Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Kübekháza: a kormány hibásan tervezte meg az önkormányzati szektor finanszírozását

A Magyar Államkincstártól kapott magyarázat után, hogyan számolták ki Kübekháza e havi feladatalapú finanszírozását, most a község önkormányzata reagált sajtóközleményben.
Kübekháza Községi Önkormányzat a Magyar Államkincstár sajtóközleményével kapcsolatban az alábbiakat teszi közzé (szó szerinti közlés):

Az Önkormányzatnál 2013. április hónaptól indult meg a közfoglalkoztatás. Az alkalmazásba került átlagosan 30 fő 6 órás közfoglalkoztatott bértömegének a járulék terhe növelte meg közel 0,8 millió Ft-tal a levont közterhek összegét.

Az önkormányzat részére a Szerkezetátalakítási tartalék terhére megítélt 2.021.362 forint mértékű támogatás az önkormányzattól 2013. évre elvont 5,39 millió Ft 75%-nak időarányos része, amit egyébként minden olyan település megkapott, ahol az egy lakosra számított iparűzési adóerő-képesség 10.000 Ft alatt van.

A Kincstár által említett jövedelempótló támogatások az önkormányzat igénylésének megfelelően, havonta változó mértékben, a kifizetett szociális ellátásokhoz igazodva kerülnek kiutalásra. A kübekházi önkormányzat havonta átlagosan 1,65 millió Ft szociális ellátást fizet ki a rászorulóknak. Az állam által biztosított rész a kifizetett segélyek kb. 83 %-ra nyújt fedezetet.

Ami pedig Kübekháza Községi Önkormányzat és a hozzá hasonló, alacsony iparűzési adó bevétellel rendelkező, 2000 fő alatti települések fő problémája, hogy a Kincstár által 2013. év vonatkozásában leközölt nettó finanszírozási adatok 2012. évhez képest mind az előirányzat, mind a kiutalt nettó támogatások vonatkozásában havi 2,1 -2,3 millió Ft mértékű csökkenést mutatnak. Az önkormányzattól levont közterhek mértéke a tavalyihoz hasonló létszámú önkormányzati hivatal és közfoglalkoztatás mellett kb. havi 2,5 millió Ft.

Konkrét adatok a Magyar Államkincstár által megküldött elszámolás alapján:

2012. október hónapban: előirányzat:4.835.081 Ft, levont közteher: 2.479.981 Ft, KESZ megelőlegezés visszavonása 0 Ft, önkormányzatnak utalt nettó támogatás: 2.344.000 Ft. Ugyanezek az adatok 2012. november hónapban: előirányzat:5.183.802 Ft, levont közteher: 2.508.236 Ft, KESZ megelőlegezés visszavonása 0 Ft, önkormányzatnak utalt nettó támogatás: 2.692.314 Ft. A 2013. évi adatokat a Magyar Államkincstár közölte. A kiutalt 3.478 Ft a 2012 évi adatok mellett tisztán mutatja, hogy mit jelent a kis települések vonatkozásában az iparűzési adóerő-képességhez igazodó szja differenciált támogatás megszüntetése. A kiutalt 3.478 Ft és a jövőben hasonló mértékben kiutalásra kerülő támogatások is csak a fentek ismeretében értelmezhetők!

A kistelepülések érdekét az szolgálná, ha a kormány beismerné azt, hogy Magyarország 2013. évi költségvetésének megalkotása során hibásan, a kistelepülésekre nézve hátrányosan, azok sajátos helyzetét figyelmen kívül hagyva tervezte meg az önkormányzati szektor finanszírozását és egyúttal intézkedne a költségvetési törvény módosítása keretében az szja differenciált támogatás rendszerének visszaállítása felől.

Korábban:

Lapunk magyarázatot kért a Magyar Államkincstártól, hogyan számolták ki Kübekháza e havi feladatalapú finanszírozását, amelynek eredményeként a havi működési költségekre 3480 forintot fizettek ki. A szerkesztőségünknek eljuttatott válasz szó szerinti közlését kérték.

A szerkesztőségünknek eljuttatott válasz szó szerinti közlését kérte a Magyar Államkincstár.


Tisztelt Delmagyar.hu Szerkesztőség!


Az önkormányzatok az állam által – a Költségvetési törvény alapján – biztosított támogatásaikat az Államháztartásról szóló törvényben (Áht.) és a végrehajtási rendeletében (Ávr.) meghatározott módon kapják a Magyar Államkincstártól. Egyes jogcímek utalása nettó módon történik minden hónapban, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatnak járó támogatás havi összegéből levonásra kerülnek

- az önkormányzatnál foglalkoztatottak adott hónapra jutó közterhei – melyet a Magyar Államkincstár közvetlenül az adóhatóságnak utal – és

- egyéb az Áht.-ban jelzett önkormányzati tartozások.

Az így fennmaradó különbözet kerül kiutalásra az önkormányzat részére.

Az úgynevezett nettó körön kívüli támogatások teljes összegben kiutalásra kerülnek az önkormányzatok részére.

Kübekháza Községi Önkormányzat részére 2013-ban minden hónapban a Magyar Államkincstár kiutalta a jövedelempótló támogatások állam által biztosított részét, mely az Önkormányzat igénylésének megfelelően havonta változó mértékű. Ennek megfelelően – idén júniusig bezárólag – összesen 10.259.806 forint állami támogatás került kifizetésre ezen a jogcímen.

A Költségvetési törvényben jelzett egyéb, úgynevezett nettó körön kívüli támogatásokból 2013 első félévében 2.228.182 forint került kiutalásra. Ezen jogcímek közül a legjelentősebb tétel a Szerkezetátalakítási tartalék terhére megítélt támogatás 2.021.362 forint összegben, mely 2013. június 27-én került kiutalásra, egy nappal a júniusban járó 3.478 forint összegű nettó támogatás kiutalását követően.

A települési önkormányzatoktól és intézményeiktől 2013. január elsejével a járási kormányhivatalok, a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti állami intézményfenntartó központ és más állami intézményfenntartó szervhez kerültek bizonyos intézmények, feladatok és ehhez kapcsolódóan munkavállalók. Az átvétel lebonyolítása során a Költségvetési törvény 79. §-a értelmében az önkormányzatok foglalkoztatottainak a 2012. december havi, 2013 januárjában esedékessé váló illetményének, munkabérének és egyéb járandóságának, valamint ezek közterheinek 2013 januárjában esedékes összege nem terhelte az önkormányzat költségvetését, mert annak összegét a Magyar Államkincstár átmenetileg megelőlegezte és teljesítette.

Fentieknek megfelelően a Kübekháza Község Önkormányzatának a Magyar Kincsár által megelőlegezett összeg 4.605.320 forintot tett ki.

A költségvetési törvény alapján a megelőlegezett összeg 100%-át március hónapban kellett volna levonni az önkormányzatoktól, azonban az önkormányzatok érdekét szem előtt tartva, anyagi helyzetüket figyelembe véve, március hónapban a megelőlegezett összegnek csak 50%-a került visszavonásra a nettó finanszírozás keretében, a fennmaradó 50% pedig havonta – 5 hónapon keresztül – kerül rendezésre egyenlő részletekben.

Ennek megfelelően Kübekházától 2013. március hónapban az 50% (2.302.660 forint) került levonásra, a fennmaradó 50% – áprilistól augusztusig (5 hónapra szétosztva) – havonta 460.532 forint összegben kerül visszavonásra.

Kübekháza nettó módon utalandó támogatásai (előirányzat) és a nettó finanszírozás során levont közteher a következők szerint alakult.


A táblázatból ugyanakkor jól látszik, hogy míg az utolsó három hónapban az állami támogatás (előirányzat) összege szinte nem változott, addig az önkormányzat által kifizetett bérek után keletkezett közteher összege 1,8 millió forintról 2,6 millió forintra, 0,8 millió forinttal, 44,4%-kal nőtt a kifizetett bértömeg emelkedése miatt.


Magyar Államkincstár

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. acidrain 2013. július 05. 15:51
  „Esetleg be kellene vezetni egy minimális összeget, alsó limit nélkül nem is értem hogy lehet egy finanszírozási rendszert kialakítani.”
 • 30. Agyalapi 2013. július 05. 14:13
  „24. istvang58 2013.07.04. 13:11 :
  Igazad van! Ez Az ember tragédiája!
  Meg a "Hittem szép szavadnak, mégis megcsalál..."”
 • 29. Agyalapi 2013. július 05. 13:57
  „A kormány nem hibázhat! Most hallottam a miniszterelnöktől. Ez a helyes út, Kübekháza meg menjen.... az unióba!”
 • 28. tucat 2013. július 05. 13:43
  „Még egyszer megpróbálom.
  A hozzászólások némelyike sok értelmes, abszolút helyénvaló észrevételt tartalmaz, ám csak azok számára hasznosak, akik a felszínen kapirgálnak, és nem tudnak, vagy nem akarnak alámerülni a mélybe, ahol az igazi összefüggések és a problémák gyökerei tisztán felismerhetők. Pedig egy ilyen merüléshez nem kell méregdrága búvárfelszerelés, elég egy jó, nagy, vegytiszta (ez fontos!) levegő, és már indulhat is a mély-merülés...
  Még egyszer, tehát, utoljára: a balhé csak a felszínen látszik tisztán szakmai (számvitel) természetűnek, valójában a számokkal - a törvények tükrében, amelyekre mindkét fél hivatkozik is - semmi baj sincs. Az, hogy a törvények miért így rendelkeznek (másként: miért születtek ilyen törvények, kiemelt hangsúllyal említve az alaptörvényt is!), valamint az, hogy miért születhet a háromévesek dackorszakát iskolapélda-szerű hitelességgel szemléltető, hisztérikus reakció egy, a törvényekben foglaltaknak végtére mégiscsak megfelelő, állami cselekményre (támogatás-kiutalásra), egészen más, és kizárólag vállalkozó kedvű, teljesen szabad, béklyóktól mentes elmével végrehajtott mély-merüléssel válhat láthatóvá. Egészen az ősrobbanásig tarthat a buggyanás, de vannak közelebbi stációi is, amelyek mellett érdemes és elég is megállni ahhoz, hogy kezdjen derengeni, legalább sziluettjében a kép.

  Mondtam is valamit, meg nem is, mi? Tengernyi szöveg, tartalom nélkül, mi? Meglehet. Kinek-kinek...
  Mindegy, nagy levegő, és...! :D
  Viszlát "idefent"! :D”
 • 27. studyfy 2013. július 05. 11:36
  „v.imre,
  Egy település - legyen az falu vagy város - közigazgatása nagyon komoly szakmai tudást és tapasztalatot igényel. És ami nem mellékes, kiszámíthatóságot.Ezek azok, amikkel maximálisan egyet értek Veled. Ezért legalább akkora figyelmet kellene fordítani az önkormányzatok szakmai felkészültségre, mint a politikai hovatartozásra. Ez érvényes bármely kormányra, sajnos jelenleg nem ez történik. Ez az érem egyik oldala. De egy állami szerv, ha szakmailag megalapozottan végzi a munkáját, akkor nem követheti el azt, hogy ha visszaküldik a havi keretet, akkor csak úgy jó szándékból, küld még két milliót. Mint ahogy azt sem, hogy egyes, kedvelt városok több milliárdos támogatásban részesülnek. De mit beszélek én itt össze-vissza - ábrándozom - biztos megártott a napsütés :-)”
 • 26. kumisz 2013. július 05. 11:07
  „Kellett levelezgetni a szúnyogok miatt! :DD”
 • 25. Kubekhaza 2013. július 04. 17:20
  „Kübekháza Községi Önkormányzat közleménye

  Kübekháza Községi Önkormányzat a Magyar Államkincstár sajtóközleményével kapcsolatban az alábbiakat teszi közzé:
  Az Önkormányzatnál 2013. április hónaptól indult meg a közfoglalkoztatás. Az alkalmazásba került átlagosan 30 fő 6 órás közfoglalkoztatott bértömegének a járulék terhe növelte meg közel 0,8 millió Ft-tal a levont közterhek összegét.
  Az önkormányzat részére a Szerkezetátalakítási tartalék terhére megítélt 2.021.362 forint mértékű támogatás az önkormányzattól 2013. évre elvont 5,39 millió Ft 75%-nak időarányos része, amit egyébként minden olyan település megkapott, ahol az egy lakosra számított iparűzési adóerő-képesség 10.000 Ft alatt van.
  A Kincstár által említett jövedelempótló támogatások az önkormányzat igénylésének megfelelően, havonta változó mértékben, a kifizetett szociális ellátásokhoz igazodva kerülnek kiutalásra. A kübekházi önkormányzat havonta átlagosan 1,65 millió Ft szociális ellátást fizet ki a rászorulóknak. Az állam által biztosított rész a kifizetett segélyek kb. 83 %-ra nyújt fedezetet.
  Ami pedig Kübekháza Községi Önkormányzat és a hozzá hasonló, alacsony iparűzési adó bevétellel rendelkező, 2000 fő alatti települések fő problémája, hogy a Kincstár által 2013. év vonatkozásában leközölt nettó finanszírozási adatok 2012. évhez képest mind az előirányzat, mind a kiutalt nettó támogatások vonatkozásában havi 2,1 -2,3 millió Ft mértékű csökkenést mutatnak. Az önkormányzattól levont közterhek mértéke a tavalyihoz hasonló létszámú önkormányzati hivatal és közfoglalkoztatás mellett kb. havi 2,5 millió Ft.
  Konkrét adatok a Magyar Államkincstár által megküldött elszámolás alapján:
  2012. október hónapban: előirányzat:4.835.081 Ft, levont közteher: 2.479.981 Ft, KESZ megelőlegezés visszavonása 0 Ft, önkormányzatnak utalt nettó támogatás: 2.344.000 Ft. Ugyanezek az adatok 2012. november hónapban: előirányzat:5.183.802 Ft, levont közteher: 2.508.236 Ft, KESZ megelőlegezés visszavonása 0 Ft, önkormányzatnak utalt nettó támogatás: 2.692.314 Ft. A 2013. évi adatokat a Magyar Államkincstár közölte. A kiutalt 3.478 Ft a 2012 évi adatok mellett tisztán mutatja, hogy mit jelent a kis települések vonatkozásában az iparűzési adóerő-képességhez igazodó szja differenciált támogatás megszüntetése. A kiutalt 3.478 Ft és a jövőben hasonló mértékben kiutalásra kerülő támogatások is csak a fentek ismeretében értelmezhetők!
  A kistelepülések érdekét az szolgálná ha a kormány beismerné azt, hogy Magyarország 2013. évi költségvetésének megalkotása során hibásan, a kistelepülésekre nézve hátrányosan, azok sajátos helyzetét figyelmen kívül hagyva tervezte meg az önkormányzati szektor finanszírozását és egyúttal intézkedne a költségvetési törvény módosítása keretében az szja differenciált támogatás rendszerének visszaállítása felől.

  Kübekháza, 2013. július 4.
  Kübekháza Községi Önkormányzat”
 • 24. istvang58 2013. július 04. 13:11
  „Miért zúgolódik a tömeg ??? a szavazó cédula ott volt mindenkinél??”
 • 23. macs 2013. július 04. 10:26
  „19. v.imre,
  OK! értem, kvázi nettó elszámolás van, tehát pl. azt a bért utalja át az állam, ami a tisztviselők számlájára kerül. Ez a 3 ezer valahány forint egy utólagos korrekció volt, ezek szerint?”
 • 22. Casablanca 2013. július 04. 07:07
  „Még mindig dugig a Polgármesteri Hivatal Kübekházán? Ugyan mit csinálnak? Minek oda annyi ember?

  Egy ügyeletes adminisztrátor el tudná látni a feladatot és akkor nem kellene 500 négyzetméteres épületet fűteni, világítani, na meg nem lenne ennyi bér utáni járulékfizetés...”
 • 21. v.imre 2013. július 03. 22:55
  „17. Hammada_Fleet

  Az ügyintéző ezt a szakmunkát végzi évek óta. Benne él a folyamatban. Látja a folyamat tartalom viszonyítás rendszer valamennyi adatát. Itt és most csak az tűnik bonyolultnak a szemlélő számára, hogy az állam nem terheli az önkormányzatot a számviteli rend szerint az állam egy másik zsebébe kerülő, egyébként oda könyvelendő járulékok lekönyvelésével, annak visszautalásával az állam megadott gyűjtőszámlájára. TB. járulék, nyugdíj járulék, adó. Logikus, nem? Egyszerűsítés. Nettó rendszer. Persze ezzel a 3.478 forintos kavarással mindez nem volt érthető. Pláne úgy, hogy nem lett megemlítve, hogy másnap azért befutott a 2 millió.”
 • 20. tucat 2013. július 03. 22:35
  „9. v.imre
  Persze hogy az, komoly szakmai téma, s mint mondtam, az eset kapcsán ennyiben akár igaza is lehetne. Ha azonban meggondolja, mily dühödt, nyilvánosságnak szóló dacreakció volt az utalásra a válasz...
  Eh, én hebehurgya! Nem kéne belemásznom, mondtam! :) Meglehet, tényleg teljesen melléfogtam. M´ért ne? :)

  Jó éjt! :)”
 • 19. v.imre 2013. július 03. 22:19
  „15. macs 2013.07.03. 21:29

  Kübekháza községnek is rendelkeznie kell nyilvánosan elérhető éves részletes költségvetéssel. Ebben van részletezve egyrészt a bevételi forrásoldal, tételesen a különböző számlák és jogcímek szerint feltüntetve. Ennek tükörképeként a kiadási oldal hasonló bontásban a tervezett kiadás jogcímekkel. A költségvetés főösszesítője egy úgynevezett számlatükör, amely szerint van lehetőség kibontani a részfeladatokat a feladatok jellege szerint csoportosítva. A számvitellel foglalkozó nyilvántartó nyilvánvalóan a rendelkezésre álló folyószámla/folyószámlák forgalmát kíséri figyelemmel, mikor mennyi, milyen jogcímen érkezik arra pénz és időszakonként jogcím szerinti adatokat kap a könyvelőtől a kiadásokról jogcím szerint csoportosítva. Meglehet, K-n egy személy végzi ezt a feladatot, aki pontosan nyomon tudja követni a számla/számlák forgalmát és nem akad ki azon, hogy mikor mennyi fut be, a lényeg, hogy ne apadjon ki a forrás. Ha a forrás kiapad, no akkor fusson panaszra, de előbb inkább forduljon a felettes szervéhez.”
 • 18. Egyolvasó 2013. július 03. 22:10
  „Én nem értem a DM-et, miért volt szükség erre a magyarázatra?
  Mikor azon esetkor sem talált a fidesz frakció semmi kivetnivalót, hogy az egyik kedves, "becsületes" , dolgos, stb. párttársuk magasabb összegből vásárolt magának ingatlant, mint amennyi a család éves keresete volt, úgy, hogy nem volt egy fillér megtakarítása az adott képviselőnek.
  Ha azt az esetet le tudták nyomni a választók torkán, akkor ilyen kis csip-csup ügy magyarázatát kisujjból kirázzák.”
 • 17. Hammada_Fleet 2013. július 03. 21:55
  „Én annó jelesre szigorlatoztam kvantummechanikából, de nekem ez magas, mint szamárnak a logaritmus.
  Mondhatnám, az is hülye, aki ezt érti.”
 • 16. kipkop 2013. július 03. 21:35
  „14. Commander-V2 2013.07.03. 21:25
  Azt beszélik a rossz nyelvek, hogy a másik oldalon - bízva a győzelemben - nokiás doboz helyett nokiás bőröndöt fognak rendszeresíteni a hivatalokban.”
 • 15. macs 2013. július 03. 21:29
  „1. v.imre,
  kérlek magyarázd meg mi is történt! Köszi!”
 • 14. Commander-V2 2013. július 03. 21:25
  „Mennyivel jobb, amikor az állam a helyi önkormányzat bevételét nem lopja el azért, hogy aztán azt a fideszes nyaloncok kaphassák meg!”
 • 13. pachakuti 2013. július 03. 21:20
  „Vajon erre a közleményre mit reagál M. Róbert polgármester? Lesz-e ugyanakkora cikk a válaszból mint az előzményekről? Esetleg a megszokott : "nem kívánok nyilatkozni"?”
 • 12. kipkop 2013. július 03. 21:20
  „"A csekély összegű támogatás után egy nappal egyébként több mint 2 millió forint érkezett Kübekháza számlájára". Elvtársak, ezt a DM elfelejtette leközölni.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pórul járt tolvaj: ellopták a lopott bicajt

Elfogták a szegedi rendőrök azt a 26 éves helybéli férfit, aki a gyanú szerint több tucat kerékpárt… Tovább olvasom