Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Kritikus a helyzet a szegedi Tömörkényben

Szeged - Fél a Tömörkény gimnázium igazgatója, hogy a Ferroép Zrt. nem teljesíti a szeptemberi határidőt. Válságtervet készít. A kivitelező elismeri: kritikus a helyzet.
Válságtervet dolgoz ki a szegedi Tömörkény gimnázium igazgatója, mert nem látja biztosnak a szeptemberi iskolakezdést. Kühn János elmondta, a régi főépületben szeptembertől kezdenének tanítani. Ez a nagy korszerűsítés első részhatárideje. Viszont nincsen még lift, most alakítják ki a liftaknát. Alulról és felülről is épül – egyszerre. A mellette lévő tanteremben nincs födém, sem aljzat, hatalmas lyuk tátong a falon. Lebontották a régi mellékhelyiségeket, de nincsenek helyettük újak. A földszinten most csövezik a mosdókat, vécéket, az első és a második emeleten még a vizesblokkok falai sem állnak. Lyukas a tető, az ablakok és az ajtók nincsenek a helyükön.

Megoldják

Kritikus a helyzet, de megoldjuk. Nincs ok az aggodalomra. Nem lesz szükség albérletre. A tanítást elkezdheti a Tömörkény szeptemberben a tervek szerint – mondta a kételyek hallatán Nemesi Pál, a Ferroép Zrt. vezérigazgatója. Ezért mindent megtesznek száz dolgozójukkal, ha szükséges, pluszműszakokat iktatnak be.

– Huszadikáig át kellene vennünk az épületet, hogy takarítani és költözni tudjunk. Aggódom, mert augusztusban pótvizsgáztatunk és elő kellene készítenünk a tanévet – mondja az igazgató. – Folyamatosan egyeztetek az építésvezetővel. Nagyon aggódom.

A Tömörkény falai között és az udvarán csatatér van. Dolgozik minden szinten minden szakember, összesen vagy nyolcvanan-százan. Zsaluznak, falaznak, bontanak és építenek. A kollégium folyosóit betonozzák, a termekben törmelék és por, az ebédlőben és a konyhában ostromállapot.

Halad a Vedres is

A Ferroép Zrt. folytatja a felújítást és bővítést a másik nagy szegedi iskolaépítésen, a Vedres építőipari szakközépiskolában. Ott márciusban akadt el az építés, amikor az eredeti közbeszerzési eljárás nyertese, a Délépítő Zrt. csődbe ment. Újra megpályáztatta a város a munkát, és a Ferroéppel szerződött, az eredeti 640 millió forintnál 100 millióval többért. Ott a módosított határidő október vége, akkorra vállalták, hogy befejezik a Deák utcai szárnyat. Az egész épületegyüttes a következő tanév végére készül el.

Az iskolaigazgató válságtervében az szerepel – mivel tanárokkal és diákokkal együtt közel ezer embert kell szervezetten mozgatnia egy hónap múlva –, ha egyáltalán használható lesz a főépület, az első hetekben felváltva tanulnak. Erősen bízik benne, hogy nem szorulnak máshová „albérletbe". Délelőtt és délután osztják be az osztályokat a használható termekben. Szakaszosan be- és kiköltöznek aszerint, hogy hol dolgoznak az építők. A főépület végső átadási határideje a szerződés szerint 2008 szeptember.

Az udvaron felhúzott új szárny – amelyről Kühn János is megelőlegezte, hogy rendben lesz – szeptember 10-éig elkészül a műhelyekkel. Egyelőre szerkezetkésznek látszik. A régi és az új épületrészt pedig még össze kell dolgozni.

A patinás szegedi gimnázium tavaly óta újul és bővül hatszázmillió forint címzett támogatásból. Ha a szoros határidőt sikerül betartani, és villámgyorsan átköltöztetik a felszerelést, néhány hét ostromállapottal megússzák. Azután egy évig még egy fedél alatt „lakik" az iskola és a kivitelező Ferroép Zrt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétszázmillió forint iskolákra, óvodákra

Szeged - A szegedi önkormányzati óvodák és iskolák összevonását és költöztetését a Nevelési-Oktatási… Tovább olvasom