Délmagyar logó

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 27°C Még több cikk.

Közösen dolgozik a jövő járművein az Audi és az SZTE

Közösen dolgozik a jövő járművein az Audi és az SZTESzerződést írt alá az SZTE részéről Szabó Gábor rektor és Fendler Judit kancellár az AUDI Hungária Zrt. részéről Knáb Erzsébet igazgatóság tagja. Az eseményen részt vett Palkovics László kormánybiztos
A járműiparban fontos a mérés, és nemcsak a befecskendező ezredmilliméter pontos illesztéseinél, hanem a motor károsanyag-kibocsátásánál is.

A Szegedi Tudományegyetem és az Audi a kedden aláírt megállapodás eredményeként leginkább a méréstechnika területén működhet együtt.

Tudta?

A győri Audi Hungaria Zrt. 1993-as alapítása óta az ország egyik legnagyobb exportőrévé és az egyik legnagyobb árbevételű vállalatává fejlődött. 8 milliárd eurót, 2500 milliárd forintot meghaladó összberuházásával a vállalat az ország legnagyobb külföldi befektetője és a térség legnagyobb munkáltatója: 2016. december 31-én 11 ezer 631 munkatársat foglalkoztatott – tavaly több mint 1,9 millió motort és 123 ezer személyautót gyártottak Győrben.


Az SZTE hagyományosnak számító innovációs napján stratégiai megállapodást írt alá az egyetem és az Audi Hungaria Zrt. A szekcióülések kiemelt témája az egyetemen folyó járműipari kutatások és a járműipari trendek bemutatása volt. Az eseményen Palkovics László kormánybiztos, az EMMI oktatásért felelős államtitkára az ELI lézeres központ kiemelt fejlesztési szerepéről beszélt. Ha egyetlen szóval lehetne meghatározni azt a területet, ahol a járműipar és a szegedi egyetem kapcsolódik, az a méréstechnika lenne.

Szabó Gábor rektor hangsúlyozta, az SZTE évek óta dolgozik együtt járműipari cégekkel, jellemzően első és második körös beszállítókkal, az Audi az első olyan partner, mely az autóipar csúcsát képviseli. Már 2004 óta működik az egyetemen a JEL, a Járműipari Előfejlesztési Laboratórium. Lapunk kérdésére elmondta, intenzív a kapcsolatuk a Knorr-Bremsével és a Continental csoporttal, a buszgyártásról ismert Evopróval pedig nemrégiben nyertek egy pályázaton. – Jogi részletektől a hajtásláncproblémákig tud kapcsolódni a szegedi egyetem a járműiparhoz, és minden olyan területen, ahol mérni kell – mondta a rektor, hozzátéve, hogy a rendszerszintű mérésből az is kiderül, hogy a bicikli sem feltétlenül környezetbarát közlekedési forma. Mert enni kell hozzá, az élelmiszert pedig változó környezetterheléssel állítják elő.

Ebből a megközelítésből előfordulhat, hogy jobban járunk, ha leguggolunk egy Euro 6-os szabványú személyautó kipufogójához, mint ha Szeged szennyezett levegőjét lélegeznénk be. – Amikor az Audinál mértünk, alig találtunk kormot a kipufogógázban, egy átlagos, tehát nem szmogriadós szegedi napon 20-szor annyi a korom a levegőben, mint amit a kipufogógázában mértünk – részletezte a Délmagyarországnak meghökkentő megállapítását.

Szerződést írt alá az SZTE részéről Szabó Gábor rektor és Fendler Judit kancellár az AUDI Hungária Zrt. részéről Knáb Erzsébet igazgatóság tagja. Az eseményen részt vett Palkovics László kormánybiztos. Fotó: Karnok Csaba

Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója a megállapodás aláírásakor azt hangsúlyozta, 12 ezer embernek adnak munkát, plusz 30 ezernek a beszállítókon keresztül. A cél, hogy az Audi és az egyetem kölcsönösen segítsék egymást innovációban és az oktatásban, valamint együtt indítsanak kutatási-fejlesztési programokat. Közösen vegyenek részt az Európai Unió vagy más hazai, illetve nemzetközi szervezet által kiírt pályázatokon. Az Audi tudományos diákköri és szakdolgozati témákat hirdet meg az egyetemen, a szakemberei bekapcsolódnak ezek vezetésébe, illetve a doktori képzésbe is.

Lapunk kérdésére Knáb Erzsébet is megerősítette, hogy a mérési technikákon dolgoznak majd együtt – többek között a szegedi lézeres központtal –, hozzátéve, hogy ez a program még kezdeti stádiumban van, de az első eredmények biztatóak. – Olyan mérési technológiát szeretnénk kifejleszteni a szegedi egyetemmel közösen, ami egészen új dolgot jelenthet a járműiparnak – mondta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy halott bujkált hat éven keresztül a rendőrség elől - Szegeden kapták el

Egy halott bujkált hat éven keresztül a rendőrség elől - Szegeden kapták el
A budapesti és Pest megyei felderítők elfogták azt a férfit, aki hamis okmányokkal halottá… Tovább olvasom