Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

Köztársasági gyűrűs Sztriha, Dörnyei

Szeged - Csupa jeles eredménnyel végezte tanulmányait és zárta PhD doktori címmel Dörnyei Ágnes vegyész és ifjabb Sztriha László orvos. Elismeréséül tavaly novemberben az egyetem napi ünnepségen Promotio sub auspiciis praesidentis Rei Publicae kitüntetéses doktori címben részesültek, átvehették a köztársasági aranygyűrűt Sólyom László államfőtől. Kiváló tanulók arcélét villantjuk föl – valamennyiünk okulására.
Nem esik messze az alma a fájától – mondhatjuk ifjabb Sztriha László orvos eddigi életútjára pillantva, hiszen orvos édesapjához hasonlatosan a neurológia a legfőbb érdeklődési területe. Ugyanakkor a fiatal Sztriha doktort egyetemszerte ismertté tette, hogy minden eddigi iskolai osztályzata: jeles.

– A történelemmel szenvedtem a legtöbbet. A matematika könnyebben ment, mint a biológia – emlékszik a szegedi Radnóti-gimnáziumbeli diákévekre Sztriha László. Elismeri: sok időt – naponta minimum 3–4 órát – töltött tanulással. Módszert váltott az orvosegyetemen: az időközi számonkérés helyett a vizsgaidőszakra koncentrált; a fokozódó stressz ösztönözte leginkább. Mindig meg tudta győzni magát arról, hogy ha az eleje jól ment, akkor később sem szabad feladni. Tanulni az otthoni csendes környezetben fel-alá járkálva tudott a leghatékonyabban. Amikor nem tanult, akkor zenét hallgatott, úszni járt, ismerősökkel találkozott, időnként bulizott.

Sztriha László a szegedi stroke-központban hasznosítja majd az Angliában most gyűlő tapasztalatait. Fotó Schmidt Andrea
Sztriha László a szegedi stroke-központban hasznosítja majd az Angliában most gyűlő tapasztalatait. Fotó Schmidt Andrea

– Ódzkodtam édesapám nyomdokaiba lépni, ezért kerültem a gyermekorvoslást és a neurológiát. Eleinte a manuális irányt, a kis sebészeti beavatkozást is kívánó szemészetet részesítettem előnyben, de tudományos diákkörösként az élettudományi báziskutatás vonzott. Rezidensként kerültem a neurológiai klinikára, ahol – Vécsei professzor irányításával – az idegrendszer szervi betegségeivel kezdtem foglalkozni. Megláttam e szakma szépségeit, logikáját – vázolja pályaívét Sztriha doktor, aki most karácsonykor rövid időre tért csak haza látogatóba: az agyérbetegségek, a stroke iránti érdeklődése ugyanis Angliáig vitte. 3 évig Londonban, a King's College-ban dolgozik. Az ottani stroke-központban gyűjtött tapasztalatait majd a szegedi egyetemen kamatoztatja. A köztársasági gyűrűs Sztriha László meggyőződése ugyanis, hogy a stroke kezelése és rehabilitációja érdekében hazánkban széles körű kampányt, újszerű programot kell indítani – például Szegeden, az addigra megépülő új klinikán.

Baranyában

Dörnyei Ágnes 1980-ban született Dunaújvárosban. Középiskolai tanulmányait a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban végezte. Az 1998-as kémia országos középiskolai tanulmányi versenyen elért tizedik helyezésével felvételt nyert a József Attila Tudományegyetem, a későbbi Szegedi Tudományegyetem vegyész szakára. 1999-től az angol–magyar kémiai szakfordító szak hallgatója is volt, diplomát is szerzett. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Bioanalitikai Intézet egyetemi adjunktusa.

Olvasóink írták

  • 1. mityok 2010. január 28. 02:26
    „irigylesre melto teljesitmeny! well done both of you :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dékány Imre: Váltani kell!

Szeged - Kutatási témát háromszor váltott négy évtizedes pályája során Dékány Imre vegyész. De az… Tovább olvasom