Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Kristóf bronzérmet hozott Tajvanból

Szeged - Miután kilencedik lett az informatika OKTV-n, kijutott a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiára Somogyvári Kristóf, a Ságvári-gimnázium idén végzett diákja. A számítógépzseni programtervező informatikusnak tanul ősztől az SZTE-n.
Tajvanban rendezték idén júliusban a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, amelyen Szegedet az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium most végzett diákja, Somogyvári Kristóf képviselte. Nem is akárhogy, hiszen bronzéremmel térhetett haza. Országonként négy fő indulhatott. Magyarországról Kristófon kívül a budapesti Weisz Ambrus, az egri Székely Szilveszter és a nagykanizsai Erdős Márton versenyzett, mindnyájukat egyénileg értékelték.

– Rövidebb programokat kellett megírni logikai feladatokra – mesélt Kristóf a tajvani diákolimpiáról. Két nap volt maga a verseny, és rengeteg szabadidőt kaptak, hogy megbarátkozzanak az ottani kultúrával.

– Jártunk például a Lihpaoland Amusement Parkban, amelynek az egyik fele vidámpark, a másik fele strand. Ellátogattunk a National Center for Traditional Artsba, ahol bemutatták, hogy régen hogyan nézett ki egy hagyományos ház, templom, de volt bábjáték is – említett pár élményt a szegedi versenyző. Kristóf a hetedik ságvárista, aki részt vett informatikai diákolimpián, és a hatodik, aki érmet is nyert.

A bronzérmes Somogyvári Kristóf és tanára, Fodor Zsolt. A ságvárista versenyző a Szegedi Tudományegyetemen készül tovább tanulni. Fotó: Frank Yvette
A bronzérmes Somogyvári Kristóf és tanára, Fodor Zsolt. A ságvárista versenyző a Szegedi Tudományegyetemen készül tovább tanulni. Fotó: Frank Yvette

Tanára, Fodor Zsolt elmondta, normál informatikaórán programozás lényegében nincs.

– Ahhoz, hogy valaki ilyen eredményt érjen el, nagyon jó matematikai gondolkodás, technikai és algoritmizálásbeli tudás szükséges, meg persze szerencse. Programozást fakultáción tanítunk, de annak a szintje távol áll a versenyzéstől. A megalapozás leginkább a tanárhoz tartozik, de egy idő után, amikor az adott diák tudása, gyakorlottsága túlnő a tanáron, akkor már nem tanításról, hanem menedzselésről van szó. Ekkor már fontosabbak azok a társak, akik vele együtt dolgoznak, segítve és inspirálva őt – fogalmazott.

Somogyvári Kristóf az elmúlt két évben számos informatikai versenyen ért el szép eredményeket. Az idei informatika OKTV-n programozás kategóriában 9. lett. Így kapott meghívót arra a válogatóversenyre, amelyen aztán negyedik helyezettként kivívta a jogot, hogy induljon az informatikai diákolimpián. Már eldőlt: a Szegedi Tudományegyetemen tanul tovább programtervező informatikus szakon, és tervei szerint a mesterképzést külföldön végezné majd el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szögesdrót mögött virulnak az egykori tankert almafái

Már csak az almafák hirdetik az egykori szegedi tankert hajdani dicsőségét a Szabadkai úton. Tovább olvasom