Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Krémeket is tesztel a szegedi bőrklinika

Szeged - Kozmetikumokat is tesztelnek a szegedi bőrgyógyászati klinikán. Ha arra kíváncsiak, hogy hidratál-e a krém, akkor húsz önkéntest vizsgálnak, ha arra, hogy allergizál-e, akkor ötvenet. A klinika önálló terméke szabadalmaztatás alatt áll.
Tesztelte a Szegedi Tudományegyetem bőrklinikája – hirdetik többek között egy mosópor és egy korpásodás elleni sampon reklámjában. Pedig Magyarországon nem kötelező a klinikai teszt, a forgalomba hozatalhoz az is elég, ha a gyártó nyilatkozik arról, hogy csakis az engedélyezett termékek listáján szereplő anyagokat használta. Néhány cég azonban szeretne biztos lenni abban, hogy a kozmetikuma nem árt – nem allergizál, nem irritál –, mások azt is szeretnék tudni: használ-e. A cégek a fejlesztés stádiumában vagy már kész termékkel keresik meg a szegedi bőrklinikát, ahol elvégzik a szükséges teszteket. Képesek mérni, hogy a krém hidratál, ránctalanít-e. Vizsgálnak fényvédő hatást, a bőr zsírosságát, rugalmasságát, színének változását, védőrétegét.

Egymillió forintba kerül a fényvédő készítmény vizsgálata. Fotó: Karnok Csaba
Egymillió forintba kerül a fényvédő készítmény vizsgálata. Fotó: Karnok Csaba

– Két terméket kérünk: egy aktív anyagot tartalmazó változatot, vagyis a vizsgálandó, új produktumot és egy referenciaterméket vagy placebót – magyarázta a klinika vezetője, Kemény Lajos. A professzor szerint sokszor nem csupán marketingfogás a teszt, van olyan vállalat, amelyik valóban jobb készítményt akar. A Florin Zrt. vizsgáltatott már olyan hatóanyagot, ami nem vált be, ezért nem lett belőle termék. Ami viszont bevált, azt forgalmazzák.

A kozmetikumokat állatokon nem tesztelik – a professzor szerint ezt már sehol nem teszik –, de önkénteseken igen. Húsz emberen, ha arra kíváncsiak, hogy hidratál-e a krém, és ötvenen, ha az a kérdés, hogy allergizál-e. A vizsgálat 3 napig, de akár két hónapig is tarthat – előbb azonban engedélyeznie kell az etikai bizottságnak. A tesztelés nem lehet öncélú, azaz a szépségen túl a tudományt is szolgálnia kell. Kemény Lajos ezt azzal szemléltette, hogy egy bőrfiatalító eljárás tesztelése során nemcsak azt kutatják, hogy szépül-e a bőr, hanem hogy az immunrendszer is fiatalodik-e.

Költségek

Egy fényvédő készítmény hatékonyságának vizsgálata például egymillió forintba kerül húsz önkéntessel és egy tesztanyaggal. Ebben benne van a donordíj, a minta tesztelése, az eredmények statisztikai feldolgozása, orvosszakmai értékelés, szakvélemény.

A vizsgálatok díja típustól függően körülbelül 500 ezer és másfél millió forint között van, de nagyon bonyolult tesztek esetén ennek többszörösét is elkéri a klinika. A nagyon drága teszteket külföldi vállalatok kérik. A bőrklinika önálló terméke – egy fényterápiás hatást fokozó készítmény – szabadalmaztatás alatt áll.

– Létezik olyan krém, amelyik eltünteti a ráncokat? – tettük fel minden nő nevében a kérdést a professzornak, aki válaszul a fényvédelmet és a hidratálás fontosságát hangsúlyozta.

Bőrfiatalítás önkénteseknek

A bőrklinika jelenleg lézeres bőrfiatalító kezelés teszteléséhez keres önkénteseket. A vizsgálat során a fénykárosodott bőrből csippentenek ki egy három milliméteres darabot, aztán fiatalítanak, és megint csippentenek. A résztvevőknek donordíjat fizetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan kezdődik a kerti szezon

Szeged - A családi büdzsének megfelelően néhány száz forintos muskátlival, de akár többezres tulipánfával is színesíthetjük tavaszi kertünket. Tovább olvasom