Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 04. péntek - Rozália

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Kukaháború: Már nem csak a hajléktalanok guberálnak

Kukaháború: Már nem csak a hajléktalanok guberálnak

Szeged - Egy óra alatt három guberáló férfit láttunk egy makkosházi panel előtti kukában keresgélni. Ketten nem is hajléktalanok – vagyis megszegték az íratlan szabályokat.

Horváth Attila - 2012.09.18. 12:04
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
– Ez már lassan háború – mondja a Gábor nevű hajléktalan a Gáz utcában, miközben egy alumíniumkukában kutat. Egy órán át figyeltük az egyik szemetest tegnap délelőtt. Ennyi idő alatt hárman keresgéltek benne, de csak Gábor volt hajléktalan. A másik két férfi – ahogyan Gábor mondja – „civil", akik nem követik, de nem is ismerik a szabályokat.

– Évek óta hozzám és két ismerősömhöz tartozik ez a környék, így lett leosztva. Hétfőként enyémek a kukák. Néhány hete azonban kezd teljesen felborulni a rendszer, lakással, munkával rendelkező emberek halásszák el előlünk a zsákmányt – magyarázza a férfi. Hogy mit rejtenek ezek a kukák, miért érdemes keresni bennük, arra a nevét, arcát titkoló „civil" adja meg a választ:

Több ezer forintot is rejthet a kuka. Fotó: Karnok Csaba
Több ezer forintot is rejthet a kuka.
A szerző felvétele.

– Keresetkiegészítés. Néhány hét alatt flakonokból, sörösdobozokból összeszedek pár ezer forintot. Múlt héten egy működő rádiót találtam, ezt szintén pénzzé tettem – mondja a középkorú férfi, aki elárulja: tanárként dolgozott, fél éve vesztette el az állását, azóta alkalmi munkákból tartja fenn magát.

– Úgy egy hónapja megláttam egy volt tanítványomat az utcán, miközben guberáltam. Alig tudtam elbújni a kuka mögé, azt hiszem, ez volt életem mélypontja – mondja könnyeivel küzdve. Néhány flakont talál csak mindössze, mára nem sok, de apránként gyűjtöget, felesége tudta nélkül.

Rajtuk kívül még egy embert láttunk kukázni, de vele nem sikerült beszélnünk, elsietett, amikor megszólítottuk. De nem távozott üres kézzel, néhány sörösdobozt talált a szemétben.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

1234 következő >> végére >>> 39 hozzászólás
Moderálásra küldöm 39. nobody13 2012.09.20. 13:37

Macs, egyetértek veled. Sajnos muszáj. Én két dologban látom a probléma gyökerét. Az egyik az, hogy pl. mi a szótagoló módszerrel tanultunk olvasni. Eleve felismertük később a szótöveket, ráéreztünk a nyelv, szöveg ritmusára, dallamára. Akik máshogy tanultak, már sokkal kevésbé tudtak jól olvasni és helyesen írni, mert nem volt alap. Nem tudom, mi a másik módszer neve, nem vagyok magyartanár. De az biztos, hogy egy csomó fiatal, diplomás felnőttet ismerek, aki már az új módszerrel tanult, és olyan helyen választanak el, olyan módon ragoznak írásban, hogy a hajam égnek áll. Ezt látom az idegennyelv-tanulási képtelenség okaként is. Még a saját anyanyelvüket sem ÉRTIK, hogyan értenék meg egy idegen nyelv alapjait? Valaki egy másik cikk kapcsán megjegyezte, hogy miért kell a németet az elején megutáltatni a der, die, das-szal. Hát azért, mert az egész nyelv ezen alapszik... Ahogy az oroszban is, amit még mi tanultunk. Azt is az tudta jól megtanulni, aki előbb megértette a nyelvtanát, de… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 38. macs 2012.09.20. 12:43

37. nobody13,
"Amikor én jártam suliba, addig nem léphetett tovább a diák, amíg meg nem tanult folyékonyan olvasni, és a matematikai alapműveleteket."
Azért ezt iskolája válogatta, mert van a családban tanár, és ők már anno a 80-as években is arról panaszkodtak, hogy az alsóból feljövő gyerekek egyre nagyobb része funkcionális analfabéta.
Lehet rosszul gondolom, de nem tartanám a buktatást egyetlen üdvözítő módszernek. Talán nem kéne annyira sietni! Nem minden gyerek egyforma, miért kötelező az elsősöknek karácsonyra olvasni, aztán aki még nem tud, azt "butának" mondani? Miért van ez a versenyfutás, amihez a szülők is lelkesen asszisztálnak? Amikor a fiam elsős lett, 1 gyereke kivételével mindenki tudott olvasni az osztályban. A szülők megtanították őket. (az enyémet is megtanította anyácskám). Miért? Talán féltek/féltünk, hogy az iskola módszerivel diszlexiások lesznek? Hiszen az a gyerek, aki nem tud olvasni, az később tanulni sem nagyon tud.

Moderálásra küldöm 37. nobody13 2012.09.20. 06:19

Macs, én ezt tudom... Valami olyasmi, ami ebben a világban szintén nem kell...

Haresz... A mai világban (már vagy 10-15 éve) nem divat a korrepetálás. Tudod, mi dívik helyette? A tanár a fizetni tudó szülők esetekben kevésbé értelmes gyerekeit nem korrepetálja, hanem direkt célzottan készíti fel a soron következő dolgozatra. Lásd: "Fiacskám, ezek lesznek a kérdések, ezek pedig a válaszok." Személyesen ismerek ilyen tanárt, sajnos. Van is a családban mindenkinek autója, és a benzint is ki tudják fizetni hozzá. Ezért nem kell az egyetemista sem korrepetálni. Ma már a kemény munka nem menő, az a menő, hogy megveszik az eredményeket. Lásd: funkcionális analfabéták. Amikor én jártam suliba, addig nem léphetett tovább a diák, amíg meg nem tanult folyékonyan olvasni, és a matematikai alapműveleteket. Ha ehhez háromszor kellett kijárnia a második-harmadik osztályt, annyiszor buktatták meg. Máig fejből megy a szorzótábla. Én csinálnék egy villámtesztet bármelyik középiskolában,… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 36. SP 2012.09.19. 18:04

31. xene
Vitathatatlan, de mégis rossz.

Mivel a szeméttároló edények,
konténerek légmentesen, csótány és társai mentesen
nem zárhatóak le, ezért a jobbik rossz a szabadban tárolás. Gyakorlat is ezt igazolta.

A törvény
jelen esetben azt fejezi ki, hogy szerinte mi lenne a jó.

Közegészségügyileg
a mai korszerűtlen kukák egy panelházban tárolva,
talán, de nem biztos a szemétledobós házak kivételével, nem helyezhetők el megnyugtatóan higiénikusan.

Pancsolással, sem érhető el
a műtő szintű sterilitás, ami épületen belül feltétlen kívánatos lenne.

Ha kristálytiszta is a kuka,
az csak néhány perc, amíg az első adag fertőző tartalom nem érkezik meg bele.

Moderálásra küldöm 35. macs 2012.09.19. 13:15

33. haresz,
miből gondolod, hogy a mai gyerekek degeneráltak? Szerinted régen nem volt szükség korrepetálásokra?

Moderálásra küldöm 34. Tope2006 2012.09.19. 12:48

Aki más felett pálcát tör az nézzen mélyen magába. A város és az ország tehet erről, hogy családok vannak rákényszerítve erre a kukázásra. Másik kérdésem az ugye legális, hogy a környezetgazda a lakásonkénti 3000 ft/havi ürítés mellett még pénzt csinál a flakonokból? Tehát mint a város cége kvázi a város rá van szorulva erre a plusz keresetre? Akkor már inkább legyen a hajléktalané, kispénzűé aki dolgozik vele mint inkább menjen bűnözni:) Nem mellesleg a mai világban akinek jól megy úgy pazarol, hogy új holmikat is kidob mint hogy elajándékozza akkor nem kell csodálkozni inkább köszönni kellene azoknak akik saját részre hasznosítják pl. egy pulóvert és nem megy az új ruha a komposztba, vagy az újságok esetén nem vágunk ki több esőerdőt, hanem pl. egy óvodának adják több helyen ahol papírgyűjtés után a pici pénzből veszik az ovisok papírzsepi készletét. Sokan példát vehetnének a hulladék újbóli felhasználásáról, mert ezért pusztul a föld mivel sokan még hírből sem ismerik ezt a… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 33. haresz 2012.09.19. 12:38

nobody13 Én még nem találkoztam hajléktalan matematika tanárral. A mostani degeneráltaknak szükségük van korrepetálásra és ezt kihasználva elég szép summákat akasztanak le.

Moderálásra küldöm 32. macs 2012.09.19. 12:08

29. nobody13,
nem találom a szavakat, bocs! :´-(

Moderálásra küldöm 31. xene@freemail.hu 2012.09.19. 11:36

28. tucat 2012.09.18. 23:11
"Márpedig a szeméttároló edények közterületi kirámolása például köztisztasági szabálysértés (2012. évi Tv. 196. § (1) bek. a), b)), tessék a törvények szerint eljárni a szabálysértőkkel szemben! "

Nincs igazad...az általad idézett törvényben, illetve a szakaszában egyáltalán nincs szó arról, hogyha valaki a hulladékot elviszi, azaz kukázik, akkor szabálysértést követne el...csak akkor büntetendő, ha szemetel illetve ezeket beszennyezi...de bemásolom ide neked is, hogy lásd:

" 196. § (1) Aki

a) a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi,

b) a felügyelete alatt lévő állat által az a) pontban megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik,

szabálysértést követ el.

(2) Aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, szabálysértést követ… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 30. maci53 2012.09.19. 09:48

Amikor már Gyurcsányéknak sincs mit enni ,éhségelnek a Kossuth téren,tényleg nagy a baj,.


39 hozzászólás1234 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...