Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Kritikusok nyílt levele a szabadtériről a képviselőknek

Neves kritikusok, kulturális szakújságírók nyílt levelet írtak a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyében a szegedi képviselőknek.
Tisztelt Képviselő Úr/Hölgy!

Néhány szerkesztőség, néhány kritikus, néhány újságíró nevében írunk Önnek, mert meg vagyunk győződve arról, hogy Ön, mint Szeged városának egyik önkormányzati képviselője, a legjobbat akarja Szegednek és a saját választóinak is. Azt reméljük, hogy - mivel ez a szakmánk - tudunk olyan információval, érvekkel szolgálni, amelyek hozzásegíthetik, hogy tisztábban lásson a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyében. Abban pedig egyenesen biztosak vagyunk, hogy az Ön számára minden külső politikai nyomásnál, hamisan értelmezett párthűségnél, formális frakciófegyelemnél fontosabb, hogy saját meggyőződését, véleményét megalapozottan kialakítsa, saját lelkiismeretével békében éljen abban a városban, amelynek boldogulása érdekében dolgozik, és amelyben ezen felelős döntése után is élni és dolgozni fog.

A Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját készülnek rapid módon leváltani. Mi, akik munkánk részeként, mondhatni, hivatalból kísérjük figyelemmel a Szegedi Szabadtérin folyó munkát, nem tudunk róla, hogy akár Bátyai Edina, akár a Játékok ellen bármilyen szakmai kifogás fölmerült volna, amely indokolttá tehetné, hogy ne töltse ki Bátyai a mandátumát. Bátyai Edina szakmailag jól, a hatalmas nézőtér speciális, manapság szinte lehetetlen igényeinek megfelelően állította össze a programokat. Az igazgatóváltásnak egy ilyen kiemelt fontosságú intézményben kivált megfontoltan kell történnie: egyrészt törvényesen, másrészt az intézmény szempontjából szervesen, mintegy magától értetődően.

Manapság, amikor minden színház (és minden kulturális intézmény szerte az országban) alaposan megérzi a recessziót, egy-egy apró, hirtelen mozdulat, rossz, meggondolatlan döntés katasztrofális következményekkel járhat. A Szegedi Szabadtéri Játékok ráadásul „gigaüzem", amely koncentrált időszakban, koncentrált módon működik, speciális szakértelmet igényel, és nagy-nagy óvatosságot és körültekintést. A következő évad előkészítése jelenleg már folyik - az igazgató elmozdítása, egy átmeneti helyzet létrehozása a következő nyarat veszélyezteti. Mindezt bizonyára Ön is tudja.

De talán kevésbé tudja azt, hogy mi sokan, akik nem szegediek vagyunk, minden évben milyen izgalommal várjuk a programjukat. Talán kevésbé tudja, hogy csoportos látogatásokat szervezünk, „felhajtjuk" szegedi barátainkat (szerencsére vannak), többször több napra odakirándulunk, elmegyünk a halászcsárdába, a cukrászdába, lakunk a szállodában, bemegyünk a múzeumba, taxival közlekedünk - és szeretjük ezeket a szegedi kirándulásokat, hozzátartoznak a nyarunkhoz. Nem nézünk meg minden előadást; válogatunk, mert van miből. És nem is tetszik egyformán minden, amit látunk - de tudjuk, hiszen ez a szakmánk, hogy ez a színház legtermészetesebb formája. Igyekszünk tájékoztatni nemcsak a város, hanem az ország potenciális színházi közönségét, és cikkeinkkel, kritikáinkkal komolyan vesszük azt a műhelyt, ami Szegeden létrejött.

Ön és képviselőtársai most azt fontolgatják, hogy leváltják Bátyai Edinát, és a kulturális bizottság már meg is hallgatta kiszemelt utódját, Kelemen Csabát. Hogy Bátyai Edinával miért támadt ekkora hatalmas baj, hogy azonnal el kell távolítani - erről is vannak gondolataink, de nem ezeket szeretnénk megosztani Önnel. Inkább megkérdeznénk: ismeri-e Kelemen Csabát? Látta-e valaha színpadon? Hallott-e valaha az Agria Nyári Játékokról? Tudja-e, milyen produkcióik vannak? Ha az interneten rákattint az oldalukra (kérjük, tegye meg: http://www.agrianyarijatekok.hu/agria-nyari-jatekok-2011/ ), látni fogja, hogy a 2012-es nyári játékokon sem Vidnyánszky Attila, sem Alföldi Róbert rendezése nem szerepelt, és ha tovább keresgél a világhálón, látni fogja azt is, hogy szórakoztató hakni-színházak teszik tiszteletüket minden évben. Csekély közönségérdeklődés és nulla szakmai érdeklődés mellett. Nem születik róluk egyetlen szakmai kritika sem, mert nincsen miért. Kelemen Csaba hangzatos politikai kortesbeszéde soha nem fogja megtölteni a szegedi szabadteret, ahová a szegediek és mások nem politikai nézeteket díjazni járnak, hanem egész másért: színházért, koncertért. És ha nem Kelemen Csaba, hanem bárki más lesz az új jelölt, kérjük, tegye meg, hogy a sajtóban utánanéz, megismerkedik vele, hiszen csak a szakmai előélet lehet az alapja a felelős kinevezésnek.

Tudjuk, hogy felelős döntést akar hozni. Tudjuk, hogy tudja: mit jelent az Ön városának ez a nyári fesztivál; mit jelent művészi és kereskedelmi szempontból is. Biztosak vagyunk benne, hogy a mai átpolitizált kulturális életben Önt a kulturális értékek, az alkotó munka iránti tisztelet és a városa iránti odaadó szeretet vezérli. Biztosak vagyunk abban is, hogy amennyiben időt ad magának arra, hogy végiggondolja ezt a helyzetet, ennek minden összetevőjével, az előkészített évaddal, a szervezés dandárjával, a kiszemelt utóddal és annak szakmai teljesítményével együtt - akkor jól fog dönteni, és szavazása másnapján is nyugodtan nézhet Szeged lakói, az Ön választói szemébe.

Segíteni szerettünk volna ezzel a levéllel mindebben, mert számunkra kiemelten fontos, ami a kultúrában, a színházban, és most a Szegedi Szabadtéri Játékokkal történik. Ha további felvilágosításra tart igényt, kérjük, a Revizor online kritikai portál címén jelezze: szerk@revizoronline.com

Tisztelettel:

a Revizor kritikai portál (www.revizoronline.com) nevében: Csáki Judit kritikus
a Színház című folyóirat (www.szinhaz.net) nevében: Koltai Tamás kritikus
a 7óra7 színházi portál (www.7ora7.hu) nevében: Ugrai István kritikus
a Community portál (www.commmunity.eu) nevében: Artner Szilvia főszerkesztő
Hamvay Péter újságíró
Herczog Noémi kritikus
Jászay Tamás kritikus
Nánay István kritikus
Nyulassy Attila kritikus
Proics Lilla kritikus
Puskás Anna kritikus
Rádai Andrea kritikus
Szemere Katalin újságíró
Urbán Balázs kritikus
Zappe László kritikus
Zsedényi Balázs kritikus

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. TUTI 2012. december 12. 19:43
  „A kritikusok a kiallítást is értekelhettek volna egyúttal.... :) :)
  Nem volt szakmai konszenzus???

  Sem szakmai tendenciák, a mult konkrét értekélése, esetleges jövökép felvázolása is hiányzik.
  Ez igy inkább egy politikai, mint szakmai érvelés Edina mellett.”
 • 33. baba60 2012. december 12. 19:06
  „Akik e levelet aláírták, még nem tudják, hogy kár a gőzért, mert a szegedi fidesz frakció legalább olyan mint az országos, és csak és kizárólag a zseton ami lényeges, semmi más. Most már úgy is veszve van minden, akkor, "ha lúd legyen kövér." Nézzék meg, hogy kik ülnek a szegedi városházán jobboldali színekbe. Mindenbe beleszólnak amihez nem értenek /kulturális bizottság, stb./. Egyébként meg igyekeznek még azt is megfúrni ami hellyel-közzel jól működik, mert nehogy már a balos városnak esetleg elismerés is jusson. Ha meg nem ez vezeti őket akkor megint csak a pénzhez jutunk ki. Lehet választani. Sok sikert a levélhez, mert az itteni választóiknak nem igazán sikerült más véleményre kényszeríteni őket.”
 • 32. buttler 2012. december 12. 17:25
  „Egy kis adalék a holnapi döntéshez....
  http://www.origo.hu/itthon/20121212-szorenyinek-elege-van-a-wass-albert-filmekbol.html”
 • 31. tucat 2012. december 12. 11:54
  „28. anyahajókabinajtóhajtogató
  A kritikus, here, zsinagógába kívánt "ballibsi" oldal valóban aggódik. De nem az állása, hanem az ön szellemi fénye és jövője miatt, uram.
  Tudom: senki ne aggódjon, mert Ön felnőtt, s jól tudja, mire van szüksége. Talán homloklebenye barázdálódására váró süvölvénynek se vegyük ki a kezéből ezután a cigit, a vodkát és a drogot... Ha megtesszük, áll a bál rendesen, igaz? :)

  Szebb jövőt! :)
  De legalább néha égett fogzománc füstjétől mentes, békésnek látszó, csendes napot! :)”
 • 30. sügér63 2012. december 12. 11:43
  „A szocialista baráti kör összetart - és megöli a művészeteket”
 • 29. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. december 12. 10:43
  „Évek óta nem járunk a Reök palotába (egy Hobo estet leszámítva), majd ha elküldték az utolsó szoclibest is az épületből.”
 • 28. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. december 12. 10:37
  „Kíváncsi vagyok kik ezek a nagy nevek(kritikus,here,liberális). A ballibsi oldal nagyon be lehet rezelve, sorra vesztik el állásaikat.”
 • 27. bánki 2012. december 12. 10:31
  „Hát talán nem véletlenül Gyulára járok és nem a Szegedi szabadtéri ,,life sóra" - a só aktuális !
  ( Töröcsik, Alföldi és Gálvölgyi ,,művész" urak és satrafák) Kritikán aluli ,,valóság sók " asztali konyha só -!

  A szabadtéri nem elvont réteg és gagyi tömeg kultúra része. Minőség és mennyiség egyensúlyba kellene, hogy legyen.

  Az alternatív színház hess az öreg zsinagógába, a tömeg színház meg a ........................ francba - Győzike -Lagzi Lajcsi !”
 • 26. tucat 2012. december 12. 10:03
  „25. nanemaaa

  Hun írás, hun élet, hun igazság...
  Csorba magyarnak vékony a hurka.
  Kell, hogy könnyeimet felitassák:
  Nem fulladt ki a Csurka-mazurka! ;)”
 • 25. nanemaaa 2012. december 12. 09:07
  „Szegény kritikusok! Holnaptól ezeket is leváltja a Kohári.
  Egyébként meg nem értem, hogy miért csak ezt a Kelem Csabát tudta "barátjának" vallani? Szerintem a Dörner Gyurit kellene idehozni igazgatónak. És csak Csurka darabokat játszani. (Megjegyzem, Csurka mint író maradandóbbat alkotott, mint politikusként. Sajna mára a név leginkább csak az utóbbit juttatja az ember eszébe, nem túl jó színben tündökölve.)”
 • 24. szatyi 2012. december 12. 07:47
  „"21. Lucia 2012.12.11. 22:03 "

  Akkor még (2004) nem "kellet" pályáztatni!”
 • 23. deszkás 2012. december 12. 00:53
  „Importált "politikus" mit mondjon? Amit elvárnak tőle.Különben mehet a levesbe. Ássátok csak a sírotokat.”
 • 22. alfoldi 2012. december 11. 23:19
  „Megint nagyon beindultak a "függetlenek" és a "szakértők".”
 • 21. Lucia 2012. december 11. 22:03
  „Vajon a fenti "kritikusok" közül hányan látták a Szegedi Szabadtérin a Máriát? Én - SAJNOS - láttam. Szörnyű volt! Na akkor kellet volna gyorsan új igazgatót választani (kinevezni pályáztatás nélkül, mint annak idején B. Edinát).”
 • 20. Ebgondolat 2012. december 11. 21:18
  „8. Logaritmus
  "ha egy fideszes el is olvassa, nem biztos, hogy meg is érti"

  Mint látható, v.imre (7.) megértette! Igaz, ő nem ül a torony alatt, így nem is tagja a gittegyletnej. Mindenesetre lelindulhatna a 2014-es választásokon, mert több értelem szorult belé, mint a 14 nyomorultba. Bár, a következő választáson nem sok esélye lesz. Igaz, ez nem az ő hibája, hanem a rózsavölgyi-féléké! Azért a nevet legalább egy respect erejéig érdemes megjegyezni: Vörös Imre.”
 • 19. csocsoszan20 2012. december 11. 19:55
  „1. tatár
  Én is javaslom elolvasásra a mai nyomtatott Délmagyarban Jóni Gábor levelét!!!”
 • 18. tol 2012. december 11. 19:16
  „pont emiatt a fékevesztett harácsolás miatt bukott meg a múltkor is a fidesz Szegeden. Teljesen kritikátlan , fapados társaság. A legnagyobb baj az, hogy tényleg nem tudnak színvonalasabb jelöltet kiállítani az Edinával szemben, ezt a földszintes zsenit meg óne zsinór odalükik.”
 • 17. KiBB 2012. december 11. 18:42
  „Hát én megnéztem mit mutatnak ezen az Agria Nyári Játékokon.. én nem vagyok oda a Szegedi programért sem, de ami ott van.... Ló...sz... hogy finom legyek...

  Úgyhogy nekünk az NEM KELL.”
 • 16. szegedi07 2012. december 11. 18:34
  „Lehet kenegetni, de a sz@r az sz@r marad.”
 • 15. Zotya100 2012. december 11. 18:13
  „Intelligens, okos levél. Félő, hogy csak a hasonlók fogják fel értelmét, márpedig nem azok szavaznak.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

250 csomagot osztott ki a Rotaract mikulása

Szeged - Mikulás ünnepséget rendezett kedden a Rotaract Club Szeged az SZTE József Attila Tanulmányi… Tovább olvasom