Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Közműcserével indul az 1-es vonal felújítása

Szeged - Mától novemberig célszerű elkerülni a szegedi belvárost, sőt a Belvárosi hidat is. Elkezdték felújítani az 1-es villamosvonalat az Anna-kút és az Aradi vértanúk tere között. A útlezárások és forgalomterelés miatt dugókra kell számítani.
Elkezdődik ma a tömegközlekedési nagyprojekt legérzékenyebb területet érintő építkezése: elindul és a tervek szerint novemberben fejeződik be az 1-es villamosvonal felújítása az Anna-kúttól az Aradi vértanúk teréig. Munkaterület lesz, ezért a mindent megelőző vágánybontáshoz és közműcseréhez lezárták a Vörösmarty utca Széchenyi téri oldalát, nem lehet behajtani és parkolni a bíróság és a nagyposta előtt. Teljesen lezárták a Kelemen és a Zrínyi utcát.

Emiatt az 1-es villamos csak az Anna-kútig jár, ott át kell szállni az 1-3-4-es pótlóbuszra, amely a Tisza Lajos körúton kerüli ki az építkezést. Ez azt jelenti, hogy kimarad a Széchenyi téri, Somogyi utcai és az Aradi vértanúk terén lévő megálló. Ezek helyett fel- és leszállni a Centrumnál, a Dugonics téren és az SZTK Rendelőnél lehet. Számítani kell arra is, hogy a buszok és villamosok mától ritkábban járnak; szünidei menetrend érvényes.

Korábban érdemes elindulni autóval is annak, aki a belvárosba igyekszik. Több utca átmenetileg egyirányú lett, némelyiknek megfordult a haladási iránya, több pedig zsákutca.

A gázszolgáltató már elhelyzete a Zrínyi utcán – ahol tagnap a munkák miatt már nem lehetett megállni – a beépítendő csövek egy részét. Fotók: Karnok Csaba
A gázszolgáltató már elhelyzete a Zrínyi utcán – ahol tagnap a munkák miatt már nem lehetett megállni – a beépítendő csövek egy részét. Fotók: Karnok Csaba

A Somogyi utcából például a Toldi és a megfordított Jókai utcán keresztül lehet kijutni a kiskörútra. A városháza elől pedig a Kiss Ernő utcán keresztül vezet az út az Anna-kúthoz. A Belvárosi híd a környékbeliek számára az ideiglenesen kétirányú Oskola utcán át megközelíthető. A Tisza Lajos körútról a mostantól szintén kétirányú Híd utcán át lehet elérni a hidat. Az Anna-kúttól Újszegedre a Fekete Sas utca–Nagy Jenő utca–Híd utca irányában lehet menni. A Stefánián mától nem lehet felmenni a hídra, mert az utca az átkelőről lefelé jövet egyirányú, tovább a Dózsa György utca vagy az egyirányú Vörösmarty utca felé engedik a forgalmat.

Torlódások várhatók a Tisza Lajos körúton és az azon belüli utcákban. Kerülni a Huszár Mátyás rakparton és a nagykörúton érdemes. Célszerű teljesen elkerülni a Belvárosi hidat, és helyette a Bertalan hidat használni.
Tovább nehezíti a közlekedők helyzetét ugyanis, hogy – megírtuk – jövő péntekig gázvezetéket cserélnek az átkelő szegedi lábánál, a Híd utca és Oskola utca kereszteződésében. Az újszegedi hídfőt várhatóan augusztus végéig ugyancsak átépítik. A forgalom kétszer egysávos marad ugyan, de lassítja az átjutást, hogy a munkaterületek mellett 30 kilométer per órás sebbességkorlátozás érvényes. A  híd és a liget közötti csomópontban új jelzőlámparendszert építenek ki, valamint kialakítanak egy a csomópontba csatlakozó buszsávot. Ez felgyorsítja majd az  újszegedi trolik és buszok forgalmát, mert kikerülik a  torlódásokat.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Katyvaszka 2011. június 16. 20:08
  „29. stunde80 2011.06.16. 15:40
  "a közműtérképek tényleg szart sem érnek" Láttál már? Mert szerintem nem. A kivitelezéshez NEM közműtérkép hanem szakági részletes helyszínrajz és közmű üzemeltetői egyeztetés szükséges. Ezen felül feltalálták már a kutatóárkot is, ráadásul szinte minden közműszakág vezetékei műszerrel kutathatók. Tehát amire a kivitelezők hivatkoznak enyhe kamu a köznépnek.
  "Mert ugye annak idején úgy voltak vele hogy Ők akik rajzolták hosszú-hosszú évekig ott lesznek és majd az utódaiknak átadják a terepet és sajna nem így lett" De jól tudod :) Te ott voltál? Szerinted az összközműves digitális állományok nincsenek továbbvezetve? Hallottál már a KKN-ről? Ha nem akkor az gáz...”
 • 34. szgd-i 2011. június 16. 17:49
  „Látom sokan nem akarják érteni a valóságot, nem hinném hogy az elmúlt 1 év alatt hozták össze ezt a káoszt.
  Aki kicsit belegondol az látja hogy ez jó pár év termése.”
 • 33. varadipal 2011. június 16. 17:10
  „31. szgd-i Megakadt a tű a lemezen? Ha jól emlékezem, jelenleg is a kormányzópárt adja a város közgyűlésének többségét.Lehet, hogy az Ön által említett szerződéseket, megrendeléseket is ők szavazták meg? Vgy talán a még éretlen szőlő savanyodott meg közben?”
 • 32. varadipal 2011. június 16. 16:07
  „31. szgd-i: Mert Botka Hódmezővásárhelytől meg Debrecentől, aztán meg Pécstől kért kölcsönt az Eu pályázat önrészéhez? Nem sorolom az adóslistát tovább.”
 • 31. szgd-i 2011. június 16. 16:03
  „varadipal
  ki is a város vezetője? ki is írja alá a megrendeléseket? ki is a megrendelő? ki is dolgozza ki a szerződéseket, azok feltételeit?
  Tudod egy hasonlatot mondanék inkább: a családnak egyre rosszabbak a bevételi forrásai, ennek ellenére csak "luxus" dolgokat vásárolnak. Eljön az az idő is mikor már a férj munkanélküli lesz és a feleség ennek ellenére tovább vásárolgat hitelre tévét és más egyéb nélkülözhető dolgot. A család ész nélkül költekezik hitelre nem épp a legfontosabb dolgokra. A munka hely keresésre, érték és pénz teremtésre meg senki nem gondol.
  Kb ez az állapot volt igaz az előző 8 évben magyar országon és szegeden is. Attól hogy Botka tudathasadásos állapotba került ez még így van. Botka is részese volt ennek a rendszernek, max csak mesterien tudja eladni a nagy semmit az embereknek, és mint te is be is veszed a cumit rendesen...”
 • 30. varadipal 2011. június 16. 15:44
  „Előzőhöz: A kérdése megelőzése érdekében a mű címe: Zabhegyező.”
 • 29. stunde80 2011. június 16. 15:40
  „ne a polgármestert szidjátok Ő mindent megtesz szerintem hogy egyszerű és és élhető legyen a város!!!de a 2 es vonal is elkészül mert a csehek hoztak embert és azok érdekes mód nem nyafiznak hanem melóznak!Amúgy meg a közműtérképek tényleg szart sem érnek(már bocsánat)Mert ugye annak idején úgy voltak vele hogy Ők akik rajzolták hosszú-hosszú évekig ott lesznek és majd az utódaiknak átadják a terepet és sajna nem így lett.Most már foghatja a fejét mindenki hogy Oppá ez a gázvezeték nem is volt itt és stb..Szégyen hogy mindené nyávogni kell ebben a városban!!Akinek kell a kocsi a melóhoz az menjen azzal aki meg csak otthon ül és lógatja a lábát és csak azért nagy az arca hogy szóljon valamit az fejezze be!!!Ez mindannyiunk érdeke!Úgyhogy türelem és ne essetek is(se)egymásnak.Egyszer mindennel elkészülnek!!!!”
 • 28. varadipal 2011. június 16. 15:30
  „14. szgd-i. Mutass egy olyan szerződést, ahol Botka kivitelezőként vállalt volna bármilyen munkát, amelyet neki kellett vgolna határidőre befejeznie. A politikai vakságod miatt a szezont kevered a fazonnal. Nekem meg ez a bajom, nem a csőlátás.Melyik polgármester idején fejlődött ennyit a város 1989 óta? De tényeket!!”
 • 27. sobrij1 2011. június 16. 15:08
  „Gondolom megint a sok hozzáértő műszaki szakember...”
 • 26. apollonius 2011. június 16. 14:57
  „Valaki megmondaná,hogy az Oskola utcába hol lehet behajtani SZABÁLYOSAN!!!???? A rend őrei is csak néznek,mert nem értik ők sem... akkor mitől is lett kétirányú a forgalom????????????????????”
 • 25. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2011. június 16. 14:41
  „A híd lábánál a gázvezetéket konkrétan két hónapja cserélik. Embert nem láttam ott még dolgozni.”
 • 24. queenmargareth 2011. június 16. 14:35
  „23:) van, aki naponta 100 km-t utazik a munkájához. Szerintem biztos lehet kerülni autóval is + 4 km-be kerül, vagy többe.
  Különben biciklivel sem könnyű a városban közlekedni, tegnap beleláttam a 4-es építésébe, nos tényleg az halad a legjobban.”
 • 23. Katyvaszka 2011. június 16. 14:19
  „20. eljensokaszeged 2011.06.16. 13:29
  Csak olvasni kellene a soraim között:
  "Ja és kerékpárral nem tudok menni, mert napközben munkaeszköz az autó"”
 • 22. geza 2011. június 16. 13:31
  „Kérdezem: Szép látvány lesz a szegedre pl a szabadtérire vagy bármely programra igyekvőknek, turistáknak. Iskolakezdés..szép szintén.
  Mikor is kezdi a Market (Árkád építője) a sörkert helyén levő hotel/iroda/kitudjami építését?
  2-es villamos? Határidő?
  Tényleg lassan élhetetlen a város. Miért nem lehet 1 valamit megcsinálni és utána a többit? Miért kell őskáosz?
  (nem vagyok a fejlődés ellen, de én koncepciótlannak érzem az egészet)”
 • 21. sobrij1 2011. június 16. 13:29
  „Nem értem mi az a kis zsákutca tábla a térről kifelemenet az Anna-kútig. Van is zsákutca meg nincs is? :)”
 • 20. eljensokaszeged 2011. június 16. 13:29
  „17. Katyvaszka 2011.06.16. 13:11

  bicikli”
 • 19. ruskyy 2011. június 16. 13:18
  „ez nevetséges. mármint a szegedi közlekedés. KATASZTRÓFA. nagybetűkkel.”
 • 18. daveedbrown 2011. június 16. 13:17
  „Viszont jó a kezdés. A Széchenyi oldalán már intenzíven bontják”
 • 17. Katyvaszka 2011. június 16. 13:11
  „Hajrá Szeged, hajrá magyarok! Belvárosiként a forgalomcsillapítás csúcsa végképp elért. A munkahelyemre vezető 2km-es út most 4. Köszönöm mindenkinek hogy legalább 2x annyira szennyezhetem a környezetet mint eddig. Ja és kerékpárral nem tudok menni, mert napközben munkaeszköz az autó. Amúgy a városba érkező idegeneket sajnálom csak igazán, a GPS-t meg a térképet kidobhatják, én a helyükben egy ilyen káoszkirályságba a büdös életben többet be nem tenném a lábam.”
 • 16. K.T. 2011. június 16. 12:57
  „A szerző és a tényszerű/pontos tájékoztatás nem jellemző együttállása miatt én ezt az egészet nem hiszem el!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától módosul a helyi buszos menetrend

Mától több szegedi helyi autóbuszvonalon módosul a menetrend. Cikkünkből részletesen megtudhatja a változásokat. Tovább olvasom