Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Kubai életképek, szürreális aktok

Szeged - Törköly József tanár, a szegedi Dr. Lajos Sándor Fotóklub titkára két meghatározó fotós szervezet, a Mafosz és a FIAP fotóművészeti diplomáját is elnyerte. Egzotikus országoktól a lepusztult gyárakon át a művészi aktig sokféle téma érdekli.
– A 80-as évek végén amerikai rokonoktól kaptam egy használt Canon tükörreflexes gépet alapoptikával. Mivel a fotózáshoz nem értettem, meglepett, hogy irigykedő pillantások kísértek mindenütt, sőt egy hivatásos fotós megjegyezte: „kár amatőr kezébe ilyen gépet adni". 1994-ben kezdtem el tudatosan foglalkozni a fotográfiával; a szakirodalomból autodidaktaként képeztem magam. Sikerrel szerepeltem különböző pályázatokon, 1999-ben pedig az Ofotért Kárász utcai üzlete lehetőséget adott, hogy Amerikai képeslapok címmel önálló kiállítást rendezzek náluk. Sokan írtak a tárlat vendégkönyvébe, amelyben végül két, számomra fontos bejegyzést találtam. Schmidt Andrea, a Délmagyarország fotóriportere megdicsérte a képeimet, fotós látásmódomat, és biztatott: érdemes csinálnom. Kosztolányi Gyula bácsi pedig meghívott a szegedi fotóklub tagjai közé. A klub szellemisége segítette fejlődésemet, sokat tanultam az ott tevékenykedő kollégáktól – mesél a kezdetekről Törköly József, akinek képei rendszeresen szerepelnek hazai és külföldi szalonokon, valamint vetítéseket, előadásokat is tart.

A Rókusi II. számú általános iskolában tanító és fotós szakkört is vezető fotográfus két rangos szakmai szervezet, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (Mafosz) és a fotóművészek nemzetközi szövetsége, a FIAP diplomáját is megkapta. Utóbbival csak hárman rendelkeznek Szegeden. A fotózás mellett festészettel is foglalkozik, képei megtalálhatók a Gulácsy Galériában is. Azt mondja, amit a festészettel keres, azt a még ma is drága hobbinak számító fotózásra áldozza. A Dr. Lajos Sándor Fotóklub titkáraként is népszerűsíti a fotós látásmódot.

A szegedi fotósnál – akinek munkái rendszeresen szerepelnek hazai és külföldi szalonokon – a havannai utcakép is téma. Fotó: Törköly József
A szegedi fotósnál – akinek munkái rendszeresen szerepelnek hazai és külföldi szalonokon – a havannai utcakép is téma. Fotó: Törköly József

– A média számára ma már nem az a lényeg, hogy jó minőségű legyen a fotó, sokkal fontosabb a gyorsaság, az exkluzivitás. Akár egy mobiltelefonnal készült amatőr felvétel is a címlapra kerülhet, ha egy katasztrófáról frissen született. A dömpingben a fotó kicsit leértékelődik, de épp azért, mert ma már szinte mindenki fotózik, fontos lenne, hogy kiállításokkal, fotóklubokkal felhívjuk a figyelmet a minőségre is – hangsúlyozza Törköly József, aki kihasználva az olcsóbb utazási lehetőségeket, fotósként bejárta már a fél világot.

Fárasztó, mint a szénlapátolás

– A művészi akt a kedvenc műfajom, kevesen foglalkoznak vele, mert ez az egyik legnehezebb terület. Itt árulja el legjobban a fotós önmagát, mert nemcsak a modell vetkőzik le, hanem a látvány megrendezésével a fotográfus is kitárulkozik. Háromórányi megfeszített koncentrációval járó fotózás után úgy elfáradok, mint aki szenet lapátolt. Az utóbbi időben semleges fehér háttér előtt készítek aktfelvételeket, majd számítógéppel szürrealista hangulatú háttérbe helyezem. Megdöbbentően izgalmas és újszerű képsorozatot sikerült így készítenem – meséli a fotóművész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetten érték a zsákos betörőt

Kiskundorozsma - A Szegedi Rendőrkapitányság is őrizetbe vett egy betörőt, akit egy állampolgár ért… Tovább olvasom