Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Közgyűlés: terítéken a költségvetés- online tudósítás

Szeged - Pénteken délelőtt 9 órától tárgyalja a város 2009-es költségvetését a szegedi közgyűlés. A Botka László polgármester által előterjesztett idei büdzsé 2008-hoz hasonlóan nem tartalmaz hiányt.
19.15 óra: szavaz a közgyűlés. Nem történt meglepetés: a támogatott határozatokat elfogadta, a nem támogatott előterjesztéseket elutasította a közgyűlés. 26 igen és 10 nem mellett fogadták el a város 2009-es költségvetését. A közgyűlés 19.35 órakor befejezi munkáját.

18.55 óra: 5 perc szünet után, zárt üléssel folytatódik a közgyűlés.

18.35 óra: interpellációk következnek. Mózes Ervin főjegyző fogalommagyarázata a kérdésről és az interpelláció különbözőségéről. 

18.25 óra: az idő haladtával egyre feszültebb a hangulat. Hova tegyük a Huszár emlékművet? 15 perce vitatkoznak a városatyák a kérdésen. Kormos Tibor (SZDSZ) azt javasolja Oláh Jánosnak, hogy vegyen magának fehér botot, mert vak, ha nem látja a Reök palota előtti tér átalakítását.

18 óra: A fideszes Oláh János kér szót. A szakképzés átszervezése mondvacsinált, nem indokolt - jelenti ki. A képviselő összeesküvés elméletére fanyar gúnnyal felel Botka László.

Solymos László alpolgármester érdeklődve figyelte a vitát.
Solymos László alpolgármester érdeklődve figyelte a vitát.
Fotó: Frank Yvette 

17.45 óra: a következő években ezerrel lesz kevesebb középiskolás Szegeden, ezért szűkíteni kellett az intézmény rendszert - vázolta fel Botka László. A Széchenyi sportiskolai osztályait védi Farkasné Pocsai Blanka, ellehetlenítették az intézményt - fogalmazott a képviselő asszony. A kompetencia mérés szerint a leggyengébb iskoláról van szó - szögezi le válaszában Botka László.

Botka László a kamerák kereszttüzében
Botka László a kamerák kereszttüzében.
Fotó: Frank Yvette 

17.35 óra: a közgyűlés folytatja munkáját. Az oktatási, kulturális, egészségügyi és szociális tárgyú előterjesztések kerülnek terítékre.

17.25 óra: 5 perc "cigiszünet".

17.20 óra: lehetetlenség idősotthonná átalakítani az intézményt - szögezi le Botka László.

17.05 óra: ingatlanokról folytatódik a vita. A városnak szükség van az I-es kórházra - szögezi le Hüvös László. A szocialista politikusok szerint nincs, mert a 200 éves épület nem felel meg a kor követelményeinek.

Apró Juhász Jánosra (középen) nem iagz, hogy bort iszik és vizet prédikál: tényleg bagózott a szünetben
Apró Juhász Jánosra (középen) nem igaz, hogy bort iszik és vizet prédikál: tényleg bagózott a szünetben. Fotó: Frank Yvette 

17 óra: Apró Juhász János (FVSZME) fittyet hány a tervezetre és bátran kijelenti: ő pedig a szünetben elszív egy szál cigarettát.

16.45 óra: a közterületen történő dohányzásról zajlik a vita. Oktatási-, kulturális intézményekben és a játszótereken sem lehet majd bagózni, ha elfogadják Gyimesi László fideszes képviselő indítványát. Jogkövető állampolgári magatartás elengedhetetlen, hogy érvényesüljön a rendelet - mondja Botka László, aki maga is támogatja az indítványt.

16.30 óra: a frakcióhozzászólásokat Póda Jenő vezeti fel. A közbiztonság kérdésköre nem egy szent tehén, hogy ne beszélhessünk róla a megfelelő fórumon - mondja.

16.23 óra: Péter Szilveszter (Fidesz) kevesli az egészségügyre fordítható kiadást. A teljes költségvetés kevesebb, mint 2 százaléka jut az egészségügyre - mondja. 

Oláh János ezúttal kevésbé volt aktív.
Oláh János ezúttal kevésbé volt aktív.
Fotó: Frank Yvette

16.10 óra: Gyimesi László (Fidesz) figyelmeztet, hogy a legutóbbi városi rendőrkapitányi beszámoló szerint 47 százalékkal nőtt a vagyonelleni bűncselekmények száma Szegeden. Csongrád megye biztonságos része hazánknak - jelenti ki válaszában a polgármester. A megyében 10 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma - állt elő egy statisztikai adattal Botka László.

16.02 óra: megérkeztek a városatyák, a közgyűlés folytatja munkáját. Botka László a közgyűlés nevében részvétét fejezte ki Kohári Nándor képviselőnek a felesége tragikus elvesztése miatt.

13.15 óra: a polgármester berekeszti a vitát. Folytatás 16 órától.

13.05 óra: Szeged közbiztonsági helyzetéről a város rendőrkapitánya, Zélity László beszélt.

12.55 óra: villamost boltban nem tudunk vásárolni - kapcsolódott be a tömegközlekedési nagyprojekt körül kialakult vitába Botka László.

Botka: villamost boltban nem tudunk vásárolni.
Botka: villamost boltban nem tudunk vásárolni.
Fotó: Frank Yvette

12.40 óra: Haág Zalán (KDNP) a Mezzo-fesztivál szegedi bukásáról beszél, nem érti miért kell a következő években további milliókkal támogatni a fesztivált. Botka László visszautasítja az állítást, hogy megbukott a szegedi Mezzo. Megfizethetetlen marketing kapcsolatot jelentett az együttműködés a 39 országban fogható komolyzenei csatornával - reagál.

12.10 óra: Juhász Gyula (KDNP) nem érti, hogy ha sok számot hall a rádióban, akkor az mire utal. Felvilágosítom: az a vízállásjelentés - ironizál Botka László. A szegedi cégek iparűzési adójának bevétele az infláció duplájával növekedett - így haldoklik a szegedi gazdaság - mondja vehemensen a polgármester. Egy percig sem mondom, hogy itt van a Kánaán, de Szeged városát megpróbáljuk megvédeni a gazdasági válság hatásaitól - jelenti ki végül. 

11.55 óra: frakció hozzászólásában Póda Jenő a stabilitást hiányolja a költségvetésben, amit a 275 forinttal számított euróárfolyam sem erősit - fejti ki.

Munkában az ellenzék.
Munkában az ellenzék.
Fotó: Frank Yvette

11.42 óra: elkezdődik a 2009. évi költségvetés vitája. Akkor tudjuk elkezdeni a munkát, ha a közgyűlés elfogadja a költségvetést - vetíti előre Szentgyörgyi Pál. Egyensúlyi költségvetésről beszél az alpolgármester. Kiemeli a fejlesztési előirányzatokat.

11.30 óra: a frakció hozzászólásokat Póda Jenő nyitja meg. Bocsánatkérésre szólítja fel a polgármestert, Botka László reakciója: folytassa! Juhász Gyula szerint baj van a számokkal. Mindenki szeretne a győztes oldalon állni - jegyzi meg, olyan fejlesztési forrásokról és EU-támogatásokról beszélünk, amik csupán igérvények és nem tényleges források - teszi hozzá. Maradjunk a tényeknél - kéri a képviselő.

11 óra: Póda Jenő a város honlapján megjelent diasorozat valóságtartalmát kifogásolja. Gyakorolják az igazmondás polgári erényét - zárja szavait.

Kalmár Ferenc is kereszttűzbe került a közgyűlésen
Kalmár Ferenc is kereszttűzbe került a közgyűlésen
Fotó: Frank Yvette

10.45 óra: a közgyűlés végül külön tárgyalja a két előterjesztést, pedig a működési szabály szerint együtt is lehetne tárgyalni, de Botka László gesztust gyakorol az ellenzék felé.

10.30 óra: 10 perc szünetet rendel el a polgármester, ugyanis vita alakul ki annak ügyében, hogy a 2. és 3. rendelet-tervezetet (a 2008. évi önkormányzati költségvetés zárszámadás előtti módosítását és az önkormányzat 2009. évi költségvetését) együtt vagy külön tárgyalják a városatyák.

Botka László érdeklődve figyelte a hozzászólásokat
Botka László érdeklődve figyelte a hozzászólásokat
Fotó: Frank Yvette

A város költségvetésének bemutatása

A város költségvetése az elnyert uniós forrásokkal csaknem megduplázódik. Szeged 67 milliárd forintnyi értékkel lesz gazdagabb – ennek 70 százaléka európai uniós forrás, 30 százaléka a város önereje - áll a város honlapján. A diasorozatot innen töltheti le.
  

10.25 óra:
a kisgyermekes családoknak ingyenes tömegközlekedést javasol Hüvös László. Debrecenben a kolbász is kerítésből van - mondja Botka László. Az ellenzék kacajára megjegyzi: nem véletlenűl fogalmaztam így.

10.10 óra: a szociális ellátásokkal kapcsolatban a fideszes Póda Jenő a segély vagy munka kérdésköréről szól. Ne adjunk ingyen pénzt - jelenti ki határozottan.

10 óra: a szociális iroda munkáját dícséri a szegedi közfoglalkoztatásról szóló előterjesztés - jelenti ki Kalmár Ferenc. A Fidesz támogatni fogja a közmunkaprogramot - erősíti meg Hüvös László. 

9.35 óra: a szociális ellátásokról és gyermekvédelmi támogatásokról zajlik a vita.


9.25 óra: megkezdődik az érdemi munka.

9.20 óra: a Fidesz frakcióvezetője, Hüvös László is szót kér. Azt olvassa a polgármesterre, hogy egyszer sem nyomta meg a felszólalási gombot az országgyűlésen. Ismét elhangzik az idézet Jónás könyvéből. A polgármester válaszában szintén a Babits-verset idézi, némi módosítással: Vétkes, aki Szegeden is néma - mondja. Javaslatok helyett műanyag ajándék órával jönnek hozzám - feddi meg az ellenzéket.

A Fidesz frakcióvezetője hűvős hozzászólásában Botka Lászlót vonta kérdőre
A Fidesz frakcióvezetője hűvős hozzászólásában Botka Lászlót vonta kérdőre Fotó: Frank Yvette

9.15 óra: Bakai Csaba (ESZE) bűnös gazdálkodásról értekezik. Azt suttogja a város - vezeti fel mondandóját -, hogy az önkormányzat rosszul gazdálkodik az irodahelyiségeivel. Arra figyelmeztet: 55 olyan üzlet és pincehelyiség akad a Belvárosban, ami nincs kiadva. Javasolja az önkormányzati tulajdonú cégek átvizsgálását. Kezdhetnénk az IKV-val - teszi hozzá. Botka László válaszában aránytévesztésről beszél, mint mondja 2600 ingatlanból mindössze 50 nincs kiadva és ez elenyésző százalék.

Bakai Csaba (ESZE) bűnös gazdálkodásról beszélt
Bakai Csaba (ESZE) bűnös gazdálkodásról beszélt
Fotó: Frank Yvette

9.10 óra: A független Balogh László a Mars tér ügyében szól.

9.02 óra: Botka László megnyitja a közgyűlést. Kalmár Ferenc (KDNP) napirend előtti felszólalásában a legutóbbi közgyűlésen általa elmondottakra emlékeztet: akkor a pénzügyi válság hatásairól és következményeiről beszélt. Azóta "elképesztő mélyre" jutottunk - jelenti ki mostani felszólalásában. Október óta 30 ezer fővel nőtt a munkanélküliség és a közbiztonság tovább romlott - teszi hozzá. Bűnösök közt vétkes, aki néma - zárja sorait. A polgármester az önbecsülésével védekezik. Azt mi jegyezzük meg, hogy az idézet így szólt volna helyesen: vétkesek közt cinkos, aki néma.

Szentgyörgyi Pál is kapott a szegedi labdarúgást féltők szórólspjából Fotó: Frank Yvette
Szentgyörgyi Pál is kapott a szegedi labdarúgást féltők szórólapjából
Fotó: Frank Yvette

8.50 óra: Az "Együtt a Szegedi Labdarúgásért" civil mozgalom a közgyűlés munkájának megkezdése előtt egy felhívást nyújt át a képviselőknek. Botka László polgármesternek egy csésze teát készítenek elő. 

A bevételi és kiadási főösszeg egyaránt 52,8 milliárd forint. A testület várhatóan jóváhagyja, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok az idei és a jövő évi Mezzo operafesztivál megrendezésére 72–72 millió forintos szerződést kössön a budapesti Armel Produkciós Irodával. A tekintélyes summa fedezete az Európa kulturális fővárosa – Pécs 2010 pályázat, valamint önkormányzati és szponzori támogatás.


Az ülésen döntenek az iskolabokrosításról és kollégium bezárásokról, valamint Gyimesi László fideszes képviselő indítványára megalkotják a közterületen történő dohányzás rendjéről szóló helyi rendeletet. Ha ezt elfogadják a képviselők, június 1-jétől tilos lesz dohányozni Szegeden a játszótereken, a köztemetőkben és a tömegközlekedési megállóhelyeken.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. török 2009. március 02. 16:53
  „achilleus: már megint a hírtv a megbízható forrás? amúgy mióta szeged szíve a kórház, meg sem közelíti. én is szívesebben mennék egy modern helyre, és ha a befektetőnek van pénze, hát rajta, csináljon vele bármit, csak NE bontsa le / tegye tönkre. az új klinikai tömb meg szuper lesz.”
 • 39. hazaipalya 2009. február 28. 14:39
  „ez gáz)) 1 percre odakapcsoltam az ismétlésre: a pm dadog,hadar,kedves ellenzék 1általán érti vki is mit mond??
  más. most olcasom 250 fát akarnak kivágni a 2es villamos miatt! ez durva! erröl mélyen hallgattak eddig. fuly. :Dp”
 • 38. hazaffy 2009. február 28. 13:46
  „Gondolom majd az is kiemelt hír lesz, ha nem lesz wellness szálló belőle.
  Mint ahogyan az sem hír, hogy a fürdő helyén sem lett irodaház, pedig nem egy sajtótájékoztatót tartottak ez ügyben a fideszes urak.”
 • 37. achilleus 2009. február 28. 12:37
  „Botka kiemelt helyen a HírTV-ben:
  2009-02-28 12:14
  Botrányos kórházprivatizáció készül Szegeden

  Szeged MSZP-s polgármestere egyelőre tagadja, hogy wellness szállónak értékesítenék a kétszáz éve alapított szegedi I-es számú kórház épületét. Az ellenzék viszont attól tart, hogy már a vevő is megvan, ezért a privatizáció azonnali leállítását kezdeményezte a szegedi közgyűlésben. Ezt azonban a szocialista többség leszavazta. Pozsonyi Ignác saját vagyonából még 1800-ban alapította a szegedi I-es számú kórházat, amelyet végrendeletében aztán a városra hagyott. A helyi ellenzék épp ezért hallani sem akar arról, hogy a város szívében fekvő patinás épületet eladja a szocialista többségű önkormányzat, ám a polgármester a pénteki közgyűlésen is hajthatatlannak mutatkozott. ,,Lehetetlenség átalakítani és utána meg lehetetlenség működtetni" - fogalmazott Botka László szegedi polgármester az épület kapcsán. Az ellenzék inkább idősek otthonává alakítaná át a kórházépületet, de ez túl sokba kerülne a szocialista városvezető szerint. ,,A leghiggadtabb fölszólalásra is rendkívül ingerülten válaszolt" - nyilatkozta Szabó László, a Szögedi Védegylet elnöke a polgármesterről. ,,Ennek én csak egyetlen egy hátterét bírom elképzelni: hogy már megvan a vevő, kínos lenne visszamondani" - tette hozzá. A közgyűlésen a Fidesz ismét kezdeményezte az értékesítés azonnali leállítását, de hiába. Hűvös László, a szegedi Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: furcsának tartják, hogy az épület idősotthonnak nem, de wellness szállodának alkalmas. ,,Valószínűleg az, aki szemet vetett rá, pontosan felmérte azt, hogy Szeged szívében hozzájuthat egy nagy értékű, patinás épülethez, amely hosszú távon nagyon nagy nyereséggel kecsegtet számára" - tette hozzá. Szeged polgármestere tagadta, hogy wellness szálló épülne a kórházból. Állítása szerint az eladásból származó 900 millió forintos bevételt a város egészségügyi ellátásának fejlesztésére fordítanák.
  (hírTV)”
 • 36. Jani_02 2009. február 28. 08:23
  „Szeged érdekében?
  http://szegedrol.info/szeged/26-fajlesztesek/75-szeged-erdekeben.html
  "Aki azt szorgalmazza, hogy a halasztás megtörténjen, az aki becsapja a szegedieket azzal, hogy ez lehetséges, az árt Szegednek, árt a szegedieknek."”
 • 35. LukSzusz 2009. február 28. 07:01
  „Botka Császári őméltósága .Szegedünk 167000 lakosú,kb.Hová tűnik el az a rengeteg befizetett adó amit tőlünk szedsz be?Pl.súlyadó,bérlemények adója ,iparűzési adó stb.?A rengeteg hitelt velünk akarod visszafizettetni,amikor te és bandát az összelopott pénzünkből veritek valahol Szuha környékén a farkatokat?Miért vagy te ilyen nagyképű velünk?Te ios ott bújtál ki ahol a másik földi halandó,vagy te kommunistaistennek képzeled magad?”
 • 34. antikos 2009. február 27. 21:19
  „Azért a helyiadó bevételek alakulása egy pénzügyi trükk miatt nőt meg!!! Felére csökkentették a 2 millás mentességet! Ez által a kicsik befizetése is majd 20-80%-al nőttek!!! Ezért tűnik úgy, hogy több a bevétel. Ráadásul idén szinte mindenkit behívtak helyiadó ellenőrzésre. Röhej! A barmok az én szlogenem:)”
 • 33. hazaipalya 2009. február 27. 21:05
  „maci :) szegenyt veri az Isten...”
 • 32. hazaipalya 2009. február 27. 21:04
  „az anna-kutnál már két hete áll a felbontott aszfalt. most már ugy is marad? hova tünt a dicsöség?”
 • 31. Antiszeged 2009. február 27. 19:36
  „"Egyébként meg a sok okos embertől csak annyit kérdeznék:::Ők miért nem ülnek a városházán vagy éppen a parlamentben???"

  Nagyon bírom, mikor megfogható érvek hiányában ezzel támad a másik fél. Nos a sok okos ember azért nem ül a városházán, vagy a parlamentben mert úgy gondolták, hogy képességeik nem megfelelőek egy város vagy ország vezetésére. Így nem éltek passzív választójogukkal. Ellenben a jelenlegi vezetőink azért vállalták ezt a feladatot- mert igaz hogy képességeik inkább a nullához közelítenek, mint az 1-hez, de legalább sok-sok pénzt zsebre vágnak, és ezért egy cseppet sem kell "dolgozniuk". Parasztvakítás folyik, kedves Szegediek! Hihetetlen,hogy nem láttok át az egész bagázson, Botkástól, Kalmárostól...stb.

  Épül szépül Szeged... Azon is gondolkozz el, hogy miből és milyen áron...kiknek az érdekeit szolgálják, milyen előnyei lesznek közép- és hosszútávon az adott fejlesztésnek. Munkahelyek?Jaa ott van az egyetem, meg a sok-sok pláza-kérdés meddig lesz rájuk igény, és bírja-e majd a plázák árait fizetni az egyre elszegényedő nép... Nemrég Botka úr azt mondta, hogy több mint 8 milliárd a város IPA-ja. Hm, és ezt ki adta DÉGÁZ+DÉMÁSZ+SOLE+PICK... Lassan a KÉSZ is Kecskemétre cuccol át (helyesen is tenné, az ezerszer jobb feltételek és adottságok miatt).
  Lássuk be, Szegedet az uniós + pártpénzek tartják életben! Szomorú és elkeserítő.”
 • 30. maci52 2009. február 27. 19:35
  „Ez a Botka nem semmi csóka,jobb helyeken már úgy szájon vágták volna hogy a taknya a plafonon csapódik a fogaival.”
 • 29. hazaipalya 2009. február 27. 18:56
  „öszöd ota komolytalan az egesz.”
 • 28. Istus46 2009. február 27. 17:21
  „Itt vitatkoznak,és ütik egymást szavakkal de vajon mit tesz akormány hát mit is mint hogy ujabb 16 milliós autót vesz Lampert Monikának hm ??? hátez semmi sem ? miek neki ilyen drága autó ha pedig ilyet akar akkor vegyen a saját pénzébőlmén is könnyen el tudnám osztani,köllteni a más pénzét.”
 • 27. hazaipalya 2009. február 27. 16:44
  „no csak odakapcsoltam 2 percre...kár volt.egy képviselö ép beszélt,a pm meg belebeszélt,nevetgélt...nem tudja mi az illem ezek szerint . SZEGEDI POLGÁRMESTERT!!!”
 • 26. flexsnake 2009. február 27. 16:33
  „http://www.toondoo.com/View.toon?param=604654
  Itt az első. Csináljatok ti is :D”
 • 25. hazaffy 2009. február 27. 16:32
  „"csak ugye meg kell dolgozz a fizudért...l"
  Hehe. Pont mint neked?”
 • 24. homer 2009. február 27. 16:31
  „Ennél sokkal fontosabb(és kínosabb) dolgokat, ügyeket söpör(t) le a napirendről az elmúlt években száz számra!
  Persze ezzel mindenki tisztában van, csak ugye meg kell dolgozz a fizudért...l”
 • 23. Jani_02 2009. február 27. 16:31
  „Szeged érdekében?
  http://szegedrol.info/szeged/26-fajlesztesek/75-szeged-erdekeben.html
  "Aki azt szorgalmazza, hogy a halasztás megtörténjen, az aki becsapja a szegedieket azzal, hogy ez lehetséges, az árt Szegednek, árt a szegedieknek."”
 • 22. hazaffy 2009. február 27. 16:27
  „"Az a felelős aki napirendre veszi és megszavazz(tatj)a.."
  Ez nagyon jó! Nincs rajta sapka? Ha meg nem veszi napirendre, akkor meg gaz Botka a demokrácia gyilkosa. :-)”
 • 21. homer 2009. február 27. 16:23
  „Az a felelős aki napirendre veszi és megszavazz(tatj)a..”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxus a kutyusnak

Szeged - Kozmetikus, masszázs, több tízezres ágy, csillogó Svarowski-kristályok a nyakon – és… Tovább olvasom