Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

''Kukac'' a világ nyelvein

Ami az orosznak kutya vagy kutyácska, az a bolgárnak hosszú farkú majom, míg az izraeliek leginkább strudlit látnak benne – az internetes e-mail címekben nélkülözhetetlen kukac elnevezéseiből gyűjtött össze egy csokrot a The Washington Post.
Oroszországban a kukac jel leginkább a kutya vagy kutyácska elnevezéssel ismert, és ennek feltehetően az lehet az oka, hogy az e-mail megjelenésekor nagyon népszerű volt egy komputeres játék, amelyben egy kukac formájú kutyát kellett hajszolni a képernyőn. Amikor Natasa megadja az e-mail címét, feltehetően úgy kezdi: Natasa kutya, és így tovább. A lap moszkvai tudósítója szerint ezen néha el is viccelődnek, olyasképpen mint például: Natasa, ne légy magadhoz ilyen szigorú!

A bolgárokat, a lengyeleket és a szerbeket a jel majomra (majmunszko, malpa, majmun) emlékezteti, de az albánok is – talán szerb hatásra – ezt az állatot látják benne. A svédek, a hollandok és a német nyelvű svájciak viszont csak a majomból csak a farkát (apsvans, apestaart, affenschwanz) emlegetik. Horvátországban a majom jelének nevezik, de a szót angolul használják – monkey. A németek disznófarok elnevezéssel is illetik, bár manapság leginkább a fantáziátlan angol „at" elnevezést használják.

Koreában és Itáliában a csiga (dalphaengi, chiocciola) dívik, a franciák is kacérkodtak egy ideig ezzel az elnevezéssel (escargot). De végül is micsoda ötlet a postának csiga nevet adni! – jegyzi meg a lap. Lengyelországban a majom mellett használják a kotek, azaz cica nevet is, és Finnországban is kunkori farkú kismacskára emlékezteti az embereket a jel, így az elnevezése egyenesen hangutánzó: miuku mauku. A csehek és a szlovákok felgöngyölített heringet vizionálnak (zavinac), Svédországban a fahéjas csiga (kanelbulle) terjedt el, míg Izraelben a strudli (strudel – rétes) járja. A nagyot látó dánok elefántormánynak (snabel), a kínai mandarin nyelv pedig kisegérnek nevezi a jelet. S persze Magyarországot sem hagyja ki a felsorolás a maga kukacával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október végére új cége lehet a városnak

A szegedi önkormányzat saját cégén keresztül többségi tulajdont szerezhet a megyei… Tovább olvasom