Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Kübekháza új fényei

Kübekháza - Új közvilágítást kap ma Kübekháza főtere. A régi világítótestek helyett kovácsoltvas kandeláberek világítják meg a falu központját. Minden második automatikusan lekapcsol 11 óra után. Tervezik a főtér teljes rekonstrukcióját is – kerti tóval, pavilonnal és tószínpaddal.
Négy éve kezdték megtervezni Kübekháza főtere megújításának projektjét. Az első ütem megvalósult: ma átadják az új közvilágítást. 50 millió forintból építették át az elektromos rendszert és tették szebbé a falu szívét jelentő teret.

Egy az új kandeláberek közül
A kovácsoltvas lámpatestek hangulatossá teszik a főteret.
Fotó:Schmidt Andrea 
– Földkábeles hálózatra kötötték az egész területet, és kicserélték az összes világítótestet, tartóoszlopaikkal együtt – mondta el Molnár Róbert polgármester. Öt földbe süllyesztett lámpa feladata a szobor megvilágítása; 43 új kandelábert is elhelyeztek a téren – az öntött, kovácsoltvas lámpatestek igazán hangulatossá teszik a környéket. Energiatakarékos izzókkal látták el azokat. – Egy Ausztráliában látott minta alapján nálunk is megvalósul, hogy este 11 óra után minden második lámpa lekapcsol majd – mesélte a polgármester.

Összességében mégsem lesz kisebb az áramszámla – mert a főtérről eltávolított lámpákat is hasznosítják: a település olyan utcáiba helyezik át, amelyek gyéren voltak eddig megvilágítva. A pályázatból tehát nem csak a főtér profitál. Az új közvilágítás ma debütál: este 8 órakor adják át, az új köztéri bútorzattal együtt. Két biciklitárolót, 30 kukát, 5 terelőkorlátot és 24 kovácsoltvas padot is elhelyeztek a téren.

– A főtér további szépítésére már szintén van befogadott pályázatunk – beszélt a további tervekről a polgármester. – A Petőfi-szobor mögé egy kerti pavilont szeretnénk építtetni, ahol komolyzenei koncerteket és esküvőket is lehet tartani. Tervben van egy kerti tó és egy tószínpad kialakítása is. Ezt követően pályázunk majd burkolatcserére is, pár éven belül tehát reményeink szerint igazi kisvárosi főtérrel büszkélkedhet majd Kübekháza.

Olvasóink írták

  • 2. potter00 2012. május 01. 16:45
    „Most akkor kovácsoltvas vagy öntöttvas lámpaoszlopok? Mert nem mindegy!”
  • 1. daffy 2012. április 30. 19:19
    „Látom a Polgármester Úr tájékozott az energiamegtakarítás terén Ausztriából.Hogy minden 2. lámpatest lekapcsol este 11 után.Ez jó ötlet,de ezt a féléjeli üzemmódot,már Magyarországon alkalmazták 30-as évektől kezdve,de fénykora az 60-as években volt,és 80-as évek közepén szünt meg,amikor is megjelentek az 1 izzóval ellátott új energiatakarékos közvilágítási lámpatestek,de mem rossz gondolat ezt újra felvirágozni,de a település többi részén is,de már egy magyar gyártó által gyártott müködtetőegységek 4,5 óra üzemidő után automatikusan csökkentik az adott áramkörön lévő izzó fényerejét és nem szükséges új kapcsolószálat igénybevenni az újgenerációs féléjeli technológiának.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szép Ernő-est a kisszínházban: Kávécsarnok és a Május

A kisszínházi Szép Ernő-est lassú és poétikusan nosztalgikus, néhol már-már abszurdba hajló – talán épp ezért szeretheti majd a közönség. Tovább olvasom