Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Kozma: Emberkísérlet folyik az iskolákban

Szeged - Ami most az oktatásban zajlik, az nem szól semmi másról, mint pénzről és hatalomról; arról, hogyan tudnak közpénzből magánpénzt csinálni – mondta ma Kozma József azon a Tóth Károllyal közösen tartott sajtótájékoztatón, amely második állomása volt a szocialisták által indított, Fidesz: Hazudnak, csúsztatnak, elhallgatnak elnevezésű tájékoztató sorozatnak.
Kozma József, az MSZP városi elnöke szerint a Fidesz nem csupán a pénzeket, de a lelkeket is elrabolja az oktatási rendszerben. Elmondta, Szegeden mindenben kiszolgálják a helyi fideszesek a központi törekvéseket, és végrehajtó gépezetet hoznak létre az oktatási rendszerben. A politikus kitért a Tisza-parti és a sándorfalvi általános iskola igazgatójának leváltására, akiket mindenki alkalmasnak tartott, mégis eltávolították őket. – Van a miniszteri kegy, amit nem élveztek az igazgatók, akiknek semmivel sem indokolták a leváltását – mondta Kozma, aki szerint úgy építik ki a félelem légkörét, hogy nincs válasz a miértekre.

A városi elnök szólt még az e-napló körüli bonyodalmakról és az új tankönyvekről. Szerinte 1500 iskolában folyik – ahogy fogalmazott – emberkísérlet. Ennyi iskolában tanulnak az új, senki által nem tesztelt tankönyvekből, melynek rémségeiről (Cola-cola mámorban fetrengő hetedikesek és a többi) már beszámolt a média – magyarázta. Kozma közölte, a közoktatásban nem pedagógus munkakörben dolgozók bérét már évek óta nem rendezték. Ugyanígy a felsőoktatásban dolgozók bérét is már évek óta befagyasztották, ami érzékenyen érinti Szegedet. Szerinte érdemes lenne megkérdezni a szegedi egyetem rektorát arról, hány egyetemi oktató keres kevesebbet, mint egy általános iskolában tanító tanár. Elmondta, 2010-ben még 186 milliárdot, idén viszont már csak 134 milliárd forintot fordított az állam a felsőoktatási intézményekre.
– Mindeközben a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank 200 milliárd forint közpénzből csinált, akar csinálni magánpénzt, többek között Kecskeméten akar közgazdászképzést indítani – mondta a politikus, aki úgy vélte, össze fog omlani a Fidesz által épített oktatási rendszer. Beszélt még arról, hogy az önkormányzat saját pénzéből újítja fel az oktatási intézményeit, ösztöndíjakat ad és tehetséggondozó programot indít.

Tóth Károly önkormányzati képviselő, a közgyűlés kulturális bizottságána tagja is szólt a kultúrában tapasztalható kormányzati alulfinanszírozottságról. Majd beszélt az elmúlt négy év szegedi kulturális botrányairól, arról, hogy a Fidesz sürgősséggel, pályáztatás nélkül bízta volna meg Kligl Sándort 60 millió forintért a Nobel-díjasok szoborcsoport, valamint 12 millióért Pick Márk szobrának elkészítésével. Felháborítónak nevezte, hogy a Fidesz és a Jobbik megakadályozta, hogy a közgyűlés eltörölje Gömbös Gyula szegedi díszpolgári címét. Szerinte a fideszes képviselők legvisszatetszőbb akciója a szabadtéri igazgatójának, Bátyai Edinának a leváltása volt. A kiemelkedő kulturális jelentőségű és a város nemzetközi ismertségét erősítő Armel Operafesztivált is megtorpedózta a Fidesz.

Tóth Károly elmondta, az IH ügyeiről és a Szegedi Ifjúsági Napokról a következő sajtótájékoztatón számolnak majd be a szocialisták.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös irodában a magyar és szerb rendőrök Röszkén

Közvetlenné és azonnalivá vált az információcsere a magyar és a szerb rendőrök között. Tovább olvasom