Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Kukoricából is lehet üzemanyag

A háromszáz forintos benzinárak sok autóst spórolásra késztetnek. A rohanó világban azonban a gépjármű nélkülözhetetlen. Az eddig háttérbe szorított megújuló energiaforrásokat a világ egyre fokozottabb figyelemmel kíséri. Hazánkban a támogatottság hiányában nehéz a feldolgozó üzemeket beindítani.
A megújuló energiaforrások közé tartozik a napenergia, a szélenergia, a különböző formában megjelenő biomassza, a geotermikus energia és a vízenergia. Az energiahordozók hasznosításához szükséges technológiák rendelkezésre állnak, de technikai fejlesztésük még mindig folyamatos.

– Magyarország 2010-ig vállalta, hogy az összes energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások jelenlegi 3,6 százalékos értékét megduplázza, illetve a villamosenergia-termelést tekintve a megújulókból 3,6 százalékot igyekszik elérni az említett időpontig a jelenlegi két százalékhoz képest – mondta Marton Attila, a Csongrád Megyei Természetvédelmi Egyesület (Csemete) környezeti tanácsadója.

A rekord nyersolajárak valószínűleg jelentősen megnövelik a pálmaolaj, a szójaolaj és az egyéb növényi olajok iránti keresletet biofűtőanyag előállítására. Az ásványi nyersolaj helyettesítése növényi olajokkal már jelenleg is gyors ütemű. A szakértő azonban úgy véli: Kelet-Európában gyerekcipőben jár a berendezések használata. A beruházások megvalósításához a hatóságokkal igen nagy harcot kell vívni.
– Míg tőlünk nyugatra kiválóan kidolgozott és jól támogatott rendszerek működnek, addig hazánkban az erők elaprózódnak – mondta a Csemete szakembere.

Az üzemanyagárak emelkedésének következményeként azonban az autósok világszerte kezdik felfedezni a bioüzemanyagokat, például a cukornádból vagy kukoricából előállított etanolt. Az etanolgyártás az Egyesült Államokban és Európában alkalmazott gabona és cukorrépa alapú technológiával 40 dollár feletti olajárnál kezd gazdaságossá válni. A kettős üzemű járművek egyaránt futhatnak etanollal, benzinnel vagy a kettő bármilyen keverékével. Az elmúlt években a legnagyobb termelő, Brazília cukornád termésének 45 százalékából üzemanyagot állítottak elő.

– Mivel Magyarország a megtermelt kukoricát nehezen tudja értékesíteni, felvetődött, hogy előtérbe kellene helyezni az ebből előállítható üzemanyagot. Ennek egy nagy akadálya van: a feldolgozó üzemek telepítése drágább, mint a hagyományos energia esetében. Persze, ha a környezetkímélő megoldások is legalább akkora támogatást élveznének, mint a hagyományosak, akkor versenyképesek lehetnének ezek a beruházások is – mondta Marton Attila.

Cs. G. L.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetek sorozata Szegeden a Dorozsmai úton

Szombaton délben Szegeden, a Dorozsmai úton négy közlekedési baleset is nehezítette az áthaladást. Tovább olvasom