Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Közösségi szolgálat a piarista gimnáziumban

Szeged - Mindig nagyon várom a keddet, mert akkor jönnek a fiúk. Kedvesek hozzám, sokat beszélgetünk, és felvidítanak – mondja Németh Csilla. A szociális otthonban élő, mozgáskorlátozott nőt négy éve rendszeresen meglátogatja két-két szegedi piarista diák. Önként segítenek.
A társadalom peremére szorult embereknek, fogyatékkal élőknek, hajléktalanoknak, időseknek segítenek, vagy más közösségi szolgálatot végeznek a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium 10. évfolyambeli diákjai. Öt éve működik az iskolában a Tevékeny Szeretet Iskolája (TESZI) nevű program, amelyben jelenleg 18 helyszínen két osztály csaknem 60 tanulója vesz részt.

– Mindig nagyon várom a keddet, mert akkor jönnek a fiúk meglátogatni. Kedvesek hozzám, sokat beszélgetünk séta közben, és felvidítanak. A lakótársaim irigykedni szoktak rám az otthonban – meséli Németh Csilla.

A kerekes székes nő 10 éve él egy szegedi szociális otthonban, ahová szülei halála után került be. Tévézéssel, rádióhallgatással telnek a napjai. Büszkén meséli, hogy a mobiltelefonokhoz is ért, rendszerint hozzá fordulnak a többiek, ha meg kell „szerelni" egy készüléket. A számítógép sem idegen számára: 2006-ban elvégzett egy számítástechnikai tanfolyamot. – Nagyon szeretnék egy saját laptopot, mert az otthonban sajnos nincs lehetőségem számítógépezni – osztja meg egyik legnagyobb vágyát Csilla.

A fiúk előítéleteiktől is megszabadulnak, miközben Németh Csillával foglalkoznak. Fotó: Frank Yvette
A fiúk előítéleteiktől is megszabadulnak, miközben
Németh Csillával foglalkoznak. Fotó: Frank Yvette

– Furcsa érzés számára, hogy örülünk neki, ha találkozunk – mondja Sági Bence, a piarista gimnázium 10. A osztályos diákja, aki osztálytársával, Mészáros Gáborral jár Csillához. Gábor szerint ez a szolgálat „olyan érzés, amit csak így, a gyakorlatban tud megtapasztalni az ember". A fiúk elmesélik: egyikük sem végzett még önkéntes munkát, de örülnek, hogy új tapasztalatokat szerezhetnek. Az előítéletek leküzdésében is segít nekik az, hogy Csillával foglalkoznak.

Az érettségi vizsga feltétele

A 2014-től életbe lépő új rendszer szerint csak az kezdheti meg az érettségi vizsgát, aki a középiskola utolsó éveiben 50 órányi közösségi szolgálatot teljesített.

– Semmit sem erőltethetek rá a diákokra, csak kísérem őket, hogy ne a félelmeikre hallgassanak. Nincs osztályzás, nincsenek nagy követelmények, csak azt várjuk el, hogy betartsák, amit vállaltak, és ne ígérjenek többet, mint amennyit teljesíteni tudnak. Mindenki a saját habitusának megfelelően cselekedhet – fogalmaz Szásziné Fehérváry Anikó mentálhigiénés szakember, a TESZI vezetője. Rajta kívül még 9 tanár vesz részt a gimnáziumból a programban.

– A gyerekek maguk választhatják ki, hol szeretnének segíteni. Már az előző tanévben elkezdjük a felkészülést. Az is a pedagógiánk része, hogy a fiúk egymásnak számolnak be a feladatokról, egymást tanítják. Rendszerint októbertől májusig tart a „teszizés" – ez nálunk fogalommá vált –, és csak a 10. évfolyamnak kötelező, de vannak, akik később is szívesen folytatják a munkát – mondja a program vezetője.

Olvasóink írták

 • 3. dződvok 2011. november 18. 09:34
  „Gratulálok a résztvevő diákoknak és a segítő pedagógusoknak, örülök, hogy vannak még olyan iskolák és fiatalok, akik tudják azt, hogy mekkora kincs a törődés, a figyelem és az elfogadás. Örülök, hogy olyan iskola a piár gimi, ahol nem csak oktatnak, hanem nevelnek is.
  Én is katolikus iskolába jártam, nálunk meg fiúk nem voltak, de nem lettünk ettől a ténytől szegényebbek, sőt! Abban a korban jó, ha az ember önmaga megismerésére és kibontakoztatására tudja felhasználni a tanulás melletti szabadidőt. Csak kaptam a katolikus iskoláktól, amiért nagyon hálás vagyok. Gazdag és szeretetteljes életet élek azóta is, megtanították mi a felelősségem a világban és azt gondolom, hogy ezek a fiúk, akik kipróbálják magukat önkéntesként szintén olyan felnőttekké válnak majd, akik értékes tagjai lesznek a társadalmunknak.”
 • 2. andras.sd 2011. november 18. 09:00
  „Kedves Beroesz!

  A cikkhez ennnek mi köze van? Vagy már megint arról van szó, hogy katolikus iskola, ezért valami hibát találni kell benne? (Mellékesen jegyzem meg, hogy ez nem hiba.) Egyszer tudnának másoknak, mások örömének örülni? Úgy érzem ez nem csak a mi talentumunk.”
 • 1. Beroesz 2011. november 17. 11:07
  „Nem íratnám a gyerekemet olyan gimibe, ahol egyetlen csaj sincs.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

21 utcában gyúlnak ki a fények hamarosan

Szeged - 21 utcában szerelnek fel új közvilágítást Szegeden. Az első lámpák december közepéig… Tovább olvasom