése. Fotó: Frank Yvette (galéria)

12.18: Az interpellációkkal folytatjuk. Gyimesi László nem fogadja el Botka László válaszát arra, hogy miért sért törvényt azzal, hogy a felfüggesztett határozatokat elhallgatja. Mózes Ervin szerint midnen alkalommal megtörtént a következő közgyűlés elé terjesztése a felfüggesztett határozatoknak. A közgyűlés ezt nem fogadta el.

12.14: Botka szerint az Állami Számvevőszék megállapítását veszi figyelmen kívül a közgyűlés, ha megszavazza az előterjesztést. Gyimesi szerint erről nincs szó. Juhász Gyula azt kérdi, decemberben lehet-e konszenzusos döntés. Ilye formában ne, mondja a polgármester.

12.11: Mózes Ervin a KTNF6 típusú villamos eladásával kapcsolatban tesz törvényességi észrevételt. Hiányos a dokumentum, bemondás alapján nem lehet döntést hozni. Felelős döntést vár. Nagy Sándor szerint egy korábbi rossz döntését hozná helyre a Fidesz az eladással.

Juhász Gyula szerint nem teljesen tájékozatlanok az ügyben, de csak abból tud kiindulni, amit az SZKT rendelkezésre bocsát. Ez egy 70 millió forintos használt villamos, melyre aztán még 180 milliót kellett volna költeni, de nem volt egyértelmű a közgyűlési döntés, ami engedélyezte a megvásárlást, mert akkor önmagában nem tárgyalták az ügyet. Juhász Gyula szerint nem szabad húzni a döntést, mert elállhat a vásárló az üzlettől, és a város nyakán marad ez a roncs.

12.00: Juhász Gyula csak az ígéretet szeretné beváltani, amit akkor tesznek, amikor vezetőt neveznek ki egy önkormányzati cég élére. Botka szerint mindenki érti, mi a probléma: aránytalan a jutalom és túl későn tűzik ki. Nem ez volt a gyakorlat a korábbi ciklusokban.

11.57: Jön a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatójának 2013-as prémiumfeladatának meghatározása. Mózes Ervin ismétel: törvénysértő az előterjesztés.

11.53: A Testamentum Kft. 2012-es prémiumfeladat étékeléssel sem állunk jobban. A törvényességi észrevétel nem változik, Mózes Ervin kéri, ne hozzon a közgyűlés törvénysértő döntést. Kohári Nándor (Fidesz)  szerint ezt is megtárgyalta a felülgyelőbizottság, és rendben is találta.

11.50: Szentgyöryi Pál szerint Hüvös elfelejti, hogy többségben vannak, így már rég megszavazhatták volna az előterjesztést. Biztos van annak oka, hogy valaki nem szavaz velük. Solymos szerint sakkban tartják a cégvezetőt, Szentgyörgyi Pál kíváncsi lenne hány vezetőt zsarolnak még.

Ülésezik Szeged közgyűlése. Fotó: Frank Yvette (galéria)

11.48: Hüvös László szerint nem rajtuk múlik, hogy novemberben még nincs kitűzött prémiumfeladat. A felügyelőbizottság megtárgyalta az előterjesztést, és elfogadta, így az nem változtatható meg egyszerűen.

11.42: A Szegedi Testamentum Kft. soron következő 2013-ra vonatkozó prémiumfeladataival és a sokadik törvényességi észrevétellel folytatjuk. Prémiumfeladatot csak előre lehet kitűzni, ismétli Mózes Ervin, de továbbra is aránytalan a 100 ezer forintos túlteljesítésért fizetni kívánt 2 millió forintos prémium is. 

Solymos elmondja, már harmadjára látjuk az előterjesztést változatlan formában. Ez sem véletlen.

11.36: Az egyéni képviselői indítványokkal folytatjuk. Keresztúri Farkas Csaba javaslata a cégvezetők részére is lehetőséget biztosítana arra, hogy előterjesztést nyújtsanak be. Solymos László szerint így csak a felelősség alól mentesülnének a képviselők. Mózes Ervin, főjegyző szerint formailag, jogszabály szerkesztési szempontból nem felel meg a követelményeknek az előterjesztés.

Keresztúri Farkas Csaba szereti Mózes Ervin politikai jellegű törvényességi észrevételeit, mondja. De akkor javítana.

11.27: Solymos Lászó válaszol: nem győzték meg a cégvezetők. Szentistványi István hozzáteszi rendkívül sok panasz érkezik az IKV-ra. A cég ávilágítására lenne szükség, mondja. Semmi garanciát nem lát arra, hogy a következő vezető jobb lesz. Ha a megoldás lenne a cél, akkor úgy érzi komoly választ kellett volna például kapnia az interpellációjára, melyben pontos adatokat kért az IKV-ról a polgármestertől. Botka szerint Szentistványi sokszor támogatja a Fidesz-Jobbik mutyikoalíciót, kíváncsi megszavazza-e a vezetők menesztését.

Ülésezik Szeged közgyűlése. Fotó: Frank Yvette (galéria)

11.26: Szentgyörgyi Pál felháborodott Erdei Péter válaszán. Felszólítja, hogy fejezze be a pazarlást, és ne hivatkozzon arra az ezer emberre. Ha ők tudnák, hogy mire költi a pénzt, akkor ők is felháborodnának. Valamint tudni szeretné, hogy az IKV miért nem készít el időre semmilyen beszámolót. Nagy Ferenc a legjobban utált igazgató a városban, modnja. Hozzáteszi magyarázatra szorul az Ifjúsági Ház iszonyatos vesztesége is.

11.16:
Haág Zalán kéri, hogy az érintett cégvezetők válaszolhassanak a valótlanságokra. Nagy Ferenc, IKV igazgató kezdi. Nem valós adatokkal dolgozik az alpolgármester. Szerinte a pletykákat nem lehet hivatalos információnak tekinteni, ezekért felelősséget nem tud vállalni. A Széchenyi tér 2/A ügyében nem kíván az ügyvéd helyett beszélni. Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. igazgatója azért nem fizet, mert tönkremennének, és így ezer ember veszítené el a munkáját. Évi 44 milliót fizetnek vissza a banknak, ez nagy összeg, mondja.

11.13: Tóth Károly hozzátesz még egy problémát. Vajda Árpád, az Ifjúsági Ház igazgatója sem teljesít az elvárások szerint. Még mindig nem tudjuk például a Szegedi Ifjúsági Napok látogatottsági adatait.

11.09: A másik cég, amiről Solymos beszél, a Szegedi Vásár és Piac Kft., mely nem fizeti rendesen a tagi kölcsönt az önkormányzat részére. Így kezdeményezi Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kf., valamint Nagy Ferenc, IkV igazgató felmentését is. 

11.04:
Az önkormányzati tulajdonú cégek beszámolóival folytatja Solymos László. Az IKV vezérigazgatója sorozatosan figyelmen kívül hagyja a városvezetés kérését, ráadásul úgy tűnik, a cég ügyvédje családjának próbálja átjátszani a Széchenyi tér 2/A-t, valamint csalás gyanúja merült fel egy üzlethelyiség cseréjének kapcsán is, mondja.

Ülésezik Szeged közgyűlése. Fotó: Frank Yvette (galéria)

11.02: Hüvös László (Fidesz) az Alsóvárost Gyálaréttel összekötő bicikliút építésének támogatását kéri.

10.58: A köszolgáltatási pályázat továbbra is érvényben van, ami a tápéi komp szolgáltatásra vonatkozik. Az M43-as autópálya és a Móra Ferenc híd miatt vált "feleslegessé" a komp. Egyelőre megoldják másképp a közekedést, de szükség van rá, egyeznek meg.

10.51: A 2014-2020 közé tervezett pályázatok kiegészítésével folytatjuk. Juhász Gyula bejelenti, hogy a Sadar Komp Kft. nem tudja tovább üzemeltetni a tápéi kompot, ellehetetlenülést jelentett be a cég.

10.47: Bohács Zsolt (Fidesz) új előterjesztés készítését javasolja a stadion építéssel kapcsolatban, ezt pedig a következő közgyűlésen tárgyalná. Botka László támogatja az ötletet. Egyhangúlag elfogadta a közgyűlés. Ma nem tárgyalják a stadion ügyét.

10.27: 10 perc szünet.

10.25:
Szó sincs csodáról mondja Révész Mihály (MSZP), szerinte nem adósság konszolidációról, hanem adósság államosításról van szó.

10.23:
Trendforduló van Magyarországon, mondja Póda Jenő. Már csak a baloldal védi a régi álláspontot. Mindent megpróbálnak, hogy az ország ezt ne élhesse meg a válságból kivezető élményként. Botka felszólítja az embereket, hogy érezzék úgy, hogy jobban élnek, mint valaha.

10.22: A folyosón közben fociszurkolók várják, hogy végre napirendre kerüljön a Stadion ügye.

10.21: Szentistványi Istvánnal folytatódik a vita, aki arról beszél, hogy a kormány által emlegetett sikerből az emberek semmit sem éreznek. Nagy Sándor kéri olvassák végig mégegyszer az előterjesztést. Felhívja rá a figyelmet, hogy teljes iparágakat tett tönkre a kormány, a Richter például sehol nem ruház már be. Haág Zalán szerint mindez hazugság: a kormány számlájára írja a lézerközpontot és a partfal projektet is.

10.12: Solymos László alpolgármester szerint az ország adóssága nagyobb, mint volt. A Fidesz csak a számára kedvező adatokat olvassa. Így mentsen meg téged az Orbán Viktor, mondja Póda Jenőnek. Póda erre azt válaszolja, hogy politikai kampány zajlik. Az MSZP csak elvett, és gödörbe hajtotta az országot. Arcátlanság mást állítani. Botka szerint az az arcátlanság, hogy elhallgatják az államadósság növekedését. 1000 milliárdnyi kötvény kibocsátást tettek, és a piacról felvett drágább hitelekkel fizették ki az IMF-et.

Gyimesi László megkérdi, mégis mit tett Botka László a városért. Hol vannak a munkahelyet teremtő beruházások? Például Kecskeméten és Győrben. Botka szerint semmilyen beruházásra nem tett javaslatot a Fidesz, csak akadályokat görgettek a már meglévő berhuzásáok elé, például a lézerközpont vagy a partfal projekt elé. A lézerközpont a Gyurcsány-Bajnai kormány utolsó blöffje volt, mondja Gyimesi, az Orbán kormány töltötte fe tartalommal. Ocsmány hazugság, mondja Botka.

Ülésezik Szeged közgyűlése. Fotó: Frank Yvette (galéria)


10.00: Kalmár Ferenc (Fidesz) szerint gyenge a helyi gazdaság, és óriási lépés az adósságkonszolidáció. Fel kell tenni a kérdést, hogy hogyan gazdálkodott a város az elmúlt tíz évben, ha mindenki más bővülésről beszél, Szeged pedig válságköltségvetésről.

Botka László szerint Kalmár áldásos tevékenysége miatt van válsághelyzetben Szeged, mert a parlamentben mindent megszavaz. Mit tett Szeged fejlődéséért, a szegedi gazdaságért, kérdez vissza a polgármester.

9.53: Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) szerint a hitelállomány csökkenésével együtt növekedtek a kötelességek is. Szórakoztatónak tartja, hogy tegnapi KSH adatokat kérnek számon a kéthetes koncepción. A GDP ebben a negyedévben egyébként nem éri a három évvel ezlőtti szintet, teszi hozzá. Az emberek ezt még nem érzik a bőrükön.

Ülésezik Szeged közgyűlése. Fotó: Frank Yvette (galéria)


9.49: Póda Jenő válaszol a polgármesternek. Ha a kormányzat megszabadítja a várost a teljes adósságállománytól, akkor miért akarják elhitetni a várossal, hogy válság van? A kormány megmenti Szegedet az összeomlástól. A baloldal hangosan nevet.

Botka szerint az önkormányzatok kifosztásáról van szó, nem a megmentéséről.

9.48: A költségvetési vitával folytatjuk. Szentgyörgyi Pál ismerteti az előterjesztést. Póda Jenő(Fidesz) reagál rá. Nem érti, milyen válságról beszél a baloldal.  Szerinte nincs szükség 2014-re válságköltségvetésre. Utánanézett más megyei jogú városok költségvetési koncepcióinak is, senki nem beszél válságról. Sőt: növekszik a gazdaság, szárnyal a GDP. Megalapozatlan és szakmaiatlan a koncepció.

Botka hozzáteszi, végre Póda Jenőtől is megtudhatták a szegediek, hogy jobban élnek, mint korábban. Felhívja rá a figyelmet, hogy megfelezték az önkormányzatoknak jutó pénzt. Szegedtől 1,5 milliárddal vettek el többet, mint amit egyébként azon önkormányzati feladatokra kellett volna szánni, amit állami feladattá tettek.

9.32: Botka szerint sem szabad megalapozatlan várakozást kelteni a lakosságban, de a cél közös: a lehető lejobbat akarják az ott lakóknak.

9.30: Juhász Gyula (Fidesz) pontosítja a sajtóban megjelenteket: most még csak tanulmány készül, egyelőre nem emelik a százalékot. Ettől függetlenül ez a cél.

9.30: Gyimesi László is egyetért azzal, hogy a jogszabályi keretek között lehető legmagasabb beépíthetőségi szintet kell elérni. A Fidesz-KDNP frakció nem hagyná az út szélén az ott élő családokat sem.  Kiemeli a Családok a Kiskertekért Egyesület munkáját.

Ülésezik Szeged közgyűlése. Fotó: Frank Yvette (galéria)


9.26: Egyetért Szentistványi Botkával abban, hogy a kiskertekkel kapcsolatos diskurzus egyre józanabb hangvételben zajlik. Példaértékűnek tartja a folyamatot.

9.24: A negyedik napirendi ponttal kezdenek: a kiskertesek problémáira próbálnak választ keresni. Botka felhívja a figyelmet, nagyon sok szakhatósági szabálynak is meg kell felelni, ugyanakkor úgy látja, szakmai kérdések mentén tárgyalták a pártok, a politikai nézeteket háttérbe téve.

9.23: A közgyűlés 29 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadta a napirendet.

9.16: A polgármester visszavonja az első előterjesztést, mert törvénysértő módosítás is érkezett hozzá. Ez az önkormányzati lakások bérletéről szól, és Keresztúri Farkas Csaba valamint Szentistványi István (LMP) nyújtott be hozzá módosítót. Keresztúri azt javasolta, hogy csak olyan kaphasson lakást, akit szándékos bűncselekmény miatt nem ítéltek végrehajtandó szabadságvesztésre.

Ülésezik Szeged közgyűlése. Fotó: Frank Yvette (galéria)


9.15: Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) Horthy mellszobrot kér. Botka László szerint ehhez hozzászólni sem lenne méltó a városhoz.

9.10: Napirend előtt Gyimesi László (Fidesz) beszél. Azt mondja az MSZP tizenötszörösére emelte a rezsit, a Fidesz azonban 10 százalékkal csökkentette. Szerinte az MSZP politikai küzdelmet csinált a rezsicsökkentésből. Az MSZP mégsem hazudik mindig mondja, Bajnai végre kimondta, ha ő alapít kormányt, az fájni fog.

Botka szerint a Fidesz negyven új adót vezetett be és megemelte az ÁFÁt, korrektebb lett volna ezt is elmondani, válaszol Gyimesinek.

9.08: Megérkezett Botka László, polgármester. Kezdünk.

9.00: A közgyűlés reméljük, hamarosan kezdődik, bár a képviselők sorai még elég hiányosak. A karzat azonban tele van.

Korábban írtuk:
Valószínűleg igen, hiszen a Fidesz-KDNP Nógrádi Tibor vezetésével tárgyalni akar a szegedi (foci)stadion építéséről. Ezt egyébként Mózes Ervin címzetes főjegyző is benyújtja. Az előterjesztés szerint „a sportközpont rekonstrukciójaként a jelenlegi center pálya és atlétikai pálya a lelátóval és a hozzá kapcsolódó létesítményekkel elbontásra kerülne, melynek helyén egy minimum 5000 fő befogadására alkalmas labdarúgó stadion kerülne kialakításra (amely a későbbiekben 10 000 fősre fejleszthető). A beruházás keretében fűtött, drénezett labdarúgópálya épülne előírás szerinti pályavilágítással. A stadion kialakításával egyidejűleg kerülnének megvalósításra a parkolók, valamint a kiszolgáló egységek (vizes blokkok, irodák, öltözők). A beruházás becsült költsége bruttó 2-3 milliárd forint." Nem maradhat el a városi cégvezetők prémiumfeladatainak vizsgálata és értékelése, és dönthetnek arról is, hogy az SZKT eladjon-e egy cottbusi villamost, amelyet még az előző vezetés szerzett be és akart talpra állítani, de aztán nem lett belőle semmi. Erre most vevő is van rá: a Schöneicher-Rüdersdorfer StraBenbahn GmbH Tatrákban utazik, azaz Németországból Németországba kerülhet egy hosszú szegedi parkolás után az alacsonypadlós középrészű villamos. Arról nem is beszélve, biztosak vagyunk abban, hogy elfogadják elnevezik a Bocival szemközti kis területet Szent-Györgyi Albert térnek.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. kormoska 2013. november 18. 13:04
  „46.jozko
  "Előbb a tavaszi országgyűlési választásokon kellene jól szerepelnie a bal oldalnak, hogy utána Szegeden egyáltalán esélyük legyen indulni... márpedig szó nincs arról, hogy olyan jól állna a szénájuk!"

  Nos,2010-ben is az országos választásokon Botka még alulmaradt Bohács Zsolttal szemben,de az önkormányzati(polgármesteri)voksoláskor jelentős többséggel lett harmadszorra polgármester.
  Szerintem 2014-ben is megismétlődnek az előbbiek.
  Nem vitatom,a Fidesz országosan ismét befuthat,ezt még a nálamnál jóval megrögzöttebb balosok is érzik.....,de a helyi jobboldal szerencsétlenkedése miatt Szegeden szocialista többségű közgyűlés lesz,szocialista polgármesterrel!
  4 évvel ezelőtt nagyjából eltaláltam az arányokat,remélem most is....”
 • 46. jozko 2013. november 17. 23:53
  „44. kormoska.

  Solymos László próbálkozásai egyenesen szánalmasak, amint Botka László "kitaposott" útjára akar lépni - mint leendő polgármester.
  Az én fejem egy percig nem fáj emmiatt - Botka Lászlóé annál inkább...
  Ami Solymost illeti, nincs könnyű helyzetben: " Bakfark után lanthoz nyúlni" szituációba csöppenne.
  No de a városi polgármester választásig még majd´ egy év van hátra!
  Előbb a tavaszi országgyűlési választásokon kellene jól szerepelnie a bal oldalnak, hogy utána Szegeden egyáltalán esélyük legyen indulni... márpedig szó nincs arról, hogy olyan jól állna a szénájuk!
  A választók fogják ezt eldönteni- remélem józanul, felelősséggel és a már nagyon időszerű érdemi rendszerváltás igényével!”
 • 45. panellako 2013. november 16. 19:42
  „"9.30: Juhász Gyula (Fidesz) pontosítja a sajtóban megjelenteket: most még csak tanulmány készül, egyelőre nem emelik a százalékot. Ettől függetlenül ez a cél."
  Ha megnézem a felvételt ( bár nem ér annyit) én nem látom a hozzászólásban a célratörést.
  Mi az, hogy nem emelik? Egyszer (II.22) megszavazták, hogy készüljön tanulmány. Az önkénykormányzat azt elszabotálta. Nem egy új város épül, csak haladni kellene az idővel.
  Másodszor (V.31) megszavazták, hogy legyen 5%. Akkor miért nem emelik? A Városi Főépítész feladata lett volna intézkedni, de elszabotálta. Az egyesület mérnöki precizitással kidolgoztatta a törvényes lehetőséget. Mi az, hogy nem emelik?
  Jó lett volna elolvasnia az előterjesztést, nem csak a régi szöveget nyomni. Természetesen megértem, hogy temérdek betű van benne, de szerencsére fénykép és térkép is segít meglátni a lényeget. Most akkor miért nem emelik? Törvényesen.
  A honlapon van egy VFB kiegészítés ami 7. pontot javasol. Szeretném megnyugtatni a " képviselő Urat", hogy a kiskertekben sem bölcsődét sem óvodát, de még iskolát sem kell építeni.
  Lehet az is, hogy még több embert elvadítsanak Szegedről, mert, hogy munkahely nincs, de még élni sem hagyják. ( Csókolom, mi csak élni szeretnénk!)”
 • 44. kormoska 2013. november 16. 12:32
  „42.jozko
  Nos,én képletesen írtam....,több helyen is.
  Az általam leírt(és általad nem ismert) mondást akkor alkalmazzák ha valaki kényelmesen,megerőltetés nélkül esélyes egy adott győzelemre.
  Amire gondolok:Mindenki számára látható hogy Solymost próbálják"tuningolni" a szocialisták,hogy Botka helyére léphessen,"kitapossák neki az utat".Egyre többször interpellál,egyre többet szólal fel és egyre agilisabb a stílusa.Van akinek ez tetszik,van akinek nem.
  Botka viszonylagos szegedi népszerűségét meglovagolva Solymos könnyedén megszerezheti a polgármesteri széket,ha addig nem hibázik nagyot.

  40.kipkop

  A 2006-2010 ig terjedő időszakban,amikor szoci többség volt a közgyűlésben legalább történt valami a városban,voltak nagyobb beruházások(a felsorolástól eltekintek,gondolom Te is látod őket a városban járva).
  Lehet ezeket részint feleslegesnek titulálni,és túlköltekezéssel vádolni őket.....,de Szeged látványosan fejlődött még ha nagy része hitelből is ment.
  Mindemellett a város adósságállománya kezelhető és stabil maradt,és valljuk be,az utca emberét nemigen érdekelte mert nem érzékelt belőle semmit.
  A Fideszes képviselők az elmúlt 3 évben mit tudtak felmutatni?Talán egyedül az ELI lézerközpontért való lobbizásban van jelentősebb részük.Más valami?
  A Jobbikkal hasonló a helyzet,de ha lehet még rosszabb:Egy pár emlékmű és szoborállításon kívül mit tettek Szegedért?Sajnos semmit.
  Az SZTE által 2013 év elején végzett közvélemény kutatás szerint Botka L támogatottsága nagyjából 70%-os.....,talán nem véletlenül!”
 • 43. x 2013. november 16. 12:00
  „35. Bcsabi75 "... Horthynak szobrot állítani, mintha Hitlernek állítanának szobrot, Münchenben ..."
  - Semmiképpen nem olyan, és ha ez annyira fáj, akkor gondolj a "régi szép időitekre", amikor csak a "hőseitek" kaptak szobrot (Lenin ül, Sztálin áll: a Stefánián), amelyeket részben magatok bontottatok el, ha másképpen fújt Moszkvából a szél. Most vannak, akik átlendülnek a (fehér) ló másik oldalára, ezzel élnetek kell, különben diliházba dühöngitek magatokat, mondjuk, ott pontosan jó helyetek lenne.”
 • 42. jozkó 2013. november 16. 09:54
  „39. kormoska:

  Szerinted az általam leírtak és a "Szegedi" valóság között nagyjából annyi a különbség mint a kompetencia és az impotencia között...
  Ilyen tapasztalataim még nincsenek, d e a Tiédet méltányolom... :)

  No meg aztán: "ha Solymos a <moderálva> dugja a kezét, akkor is polgármester lesz..." - szerinted. Elgondolkodtató ez a testüreg vizsgálattal elérhető stallum - ezt azért Te sem gondolhatod komolyan :)
  Azt elismerem, Szeged leendő /Botka Lászlót követő/ polgármestere darázsfészekbe nyúl ...azért ez nem ugyanaz :)”
 • 41. TELSTAR 2013. november 15. 21:49
  „36.
  A miskolciak énekeltek is örömükben: - Takatakatakatakatakaaaaa-ta!...”
 • 40. kipkop 2013. november 15. 21:09
  „39. kormoska
  ".. Solymos lesz a polgármester,ha fél kezét a s.......e dugja." Hát dugja, ha ez neki így jó. "..a jobboldali képviselők száma fog jelentősen csökkenni és Mszp-Együtt Pm képviselői lesznek erős többségben." Ennek következtében tovább süllyed a város gazdasági és politikai színvonala. Szerencsétlen szegedi lakosok meg szívják, ha így lesz.”
 • 39. kormoska 2013. november 15. 20:38
  „32.jozkó

  Ezt az okfejtést üveggömbből vagy álmoskönyvből szedted elő?
  Az általad leírtak és a Szegedi valóság között nagyjából annyi a különbség mint a kompetencia és az impotencia között...,első olvasásra nem sok,de azért jelentős:-)

  2014-ben,(ha nem indul Botka)akkor is Solymos lesz a polgármester,ha fél kezét a s.......e dugja.
  Szegedről pontosan a Fidesz mondott le nem most,már évekkel ezelőtt.A kormánytagok szinte soha nem jönnek a városba,nem véletlenül.
  A helyi jobboldal népszerűsége a béka feneke alatt van,amit meg is szolgáltak a biomassza bűzerőművel,a 0 városfejlesztési előterjesztéssel,és az általuk kinevezett"kiváló" városi cégvezetőkkel!
  A Jobbikról ne is beszéljünk,örüljenek ha ez az egy képviselőjük megmarad,nagyon rosszul állnak minden kimutatás szerint.
  Pont az ellenkezője lesz szerintem,a jobboldali képviselők száma fog jelentősen csökkenni és Mszp-Együtt Pm képviselői lesznek erős többségben.

  Olvasva a szavazásokat az Ikv vezér menesztése nagyon kevésen múlt,remélem legközelebb összejön!”
 • 38. Commander-V2 2013. november 15. 20:10
  „36: a szegedi Fidesz-Jobbik-KDNP trió még azt is megtiltotta, hogy legyen a városnak gazdasági alpolgármestere! Hogy lehetne ilyen helyzetben a helyi gazdaságot építeni?”
 • 37. jozkó 2013. november 15. 18:13
  „34. NP1 :

  Sem okosnak nem tartom magamat - sem olyan nagyon nem vágyom az általam leírt -és várhatóan bekövetkező-eseményekre.
  Ettől még ez a véleményem /32.#/
  Nem sok "prognózisom" volt pontatlan az elmúlt években.”
 • 36. kipkop 2013. november 15. 17:20
  „"Gyárat épít Miskolcon a japán Takata, ezzel ezer új munkahelyet hoz létre". Szeged viszont sokkal jobb térburkolat építésben.”
 • 35. Bcsabi75 2013. november 15. 17:15
  „31. Horthyszobor 2013.11.15. 16:50 : Ti jobboldali kommentesek folyamatosan öngólt rúgtok! A minap egy hírportál bulvárrovata hozta a hírt, hogy a filmes fideszes kormánybiztos Vajna Bagya a feleségével, Moszkvában a Vörös Téren érezte jól magát. Nos, ott a Lenin Mauzóleum. Mégis, a fotókon milyen jól érezték magukat.. A MI pénzünkön!!!

  Horthynak szobrot állítani, mintha Hitlernek állítanának szobrot, Münchenben a Marienplatzon!!! Épeszű embereknek nincs más dolguk????!!”
 • 34. NP1 2013. november 15. 17:11
  „32. jozkó 2013.11.15. 16:54

  Az okos ember nem téveszti össze a a tényeket a vágyaival.....
  Az az "okfejtés" amit itt elővezettél az minőségét tekintve fölért egy béljóslással......”
 • 33. kipkop 2013. november 15. 17:05
  „Amikor a Szegedi Tükört kiveszem a postaládából, minden esetben Botka fényképe tölti ki az oldalt, ezért olvasás nélkül megy a megérdemelt helyére, a kukába.”
 • 32. jozkó 2013. november 15. 16:54
  „Ez a közgyűlés is megerősíteni látszik azt a feltételezésemet, hogy Szegedet a szocialisták "feladták".
  Botka Lászlón csak a vak nem látja, hogy kisebb gondja is nagyobb már, mint Szeged költségvetése és nyűgjei.
  A "nagyobb" gondjai pedig szemlátomást megviselik, belekerül jó pár ősz hajszálába, amíg gatyába rázza a maradék szocialista pártot /országosan!/.
  Mesterházy Attila "eltávolításában" ugyan szövetségesre talált Gyurcsány Ferencben - de minden bizonnyal az ő dolga lesz a megfelelő pillanatban visszazárni Gyurcsány szellemét a palackba - és megadni a kegyelemdöfést Mesterházynak.
  Nem lesz ez olyan könnyű még egy olyan elszánt és rettenthetetlen ólomkatonának sem , mint Botka László / a közben újra aktivizált és "kipróbált" , koros és tapasztalt szocik támogatásával együtt sem/.
  Választása viszont aligha lesz Botkának - Gyurcsánnyal ők /két dudás egy csárdában/ egy gyékényen nem tudnak árulni!
  Csak rövid idő kérdése, hogy a szegedi szocialisták szervezett visszavonulót fújjanak - és a legrátermettebb pártaktivistájuk, Kozma József vezetésével ha nem is "föld alatti mozgalmat", de kicsi és erős ellenzéki platformot szervezzenek - túlélésre!
  5-7 fő képviselőjük akár a közgyűlésbe is bejuthat - és a hangjukat azért hallathatják a minden bizonnyal megerősödő jobboldallal szemben./Ha nem is publikus még a stratégiájuk, a józan ész ezt diktálja/
  A "váltás" legnagyobb vesztese minden bizonnyal Solymos László lesz - a "sajátjai" előtt aligha marad tekintélye Botka távozása után - a jobboldallal szemben pedig aligha rúghat labdába.
  A Fideszen a sor, hogy rendezzék a saját soraikat és "levezényeljék", véghez vigyék a Szegeden már igencsak esedékes rendszerváltást!
  Nem is lesz olyan könnyű, a Kormány nem fogja őket dédelgetni, a "visszavonulók" pedig alighanem hátrahagynak néhány aknamezőt :)
  Szeged népe érdekében viszont meg kell tenniük!
  Szeged az ország legmélyebben fekvő városa - csak földrajzilag maradjon az!”
 • 31. Horthyszobor 2013. november 15. 16:50
  „21. Gondolom nálatok a nappaliban szép lenin szobor ott figyel :)”
 • 30. macs 2013. november 15. 15:46
  „Fiúk, elfogadom, hogy Szegednek nagyon kell egy stadion, de megmondanátok kik használnák, és kik fedeznék a fenntartását, működését?”
 • 29. Bcsabi75 2013. november 15. 15:26
  „26. zehn 2013.11.15. 14:22 : stadiontémádhoz:

  Jelenleg, se Szegeden, se Magyarországon KOMOLY (!!!) foci, és csapat NINCS! Akkor minek a stadion? Milliárdokat dobálni a semmibe! Azért, hogy majd talán 20-30 év múlva, mire a gyerekeink felnőnek? Nekik legyen miben játszani? 20-30 év múlva, a Fidesz tervei szerint felépítendő stadionok, már olyan állapotba kerülnek, hogy felújításra fognak szorulni!!! Minek most lekötni olyan pénzeket, amiket ráérnénk 20-30 év múlva?????!!

  Tudod, az olyan ha-val kezdődő mondatok, amik stadiontémában vannak jelenleg, olyan hahás mondatok!!!”
 • 28. sajtkukac 2013. november 15. 15:26
  „Ki az a mindenki? Ők, vagy mi? Mert én már nagyon szeretném magam jól, na jó, lejjebb adom - jobban érezni magam! És nem a partfaltól, vagy a beépíthetőségtől, vagy a közgyűléstől fogom jobban érezni magam, többmillió embertársammal együtt!”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi készülődés és közös fenyőfadíszítés a belvárosban

November 29-én két helyszínen indul a Karácsonyi Ünnepi Hetek programsorozata, mely közel egy hónapon át várja a kilátogatókat. Tovább olvasom