Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Krumpli - a tavalyi ár negyedéért

Szeged - Hullámhegy után hullámvölgy következett: 50-60 forintért is lehet krumplit venni, akkora a kínálat. A termelők 100-120 forintos árral lennének elégedettek.

– Francia, lengyel és román burgonya árasztotta el az országot, nagyon olcsón kínálják, és ez levitte a hazai krumpli árát – mondta a balástyai termelő, Horváth-Zsikó János. – Pedig nem termett sok, mivel csapadékos volt a 2014-es év. Én csak azt nem értem, kinek éri meg Franciaországból ideszállítani a burgonyát. Vajon azok, akik behozzák, mennyiért veszik meg ott, hogy valami hasznuk is legyen rajta?

 A disznó, az alma és a szőlő is olcsóbb lett

További érdekes részletek a mezőgazdasági árak világából: a gabonafélék ára 8,4 százalékkal volt olcsóbb 2014 decemberében, 2013 utolsó hónapjához képest. A gyümölcsök 17 százalékkal kerültek kevesebbe, ezen belül az alma és a szőlő ára 21 százalékkal csökkent. Az élő állatok ára 7,1 százalékkal csökkent, a legnagyobb mértékben, 12,4 százalékkal a vágósertésé. A sertés felvásárlási ára 2014 júliusa óta folyamatosan csökkent, decemberben 339 forint volt kilogrammonként, ami 2011 szeptembere óta a legalacsonyabb ár. A tojás ára viszont 3,5 százalékkal nőtt 2014 végén, 2013 decemberéhez képest.

A termelő elmagyarázta: 240-260 forintért veszi meg a jó minőségű holland vetőburgonya kilóját, dolgozik egész évben, rákölt még egy csomó pénzt a permetezésre, szállításra, majd kénytelen 50 forintos kilónkénti áron eladni a termést. Kiszámoltuk: az önköltségi ár mintegy 60 forint.

Maróti Sándor a budapesti nagybanira hordja a Ruzsán megtermelt krumplit, szintén 50 forintot kér érte, igaz, a fővárosi nagybanin, nem a szegedi Mars téren. Legutóbb azonban még ennyiért se vitték el, haza kellett hoznia az egész szállítmányát. Elismerte, vannak évek, amikor magasra szökik – olykor sajtóhírek hatására – a burgonya ára: szerinte kell 5 év, hogy egy termelő eldöntse, megéri-e foglalkozni vele. 100-120 forintos kilónkénti krumpliárakkal lenne elégedett.

2013 végén a Délmagyarországban is megírtuk: legfeljebb 2014 februárjáig tart ki a hazai burgonyatermés, ezért addig is, utána meg főleg tartósan magas árakra kell számítani. Akár a 400 forintot is elérheti egy kiló. Az információ hatására, és hogy esetleg krumpli nélkül maradhatnak a háztartások a legnagyobb télben, sokan bespájzoltak zsákos burgonyából.

Kruplihegy a Mars téren. Bőséges a kínálat. Fotó: Frank Yvette
Krumplihegy a Mars téren. Bőséges a kínálat. Fotó: Frank Yvette

A termelők nagyon jól jártak, hiszen abban az évben már tavasszal 300 forintos árakról indultak, majd jött az aszály, aztán az utóbb rémhírnek bizonyult előrejelzés a horror árakról. Végül egy évvel ezelőtt, 2014 tavaszára fokozatosan előbb 200 forint körülire, majd 100-140 forintra állt be a krumpliár, ami még így is minimum a duplája a jelenleginek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a H1N1-es beteg: a klinika is megerősítette

Már a klinika is megerősítette a hírt, miszerint február 22-én hajnalban meghalt a H1N1 fertőzéssel Szegeden kezelt férfi. A Facebookon felesége jelentette be először ismerőseinek. Tovább olvasom