Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Köztéri szobor lesz a kalapos hölgyből

Tizenhatodik éve szolgálja díjaival, támogatásaival, gálaműsorával a város szellemiségét a Szegedért Alapítvány. Nemrégiben soros elnökké Móczó Istvánnét, a Dégáz Rt. pénzügyi és logisztikai igazgatóját választották meg.
A rendszerváltástól még éppen csak megérintett társadalmi közegben is az egyik legdemokratikusabban működő alapítványt sikerült létrehozniuk 1989-ben az alapítóknak, a „nyolcaknak", Szeged akkori nagyvállalatainak. A kuratórium mindenkori soros elnökének ugyanis csak rövid időintervallumot adtak arra, hogy megmutassa tehetségét, rátermettségét – nem akarták, hogy bárki hosszú időre rátelepedhessen az alapítványra. Az elgondoláshoz Debreczeni Pál, az azóta elhunyt ötletgazda ragaszkodott.

A vetésforgó alapján idén Móczó Istvánnéra, az alapítvány kuratóriumában a Dégáz Rt. képviselőjére került a sor: ő lett az elnök. A pályakezdő kora óta a cégnél dolgozó üzemgazdász, jelenlegi pénzügyi vezető elkötelezett szegedi, és elkötelezettje a Szegedért Alapítvány törekvéseinek. Mint elmondta, nem kíván változtatni az eddigi elgondolásokon. Szerepe abban lehet, hogy megpróbál még több támogatót találni a nemes eszméknek, olyanokat, akik méltók arra, hogy egyszeri vagy folyamatos támogatással az alapítvány mellé álljanak.

Már jelenleg is mintegy 170-en támogatják az alapítványt: a befolyt összegekből idén 5 millió forintot osztottak ki ösztöndíjakra, rendezvényekre, könyvkiadásra. A fődíjat és a különböző kuratóriumok díjait 2006. március 11-én, a hagyományos gálaesten adják át. Ekkor avatják majd fel a Glattfelder téri szökőkút közepén a kalapos hölgyet, vagyis a fődíj, a Lapis András kisplasztikája alapján készülő köztéri szobrot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Grundagend a grundon

Új parkolóhelyeket alakítanak ki Szegeden a belvárosi parkolók zsúfoltságának csökkentésére. A… Tovább olvasom