Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Kukacos Hamupipőke

Fiatal énekesgárdával beavató színházi produkcióként elsősorban általános iskolás diákokra számítva mutatja be a szegedi operatagozat a Hamupipőkét. A Rossini-vígoperát Toronykőy Attila rendezésében csütörtöktől játsszák a kisszínházban.
A rendező, Toronykőy Attila Andrejcsik Istvánnal egyeztet a próbán. Fotó: Schmidt Andrea
– A Figaro házasságával kezdtük évekkel ezelőtt a beavató előadások sorát. A gyerekeknek nem teljes operákat játszunk, hanem kétszer 30-45 perces kivonatokat – mondja a Hamupipőkét színpadra állító Toronykőy Attila, aki több darabot is rendezett már a diákoknak. – Mindig van egy mesélő, beavató szereplő is, aki segít abban, hogy az ifjú közönség könnyebben megértse a cselekményt. Az Alidorót alakító Andrejcsik István most nemcsak énekel és mesél, hanem egy bábfigura, egy kukac is lesz a kezében, aki a gyerekeket képviselve mindig belekérdez, tulajdonképpen neki kell elmagyarázni a történéseket. István egy videokamerával a kezében a színpadon megszólaló hangszereket is megmutatja. Elsősorban az általános iskolásokra számítunk. A mostani három előadás után a következő évadtól gyermekbérletben is játsszuk az operát.

Hamupipőkeként a tehetséges fiatal mezzót, Simon Krisztinát láthatja a közönség, Don Magnifico szerepében – annak idején Gregor József sokszor aratott nagy sikert ezzel a figurával – a két évvel ezelőtti Simándy-énekverseny egyik győztese, Cseh Antal mutatkozik be. – A teljes szerepet még nem, de áriákat már korábban is énekeltem. A jó rendezésnek köszönhetően nincs nehéz dolgunk. Kitűnő a szerep is, most ismerkedem az ilyen gonosz figurákkal. Nagyon érdekes – árulja el a fiatal basszista, aki bízik benne, hogy ebben a formában a gyerekek is vevők lesznek a Hamupipőkére. – Egyelőre félállású szólista vagyok, reményeim szerint augusztustól már a szegedi operatársulat teljes jogú tagja lehetek. Még a Zeneakadémiára járok, Andor Éva és Kovalik Balázs növendékeként hamarosan végzek az opera tanszakon. A diplomavizsgára is készülnöm kell: júniusban Pál Tamás vezényletével az Operaház színpadán is Don Magnifico szerepében mutatkozom be, valamint Mefisztót alakítom a Faustban.

A kisszínházban csütörtöktől látható előadás karmesterének, Molnár László zeneigazgatónak meggyőződése, hogy az operatársulatnak ki kell nevelnie saját közönségét, ezért nagy szükség van az ilyen beavató produkciókra. – Korábban sikerrel vittük színre többek között a Don Pasqualét és a Szerelmi bájitalt. Úgy tűnik, a fiatalok ezek segítségével könnyebben megszeretik a műfajt. Természetesen elsősorban vígoperákkal próbálkozunk. Már általános iskolás korban el kell kezdeni megismertetni a gyerekeket a zenés színház műhelytitkaival. Noha ezeket az ismeretterjesztő előadásokat diákoknak szánjuk, garantálom, hogy a felnőtteknek is kellemes szórakozást jelentenek. Szakmai kihívás is nekünk, hiszen a zenekar nem a színpad előtt, hanem a háttérben foglal helyet, így onnan kell irányítanom az előadást. Az énekeseknek szokatlan ez a helyzet, ezért nagyon fontos a csapatmunka, az összeszokottság, a bepróbáltság. Olyan ez, mint a kamaramuzsikálás.

A már említettek mellett Dandinit Bátki Fazekas Zoltán, Don Ramirót Szerekován János, Clorindát Rácz Rita, Tisbét Kónya Krisztina alakítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pengeváltásokkal a régi kerékvágásban

Három hónapos szünet után pénteken ülésezik újra a szegedi képviselő-testület. Az önkormányzati… Tovább olvasom