Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Közös képviselő – hiteles, felkészült, szigorú

Szeged - Lakótárs is lehet ugyanolyan remek közös képviselő, mint egy házkezelő cég, ám óriási a felelőssége. Merthogy a képviselet manapság összetett szakma, a munka éjjel-nappal tart, a hála és a pénz pedig kevés.
„Közvetlen, családias a kapcsolatunk Ilonkával. Amióta itt lakunk, angyali türelemmel intézi a házunk ügyeit-bajait" – jellemezték a Maros utcai panelsorház lakói közös képviselőjüket. Schilsong Jánosné tizenhét éve vette vállára a saját társasházukat, azóta több belvárosi lépcsőház csatlakozott a védenceihez. Ilonkának könyvelő a végzettsége, az ő helyére majd a fia, János lép. A nyugdíjas asszony derűsen meséli, hogy ilyen „kis üzemben" nem nagy üzlet a képviselet, ezzel együtt rengeteg vele a dolog.

Schilsong Jánosnétól fia veszi át a kétszáz családot.
Fotó: Schmidt Andrea

– A bizalom alapja a naprakész, korrekt elszámolás és az állandó készenlét – összegzi a teendőit a közös képviselő. Utcára lépve egyik zsebében a vonalas telefon hordozható változata, másikban a mobil, táskája tele iratokkal. – Én megyek mindenkihez, úgy gyorsabb. Szenteste és húsvét sem kivétel, évek óta nem mentem szabadságra, állandóan készenlétben vagyok. De úton-útfélen megszólítanak a lakók, igaz, én kényeztettem el őket. Szinte mindent tudok; szólnak, ha ugat a szomszéd kutyája, ha hangosak az albérlőik, ha el akarja adni a lakást, de akkor is, ha válófélben van a házaspár. Eddig a legdurvább az volt, amikor egy forróvíz-cső tört el hajnali fél négykor, ömlött a víz, zokniban szaladtam át segíteni. Különben vastag a telefonkönyvem, mindig van kihez fordulni. Minden ügy hetven százaléka – pszichológia. Megbíznak bennem, szép szóval és észérvekkel még a közös költség emelését is elfogadtatom.

Meglógott a képviselő

Az eddigi legtöbb pénzzel hat évvel ezelőtt lépett le egy szegedi közös képviselő: 13 ház összesen 15 millió forintjával vitte el, amiért 2 év 6 hónapot le kellett ülnie. Most a nyugdíjából törleszt. Célszerű tehát hozzáértőkkel ellenőriztetni a könyvelést, mert akad még olyan 10-30 millió forintos költségvetésű 175 lakásos közösség, ahol kockás füzetbe adminisztrál a képviselő.

Ami a közvetlen kapcsolat előnye, az egyben a hátránya is. Emiatt járt pórul egy Szamos utcai lakóközösség. Annyira megbíztak közös képviselőnek megválasztott lakótársukban és annyira magára hagyták, hogy az asszony kizárólag „az embereket tartotta szem előtt". Ezért fordulhatott elő, hogy sem képesítést nem szerzett a 160 lakásos ház ügyeinek intézéséhez, sem közös költséget nem akart emelni évek óta. A ház pedig elúszott a számlákkal. A lakók örültek, hogy egy 61 négyzetméteres lakásért csak 4300 forint a havi közös költség, egy 35 négyzetméteresé pedig 3000 – mesélte egy szomszéd, Dóra Ferencné Piroska. Akkor lett gyanús, hogy ez gond lehet, amikor a szemétszállító cégtől év elején telefonáltak, hogy nekik hárommillió forinttal tartozik a ház. Azóta kiderült, hogy a közösség több mint nyolcmillió forintnyi rezsihátralékot halmozott fel. Most egy házkezelő cég próbálja rendezni a helyzetet.

Menedzser

Szegeden nagyjából másfél ezerre tehető a társasházak száma. Az IKV Zrt. a legnagyobb közös képviselő a városban: 325 épületben 6986 lakást kezel. A legnagyobb magáncég is városrésznyi, 6000 lakást lát el, 247 társasházban. Ügyvezetője, Kaplonyi György egyben a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke elmondta, a közös képviselőre 41 jogszabály vonatkozik. Városszerte lakásonként 650-1000 forint a havi díjazása, ez koránt sincs arányban a felelősségével. Jártasnak kell lennie a könyvelés, az adózás, a pénzügy, a jog, az épületgépészet, a számítógép, az internet, a hitelügyintézés, a pályázatmenedzselés rejtelmeiben. 24 órás ügyeletet tart, műszaki bázist mozgat. Ha cég, akkor a cégbíróság a felügyeleti szerve, ha magánszemély, akkor a jegyzőnek felel – persze a társasházi közösségen kívül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A használt kütyü árából kölcsön lesz

Szeged - Bár a műszaki cikk mindig karácsonyi sláger, a használtakat ilyenkor nem igazán keresik. Tovább olvasom