Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Kukában végezte a paprika

Szeged - Állt a bál szombaton a szegedi Mars téri piacon. Egy őstermelő regisztrációs szám nélkül, illegálisan árult őrölt paprikát – amit az ügyvezető-helyettes mérgében kiöntött a kukába. Mindkét fél hibát követett el, szerdán jelenlétünkben kötöttek békét egymással.
Mi történt múlt szombaton a Mars téren, a szabad területen lévő asztalos piacon? A deszki Frányó Zoltán e-mailben azt írta, 80 éves édesanyját, Frányó Pálnét egy utcai ruhába öltözött biztonsági ember csúnyán leteremtette címkézetlen, 25 dekás, őrölt piros paprikát tartalmazó zacskója miatt. A kukába öntötte a paprikát. Az eset után rendőrt hívtak, aki felvette az adatokat, az őstermelő pedig panaszt tett a piac igazgatójánál, Nagy Lászlónál. Állítólag az is elhangzott, hogy az idős nőt örökre kitiltják a piacról.

A deszki asszony azt gondolta, a biztonsági szolgálattal van dolga, mert a férfi nem mutatkozott be. Utóbb kiderült, Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető-helyettese járt körbe és ellenőrizte az árusokat – azt állítja, mondta a nevét. Erdei azt is elmesélte: nem először figyelmeztette a nénit, hogy tilos regisztrációs szám nélküli – azaz fel nem címkézett – paprikát árulni. Ez illegális tevékenység.

Frányó Pálné és Erdei Péter kibékült. Fotó: Karnok Csaba
Frányó Pálné és Erdei Péter kibékült.
Fotó: Karnok Csaba

A vezető elismerte, hogy felkapta a vizet, és mérgében kiöntötte a paprikát, holott erre nem volt joga. Az illegálisan árult terméket csak a rendőrség vagy a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága foglalhatja le, semmisítheti meg és szabhat ki akár nagy összegű bírságot is az árusra. A regisztrációs szám kiváltása 15 ezer forintba kerül. A piacon körbenézve az árusoknál láttuk a felcímkézett zacskókat, amelyeken a regisztrációs számon kívül a nevük és a címük szerepelt.

Szerdán is piacozott az idős deszki asszony, aki még mindig nem értette, miért igazoltatta őt a rendőrség, amikor 60 éve itt árul. Erdei Péterrel lapunk közbenjárására békültek ki: a vezető elnézést kért Frányónétól, és megtérítette az okozott kárt, a 700 forintot.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. csiperke73 2011. július 05. 00:59
  „Van egy másik ERDEI is az is egy kek pali ám, az egyik "nagykereskedelmi üzletben kiskakas a szemétdombján, talán nem rokona?”
 • 43. Teo 2011. június 23. 23:53
  „Na ez van, mikor hatalmat kap valaki s visszaél vele.
  Az észt és a kultúráltságot nem a pozíció határozza meg.
  Emberkedett egy idős nénivel, megnéztem volna mit tesz egy 100 kg-os ereje teljében lévő 30-40 éves árússal.
  Max a hivatalos mederben, csendes hangon.

  Szégyelheti magát az úr, a főnöke helyében a viselkedése miatt minimum egy fegyelmi, s örűlhet, hogy a néni, még ha szabálytalanul is árult nem jlentette fel.”
 • 42. Nyomozo 2011. június 23. 21:53
  „Ne feljtse el senki, ha egy rendőr csinál ilyet éveket sóznak a nyakába. Nem védem őket csak ez <moderálva> nem kulturember módjára viselkedett.”
 • 41. princess23 2011. június 23. 20:45
  „Az igazgatóhelyettes csak a munkáját végezte, még a szombatot is a piacon töltötte! A szabályokat mindenkinek be kell tartani, függetlenül attól, hogy "nagydarab bőrfejű" vagy 80 éves néni! Lényegtelen, hogy már 60 éve ott árul, a szabályok rá is ugyanúgy vonatkoznak!
  Rendkívül pofátlan módon viselkedett az idős hölgy, hogy többszöri felszólítás ellenére sem tette el a paprikát, ő szegte meg a szabályokat és még ő sajnáltatja magát és képes kihívni az újságot! A sajtó persze felfújja a dolgot és politikai ügyet csinál belőle!
  Nem csoda, ha az igazgatóhelyettesnek elfogyott a türelme. Ha az engedély nélkül árult élelmiszer esetleg mérgezett és valaki beteg lesz tőle, ő lesz a felelős! Akkor meg amiatt hibáztanák, hogy miért nem ellenőrízte az árusokat! Könnyű más munkáját kritizálni, csak az nem követ el soha hibát, aki nem is dolgozik!”
 • 40. tol 2011. június 23. 18:11
  „jaj, de szomorú történet! Tényleg!”
 • 39. szpirigonzálesz 2011. június 23. 18:03
  „Drága Édesanyám!

  Megtaláltam az életcélomat.
  Főnök leszek a szegedi szabad területen lévő asztalos piacon!
  Eccer majd! LESZ AKKOR NEMULASS az összes ott óberkodó vén csoroszlyának!
  A torkukon nyomom le bézbolütővel a regisztrálatlan paprikájukat a sok
  agyérelmeszesedéses kriptatölteléknek!
  Anya! Most töltöm ki a jelentkezési lapot, azután lemegyek az utcára
  megrugdalok néhány macskát, megcsúzlizok pár feketerigót, hogy formában legyek!”
 • 38. smalltown 2011. június 23. 17:58
  „hiszti nelkul nem megy semmi?”
 • 37. nagypappa 2011. június 23. 17:19
  „A regisztrációs díjat csak egyszer kell megfizetni, utána évi 1.000 azaz EGYEZER Ft az őstermelői igazolvány amivel évi 600 ezer FT-ig adómentesen árusíthat.
  Az őstermelő is nyugtaadásra kötelezett, azon kívül a permetezési naplót is az árusítás helyén magánál kell tartania.”
 • 36. DMagóg 2011. június 23. 17:16
  „23. feri111 2011.06.23. 11:15

  "Az Én zacskómon sincs regisztrációs cimke, akkó most félhetek?"

  Félhetsz bizony! Pláne, ha tojás van benne, amiről meg vélhetően hiányzik a pecsét. Hiába van pecse, az nem pecsét!
  Ha meg ez az Erdei megszorongatja a zacskódat, akkor aztán összecsinálod magad, így nagy sz@rban leszel. Jobban fogsz visítani, mint ez az árus hölgy.
  No meg aztán, ha a közeg közegészségügyileg is megvizsgálja, akkor belesápadsz!”
 • 35. Mandula 2011. június 23. 16:48
  „Szánalmas...”
 • 34. u78 2011. június 23. 16:27
  „a mami meg a törvényt tisztelje és akkor nem lesz gond!”
 • 33. vityillo65 2011. június 23. 16:26
  „Igen, ez nálunk így szokás! Nagydarab bőrfejűnek biztos nem öntötte volna ki. Van az úgy, hogy kiskirálynak érzi valaki magát, de úgy látszik, időben vissza lett rántva a földre.
  Az őstermelőket meg valóban szigorúbban kellene ellenőrizni. Nagy kérdés: miért pont ennél a maroknyi paprikánál kapta fel a vizet?”
 • 32. laca74 2011. június 23. 16:14
  „Legalább a kort tisztelte volna.”
 • 31. bbantu 2011. június 23. 16:04
  „Tisztelt Szegedi Polgárok!!

  Véleményem szerint a hatósági feladatokat lással a a hatóság, ha a Piac Kft. testesíti meg a hatóságot, akkor tegye az, de Európai színvonalú kommunikációval és ne alpári jogsértő stílusban.
  Mint ahogyan más hozzászóló is jelezte már a minimum egy kitűző, amiről azonosítható az intézkedő személy!
  A jelenlegi kormányunk követelte ki amikor vélt vagy valós törvénysértést követtek el a rend őrei.
  Mint a jelen példa mutatja ezt egy Kft. ig.h. minden retorzió nélkül megteheti. Közvetítővel elegendő ennyi bocsi tévedtem túlléptem a hatásköröm. Szégyen!!”
 • 30. u78 2011. június 23. 15:53
  „Legalább végre vki elkapta a mamit,megérdemli,mert ha másnak be kell fizetni a 15.e Ft.akkor neki is.Igen is ellenőrizzék folyamatosan,és én is ismerem ezt a mamit,ugyan ezt csinálja a tisztított leveszöldség csomaggal is,arra is engedély kell,ami nem korfüggő,tehát ne jöjjenek itt azzal,hogy szegény 80éves mami,a törvény mindenkire vonatkozik.Amint befizette a lóvét,kap egy igazolást róla amit bemutat a piac igazgatóságnak és akkor tuti nem fogják elvenni tőle,csak hát ilyen korban szeretik az ingyen dolgokat.”
 • 29. igazságkereső 2011. június 23. 15:42
  „A deszki Frányó Zoltán igazán felvilágosíthatta volna már korábban is arról,hogy élelmiszert - már pedig az őrölt piros paprika annak számít!! - csak és kizárólag beazonosítható termelők - és itt lényegtelen az ,hogy a kedves idős hölgy 60 éve árul a piacon, mert az áru megvásárlása után címkézés nélkül már nem bizonyítható a termelő személye,esetleges forgalmazója és azok címei!!- forgalmazhatnak!”
 • 28. szatyi 2011. június 23. 14:38
  „"A regisztrációs szám kiváltása 15 ezer forintba kerül."

  Mi a fenéért kerül ez ennyibe? Arannyal van nyomatva?”
 • 27. kiokushyn 2011. június 23. 12:51
  „Az eladó tojások sincsenek lepcsételve a nénikéknél. Akkor azok is kuka? vagy hogy van ez?”
 • 26. bbantu 2011. június 23. 12:47
  „14. infó-nak üzenem
  Az csak egy dolog, hogy a parkolást nehezítik a parkolóban a földről történő árusítással, de mindezért a tisztelt vezetés még helypénzt is szedet. A korábban jelzett modern fiatalos stílusba öltözötten intézkedik az igazgató-helyettes Úr! Megengedve a kommunális és zöld hulladéktárolók előtti piacozást árulást, fittyet hányva a közegészségügyi normákra. Óne EU-s piac! Ezek az emberek (őstermelő, viszonteladó) mivel lesz kárpótolva, főleg ha a Kormányhivatal ÁNTSZ hatósága megbünteti! Infó! Szerinted a Város vezetése ismeri ezt az állapotot??”
 • 25. jozko 2011. június 23. 11:57
  „23. feri:

  Ha nincs regisztrálva a "zacskód" és csak úgy "feketén" nyomatod ...hát, nem is tudom, kell-e fdélned.
  Ha "regisztráltatod" és úgy nyomatod feketén - akkor talán több okod van a félelemre...

  A végén egy olyan , számtanból zokni hivatalnok előtt találhatod magad, aki már rengeteg
  összeadási hibát vétett...
  Kérdés, az elválasztáshoz ért - e ?

  Bocs, ez kitérő volt....
  A meleg teszi.”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvárosi Mozi: 863 ezer forintból megoldható a probléma

Nem csak a sajtó, de a mozi dolgozói és civilek is várták a Belvárosi Mozi előtt szerda délután Botka Lászlót, aki azzal kezdte, hogy biztató dolgokat fog mondani. Tovább olvasom