Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Közterületi bírság ellen nincs apelláta

Szeged - Tájékozatlanok a mozgáskorlátozott-kártyával parkoló autósok – mondja a közterület-felügyelet. A rendelkezés sem teljesen egyértelmű. A felügyelők, mint a rendőrök, bírságoláskor mérlegelnek. A döntés ellen nem lehet fellebbezni.
– Gyanítom, én vagyok a szegedi csúcstartó parkolási büntetésekből. Legutóbb a nagybani piac teherkijárójánál kaptam 20 ezres büntetést a közterület-felügyelettől. Nem fizetek, mert rokkantkártyám van, szerintem megállhatok, ha nem zavarom a forgalmat. Ráadásul a büntetést a behajtani tilos miatt kaptam, attól meg messze álltam – háborgott Farkas Csamangó Lajos. A mozgáskorlátozott férfi egy 25 éves Zsigulit vezet. Pert is nyert már az ellenőrökkel szemben, akkor azt mondták, zebránál állt meg, holott nem volt felfestve átkelő.

Megnéztük a helyszínt. Valóban nem a behajtani tilos vele a gond, inkább a kapubejáró. Az irat tehát tévesen indokolja a büntetést. Az önkormányzat tisztviselői konkrét esetről nem nyilatkozhatnak, így a közterület-felügyelet sem. Kéri József osztályvezető általános magyarázatából hámoztuk ki, hogy a közterület-felügyeleti bírság összege nem „hatványozódik", mint a parkolási büntetés. A sofőrt távollétében 3 és 20 ezer forint között büntethetik meg. Fellebbezésre – a magyar jogrendben egyedül itt – nincs lehetőség. Ha a vétkes, mint Farkas Csamangó Lajos, vitatja a szabálytalanságát, akkor nem fizet. 30 nap után az ügye automatikusan továbbgördül a rendőrség igazgatásrendészeti osztályára. Előtte minden ügyet az osztályvezető néz át, és ha ilyen szakmai hibát fedez fel, vissza nem vonhatja a bírságot, megjegyzést fűz az irathoz. Ha a rendőrség határozatát sem fogadja el az autós, akkor a bíróság dönt. Az ügyész a közterület-felügyelet hibája láttán dönthet az eljárás megszüntetéséről, vagy pontosíttatja a szabálysértés megnevezését.

Farkas Csamangó Lajos: Én vagyok a szegedi csúcstartó parkolási büntetésekből. Fotó: Schmidt Andrea
Farkas Csamangó Lajos: Én vagyok a szegedi csúcstartó parkolási büntetésekből.
Fotó: Schmidt Andrea

– Gyakorta tájékozatlanok a mozgáskorlátozott-kártyás autósok, ugyanis ők sem állhatnak meg mindenkor, mindenütt – mondta Kéri József. Sokszor nem tudják például, hogy megállni tilos táblánál nekik is csak a ki- és beszállás idejére szabad megállni, és egyáltalán nem parkolhatnak. Várakozni tilos táblánál, ha ott rakodási területet is kijelöltek, csak úgy várakozhatnak, hogy ha valaki a kocsi mellett marad, hogy szükség esetén odébbmehessen. Járdán ők is úgy parkolhatnak, ha másfél méteres szabad helyet hagynak a járókelőknek. A kapubejáró még nekik is tiltott terület; a KRESZ nem tesz különbséget a „kicsit és a nagyon elállni az utat" között. Ugyanígy tiltott hely a zebra. Fontos, hogy a járda folytatása is gyalogátkelőnek számít, még ha nincs is felfestve. Tilos a gyalogátkelő előtti öt méter és a forgalomtól elzárt terület meg az összes busz- és trolimegálló öble.

Kiemelten ellenőrzik

A közterület-felügyelők kiemelten ellenőrzik a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolókat, éppen az ő érdekükben – hangsúlyozta Kéri József. Ezért fordul elő gyakorta, hogy a mozgáskorlátozott-kártya nélkül beálló autókat elviszi a pók, még ha a gazdája később igazolja is, hogy „csak" elfelejtette kitenni a kártyáját. A szegedi okmányiroda 2004 júliusa óta ad ki ilyen parkolóigazolványt. Eddig összesen 7184 autós igényelte.

Olvasóink írták

 • 14. Mese 2008. december 01. 15:42
  „Felhívnám a figyelmet a Media Marktal szemben lévő Penny oldalára!
  Ott a megállni tilos tábla és a biciklitároló,mégis sokan itt parkolnak,nem pedig a tágas parkolókban,amiből ugye kettő is van.”
 • 13. E! 2008. november 30. 22:52
  „Ha tilosban parkol a verda, akkor nem a csodát kell várni, hanem hívni kell a vágy vonalát (gy.k.: közterület felügyelet, vontatási osztály :D ):
  0680 / 823-823 ingyenesen hívható szám!!

  Vagy, végy epoxi-gyantát a tecsóban és használd tetszés szerint!”
 • 12. Andris311 2008. november 29. 13:13
  „Nagyon ajánlanám a Rókusi krt.-i Tescó mozgáskorlátozott parkolóját. Ott mindig áll olyan autó aminek nincs mozgáskorlátozott kártyája. Én még nem láttam ott egyetlen ellenőrt sem, pedig ezt már többször szóvá tettem. Különben elég keserves parkolni még igy is Szegeden a mozgáskorlátozott kártyával. Több helyet kellene biztositani a gyógyszertárak /csak a nagyoknál/ az üzletek vagy épp az okmányiroda előtt. Különben az okmányiroda előtt ha jól emlékszem 2 db mozgáskorlátozott parkoló van ami igencsak kevés.”
 • 11. JollyJoker 2008. november 29. 12:33
  „Jol tolod papa :D”
 • 10. dova 2008. november 29. 11:26
  „"Farkas Csamangó Lajos: Én vagyok a szegedi csúcstartó parkolási büntetésekből."
  Egy büszke ember.
  Szánalmas.
  És még azzal is kérkedik, hogy rokikártyája van.
  Már értem a jogosultságának az okát.
  :(”
 • 9. dova 2008. november 29. 11:23
  „zsazsanéni,
  Akkor kiteszi a vészvillogót, aminek a jelentését a sok tulok már devalválta.
  Egyébként valós a felvetés? Az ilyen ember, aki tudja magáról, hogy rosszul lehet út közben (rokkant) az valóban a volán mögé ül?
  Akkor saját gondját szaporítja, azért ne a jogrendszer legyen már a felelős.”
 • 8. zsazsanéni 2008. november 29. 08:57
  „Ott lennének ennyire fürgék a közterület felügyelők,hogy kamion áll a Retek utcán esetleg nagy teherautó a jobbról a kilátást teljesen eltakarja,s ember legyen a talpán aki arról ki tud baleset nélkül jönni.De ott vannak a naponta teherautók a lakótelepi parkolóban,de a törvény szerint a telephelyén kellene éjszakázni.Ezeket gyűjtenék be,meg a hónapokig ott veszteglő roncs autókat akik foglalják a helyet mások elől.Újabban civilruhás leányka fényképezi a szabálytalankodó autósokat a lakótelepen,szombatonként.De utána eredhetnének a kutyaszart maguk után hagyóknak is,mert az veszélyes hulladék és betegséget hordoz.Azoknak nem is mernek szólni.De a fejekben is rendet rakhatnának az emberek között.Ha netán a rokkankártyával rendelkező rosszul is lehet,s nem állhat meg épp ott ahol nem igen lehetne ,akkor mi is van?”
 • 7. atomboy 2008. november 29. 00:25
  „che, sajnos a 20 ev is keves lenne. Sot, itt soha nem fog javulni.”
 • 6. E! 2008. november 28. 23:13
  „Ehhez a "nagy szigorhoz" képest a Csonrádi sugárút középső szakaszán lévő kerékpársáv használhatatlan a mellé szabálytalanul beparkoló autósok miatt, a Feketesason úgyszintén ráparkolnak a T-Mobil ügyfelei, a G4s autó, és a Dugonics-téren a szolárium apraja-nagyja. Hogy csak a "rendszeres" tilosban parkolókat említsem. Én annyi "elromlott", vészvillogóval út közepén felejtett autót nem láttam, mint a Feketesason.
  Van tehát hova fejlődni e téren.”
 • 5. joy 2008. november 28. 22:36
  „Eddig összesen 7184 autós igényelte.
  És vajon mennyi a hamisított "rokkantkártya"?
  Sztem legalább duplája.”
 • 4. che 2008. november 28. 21:21
  „Még kb 20 év kell a magyar autós társadalomnak hogy a közlekedési morál javuljon ! Nap mind nap a járdán közlekedem (és engem szidnak jogosan a gyalogosok) a saját kapubejárómat nem tudom használni a sok bunkó,tahó szülő miatt aki viszi vagy éppen hozza a csemetéjét a közeli iskolába...ha lehetne be menne az iskola udvarára ! Egyszer sem láttam (igaz nekem kellene ki hívni) a közterület fenntartót vagy a" pókot"...igaz utána oda áll másik agymosott...”
 • 3. DMagóg 2008. november 28. 18:17
  „Évekkel korábban, nem a jogszabályi előírások szerint kihelyezett táblánál büntettek meg. Ők, a fülük botját sem mozdították, hogy eleget tegyenek az előírásnak, én meg fizettem. Később, egy autóstársunk ugyanezt az ügyészségnél kifogásolta, igaza lett. Ők megtehették büntetlenül a jogsértést, mi fizettünk! Ezzel, csak azt akarom mondani, hogy akik rajtunk számon kérik a szabályok betartását, legyen bennük annyi igényesség -gerincesség-, hogy első helyen, Ők maguk is tartsák be azokat! Egyébként, ha betartották volna, nem lettem volna büntethető! Patkányok!”
 • 2. Mathiasking 2008. november 28. 17:19
  „Jól gondolod kedves gróf! Ez a Kéri az a Kéri, aki rendőr volt. Jelenleg kiskirályosdit játszik és a "korrupció ellen harcol", de ezt nem minden esetben teszi tisztességes módszerekkel. Nincs irgalom senkinek csak a régi kollégáknak és a besúgóknak.”
 • 1. gróf 2008. november 28. 16:43
  „Ha ez a Kéri az amelyik tavaly ment nyugdíjba a rendőrségtől, akkor nagyon ügyes, hogy a zsíros nyugdíja mellé zsíros állást is kapott...remélem kap 13 havi nyugdíjat és fizetést is, hogy a milla meglegyen karácsonyra.
  A rendőrök áldják a nyugdíjtörvényt, szeretett főnökük elmehetett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok bicikliről hiányzik a világítás

Szeged - Minden második kerékpárról hiányzik a kötelező világítás – derült ki tegnap délutáni… Tovább olvasom