Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Közszereplő nők politikai célkeresztben

Szeged - Miközben a hazai politikusok népszerűségi listáján Göncz Kinga – Sólyom László államfő után, Szili Katalinnal holtversenyben – ezüstérmes, nemzetközi megítélésére árnyat vethet, hogy Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke a magyar külügyminisztert többször is becsmérlő kifejezésekkel illette.
A durva kirohanások kapcsán közszereplést vállaló asszonyokat kérdeztünk a szóbeli agresszió és a nőiség összefüggéseiről.

Indulatos beszédében Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt vezetője Hitlerhez hasonlította a magyar diplomácia vezetőjét, Göncz Kingát, majd kijelentette: „Nem engedünk ennek az óriási nyomásnak, melyet déli szomszédaink gyakorolnak ránk Budapestről, ahol az a kócos asszony van, aki valóban kócos... Az a szerencsétlen". Tudjuk, a közönségesen durva hangnem nem idegen a szlovák politikustól, hiszen – sajtóhírek szerint – például a Nobel-békedíjas balkáni békeközvetítő, Martti Ahtisaari volt finn államfőt nemrég még „egy rakás ganénak" nevezte. Ám a magyar vonatkozású kijelentés azért is szokatlan, mert egy közszereplést vállaló asszony nőiségét és küllemét is érinti.

Otromba támadás

– Az otromba támadás minősíti azt, aki elkövette. Ugyanakkor látni kell: Slota Göncz Kingát a célkeresztbe állítva nem „csak" a magyar politikust minősítette, mert nőiségében kívánta megalázni a külügyminiszter asszonyt – jelenti ki Sándor Klára, az SZDSZ szegedi országgyűlési képviselője.

Politikai elit kontra közvélemény

– Mítosz, hogy nőkre nem szavaznak képviselőválasztás idején. Ellenben a politikai elit nem fogadja el a politizáló nőket – hangoztatja Sándor Klára. Az SZDSZ politikusa ezzel magyarázza, hogy míg a pártok a képviselőhelyeknek mindössze 10 százalékán indítottak nőket, s a pártlisták 83 százalékán férfiak kerültek a parlamentbe, addig kvótatörvény-javaslatuk 71 százalékos támogatottsága, s a népszerűségi listák élbolyában a nők magas aránya jelzi: a közvélemény szereti a közéleti szerepet vállaló nőket.

Míg a közéletben többségben lévő férfiak egymást bírálva nyilvánosan nem tesznek említést mondjuk a másik kopaszságáról vagy pocakosságáról, addig a közszereplő nők küllemét nyíltan véleményezik.

– Ha egy közéletben szereplő nő megszólal, a zömében férfi hallgatóság először a külsejét nézi, ezért is esetleges, hogy meghallják-e, mit is mond valójában. Sajnos tény, de ha ugyanazt mondja egy nő és egy férfi, az üzenet hamarabb eljut a hallgatóság tudatáig, mikor az erősebbnek mondott nemhez tartozó szájából hangzik el. De az is tapasztalat: a vita hevében könnyen elragadtatják magukat az urak. Ugyanakkor elvárás, hogy nyilvánosan kerüljék a vulgaritást – hangsúlyozza Farkasné Pocsai Blanka. A Fidesz szegedi önkormányzati képviselője példaként említi: volt már fültanúja annak, amikor férfi képviselőtársai egy másik képviselőnő öltözködését minősítették kihívónak.

Megválaszolatlan kérdőjelek

Érdemben semmilyen fórumon sem kívánt reagálni Slota kijelentéseire Göncz Kinga. Mi is hiába tettük föl a külügyminiszternek „női szempontú" kérdéseinket. Például azt, hogy mit tehet egy diplomatanő, ha női mivoltát sértő helyzetbe kerül. Vagy hogy Göncz Kinga (úgy is, mint egykori esélyegyenlőségi és családügyi miniszter) került-e már hasonlóan kellemetlen, nőiségét sértő helyzetbe. Egy ilyen konfliktus hogyan kezelhető? A módszer kiválasztásában közrejátszik-e, hogy külügyminiszterünk eredeti foglalkozása: pszichiáter, vagy hogy például a Közép-európai Egyetemen tanított előítéleti szociálpszichológiát, s fő kutatási területe a konfliktuskezelés volt? E kérdésekre ugyanúgy nem akart válaszolni, mint arra, hogy – öltözködésben, egyebekben – mennyiben tartja fontosnak női mivoltának hangsúlyozását, törekszik-e egyéni stílus vagy divat megteremtésére (például festetlen frizura, hangsúlyos és nagyméretű medál viselete).

Göncz Kinga – az Egy kiszámítható jövőért című kiállítás megnyitóján. A külügyminiszter asszony érdemben semmilyen fórumon sem kívánt reagálni Ján Slota kijelentéseire. Fotó: MTI
Göncz Kinga – az Egy kiszámítható jövőért című kiállítás megnyitóján. A külügyminiszter asszony érdemben semmilyen fórumon sem kívánt reagálni Ján Slota kijelentéseire. Fotó: MTI

Festetlen haj: az őszinteség jele

– A protokoll szabályainak öltözetével könnyebb megfelelnie egy öltönyös férfinak, mint egy ruháját és kiegészítőit újból és újból összehangolni kényszerülő nőnek. Fontos, hogy a nő külleme – a hétköznapi eleganciától az estélyi viseletig – minden helyzetben igazodjon egyéniségéhez. Ezért tartom például Göncz Kinga esetében az őszinteség jelének, hogy nem festeti a haját, vállalja életkorát – manapság, „a fiatalság diktatúrájának" idején – mondja Sándor Klára. A politikusi szerepet vállaló nyelvész szerint a külügyminiszter az ellene irányuló szóbeli agressziót jól kezeli: Slota véleményének „csak" a politikai fölfogását érintő részére reagál – határozottan.

Sötét vizeken

A finn diplomácia vezetője hozta szóba, hogy Carl Bildt volt svéd miniszterelnök nemrég a hitleri Németország eljárásához hasonlította a grúziai orosz beavatkozást, míg Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke még keményebb hangnemben sértegette Göncz Kingát. Alexander Stubb, Finnország külügyminisztere szerint „sötét vizekre evezünk, amikor félreértelmezett történelmi hasonlatokat alkalmazunk. Ezért mindenkit arra intenék, hogy óvatosan bánjon a felbujtó hangnemű kijelentésekkel". Ugyanakkor Eörsi Mátyás, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának SZDSZ-es elnöke szerint empátiára van szükség a „néhány éves" Szlovákiával szemben, de ennek is vannak határai: „nyílt provokáció esetén meg kell szólalni".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dukai Regina: kedves, szexis, és énekel is

Szeged - Dukai Regina nem tartja magát modellnek, pedig az idén ő lett a legszexisebb lány az egyik férfimagazin olvasói szerint. Szeret énekelni, bár lámpaláza van a színpadon. Tovább olvasom