Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Kristóf lett az idei könyvkirály

Szeged - Harmadszorra választottak könyvkirályt idén a Somogyi-könyvtár legaktívabb gyermekolvasói közül, első alkalommal egy fiút koronáztak meg. Az év könyve címet a Baka István-életműsorozat kötete érdemelte ki.
Berényi Kristóf Bálintot, a Tabán általános iskola ötödikesét koronázta tegnap könyvkirállyá a városi betűbirodalom legfőbb őrzője, a Somogyi-könyvtár, annak is az igazgatója, Palánkainé Sebők Zsuzsanna. Két ünnepi könyvheti könyvkirálynő után Kristóf az első király. A városháza dísztermében összeszámláltuk, az egy évre megválasztott uralkodó kis híján olyan magas könyvkupacon rágta át magát egy év alatt, mint amilyen ő maga: 118 centiméternyin. Ez a kincstárosok ajánlatából 67 olvasnivalót jelentett. A teljesítmény felnőtteknek is dicséretére válna, főként, ha hozzátesszük, hogy a derék legénynek összesen 11 ezer 279 oldalt kellett végigolvasnia. Kalandozása közben olyan barátokra tett szert a betűbirodalomban, mint Micimackó vagy Filc, a zoknimuki.

A főkönyvhercegnek járó szalag a Madách-iskolában hatodikos Keresztes Laura vállára került, mellé öt könyvherceget és seregnyi új tagot választottak be a könyvkirály udvarmesterei.

Az „uralkodó
Az „uralkodó" egy év alatt 67 könyvet olvasott el.
Fotó: Frank Yvette

A felnőttek könyves birodalmában könyvkiadásra nyújtott át támogatásokat Solymos László alpolgármester. A legtöbbet, 200 ezer forintot a Szegedtől Szegedig antológia idei kiadása kapta, a többiek 50, illetve 100 ezer forinttal gazdálkodhatnak.

Az év könyve díjat a bírálóbizottság a kiadók által beküldött kötetek áttanulmányozása után a Baka István művei életműsorozat Műfordítások III. című könyvének ítélte oda; az oklevelet és a 100 ezer forintos jutalmat Baka Istvánné vette át.

Hajnalhasadás: fényes siker

Csütörtökön jelent meg Stephenie Meyer Alkonyat-sorozatának negyedik, befejező kötete, a Hajnalhasadás. A tetralógiát a Harry Potter-könyvekhez hasonlóan hatalmas érdeklődés kíséri: már előrendelést is több százat vettek fel rá Szegeden. A könyvesboltokban a legelvakultabb rajongók már a megjelenés reggelén sorban álltak. Az első napon késő délutánig a Libri Könyváruházban több mint 100, a Fókusz Könyváruházban több mint 60 vevő vitt a regényből. A vásárlási láz tegnap sem hagyott alább. A könyv sikere azért is jelentős, mert nem olcsó: puha kötésű változata 5000 forint, a keménytáblás pedig egy ezressel drágább.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértők a röszkei buszmegállóban

Röszke - Két határsértőre bukkantak a szegedi határrendészek péntek reggel Röszkén a buszmegállóban… Tovább olvasom