Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Kréta van, de rengeteg a kérdés

Szeged - Közel sincs minden rendben az állami kézbe került iskolákban, rengeteg a kérdés, amelyekre senki sem ad választ – mondta Kardos Kálmán, a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának (NGSZ) igazgatója.
– Ha elég távolról nézzük az oktatást, akkor látszatra minden rendben zajlik: nincs gond a fűtéssel, áram is, víz is, kréta is van, a telefonok működnek, az iskolák átadás-átvétele rendben zajlik. Az elmúlt egy hónapban azonban gyakorlatilag ellehetetlenült a működésünk – mondja Kardos Kálmán, az NGSZ igazgatója. A szegedi önkormányzati tulajdonban lévő általános iskolák, gimnáziumok és kollégiumok működtetése tartozik ehhez a szervezethez.

A szegedi iskolák állami kézbe vétele óta minden eddigi szabály érvényét vesztette az igazgató szerint. A 10 év alatt kialakított és jól bejáratott együttműködést, szervezeti keretet, munkaköröket újra kell építeni. – Sokat kell azért dolgoznunk, hogy eljussunk arra a szervezettségi és szabályozottsági szintre, ahol egyszer már voltunk – mondta az igazgató.

Az a fő gondja, hogy az önkormányzat, az igazgatók, a tanárok nem tudják értelmezni azokat a belső utasításokat, amelyeket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) ír. Ez annak is köszönhető, hogy a jogalkotó nem mindig fogalmazott egyértelműen.

– A törvény az ingó- és ingatlanvagyon működtetését, valamint a köznevelési feladat megfelelő színvonalú és biztonságos ellátásának biztosítását teszi a működtető önkormányzat feladatává. Ki képes ez alapján eldönteni, hogy a más városban zajló tanulmányi versenyek nevezési díját, a tanulók és a kísérő pedagógusok úti-, szállás- és étkezési költségét vagy egy iskola által szervezett, oktatási célú konferencia költségeit a működtető önkormányzat vagy a fenntartó állam köteles fizetni? – kérdi az igazgató. – Ez csak néhány példa volt. Az eddig előforduló, bizonytalan megítélésű esetek éves pénzügyi kihatása csak Szegeden meghaladhatja a 100 millió forintot. A bizonytalanság miatt a szükséges döntések nem születnek meg időben, ezáltal akaratlanul is akadályozzuk az iskolák munkáját. A tanárok elteszik a számlákat, azzal, hogy egyszer csak valaki majd fizet. Az iskolaigazgatók spájzoltak egy-két hónapra, de ha februárban az önkormányzat nem fogadja el a költségvetést, mint történt a múlt évben, ellehetetlenülnek. Nincs több tartalék, a készletek végesek, és senki nem tud jogszerűen fizetni helyettük. Kérdése sokunknak van, de megnyugtató, egyértelmű válasz ez idáig nem érkezett. Kérdéseinket feltesszük a tankerületi igazgatónak, az önkormányzatnak, itt már külön munkacsoport alakult erre a problémára, szinte naponta konzultálunk a más városokban működő, hozzánk hasonló iskolaműködtető szervezetekkel – mondja Kardos Kálmán.

Ezért várták Hoffmann Rózsa államtitkár január 29-i szegedi látogatását, a politikus az írásban feltett kérdéseikre később, írásban ígért választ. Kardos szerint az országban mindenhol azonosan jelentkező problémákra választ egy mielőbb kiadandó kormányrendelet adhatna.

Olvasóink írták

 • 15. dondongó 2013. február 12. 09:14
  „Értettük Virág elvtárs. Nem lehetne csak a brosúra linkjét bemásolni? Nem kéne annyit dolgoznod a begépeléssel. :-)”
 • 14. virág25 2013. február 12. 08:21
  „A cikkben megjelölt költségeket az önkormányzat fizette eddig és józanul most is neki kellene. Hoffmann R azon a bizonyos értekezleten elmondta azt is, hogy azért vették át az iskolák egy részét, 3000 ezer fő/település alatt és a pedagógusok bérét, mert az önkormányzatok a sokszor a normatíva nagyobb részét megtartották maguknak. A pedagógusbérékről elmondta, hogy igen nagy különbségek vannak egyes országrészek és iskolatípusok között. Ha újságíró vette volna a fáradságot és végighallgatja, a valóságot tudással és utánajárással írja meg, akkor a kép máshogy festene. Kérjük járjanak utána ezeknek is. Most már hátha az igazgatók is ki merik mondani az igazságot erről, mert eddig az önkormányzattól függött a kinevezésük.
  Nem kell mindenkivel és mindenben egyet érteni, de józanul is lehetne gondolkozni! A véleményem, hogy helyben vannak kerékkötői a dolgoknak, akik hasznot húznak az egészből!”
 • 13. agi50 2013. február 11. 19:17
  „6,debe, az en gyerekeim mar nagyok kb, 15 evvel ezelott voltak altalanos iskolasok es emlekszem mar akkor is az elso szuloi ertekezleten penz gyujtottek a wc papirra, szalvetara stb.. vagy be kellett vinnunk es akkor szedtek be tolunk szuloktol.. Te most vagy szulo most szembesulsz vele, en meg 15 evvel ezelott szembesultem. Sot meg az oviba is kellett vinnunk. Akkoriban meg volt osztalypenz is amibol a tanarnenik filctollat , kartonpapirt vettek meg..ami ev kozbe kellett., de nem a gyereknek hanem altalanossagba a tanitashoz. mer t ami a gyereknek kellett azt kulon megvettuk.”
 • 12. roxper 2013. február 11. 17:22
  „11.
  Ill felvételin plusz pontszám is!”
 • 11. Qllancs 2013. február 11. 16:43
  „8. random. nick
  Mert milyen büszkén vernéd a melled..hogy a gyereked pl. országos 1--3 helyezett ?! Az iskolának..tanárokna preszizskérdés --HÁNY versenyen , hány diákot készített fel a pedagógus és milyen eredményt értek el !
  Meg a diákoknak sem mindegy. Sokan szeretnek tanulni, kiválóak ebből..abból országos szinten is !Dicsőség ..gyereknek..tanárnak ..iskolának !! Ők lelkesedésből ..nem pénzért csinálják !
  NE vegyék már el a diákoktól ezt a lehetőséget is !”
 • 10. csmano 2013. február 11. 15:29
  „8. Bizonyos iskola típusoknál van kötelező versenyeztetés (vagy csak lesz szeptembertől, már nem tudom követni, mikor mit változtatnak meg).”
 • 9. roxper 2013. február 11. 14:10
  „A cikk címe szólhatna úgyis, hogy kréta még van, de pótlékok és útiköltség-térítés már most sincs, mert üres az államkincstár kasszája! Vagy bejár a tanár saját zsebből fizetett bérlettel dolgozni, kvázi minimálbéresként, vagy épp kényszer-szabadságát tölti otthon!”
 • 8. random.nick 2013. február 11. 13:04
  „nem értem miért lenne kötelező tanulmányi versenyre járni, tisztában vagy a kötelező szó jelentésével Qllancs? nem mondom hogy nem kell, és nem hasznos, de hogy kötelező az azért már mégiscsak nonszensz”
 • 7. Qllancs 2013. február 11. 12:29
  „3. v. imre !
  AMIHEZ nem értesz...NE dumálj bele !!
  Te a munkahelyedre ..otthonról viszed a szerszámot, egyébb munkaeszközt??????
  Tanulmányi versenyre IGEN is kötelező JÁRNI !!!! A költségeket meg nehogy mán én fizessem ki. Viszek 5-8 gyereket ..szerinted mibekerül ??? te okostojás ????
  Tegnap kitöltöttem az adó papírjaimat. 2012. ben ...200 000.-ft ve / év ..l kerestem kevesebbet ..MINT 1 évvel korábban !ugyan azon munkahelyen , ugyan az a munka.”
 • 6. débé 2013. február 11. 12:02
  „Nekünk most kellett wc papírra 350 Ft-ot bevinni, plusz 1 csomag fénymásolópapírt!
  Talán krétára, azért nem kérnek pénzt, mert interaktív tábla van szinte minden teremben.”
 • 5. gedeon 2013. február 11. 11:15
  „Két pedagógus beszélget:
  - Ti idén hol nyaraltok?
  - Mi krétára gyűjtünk.”
 • 4. v.imre 2013. február 11. 11:05
  „Vissza kell térnem a cikk egy mondatára. Ki, hogyan tájékozott a fogalmak értésében? Ki fogalmaz tévesen?

  Idézem: "...Ki képes ez alapján eldönteni, hogy a ... költségeit a működtető önkormányzat vagy a fenntartó állam köteles fizetni?..."

  A fenntartó Szeged esetében is az önkormányzat maradt és nem az állam! A működtetést lehetett volna visszaadni az államnak, ha Szeged akarta volna. A fenntartás kötelezettsége röviden az ingatlanra, míg a működtetés a pedagógusokra és a gyerekekre vonatkozik.”
 • 3. v.imre 2013. február 11. 10:41
  „Kedves Kardos Kálmán!
  Régi ismerősödként mondom, hogy ezek az általad felsorolt költségek Téged, Titeket, a működtetőket terhelik. A saját költségeden kell elmenni tanulmányi versenyre, kiküldetésbe, meg akárhova még ha hívnak is. Azokon nem kötelező, nem előírt a részvétel. Ha a bölcs vezéretek ennyire ragaszkodott a működtetés jogához, hát viseljétek a költségeket. Azt hiszem ezt így látja a minisztérium is.
  Üdvözlettel: Vörös Imre”
 • 2. kakoszeged 2013. február 11. 09:59
  „NAh...tán megfúrták a visszaélés lehetőségét Kalmi?”
 • 1. papika56 2013. február 11. 09:38
  „NA ERRŐL BESZÉLTEM már hónapok óta !!!!!! KÁOSZ mindenütt !!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1,5 milliárd a tanyaprogramra

A röszkei Lőrincz család több mint 2 millió forintból egy hűtőberendezéssel bővíti gazdaságát. Tovább olvasom