Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Kritika a harmadik oldalról

Tizenkét pontos kiáltványt adott ki a napokban a Sólyom Lászlót köztársasági elnöknek jelölő Védegylet. Ebben – az elmúlt hetek eseményeire reflektálva – mindkét politikai oldalnak szóló civil állásfoglalást tettek közzé.
Fotó: Segesvári Csaba
Szentistványi István (képünkön), a Védegylet szegedi csoportjának koordinátora elmondta: a tizenkét pont megírásának fő oka az volt, hogy az elmúlt időszak történéseit mindkét politikai oldal a saját szájíze, szimpátiája szerint értelmezi. Ez viszont teljesen feloldja az erkölcsi gátakat. A hazugság és az igazság eközben relatívvá válik, retorikává silányul, ami a Védegylet szerint tarthatatlan állapot.

Céljuk az, hogy a társadalom „kikecmeregjen" a kétosztatú logikából és egyensúly alakuljon ki – egyfajta harmadik oldali, józan, „civil" álláspont bemutatásával. A kiáltvány tizenegyedik pontja például arra utal: sokan eltekintenek a számukra szimpatikusabb oldal kritikájától arra hivatkozva, hogy a másik oldalon nagyobb bűnöket követtek el. Ez azonban Szentistványi szerint az erkölcsi felelősség alóli cinikus önfelmentés. Ebből a szemléletből egészen addig nincs kilépés, amíg az emberek nem képesek kritikusan vizsgálni „saját táborukat".

A kiáltvány másik lényeges pontja – amelyről a Védegyleten belül is nagy viták voltak – az Árpád-sávos zászlók használatára vonatkozik.
Szentistványi szerint nem az a fontos, hogy történelmi zászlóról van-e szó vagy sem, hanem az, hogy a másik ember érzékenységét mennyire sérti a használata. Minthogy a többi tizennégy történelmi zászló közül egyet sem visznek utcára, világos, hogy nem a tolerancia kifejezése az Árpád-sávos zászlót lengetők szándéka. A Védegylet célja az, hogy mindkét politikai oldalnál meghonosítsa az önkorlátozást, ami figyelembe veszi a másik oldal érzékenységét.

Fontosnak tartják azt is, hogy a magyar demokrácia „részvételi" irányba mozduljon el a képviseleti jelleg felől, a jelenlegi tapasztalatok szerint ugyanis a képviselők a társadalomtól kapott felhatalmazással bármilyen programot, intézkedést végrehajthatnak. A civileknek a döntésekbe való valódi beleszólást, érdekegyeztetést szorgalmaznak – a jelenlegi látszategyeztetések helyett.


A Védegylet 12 pontja

1. Baloldalinak lenni nem jellemhiba!
2. Jobboldalinak lenni nem jellemhiba!
3. A baloldaliak nem kommunisták!
4. A jobboldaliak nem nácik!
5. A kormány ellen tüntetni demokratikus alapjog!
6. Az utcai politizálás differenciálatlan megbélyegzése antidemokratikus!
7. Az erőszakos, félelmet keltő tüntetés antidemokratikus, dobálni, gyújtogatni, verekedni az utcán bűncselekmény!
8. Árpád-sávos zászlóval tüntetni ott, ahol ez a zászló egy tömeggyilkos rezsim egyik szimbóluma volt, félelemkeltő!
9. Bejelentett, törvényes demonstráció résztvevőit megvédeni a rendőrség alapvető kötelessége!
10. A rendőri eljárásban elkövetett bántalmazás bűncselekmény!
11. Semmit sem szólni az ellenfél nagyobb bűnére hivatkozva, jellemhiba!
12. Gyűlölni egymást ostobaság, a legfőbb veszély, ami a demokráciára leselkedik! 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú Gregor Józseftől

A szegedi Belvárosi temetőben ma délután 3 órakor vesznek végső búcsút a 66 éves korában egy hete… Tovább olvasom