Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Közjó a lottóálomból

Szeged - A hatos lottón 1,8 milliárd forintot, az ötösön pedig a felét nyerheti a héten, aki egyedül találja el az összes számot. Mivel a közfeladatot ellátó mentőket, tűzoltókat és rendőröket sosem kényezteti el a központi költségvetés, megkérdeztük megyei vezetőiket: mire költenék, ha „kollektíven" megütnék a főnyereményt.
– Munkaruhára biztosan el tudnánk költeni néhány milliót, és felszerelhetnénk minden Csongrád megyei mentőkocsit defibrillátorral. Ez utóbbiból a tartalékok miatt kellene vagy húsz – számolt Cserjés Andrea, a mentőszolgálat dél-alföldi régiójának orvos igazgatója. Hozzátette: sok munkatársa rendszeresen közösen lottózik – így akár a főnyeremény is beüthet. Ha kollektíven nyernének, a mentőállomások felújítására, állagmegóvására is költene, hogy biztonságosabb és komfortosabb körülmények között tölthessék idejüket a munkatársak.

A legkorszerűbb felszerelésekkel látná el az összes mentőegységet, és vásárolna egy speciális, méretre szabott eszközökkel felszerelt gyermekmentőt is. A közel kétmilliárdos nyereményből foglalkoztatna egy a rendőröknél és tűzoltóknál is alkalmazott állandó pszichiátert, aki segítene feldolgozni a szörnyű traumák ellátásának lélektani hatásait vagy éppen elkerülni a kiégést. Ha még mindig maradna a pénzből, konditermet építtetne a dolgozóknak, és profi oktatóeszközöket is vásárolna.

A szegedi mentősök is lottóznak a nagy nyeremény reményében. Fotó: Miskolczi Róbert
A szegedi mentősök is lottóznak a nagy nyeremény reményében. Fotó: Miskolczi Róbert

A szegedi tűzoltóknál is lenne helye a főnyereménynek. Dudás Miklós parancsnok azt mondja, új járművek beszerzésére fordítaná az 1,8 milliárd egy részét. Mivel nagyjából 100 millióba kerül egy új fecskendőkocsi, egy emelőkosaras jármű pedig 150 millió, nem lenne túl nehéz elkölteni a pénzt. Néhány százmilliót fordítana a Napos úti laktanya felújítására is, mert ráférne már igazán a korszerűsítés. A tető- és a fűtési rendszer cseréjével, átalakításokkal európai szintű laktanyájuk lehetne – vallja. Közben Pőhle Árpád hadnagy arról beszél, a nagyobb nyereményeknél 8-10 kolléga összedob fejenkét 4-500 forintot – ebből lottóznak, s amit nyernek, azt visszaforgatják újabb játékba. Eddig viszont csak ketteseik voltak.

– Évente párszor, főleg a nagy nyereményeknél lottózom, de most lehet, hogy játszom – mondja Zélity László szegedi rendőrkapitány, aki tőlünk tudta meg, mennyi pénz forog kockán. Neki is bőven voltak ötletei, hogyan használná föl szakmai célokra a pénzt, ha „kollektíven" nyernének. Először is terepjárókat vásárolna, hogy a nehezen megközelíthető helyeken dolgozó körzeti megbízottak, helyszínelők munkáját segítse. „Tökélyre fejlesztené" a bűnügyi technikai labort, javítana az informatikai rendszeren, és bekamerázná a teljes belvárost, illetve a felújított Tarjánt. Ez utóbbival sok rongálást, jogsértést, bűncselekményt megelőzhetnének. Kifestetné a szegedi kapitányság több mint húszéves épületét, virágokkal ültetné tele az előtte álló virágládákat, és komfortosabbá, szebbé varázsolná az ügyfélfogadót is. S ha még mindig maradna pénz? – Ráférne a kollégákra a pihenés, szívesen elutazna mindegyikünk nyaralni. Habár mégsem hagyhatjuk védelem nélkül a várost – rázta föl magát az álmodozásból szinte azonnal az alezredes.

Olvasóink írták

 • 4. Gratula 2008. július 27. 20:48
  „Jó kérdés volt, gratulálok az ötletért.”
 • 3. Minibusz 2008. július 27. 11:16
  „Na ez a szégyen, mikor a magán ember azt mondja el, hogy a nyereménnyel hogyan segíthetné a munkáját.
  Még mielőtt félreértenék, ezt úgy értem, hogy saját zsebből venni tűzoltó autót! Pl.
  Már elnézést, de akkor miért is fizetek (fizetünk) adót?

  Megjegyzem én sem tennék másképp a helyükben.”
 • 2. Ful 2008. július 27. 08:44
  „Mennyiiii????”
 • 1. dondongó 2008. július 26. 14:17
  „Azokat a fejlesztéseket, amelyeket a közfeladatokat ellátók csak egy lottófőnyereményből látnának megvalósíthatónak , egy normális országban a költségvetésből kellene rutinszerűen finanszírozni. Különösen, ha figyelembe vesszük a jövedelmek nemzetközi mércével mérve is elképesztő arányú elvonását közcélokra - úgymond.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertész József az ügyvédek elnöke

Szeged - A Szegedi Ügyvédi Kamara elnökének választották meg tegnap délután a kamarai tagok Kertész… Tovább olvasom