Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Kukaháború: Már nem csak a hajléktalanok guberálnak

Szeged - Egy óra alatt három guberáló férfit láttunk egy makkosházi panel előtti kukában keresgélni. Ketten nem is hajléktalanok – vagyis megszegték az íratlan szabályokat.
– Ez már lassan háború – mondja a Gábor nevű hajléktalan a Gáz utcában, miközben egy alumíniumkukában kutat. Egy órán át figyeltük az egyik szemetest tegnap délelőtt. Ennyi idő alatt hárman keresgéltek benne, de csak Gábor volt hajléktalan. A másik két férfi – ahogyan Gábor mondja – „civil", akik nem követik, de nem is ismerik a szabályokat.

– Évek óta hozzám és két ismerősömhöz tartozik ez a környék, így lett leosztva. Hétfőként enyémek a kukák. Néhány hete azonban kezd teljesen felborulni a rendszer, lakással, munkával rendelkező emberek halásszák el előlünk a zsákmányt – magyarázza a férfi. Hogy mit rejtenek ezek a kukák, miért érdemes keresni bennük, arra a nevét, arcát titkoló „civil" adja meg a választ:

Több ezer forintot is rejthet a kuka. Fotó: Karnok Csaba
Több ezer forintot is rejthet a kuka.
A szerző felvétele.

– Keresetkiegészítés. Néhány hét alatt flakonokból, sörösdobozokból összeszedek pár ezer forintot. Múlt héten egy működő rádiót találtam, ezt szintén pénzzé tettem – mondja a középkorú férfi, aki elárulja: tanárként dolgozott, fél éve vesztette el az állását, azóta alkalmi munkákból tartja fenn magát.

– Úgy egy hónapja megláttam egy volt tanítványomat az utcán, miközben guberáltam. Alig tudtam elbújni a kuka mögé, azt hiszem, ez volt életem mélypontja – mondja könnyeivel küzdve. Néhány flakont talál csak mindössze, mára nem sok, de apránként gyűjtöget, felesége tudta nélkül.

Rajtuk kívül még egy embert láttunk kukázni, de vele nem sikerült beszélnünk, elsietett, amikor megszólítottuk. De nem távozott üres kézzel, néhány sörösdobozt talált a szemétben.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
  • 39. nobody13 2012. szeptember 20. 13:37
    „Macs, egyetértek veled. Sajnos muszáj. Én két dologban látom a probléma gyökerét. Az egyik az, hogy pl. mi a szótagoló módszerrel tanultunk olvasni. Eleve felismertük később a szótöveket, ráéreztünk a nyelv, szöveg ritmusára, dallamára. Akik máshogy tanultak, már sokkal kevésbé tudtak jól olvasni és helyesen írni, mert nem volt alap. Nem tudom, mi a másik módszer neve, nem vagyok magyartanár. De az biztos, hogy egy csomó fiatal, diplomás felnőttet ismerek, aki már az új módszerrel tanult, és olyan helyen választanak el, olyan módon ragoznak írásban, hogy a hajam égnek áll. Ezt látom az idegennyelv-tanulási képtelenség okaként is. Még a saját anyanyelvüket sem ÉRTIK, hogyan értenék meg egy idegen nyelv alapjait? Valaki egy másik cikk kapcsán megjegyezte, hogy miért kell a németet az elején megutáltatni a der, die, das-szal. Hát azért, mert az egész nyelv ezen alapszik... Ahogy az oroszban is, amit még mi tanultunk. Azt is az tudta jól megtanulni, aki előbb megértette a nyelvtanát, de onnan gyerekjáték volt. A magyar nyelvtan is olyan, mint a matematika: vannak "alapműveletek". Ha egy gyerek nem tud összeadni, az gyököt vonni sem fog tudni.
    A másik ok pedig a sietség, amit te is említesz. Azt még értem, hogy a szülő megtanítja a gyerekét olvasni, lehet, hogy a mai oktatási módszerek mellett jobb is. De a rosszabb, ami utána jön. Olyan szinten vannak túlterhelve a diákok, hogy az elképesztő. Ismerősöm lányának iskolai oktatását néztem végig. Rémálom volt. Eleve már általánosban olyan matematikai és irodalmi tételeik voltak, amit mi csak gimiben kaptunk meg.
    Végül közben találtam egy harmadik okot is... A felesleges információk, ismeretek. Pl. soha nem értettem, hogy egy színtiszta humán beállítottságú embert miért kell agyongyötörni az alapszinten túl középiskolában a reál tárgyakkal és fordítva? Miért nem lehetett szakosodni már elsőben, hogy nekem a reál megy, azt tanulom, mert fizikus akarok lenni vagy mérnök, a magyarral hagyjanak békén, a Józsi meg újságíró, tehát humán vonalon megy tovább, hadd dobja a gyökvonást meg a több ismeretlenes egyenleteket a "kukába"? Attól, hogy nem olvas Kafkát, az első lehetett volna marha jó fizikus, a másik meg egyenletek nélkül baromi jó újságíró. Ehelyett most mindkettő boldogtalan munkanélküli, mert az érettségin nem tudták hozni a továbbtanuláshoz szükséges eredményt... Sok jó szakember "nem születhetett meg", mert az ellen-vágányon elvérzett.”
  • 38. macs 2012. szeptember 20. 12:43
    „37. nobody13,
    "Amikor én jártam suliba, addig nem léphetett tovább a diák, amíg meg nem tanult folyékonyan olvasni, és a matematikai alapműveleteket."
    Azért ezt iskolája válogatta, mert van a családban tanár, és ők már anno a 80-as években is arról panaszkodtak, hogy az alsóból feljövő gyerekek egyre nagyobb része funkcionális analfabéta.
    Lehet rosszul gondolom, de nem tartanám a buktatást egyetlen üdvözítő módszernek. Talán nem kéne annyira sietni! Nem minden gyerek egyforma, miért kötelező az elsősöknek karácsonyra olvasni, aztán aki még nem tud, azt "butának" mondani? Miért van ez a versenyfutás, amihez a szülők is lelkesen asszisztálnak? Amikor a fiam elsős lett, 1 gyereke kivételével mindenki tudott olvasni az osztályban. A szülők megtanították őket. (az enyémet is megtanította anyácskám). Miért? Talán féltek/féltünk, hogy az iskola módszerivel diszlexiások lesznek? Hiszen az a gyerek, aki nem tud olvasni, az később tanulni sem nagyon tud.”
  • 37. nobody13 2012. szeptember 20. 06:19
    „Macs, én ezt tudom... Valami olyasmi, ami ebben a világban szintén nem kell...

    Haresz... A mai világban (már vagy 10-15 éve) nem divat a korrepetálás. Tudod, mi dívik helyette? A tanár a fizetni tudó szülők esetekben kevésbé értelmes gyerekeit nem korrepetálja, hanem direkt célzottan készíti fel a soron következő dolgozatra. Lásd: "Fiacskám, ezek lesznek a kérdések, ezek pedig a válaszok." Személyesen ismerek ilyen tanárt, sajnos. Van is a családban mindenkinek autója, és a benzint is ki tudják fizetni hozzá. Ezért nem kell az egyetemista sem korrepetálni. Ma már a kemény munka nem menő, az a menő, hogy megveszik az eredményeket. Lásd: funkcionális analfabéták. Amikor én jártam suliba, addig nem léphetett tovább a diák, amíg meg nem tanult folyékonyan olvasni, és a matematikai alapműveleteket. Ha ehhez háromszor kellett kijárnia a második-harmadik osztályt, annyiszor buktatták meg. Máig fejből megy a szorzótábla. Én csinálnék egy villámtesztet bármelyik középiskolában, melyik diák tud szúrópróbaszerűen három alapszorzást kapásból megcsinálni fejben...”
  • 36. SP 2012. szeptember 19. 18:04
    „31. xene
    Vitathatatlan, de mégis rossz.

    Mivel a szeméttároló edények,
    konténerek légmentesen, csótány és társai mentesen
    nem zárhatóak le, ezért a jobbik rossz a szabadban tárolás. Gyakorlat is ezt igazolta.

    A törvény
    jelen esetben azt fejezi ki, hogy szerinte mi lenne a jó.

    Közegészségügyileg
    a mai korszerűtlen kukák egy panelházban tárolva,
    talán, de nem biztos a szemétledobós házak kivételével, nem helyezhetők el megnyugtatóan higiénikusan.

    Pancsolással, sem érhető el
    a műtő szintű sterilitás, ami épületen belül feltétlen kívánatos lenne.

    Ha kristálytiszta is a kuka,
    az csak néhány perc, amíg az első adag fertőző tartalom nem érkezik meg bele.”
  • 35. macs 2012. szeptember 19. 13:15
    „33. haresz,
    miből gondolod, hogy a mai gyerekek degeneráltak? Szerinted régen nem volt szükség korrepetálásokra?”
  • 34. Tope2006 2012. szeptember 19. 12:48
    „Aki más felett pálcát tör az nézzen mélyen magába. A város és az ország tehet erről, hogy családok vannak rákényszerítve erre a kukázásra. Másik kérdésem az ugye legális, hogy a környezetgazda a lakásonkénti 3000 ft/havi ürítés mellett még pénzt csinál a flakonokból? Tehát mint a város cége kvázi a város rá van szorulva erre a plusz keresetre? Akkor már inkább legyen a hajléktalané, kispénzűé aki dolgozik vele mint inkább menjen bűnözni:) Nem mellesleg a mai világban akinek jól megy úgy pazarol, hogy új holmikat is kidob mint hogy elajándékozza akkor nem kell csodálkozni inkább köszönni kellene azoknak akik saját részre hasznosítják pl. egy pulóvert és nem megy az új ruha a komposztba, vagy az újságok esetén nem vágunk ki több esőerdőt, hanem pl. egy óvodának adják több helyen ahol papírgyűjtés után a pici pénzből veszik az ovisok papírzsepi készletét. Sokan példát vehetnének a hulladék újbóli felhasználásáról, mert ezért pusztul a föld mivel sokan még hírből sem ismerik ezt a fogalmat. A szelektív dolog sem ott kezdőzik, hogy a piás üvegeket nylon zacsiban kihajítom a kocsiút közepére a kakás pelenka mellé mondván a házam előtt van ahogyan sok társasháznál ezt a napi példát látni.”
  • 33. haresz 2012. szeptember 19. 12:38
    „nobody13 Én még nem találkoztam hajléktalan matematika tanárral. A mostani degeneráltaknak szükségük van korrepetálásra és ezt kihasználva elég szép summákat akasztanak le.”
  • 32. macs 2012. szeptember 19. 12:08
    „29. nobody13,
    nem találom a szavakat, bocs! :´-(”
  • 31. xene@freemail.hu 2012. szeptember 19. 11:36
    „28. tucat 2012.09.18. 23:11
    "Márpedig a szeméttároló edények közterületi kirámolása például köztisztasági szabálysértés (2012. évi Tv. 196. § (1) bek. a), b)), tessék a törvények szerint eljárni a szabálysértőkkel szemben! "

    Nincs igazad...az általad idézett törvényben, illetve a szakaszában egyáltalán nincs szó arról, hogyha valaki a hulladékot elviszi, azaz kukázik, akkor szabálysértést követne el...csak akkor büntetendő, ha szemetel illetve ezeket beszennyezi...de bemásolom ide neked is, hogy lásd:

    " 196. § (1) Aki

    a) a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi,

    b) a felügyelete alatt lévő állat által az a) pontban megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik,

    szabálysértést követ el.

    (2) Aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, szabálysértést követ el.

    (3)

    (4) Az (1) és (3) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr is szabhat ki helyszíni bírságot.”
  • 30. maci53 2012. szeptember 19. 09:48
    „Amikor már Gyurcsányéknak sincs mit enni ,éhségelnek a Kossuth téren,tényleg nagy a baj,.”
  • 29. nobody13 2012. szeptember 19. 05:34
    „Mogorva angyalok

    Korán van. A kőpad, amelyen fekszem, védett helyen van, így a csepergő eső nem áztat, de a hideg minden irányból támad - a rongyos, koszos ruhák nem védenek ellene és az újságpapír-matrac sem igazán meleg - és a csontomba mar. Álmosan dörzsölöm a szemem piszkos kezemmel, ám ettől még látom, hogy az emberek felgyorsított léptekkel sietnek el mellettem. Én is ezt tenném. Ápolatlan vagyok - nincs hol tisztálkodnom -, szakállam hosszú - fagyban majdnem olyan jól véd, mint egy meleg sál. Egy újabb nap. Összeszedem az újság lapjait, amelyeket előző nap egy kukából halásztam elő, elolvastam, majd derékaljként a hideg kőpadra terítettem. Összeszedem, és a közeli szemetesbe tömöm. Más tulajdonom nincs, lassú léptekkel indulok oda, ahol kéregetni szoktam. A belvárosból már kitiltottak bennünket - rontjuk a városképet, mondták azok, akik fűtött szobákban, meleg ágyakban pihennek éjjel, bankszámlájukon hónapról hónapra tetszetős jövedelem biztosítja megélhetésüket; és akik ettől élet és halál urainak gondolják magukat.
    Talán tényleg azok. A város belső utcáin sok a járókelő, akad köztük pár olyan is, aki nem sajnál a magamfajtától pár forintot. A külvárosokban, ahol szabadna kéregetnünk, nincs értelme álldogálni: gyalogos embert alig látunk a panelok között és látszik rajtuk, őket sem veti fel a pénz.
    Sok helyen próbálkoztam már. Piacok környékén, a helyi bevásárlóközpont előtt - régebben bent ételmaradékot kéregettem, míg egy biztonsági őr ki nem lökött a hóba. Mert én tényleg csak enni és melegedni szeretnék. A szereteten kívül pusztán ez hiányzik ahhoz, hogy boldog legyek: teli gyomor és meleg, áldott meleg, amit csak az tud igazán értékelni, akinek kellett már hóban-fagyban, mínusz tíz fokban a szabadban aludnia éjjel úgy, hogy szakállára, hajára jégcsapok dermedtek reggelre.
    Előfordul, hogy ha nagy a hideg, beengednek az áruházba - az őrök között is van emberséges -, és elnézik, ha udvariasan - hiába, a régi beidegződéseket a nyomor sem törli ki - meghagyott, kukába szánt ételmaradékot kérek, nem bántanak.
    Van, aki még azt is sajnálja. Van azonban másfajta ember is... Tavaly egy pártól pizzavéget kértem, láttam, ki akarják dobni. A magas, markáns arcú férfi szó nélkül állt fel és elment, hogy vegyen nekem egy nagy, mennyeien forró és friss szalámis szeletet. Mint a gyakran vert kutya, akit hirtelen megszánnak és megajándékoznak egy darab húsos csonttal, elvonultam kincsemmel a sarki, eldugott asztalhoz és úgy ettem meg, minden falatot kiélvezve, hogy közben potyogtak a könnyeim. Ritkán sírok, általában akkor, ha ilyenfajta viselkedéssel találkozom. A meghatottság könnyei ezek. Ha bántanak, belém rúgnak, már nem veszem zokon. Ezt érdemlem, hallom óránként szinte: büdös csavargó, dolgozni nem akar, de a becsületes embert zaklatni azt igen! Aztán megy a kocsmába piát venni.
    Hát igen, az ital. Soha életemben nem ittam, míg az utcára nem kerültem. Nálam fordítva volt: nem azért lettem csavargó, mert italoztam - azért italozom, mert így kell élnem. Hogy könnyebb elviselni? Tulajdonképpen igen is meg nem is. A kábulat köde tényleg jótékony, de túl rövid ideig tart túl sok pénzért, és az eszmélés sokkal szörnyűbb, mintha nem tépném ki magam a valóságból néhány órára.
    Változom, és ez megriaszt. Már nem félek attól, hogy odaálljak az emberek elé és azt mondjam, kérem, segítsen pár forinttal - de az első, az bitang nehéz volt. Soha nem fogom elfelejteni. Akkor még emberi külsőm volt, ha szegényes is, de tiszta. Ugyanennek az áruháznak a parkolójában történt: alacsony, katonásan rövid hajú, szigorú tekintetű fiatal nő jött velem szemben. Nem - tőle nem - gondoltam. Féltem tőle, agresszívnak tűnt, dühösnek az egész világra. De ő megérzett valamit. Lassított, figyelt. Mellém ért. Megálltam. Elmotyogtam a kérésemet és már siettem volna tovább, mikor utánam fordult...
    - Elnézést, nem értettem jól, amit mondott. Segíthetek valamiben?
    Még egyszer elmondtam, most már érthetően ám még mindig szemlesütve mondandómat és léptem volna tovább. Megint megállított. A táskájába nyúlt, előhúzta a pénztárcáját és egy ötszázast nyújtott át. Álltam villámsújtottan, már nem emlékszem, egyáltalán megköszöntem-e.
    Most a piac mellett üldögélek, a belváros után ez a legjobb hely, persze csak akkor, ha nincs túl rossz idő. Itt sokan adnak, de nagyon erős a harc, ki kéregethet itt. Ha ide jövök, maradhatok, de akkor a nap végén - vagy ha korábban távozom, másnap - az egyik illegális cigarettaárusnak le kell adnom a ,,bevételből" egy meghatározott összeget. Valamit valamiért. De innen legalább nem zavarnak el.
    Felismerem a zord tekintetű nőt, noha eltelt már vagy két év, mióta a régi eset történt. Elhalad mellettem. Megváltozott - gondolom magamban - ám ekkor megáll. Kezét zsebébe süllyeszti majd üresen húzza elő, közben nagyot sóhajt. Táskájába nyúl. Előveszi a pénztárcáját - és megismétlődik a két évvel korábbi eset: egy ötszázast nyom a kezembe. Nem dobja a lábamnál lévő dobozba. A kezembe adja, közben a szemembe néz és szabadkozva hozzáteszi: - Ne haragudjon, csak ennyit tudok adni... - majd szégyenkezve lesüti szemét és elsiet.
    Mogorva angyal - gondolom -, bár ne fájna úgy az élet. Bár mosolyt látnék egyszer az arcodon. Megérdemelnéd, te aki örök szomorúságot hordozol, mégsem mész el soha úgy, hogy ne áldoznál. Miféle bűnért vezekelsz?
    Most gyalog megyek: egyetlen fillért sem költök el a drága pénzből, amiből ünnepelni akarok.
    Az étkezde ajtajában - ahová régi életemben gyakran jártam, mert olcsó és igen ízletes ételeket készítenek - megcsap a friss, ínycsiklandó fogások aromája, nyálam összegyűlik a számban - egy rövid időre visszaálmodom magam az egyszervolt, talán igaz sem volt múltba. A világ gyönyörű, mert tudom, fél óra, óra és nem fogok fázni - rövid időre felmelegszem kívül-belül. Belépek, lassan, elodázva a pillanatot, amikor a tányér forró levest és főzeléket - amivel ünnepelni szeretnék, ünnepelni, hogy létezik még emberség - enni kezdem, ám ekkor egy hang csattan fel mellettem:
    - Jóember, legyen szíves távozni!
    Körülnézek, vajon kit akarnak kiűzni e kánaánból, mikor rájövök, hogy nekem szánták a felszólítást.
    - Én csak egy tányér levest...
    - Kérem, menjen el!
    - Van pénzem...
    - Máshol költse el, itt nem maradhat. Ez egy nívós étkezde.
    Valóban az. De vannak üres, félhomályos sarkok, ahol meghúzódhatnék. Különösen fáj, hogy az küld el, aki néhány éve még szívélyesen üdvözölt...
    Kilépek az ajtón, a forró étel és a kulturált meleg hely röpke illúziója szertefoszlik. Lábam magától indul oda, ahol befogadnak, kiszolgálnak.
    A kocsma füstös, de meleg; a pálinka mar, de közben jól átfűt.
    Nem az ital melegségére vágytam, mégis csak az maradt.
    Hisz csak egy büdös, koszos, ápolatlan hajléktalan vagyok.
    Egykoron matematikatanár...”
  • 28. tucat 2012. szeptember 18. 23:11
    „Úgy van ez, ahogy Klj-54 mondja: a nép így döntött 1990-ben E döntés lényeges és következményes része, hogy ádáz verseny, olykor élet-halál arc dúl a túlélésért, és a válságos időszakokban a gyengék a perifériára szorulnak, és el is hullanak. Igaz, a széthulló szocialista táborbeli országok gazdasága és társadalma mindenképpen megváltozott volna, s nagyjából úgy, ahogyan meg is változott, de a végrehajtás ellenőre, a nép ilyen világot akart magának. csend! ha nem ilyet akart volna, akkor most nem ez lenne!
    tessék tehát végrehajtani a döntést! Semmi lazaság, semmi empátia! A végrehajtáskor ilyesminek helye nincs, legfeljebb a jogalkotó építhet be toleranciát és empátiát a törvényekbe, a végrehajtó nem. Márpedig a szeméttároló edények közterületi kirámolása például köztisztasági szabálysértés (2012. évi Tv. 196. § (1) bek. a), b)), tessék a törvények szerint eljárni a szabálysértőkkel szemben! Kemény, közmunkára, vagy, ha az bármilyen okból nem végrehajtható, elzárásra váltható pénzbírságolást akarok látni! Van törvény, végre kell hajtani. Mint mondtam, olyan gazdasági és társadalmi rendszer felépítése mellett döntött az istenadta, amelyben a gyengék konzekvensen elhullanak. Az eredményeink figyelemre méltóak: például ma más szemrebbenés nélkül átlépjük az utcán egymás holttestét is. De a kukázókkal és a csövesekkel szemben még mindig túlságosan elnézőek vagyunk, és ez is megengedhetetlen egy rendpárti társadalomban. A gyengéket nem táplálni kell, hanem humánusan hagyni elhullani őket.
    Ha valakit sértenek a fenti gondolatok, azt megátkozták a teremtőerők, és ő bizonyára csak az ősrobbanás biliárdeffektusainak a tréfája miatt van itt köztünk, ezen az intelligencia-hiányos fegyenctelepen, a Föld nevű bolygón. Mert itt, kérem, az ökoszisztémát ilyen erők szülték, és ilyenek formálják. Itt ez van. Lehetne más is? Igen? Ki a fenén múlik, fél-ázsiai feleim? Ne már, hogy néhány politikuson, a többi meg ártatlan (felnőtt) bárány!

    Na, jó éjt!”
  • 27. xene@freemail.hu 2012. szeptember 18. 21:43
    „18. core2 2012.09.18. 18:29
    Vagy szétszaggatják a zsákokat...főleg az alumíniumos konzervekért.....
    Nálunk is jó párszor azt vettem észre, mikor hazaértem, hogy száll széjjel a sárga zsák tartalma az úton...így meg nincs nagyon értelme szelektíven hulladékot gyűjteni...
    Elég szomorú dolog, hogy oda jutott az ország, hogy már a "középosztálynak" is kukáznia kell...
    Egyik szomszéd társasházban lakó bácsi kb. 1-2 éve azzal viccelt, hogy lehet egy nap majd egymás kukáit fogjuk áttúrni a kajáért...hát lassan lehet tényleg oda süllyedünk...”
  • 26. cleanx 2012. szeptember 18. 21:30
    „A kapitalizmus amire annyira vágyott mindenki...tessék!
    Vásárhelyen egymást válltják a hulladéktárolóknál a belvárosban.... ,de láttam már anyukát és kisgyereket is akik szedték a közterületesek által kivágott gallyakat, gondolom télire tüzelőnek.”
  • 25. SP 2012. szeptember 18. 21:26
    „Nem könnyű
    a tanárnak sem, de másnak még nehezebb is lehet.

    A kukázó tanár
    választhatta volna pl. a korrepetálást. Nem minden diák eminens. Viktor ebben nem akadályozza meg.”
  • 24. Kapitalistapista 2012. szeptember 18. 21:21
    „Halálosan komolyan mondom: Ha állami felügyeletű pénzkibocsájtásunk lenne, a világ leggazdagabb országa lennénk. (ez persze más országokra is igaz, ahol valamicskét is dolgoznak) Nem lenne az a gyurcsány aki szét tudná lopni...
    Úgyhogy ne tessék alábecsülni a bankok szerepét a szegénységben!”
  • 23. macs 2012. szeptember 18. 20:19
    „Ne bántsátok Tahoszegedit!
    A magyar állampapírok jelentős része külföldieknél pl. magyar adósság kb. negyede Franklin Templeton Investments kezében van. Mindezeket a papírokat azért tartják, mert kiemelkedően magas hozamúak. Szidjuk az IMF-t, mert nem szeretjük, jól kitolunk velük, juszt is a drágább megoldást választjuk. Ügyesek vagyunk.”
  • 22. kumisz 2012. szeptember 18. 20:13
    „20. StencilAtya 2012.09.18. 19:02

    Hát "ezek " jól elrugaszkodtak a valóságtól”
  • 21. szatyi 2012. szeptember 18. 19:26
    „"13. tahoszegedi 2012.09.18. 17:27 "
    Találó a nicked!

    Gondolom, hogy ezért nem érted, miszerint: egy pedagógus munkanélküliségéhez semmi köze az IMF-nek, a FED-nek meg még annyira sem!”
  • 20. StencilAtya 2012. szeptember 18. 19:02
    „ez az elrugaszkodás éve.

    CSAK A FIDESZ!!”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged a defektek városa

A biciklisek életét mostanában igencsak megkeseríti a királydinnye nevű tüskés gyomnövény. Tovább olvasom