Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Közlekedni lassú, bámészkodni gyors a városnéző kisvasút

Szeged - A nyár és a jó idő beköszöntével Szegeden is megsokszorozódik a turisták száma. A városnéző kisvasút ötszáz forintért viszi körbe egy szűk óra leforgása alatt a nagyérdeműt. Útitársaktól függően kiváló szórakozást ígér ez a megoldás.
Bágyasztó a meleg péntek délután az Árpád téren, ahol a kisvasút már indulásra kész, az utolsó helyek egyikét sikerül elfoglalnom. Körülöttem egy csoportos kirándulás résztvevői beszélik meg tapasztalataikat, egyúttal gyorsan párhuzamot is vonnak lakóhelyük és Szeged között.

-Nézzétek a maffiózót abban a Merciben, ráadásul még a rokkant igazolványa is kint van az ablakban! Ilyet Kecskeméten is sokat látni – magyarázza a mellettünk álló autóra mutatva egy középkorú nő, a csapat fő hangadója.

Önjelölt szakértőnk nem is tévedett nagyot, jóllehet a kocsi elején lévő tenyérnyi BMW márkajelzés tökéletesen harmonizál az autó többi elemével. Gondolatban megajánlanék neki egy utánképzést a városukban hamarosan épülő Daimler-Benz összeszerelő üzemben, de a futószalag helyett a kisvasút indul el.

Az Árpád térről indul a kisvasút. Fotó: Karnok Csaba
Az Árpád térről indul a kisvasút. Fotó: Karnok Csaba

Valamivel elviselhetőbb a hőség menet közben, szép lassan az egyetemi könyvtár felé vesszük utunkat. A hátsó kocsi kész aranybánya lenne a társadalomtudósoknak, ha abban a kérdésben vizsgálódnának, hogy az utasok ilyenkor miért integetnek megállás nélkül az utcán sétáló embereknek. Félreértés ne essék, értékelendő a kedves gesztus, más megvilágításból viszont egyfajta feltűnési viszketegségnek is tűnhet mindez. A JATIK épülete mindenesetre nagy sikert arat, az alsóvárosi templom és a hősök kapuja azonban nem vált ki különösebb reakciót a csoportból.

A rakparton töfögve kiváló rálátás nyílik a Tiszára és az újszegedi oldalon napfürdőzőkre. Közben horgászok mellett haladunk el, egyikük láthatóan küzd a csali horogra helyezésével. Ügyeletes humorzsákunk természetesen ezt sem hagyja szó nélkül:

-Mi van, Tata? Tán kicsi a kukac?

Szellemes, bár ellenkező esetben nyilván korosodó szájhősnőnk is csak tátogna, mint hal a szatyorban.

Fotó: Karnok Csaba
Közlekedni lassú, bámészkodni gyors a városnéző kisvasút. Fotó: Karnok Csaba

Az Anna-kút, a Szent István tér és a Kálvin tér megtekintése különösebb esemény nélkül múlik el, vitathatatlanul a víztorony aratja a legnagyobb sikert. Egy jól irányzott kanyarral máris Újszeged felé zötykölődünk, odafelé a Bertalan-hídon, visszafelé pedig a Belvárosi hídon kelünk át. Ingerszegény környezet, a Ligetfürdőt leszámítva szóra sem méltatják a látottakat a kisvasúton. A színház épülete mellett elhaladva az egyik utasnak eszébe jut, hogy integessenek Erzsi néninek. A tapintható értetelenséget végül azzal oldja fel, hogy rámutat a Sissy-szoborra. Túl intellektuális a humor, nem vevő rá a közönség.

Sokkal jobban érdekli őket a városban található összes üzlet és azok cégtáblái. A sokadik angol használtruha bolt előtt elhaladva konstatálják, hogy érdekes módon Angliában nincs ennyi magyar használtruha üzlet. Szerencsére ezt a felvetést nem követi átfogó gazdasági elemzés.

Megállni sehol sem állunk meg, a Hajnóczy utcában azonban teszünk egy nagy kört a zsinagóga körül. Nem elég nagyot, többen ugyanis nemes egyszerűséggel klinikának aposztrofálják az épületet. Végül csak sikerül kiegyezni a társaság műértő részével abban, hogy valami templomféle lehet.

Az Árpád térre visszaérve már mindenki türelmetlenül fészkelődik a gyors kiszállás és egy jó halászlé vagy fagylalt reményében.

Összességében megállapítható, hogy a kisvasút a fogyasztói társadalom igényeihez igazodott, avagy minél többet minél gyorsabban kíván megmutatni Szegedből az ide látogatóknak.

Aki nem hiszi, vagy többre kíváncsi, járjon utána. Gyalog.

Olvasóink írták

 • 5. Madzsar. 2008. július 01. 20:19
  „Zötyög mint állat és büdös mint a rossebb! Eccer ki lehet próbálni, de én még olyan emberrel nem találkoztam, aki élvezte volna...”
 • 4. Pretty_Petra 2008. június 22. 22:34
  „Én már utaztam rajta. 6. osztályos koronban az egész osztályt elvitték a tanárok. Kisit szeles volt. Zötykölődött, kemény fa padok voltak. Azon a napon először éreztem a farcsontomat.”
 • 3. N.P. 2008. június 22. 10:31
  „Idegenvezető nélkül ez olyan mint kesztyűben kezet fogni... hogy más hasonlatot ne is említsek.”
 • 2. Mil 2008. június 22. 10:02
  „Amúgy ez nem is vasút, hanem gumikerekes jármű :)
  Sztem így nem sok értelme van, jobb volt a városnéző busz idegenvezetővel, akkor legalább tényleg megtudtak ezt-azt a városról.”
 • 1. Mil 2008. június 22. 09:58
  „Szánalmas, én fel nem ülnék rá. Nem égetném magam :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várakozásra lehet számítani Röszkénél

Röszke - A mai napon a forgalom, esetlegesen a várakozási idő (max: 2 óra) további növekedésére… Tovább olvasom