Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Kulcsos gyerekek teadélutánja

Szeged - A nyári szünetben nem minden szülő tudja megoldani gyermeke felügyeletét. Ilyenkor sok gyerek lepi el a lakótelepi játszótereket. Legtöbben csak beszélgetnek és játszanak, de vannak, akik cigarettáznak, sőt isznak is.
Mivel a táborok létszáma véges, sajnos Szegeden is vannak olyan gyerekek, akik kénytelenek otthon tölteni szünidejüket. Legrosszabb a panelben lakó diákok helyzete, ők kénytelenek a házuk előtti játszótereken tengetni napjaikat.

A 13 éves Lajos szinte az egész napját az utcán tölti – persze ő ezt egyáltalán nem bánja. – Az Ortutay utcában bandázok a haverjaimmal. Vannak közöttünk kisebbek, mint én, és nagyobbak is, akik már tizenhat évesek – magyarázza Lali, aki csak enni szalad fel néha a lakásba.
A Weöres Sándor Általános Iskola melletti padon ottjártunkkor három gyerek ücsörgött. A 12 éves Benjámin egy kiscicát szorongatott a kezében, a 13 éves Renáta vele egyidős barátnőjével, Ágnessel beszélgetett, miközben Evelin (7) körülöttük görkorizott. A gyerekek nagyon barátságosak voltak, szívesen beszéltek arról, mivel töltik napjaikat.

Sok gyereknek csak az utca marad, ha vége az iskolaidőnek. Fotó: Segesvári Csaba
Sok gyereknek csak az utca marad, ha vége az iskolaidőnek. Fotó: Segesvári Csaba

Előfordul, hogy Evelin teadélutánt szervez kis barátnőinek. Pokrócot terítenek a fűbe, és beszélgetnek. Benjámin a többi fiúval rosszalkodik, legszívesebben a Zápor-tó környékén, vagy a ház cicáját ajnározza.
– Szeretünk a suli sportpályáján kosarazni. Vannak, akik a Szillériről vagy a Csillag térről is átjárnak. Estefelé már csak mi, nagyobbak maradhatunk lenn beszélgetni. Nem vagyunk hangosak, igyekszünk nem zavarni a lakókat – mondta Renáta, aki elmesélte, bár velük nincs probléma, a környéken más gyerekek is bandáznak, akik viszont – ahogyan ő fogalmazott – „rosszak". Cigarettáznak, isznak és piróznak, vagyis tüzeskednek. Hangosak, és még firkálnak is. Beszélgetésünk alatt három baseballsapkás, BMX-es fiú száguldott el a pad mellett. Szerettük volna őket is megkérdezni, kértük, hogy álljanak meg. Egyikük köpött egy nagyot, miközben elhaladtak mellettünk, de nem maradtak.

– Az a célunk, hogy a kallódó, tétlenül csellengő gyerekeket is becsábítsuk a foglalkozásainkra – ezt már Balogh Zsolt, az Ágota Alapítvány Sólyom utcai játszóházának vezetője mondta. A barakképületben kialakított játszóház 2000 óta üzemel Tarjánvárosban, a paneldzsungel közepén. Megtudtuk: a hét öt napján fogadják a gyerekeket a város egész területéről. Jelenleg azonban állami gondozottaknak szerveztek tábort, ezért a játszóházat csak augusztustól használhatják a környékbeliek.

Zsolt tinidiszkót és programokat szervez nekik, de pingpongozni és kézműveskedni is tudnak. – A tinik galerikbe tömörülnek az utcán, isznak, cigiznek, sőt vannak, akik drogoznak is. Odamegyünk hozzájuk az önkéntesekkel, és megszólítjuk őket. Ha eljönnek, és sikerül valamivel megfognom őket, akkor maradnak, és visszajárnak hozzám – mondta Zsolt. Hozzátette: sajnos vannak olyan fiatalok is, akik még a többieket is rosszra csábítják, inni adnak nekik, és cigarettával kínálják őket.

Olvasóink írták

 • 8. Taky 2008. július 26. 10:02
  „Ez nem minden esetben igaz, vannak olyanok akik télleg lenn vannak egész nap de azért nem általánosságba a fiatalságrol kellene beszélni hogy drogoznak meg isznak.”
 • 7. juhász lajos 2008. július 23. 14:44
  „Bocsánat de én ilyet nem modtam hogy csak enni járok fel a lakásba és ez most nem jött jól.”
 • 6. egyszeru polgar 2008. július 22. 21:32
  „Meg annyit tennek hozza, hogy akar lakokozossegek is letrehozhatnanak ilyen foglalkoztatokat, bevonva foiskolasokat. Lehetne akar nyari gyakorlat is hallgatok szamara az egyetemek es foiskolak talan segithetnenek ebben.”
 • 5. egyszeru polgar 2008. július 22. 21:29
  „Sokszor szobakerult mar az iskolaskoruak nyariszunet ideje alatti foglalkoztatasanak szuksegszerusege. Orvendetes az otlet, de feltetlenul boviteni kene terben es idoben az ugyet. A raforditando koltseg megterulne, hiszen sok fiatal nem kepes onmagat lekotni es bizony karokat okozhatnak, okoznak is. Ezenkivul hasznos es fejleszto foglalkozasokkal egyeb eredmenyeket is elerhet egy-egy ilyen foglalkoztato. A lenyeg, hogy csabito legyen a fiatalok szamara, kulonbozo jellegu csoportfoglalkozasokat kellene szervezni.
  Nem csak taborokban kell gondolkoznunk. A gyerekek "bejarok " is lehetnek, lenyegesen kevesebb koltseget igenyelne.”
 • 4. cat49 2008. július 22. 17:31
  „Igen, a táborok pénzbe kerülnek, mint ahogy az oktatás sem ingyenes. Valóban bővítésre szorul Szegeden a nyári napközis tábor kapacitása, valóban fordítani kellene rá a városvezetésnek! De mint tudjuk, a gyerekek csak akkor fontosak, ha választást kell nyerni.
  Egyébként én megkérdőjelezem a szülői magatartást is, mert a legtöbb esetben a deviánsok csatangolnak az utcán estefelé, vagy éppen egész nap. Nagyon jó, hogy az ÁGOTA létezik, s törődik velük. HOL VANNAK A SZÜLŐK? HOL A SZÜLŐI FELELŐSSÉG?”
 • 3. micsoda 2008. július 22. 14:07
  „Pontosítanék. Az ingyenes, vagy tényleg csak jelképes térítésű táborok létszáma véges. A többi tábort azért nem veszik igénybe (legalábbis a családok nagy része), mert egyszerűen csillagászati árakért elérhető. Nem ritka a heti 16-20 ezer forint/gyerek. Ez az egyik szülő egy havi fizetése havi szinten.”
 • 2. gézaL 2008. július 22. 14:05
  „A FELSÖTISZAPARTON IS SOK GYEREK VAN . CSAVAROGNAK .ISZNAK CIGIZNEK RANDALIROZNAK. A MOLNÁR UTCAI KISBOLTBOL VESZIK A CIGIT MEG A SZESZT AHOL SIMÁN KISZOLGÁLJÁK ÖKET MÉGHA NEM IS MULTAK EL18 ÉVESEK. JOBBAN ODA KÉNE FIGYELNI EZEKRE A KISBOLTOKRA ! MEG A GYEREKEKRE A RENDÖRÖKNEK.”
 • 1. dondongó 2008. július 22. 10:44
  „Mégiscsak jobban megérné az, ha az Önkormányzat nagyságrendekkel több forrást áldozna a kulcsos gyerekek nyári foglalkoztatására szociális munkások, pedagógusok, egyetemisták bevonásával - természetesen megfelelő javadalmazás mellett. Sok deviancia megelőzhető lenne így. nincs kiszolgáltatottabb az egyedül csellengő gyereknél.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Závada új regénye hetek óta a sikerlisták élén

Idegen testünk címmel a könyvhétre jelent meg Závada Pál legújabb, negyedik regénye. Erős és sűrű… Tovább olvasom