Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Köztéri ivászat: nem tiltja jogszabály

Szeged - Kisboltok környékén szétdobált műanyag felespalackok, hangoskodó, kapualjba vizelő, hőbörgő részegek – a rendőrség tehetetlen. Jelenleg nincs olyan hatályos jogszabály, amely a közterületi alkoholfogyasztást bünteti.
Megírtuk, hogy vasárnap délelőtt két férfi verekedett össze Szegeden, egy Kálvária téri italbolt előtt. A férfiak vitatkozni kezdtek, szidalmazták egymást, majd egyikük egy üres sörösüveggel ütni kezdte a másikat. A verekedésnek a rendőrség vetett véget, mindkettejüket előállították. Lukács Ottó, a Kálvária tér 15. szám alatti kisbolt tulajdonosa elmondta, 1991-ben nyitotta meg a boltot. – 20 éve ez megy, állandóan én vagyok a bűnös, pedig csak megélni szeretnék. A rendőrök már nem foglalkoznak ezzel, bárki bárhol ihat, amennyit bír. Isznak a Tesco előtt, a Domus előtt, mindenhol. A kocsmában jóval drágább az ital. Itt megveszi, kint megissza, ahhoz nekem semmi közöm – magyarázta az italbolt tulajdonosa.

A jó idő beálltával, a nyári szünetben egyre többen ülnek ki az utcára, parkolókba, parkokba, házak közé és a Tisza-partra italozni. Állandó probléma a sűrűn lakott városrészekben – Makkosház, Csillag tér – lévő kisboltok környékén szétdobált műanyag felespalack, sörösdoboz, cigarettacsikk és a részegek hangoskodása. Néhányan a kisdolgukat is ott végzik, ahol fogyasztanak.

A közterületen italozók ellen a rendőrök, önkormányzatok szinte semmit sem tehetnek. A tavaly életbe lépett új szabálysértési törvényben ugyanis nem szabályozták azt a részt, amely alapján a rendőrség eljárhatna. Ezt az önkormányzatok hatáskörébe utalták: egy törvény felhatalmazást adott a képviselő-testületeknek, hogy rendeletekben szabályozzák, mit tekintenek tiltott, közösségellenes magatartásnak. Olyan magatartási formák tartoznak ebbe a kategóriába, amelyek nem minősülnek szabálysértésnek vagy bűncselekménynek, de az önkormányzatok szerint a közösségi együttélés szabályaival ellentétesek.

Az Alkotmánybíróság azonban – alaptörvény-ellenességre hivatkozással – megsemmisítette az önkormányzatok számára a tiltott, közösségellenes magatartások megalkotására vonatkozó jogalkotási felhatalmazásokat.

A rendőrség tehetetlen, hiszen a közterületi alkoholfogyasztást semmi sem tiltja. Sohajda József, a polgármesteri hivatal kereskedelmi és kisvállalkozási csoportjának előadója, aki korábban szabálysértési ügyekkel foglalkozott, elmondta, helyi rendelet nem szabályozza a köztéri alkoholfogyasztást. Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense ugyanerről számolt be: – Jelenleg nincs olyan hatályos jogszabály, amely a közterületi alkoholfogyasztást büntetni rendeli – fogalmazott.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. kormoska 2013. június 19. 21:57
  „Az ideszokott üvöltöző-hányó alkeszokat én már hobbiból"fegyelmezem".
  Hatásos érveim vannak-nem biztos hogy csak miattam-de láthatóan fogy a létszám az utóbbi hetekben:-)
  Lehet hogy több a rendőr vagy csak túl meleg van?”
 • 33. +36 2013. június 19. 14:11
  „azt kell kinyomozni az ügyészségnek, hogy miért nem lép fel a szemetelőkkel, garázdákkal, pisilőkkel szemben ott ahol isznak és hangoskodnak? ez a kérdés! kinek jó ez? kinek jó a káosz amit ezzel okoznak?
  miért nem látható gyalogos rendőr folyamatosan a belvárosban ingázva....
  (pedig nem fogyaszt sok benzint, nem kell hozzá autó!)
  miért nem mozog járőrautó a perem részeken?
  az, h nincs az utcai ivás tiltva , de legalább szabályozva...csak a tehetetlenségüket bizonyítja.
  mindent meg tudnak szavazni 2 nap alatt. meg is teszik nagy arccal.
  a szavazó, adózó polgár meg le van sz.....va! mert hagyjuk.”
 • 32. hehh 2013. június 19. 12:28
  „Szeged - Kisboltok környékén szétdobált műanyag felespalackok, hangoskodó, kapualjba vizelő, hőbörgő részegek

  Az hogy a közterületi alkoholfogyasztást nem lehet szankcionálni az olvasatomban nem jelenti, hogy a hugyozást, üvöltözést ne lehetne... Kétlem, hogy bármilyen definíció alapján kimondható lenne, hogy alkoholt inni csak üvöltözve, fosva - hányva lehetne. Tehát azt épp lehetne szankcionálni ha eldobja az üveget stb stb... Bár most lehet ráérnek majd a rendőrök elmenni a Mars tér környékére rendet tenni...”
 • 31. kormoska 2013. június 19. 10:58
  „22,vélemény

  Igen én magamból kikelve ordítottam velük pár percig......,ők pedig éjfél előtt részegen végigkiabáltak és üvöltöztek 3 ÓRÁN KERESZTÜL!
  Az üvegpalackokat a pingpong asztalokon szétverték(még napokkal később is tele volt szilánkokkal),a műanyagokat széthajigálták és picit"telebüfizték"a környéket.Ott is,ahol gyerekek játszanának.
  Örülök,hogy mint eddig mindenben most is ellentmondasz nekem de sebaj nem Te laksz itt,nem tudhatod.......,örülök hogy a semmiházi alkeszokat véded,de én ma is ugyanazt-ugyanúgy tenném!”
 • 30. CsImre 2013. június 18. 20:40
  „- üveget széttörni, otthagyni - jogellenes
  - szemetet szétszórni - szintén
  - ordibálni, palackokat dobálni - szintén

  Gondolom eddig sem az zavarta az embereket, hogy közterületen alkoholt fogyasztottak, hanem a kísérőjelenségek, tessék tehát azok ellen fellépni.”
 • 29. vélemény 2013. június 18. 16:05
  „27. szatyi
  ... az ön "műve" nem más mint egy minden alapot mellőző, nélkülöző üres szófecsérlés, egy fajta "okoskodás", a jó értesült szerepkörben történő "tündöklés"!
  Figyelő
  - Bagoly mondja a másik okoskodónak? :)”
 • 28. X_Y 2013. június 18. 15:10
  „http://www.stonebridge.hu/pilu/zene/Pravda-Orszagutak_vamszedoi.mp3”
 • 27. szatyi 2013. június 18. 14:53
  „"24. vélemény 2013.06.18. 12:33 "

  Görcsölj még! Le vagy maradva!”
 • 26. Jakos 2013. június 18. 13:02
  „"20. kormoska 2013.06.18. 12:22"

  Pont a Kormány tette volna lehetővé azt, hogy a csekélyebb mértékű közösségellenes magatartásokat is lehessen szankcionálni az önkormányzatoknak. Az AB viszont másként gondolta.
  Lehet szidni a Kormányt, de azért ami nem az ő sara inkább ne mutogassunk már rá.”
 • 25. vélemény 2013. június 18. 12:40
  „20. kormoska
  ... addig se mennek tüntetni az emberek......
  - Amelyik mégis elindul emlékezni azt az Úttörő téri részeg szoci szimpatizánsok verik meg.”
 • 24. vélemény 2013. június 18. 12:33
  „16. Figyelő
  ... az ön "műve" nem más mint egy minden alapot mellőző, nélkülöző üres szófecsérlés, egy fajta "okoskodás", a jó értesült szerepkörben történő "tündöklés"!
  - Bagoly mondja a másik okoskodónak? :)”
 • 23. jozkó 2013. június 18. 12:32
  „Hogyan is állunk a jó öreg TTT elvvel ? / Tilt - Tűr - Támogat /
  Kiöntötték, mint sok más esetben is , a fürdővízzel a gyereket is a nagy "demokratikus változások" közepette.

  Nem csak az eldobált csikkek, palackok, kotonok, injekciós tűk szennyezik a környezetünket, hanem rengeteg személyiség-romboló kultur - mocsok is!
  Az alkohol 0.5 deciliteres műanyag palackokban engedélyezett gyártása és forgalmazása gondolom nem a "Tiltás" jegyében fogant, mint sok más /nem csak környezet szennyező, de környezet mérgező/ eldobható göngyöleg alkalmazása - amelyek a praktikus célon túl remek reklámfelületek!
  Nem ártana megfontolni, hogy a környezet tisztán tartásáért felelőssé tehető vállalatokat /vállalkozásokat/ preferáljanak a termékek eladásakor a vevőkkel megfizettetett környezetterhelési díjakból!
  Ettől függetlenül a "tetten ért" közterület szennyezőket nyilvános közterület-tisztítási munkára kellene kötelezni - ne iskolások szedjék össze utánuk a mocskot! A túlzásba vitt "személyiség jog" védelem többet árt, mint használ!
  Ami a "fejekben történő takarítást illeti" - az bizony nagyon okos kezdeményezés lenne!
  Kezdődhetne rögtön a példamutatással, mert rendszerint fejétől bűzlik a hal - és sok "példakép" olyan ordenáré magatartást tanúsít, hogy annál rosszabb se kell!”
 • 22. vélemény 2013. június 18. 12:29
  „19. kormoska
  Egyik késő este miután lefeküdtek lebattyogtam hozzájuk,fogtam az üvegekben lévő maradék italokat és rájuk öntöttem.
  Csak az egyik eszmélt fel csodálkozva,de rögtön elkezdte rázogatni a másik kettőt amint meglátta kezemben felvillanó öngyújtót+úgy üvöltöttem velük mint a sakál.
  - Ők csöndben aludtak és te ordítoztál és gyújtogattál.
  Kit kellett volna ezért büntetni? :))”
 • 21. Jakos 2013. június 18. 12:24
  „"16. Figyelő 2013.06.18. 11:04"

  Az Ön által idézett önkormányzati rendelet a 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés e) pontjában
  kapott felhatalmazásra hivatkozva került megalkotásra, ami a rendelet preambulumából kiderül.
  Amennyiben felüti a hatályos Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényt akkor láthatja, hogy a 143. § (4) bekezdés e) pontját az Alkotmánybíróság a 38/2012. (XI. 14.) AB határozatának 2. pontjával megsemmisítette 2012. november 15. napjával.
  Ennek következtében az önkormányzati rendelet, akár szerepel az önkormányzati rendeletek tárában akár nem, közjogilag érvénytelen.
  A cikk amibe megpróbált belekötni pont erről szól.”
 • 20. kormoska 2013. június 18. 12:22
  „A fene se érti az ilyen alaptörvényt!!
  Az embereket mindennapjait lassan AGYONSZABÁLYOZZÁK,az iskolától a Kresz-ig.
  Kötelező erkölcstant vagy hittant oktatnak a fiataloknak.
  Eközben ők azt látják,hogy szabadon lehet vedelni-hányni-szemetet szétdobálni......,amúgy Szegeden viszonylag sok a köztéri szemetes,de sokaknak derogál 30 méterre elvinni.
  Látszik,nagyon látszik a Balkán közelsége.

  Persze hagyni kell teret és lehetőséget hogy az emberek kitombolhassák magukat,mert a mai hétköznapi létet már pia nélkül tényleg nehéz elviselni!
  A kormány hagyja,hogy vedeljenek a polgárok,amíg részeg vagy minden szebb-jobb és addig se mennek tüntetni az emberek......”
 • 19. kormoska 2013. június 18. 12:04
  „A mi társasházunk előtt(Bartók téren)már teljesen ideszoktak az alkoholista hajléktalanok.A sarki italdiszkontban megveszik a 2 literes tablettásat meg a kétdekás töményeket,ha megitták jöhet a szétdobálás,a pisi-büfi-kiabálás,alvás a padokon-asztalokon és egyéb akciók.Reggelre úgy néz ki az asztalok környéke mint egy szeméttelep.
  A rendőrség néha este megáll és néha igazoltat,ennyi!

  Ez megy már két-három éve és meguntam:
  Egyik késő este miután lefeküdtek lebattyogtam hozzájuk,fogtam az üvegekben lévő maradék italokat és rájuk öntöttem.
  Csak az egyik eszmélt fel csodálkozva,de rögtön elkezdte rázogatni a másik kettőt amint meglátta kezemben felvillanó öngyújtót+úgy üvöltöttem velük mint a sakál.
  Maradjunk annyiban,hogy gyorsan elhúzódtak onnan.
  Mindez a problémát persze nem oldja meg,korlátozni kell(pl rendezvények idejére)vagy megtiltani a közterületi alkoholfogyasztást!”
 • 18. szatyi 2013. június 18. 12:01
  „"16. Figyelő 2013.06.18. 11:04 "
  De nagy lett az arc, "tisztelt" Figyelő! Forrásomat megtalálja a fenti cikkben, amit be is idéztem! Azt, hogy a megsemmisített önkormányzati rendeleteket nem törlik a szegedvaros.hu oldalról, azt kérném az oldal üzemeltetőjének felróni!
  Éppen ezért, az ön műve sem más, mint "egy minden alapot mellőző, nélkülöző üres szófecsérlés, egy fajta "okoskodás", a jó értesült szerepkörben történő "tündöklés"!
  Ennyi!”
 • 17. _csutak_ 2013. június 18. 11:58
  „Vita és büntetés helyett nyilvános WC-ket várok el a város vezetésétől!”
 • 16. Figyelő 2013. június 18. 11:04
  „14. hozzászólónak!
  Tisztelt uram!
  Azt amit én szó szerint beidéztem ( bemásoltam ) ide, az a Szeged Megyei Jogú Város érvényben lévő önkormányzati rendeletek tárházában olvasható, amit ön is elérhet a www.szegedvaros.hu honlapon!
  Ott, az érvényben lévő rendeletek vastag szedésű betűkkel van megjelenítve, és pdf formátumban megnyitható, letölthető!
  Így, szerintem nem törölte el az AB.
  Amennyiben ön ezt tudja és ezt a hozzászólásában állítja is, szíveskedjen a forrást, annak elérhetőségét megadni!
  Amennyiben a forrást, annak elérhetőségét nem teszi közzé, addig az ön "műve" nem más mint egy minden alapot mellőző, nélkülöző üres szófecsérlés, egy fajta "okoskodás", a jó értesült szerepkörben történő "tündöklés"!”
 • 15. szegedivagyok 2013. június 18. 10:47
  „Nem a rendeleteket kellene bogarászni, és nem másra kenni a közterület rendbetételének hiányát. Saját magunkat városlakókat, illetve azokat kellene elővenni, akik szemetelnek, nem másra mutogatni. Ha jól magába néz mindenki, kevés olyan ember lenne aki egyáltalán nem dob el semmit. Bárki is a felelős, Szeged még mindig tiszta város szerintem. Meg lehet nézni Budapestet, okádék, pedig a fővárosunk.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

35 fok várható - másodfokú hőségriasztás péntekig

Bőven 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet - Szegeden már sokan napoznak a Tisza partján, kijelölt szabad strand a Partfürdőn lesz. Képgalériával. Tovább olvasom