Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Közösségi tér – nincs villany és fűtés

Szeged - A Fatima Ház Alapítvány kapta meg használatra a lassan egy évtizede üres Árboc utcai alkotóházat. Fiatalok számára szeretnének itt létrehozni egy közösségi teret. A fűtés, víz és villany nélküli ingatlan azonban hiába telt meg nyárra élettel, ismét kezd kihalni.
Felcsillant a remény, hogy kilenc év után élet költözik az Árboc utcai alkotóház falai közé. Az elhagyatott ingatlant a tulajdonos Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége júniusban átadta használatra a Fatima Ház Alapítványnak, amely közösségi teret álmodott a falak közé.

– Az a tapasztalatunk, hogy a tizenévesek nem tudják hol eltölteni szabadidejüket – mondta el Kiss Erzsébet, az alapítvány elnöke. – Olyan helyet szeretnénk kialakítani, amely alternatívája lehet az utcának és a rakpartnak. Egyfajta kreatív alkotóházat, ahol lehet zsonglőrködni, rajzolni, festeni, színjátszani, amely egy közösségi találkozó hely.

Kiss Erzsébet%_, az alapítvány elnöke. Fotó: Schmidt Andrea
Kiss Erzsébet, az alapítvány elnöke.
Fotó: Schmidt Andrea

Kilenc éve kísértetház

Az épület 2003 végén vált lakatlanná, miután ingyenes használója, a Dél-alföldi Népművészeti Egyesület tízmilliós közüzemi számlája miatt a vizet és az áramot kikapcsolták, a tulajdonos önkormányzat pedig kiköltöztette őket. 2005-ben már hajléktalanok laktak benne, felverte a gaz, egyesek pedig szemétlerakónak használták. Ötévnyi hiábavaló próbálkozás után az IKV Zrt.-nek tárgyalásos úton 2008-ban sikerült eladnia a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének 50 millió forintért. Úgynevezett inkubátorházat terveztek a telekre olyan kis- és középvállalkozásokkal, amelyek kutatásai az energiahatékonysággal foglalkoznak, illetve az ezzel kapcsolatos fejlesztési eredményeket használják fel. A felújításhoz szükséges közel 40 millió forintra pályázatot adtak be. Az ingatlan azonban azóta is ugyanolyan lepusztult állapotban van. 
A tér megvan mindehhez: a nagyteremben akár kerékpározni is lehet. Csakhogy nincs víz, villany és fűtés, a romos épület lakhatóvá tétele pedig önerőből meglehetősen lassan halad.

– Nyáron 20-30 gyerek járt hozzánk. A kikapcsolódás mellett részt vettek a munkákban is: kihordtuk az épületből a rengeteg szemetet, kimeszeltünk, hogy egyáltalán hozzá lehessen érni a falakhoz. Rengeteg munka kell azonban még ahhoz, hogy használhatóvá váljon a több száz négyzetméteres épület – mondta az alapítványi elnök, akinek egyelőre elképzelése sincs, miből hozza helyre úgy a házat, hogy működési engedélyt kapjanak rá.

– Ahogy beköszöntött a hideg idő, elmaradoztak a gyerekek, hiszen nincs fűtésünk. Azt azonban talán meg tudjuk oldani egy helyiségben, kályhával. Építkezésből, bontásból visszamaradt nyílászárókkal, illetve a gletteléshez szükséges anyagokkal meg tudnánk csinálni a legszükségesebb felújításokat is, ilyen adományokat folyamatosan fogadunk. A legnagyobb probléma a víz hiánya. Márpedig a csatornaépítés 350 ezer forint lenne. Áramunk sincs.

Az ingatlanban jelenleg adományboltot működtetnek: az innen befolyó összeget is a felújításra fordítják. – Keresünk támogatókat, szponzorokat is – tette hozzá Kiss Erzsébet. – Úgy gondolom, az egész város érdeke, hogy gyerekeink ne az utcán kallódjanak, hanem jó helyen, értelmesen tudják eltölteni szabadidejüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyennek szeretlek, Szeged! - Válogatás a beérkezett képekből

Szerdán indult képbeküldő játékunkra szép számmal érkeznek a felvételek. Íme egy kis válogatás ezekből. Tovább olvasom