Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Közszereplők a tárgyalóteremben

Szeged - Zuschlag János volt MSZP-s politikus ügye után Hunvald György egykori VII. kerületi szocialista polgármester pere is a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik másodfokon. Ide kerülnek majd esetleges fellebbezés után Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes perének iratai, és a Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt is kriminalizáló Sukoró-per is.
Jövő csütörtökön kezdi el tárgyalni másodfokon a Szegedi Ítélőtábla Hunvald György és társai ügyét. Az első fokú ítéletet tavaly februárban hozta meg a Fővárosi Bíróság: az ítélet szerint a vádlottak – különböző módon és mértékben – köthetők, többek között a főváros VII. kerületében lévő ingatlanok pályázat nélküli értékesítéséhez, baráti körhöz tartozó személyekkel tényleges munkavégzés nélküli szerződések megkötéséhez, a polgármesteri kerethez tartozó lakások bérleti szerződésének kötéséhez, majd ezt követően e lakások értékesítéséhez. Az első fokon eljáró bíróság ezért csalás, vesztegetés, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt szabott ki büntetéseket, illetve mondott ki felmentő ítéleteket. Hunvald György volt VII. kerületi szocialista polgármestert első fokon sem a maffia-bűncselekményben, sem az ingatlanpanamában való részvételben nem találták bűnösnek, egyéb cselekmények miatt nem jogerősen másfél év börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélték (31 hónapot töltött előzetesben).

Hamarosan újabb aktahegyek érkeznek a Szegedi Ítélőtáblára.
Hamarosan újabb aktahegyek érkeznek a Szegedi Ítélőtáblára.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Sok a sajtómunkás

A Szegedi Ítélőtábla elnöke megjegyezte: bár jól ismert közszereplő ül majd a vádlottak padján, erre az ügyre, mint minden más ügyre, a mindennapi ügyintézés szabályai vonatkoznak, például nem lesz megerősített biztonsági szolgálat az épületben. – Egy átlagos ügytől mindössze annyi különbözteti meg a közszereplők ügyeit, hogy a nagyobb érdeklődésre tekintettel a sajtó munkatársaitól előzetes regisztrációt kérünk, hogy az igényeket felmérve így tudjunk megfelelő méretű, és a televíziós igényekhez igazodó, technikailag jól ellátott tárgyalótermet biztosítani a zavartalan munkavégzéshez – mondta az elnök.

A Hunvald-ügy az utóbbi évek legfontosabb elszámoltatási ügyei között érkezik a Szegedi Ítélőtáblára. Emlékezetes: ez az tábla döntött 2011 januárjában Zuschlag János perében, amelyben a volt MSZP-s politikusra hat év börtönbüntetést szabtak ki csalásért. A Zuschlag- és a Hunvald-per után Szegeden fogják majd tárgyalni másodfokon Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes BKV-s perét, és a Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt is kriminalizáló Sukoró-pert is. Alapesetben – a Zuschlag-ügyet leszámítva – egyik ügyben sem lett volna érintett a Szegedi Ítélőtábla, de Hagyó Miklós ügyét, valamint a Sukuró-ügyet túlterheltségre hivatkozva már korábban áthelyezték a területileg illetékes Fővárosi Bíróságról Kecskemétre, illetve Szolnokra. Mivel Bács-Kiskun megye törvényszékein hozott első fokú ítéleteket már a kezdetektől fogva másodfokon a Szegedi Ítélőtábla tárgyalja, Hagyó Miklós pere a kecskeméti áthelyezéssel értelemszerűen Szegedre kerül. Jász-Nagykun-Szolnok megye bíróságait viszont csak most június végén helyezte át a Szegedi Ítélőtábla illetékességi területébe az Országgyűlés: a Szolnoki Törvényszék és a területén működő járásbíróságok határozatai ellen benyújtott fellebbezések csak most szeptembertől landolnak a Szegedi Ítélőtáblán. Hunvald György perében ugyanakkor a Fővárosi Ítélőtábla lett volna az illetékes.

– Az ügyáthelyezésre vonatkozó büntetőeljárási törvényi rendelkezéseket 2013. augusztus 1-jétől az Országgyűlés kivette a jogszabályból. A „Hunvald-ügyként" elhíresült ügy egyébként sem emiatt került a Szegedi Ítélőtáblára. Ebben az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla volt eredetileg az illetékes másodfokú bíróság, az ott ítélkező bírák azonban elfogultságot jelentettek be. Erre figyelemmel vált szükségessé egy másik ítélőtábla kijelölése, a Kúria az eljárás lefolytatására a Szegedi Ítélőtáblát jelölte ki. A Kúria döntései külső eszközökkel befolyásolhatatlanok, mindenkire kötelezőek. A Kúria a kijelöléskor az ügyforgalmi adatokat, az egyes ítélőtáblák leterheltségét, valamint az ügy résztvevői számára a kedvező megközelíthetőséget veszi figyelembe. Az elfogultság miatti bíróság kijelölés már több évtizede folytatott, napi gyakorlatnak számít a magyar igazságszolgáltatásban – mondta Harangozó Attila.

Olvasóink írták

 • 4. majzik 2013. szeptember 02. 15:24
  „3. pachakuti 2013.08.30. 15:59

  Alles - gutes !”
 • 3. pachakuti 2013. augusztus 30. 15:59
  „Félek, Hunvald megközelítően sem kap annyit százszoros lenyúlásért mint Zuschlag.
  Zuschlag rajtuk viccelődött, Hunvald közéjük tartozik.”
 • 2. ikszy 2013. augusztus 30. 12:15
  „Mert az itt ítélkező bírák már sok ilyet láttak mióta a FIDESZ-Jobbik többség került a városházára. Tudnak tanácsot, "szakértést" kérni.”
 • 1. _csutak_ 2013. augusztus 30. 11:53
  „Nagyon komoly aggályokat vet fel ez az áthelyezés.
  Az az üzenete a dolognak, hogy amíg egyes bírák nem hajlandóak a kormány szájíze szerint ítélkezni addig a másikak meg igen:(
  Lehet, hogy ez butaság de a látszat bizony ez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset az M5-ös autópályán

A rendőrség az M5 autópálya Budapest felé vezető oldalát teljes szélességében lezárta. Tovább olvasom