Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kulcsrakész Egyetem - felsőoktatási igényfelmérés

Szeged - A Nagy e-Könyv Programiroda egyedülálló felmérést indított el a hazai felsőoktatásban, melynek célja a papír alapú tankönyvekről az elektronikus könyvekre való áttérés lehetőségeinek feltérképezése.
A program honlapjáról elérhető kérdőívet a felsőoktatásban oktatók és hallgatók tölthetik ki, aminek keretében megadhatók a felhasználói igények, de véleményt lehet nyilvánítani a program modelljéről is. Amennyiben egy adott intézményben az igényfelmérés tömeges szándékot jelez, úgy a programiroda javasolni fogja az intézményi vezetőknek a Kulcsrakész Egyetem gyakorlatának megvalósítását.

A "kulcsok kulcsa" az a kisméretű, maximális jogvédelmet biztosító, de az elektronikus olvasógépek árához képest lényegesen olcsóbb USB eszköz, amely a művek felhasználási jogait részben kezeli.

A hallgatók és általában a könyvbarátok digitális könyvekkel való ellátása már régóta téma mind a könyvipar szereplői, mind a felsőoktatásban érintettek körében. Ám a folyamatokat nemcsak jogvédelmi problémák akadályozták eddig, hanem üzleti ellenérdekek és az uralkodó szemlélet is.

– Minden válságot a kibontakozás, az újjászületés követ – állítja Tápai Csaba, a programiroda vezetője, aki a program elindítója is egyben. A diplomája szerint fizikus, aki maga is volt már oktatói státuszban a Szegedi Tudományegyetemen, úgy vélekedik, nem szabad addig hagyni elmélyülni a válságot, amíg a szülők végképp beleroppannak továbbtanuló gyermekeik támogatásába, vagy míg egy nívós felsőoktatási tankönyvkiadó szélnek nem ereszti alkalmazottait.

A programon dolgozó stáb kedvenc mondása: Megvalósítjuk ma a jövőt. A programigazgató ehhez annyit fűzött: – Szívem mélyén még most is az SZTE oktatójának érzem magam, habár a számítástechnika eltérített eredeti oktató-kutató pályámról. Különös örömmel tölt el, hogy az egyetem új rektora, Szabó Gábor professzor által képviselt 3. Generációs Egyetem projekt – nevében és céljaiban is – jól összecseng 3. generációs 3D e-könyveinkkel. Úgy érzem, sokat tehetnék ezért az intézményért, az oktatókért és a hallgatókért és mindazokért, akik a haladást választják.

Az egykori kutató most azokat a partnereket keresi, akik valamiféle érdekszövetségre lépnének a felsőoktatási intézményekkel. Pénzintézetekkel, internetszolgáltatókkal tárgyal sikeresen, akiknek ügyfélpromóciós kereteik gyorsítanák, elősegítenék a technológia mielőbbi bevezetését - szíve szerint elsőként az SZTE Természettudományi és Informatikai Karán.

Olvasóink írták

 • 3. anatole 2010. október 19. 08:13
  „Való igaz amit közölt Tápai Csaba úr. Jómagam is a nagyekönyv alapjaira helyeztem műveim értékét és a technikai megmérettetést. Harminc művemet a legnagyobb biztonsággal mertem rábizni erre a csapatra. Több ország ismeri már a biztonságos e-könyv tárolását amit nem lehet feltőrni még a legnagyobb tudásuú programozónak sem. India, ausztrália, anglia, Franciaország, Németország, Spanyolország stb, mind ismeri Tápai Csaba úr megvalósitott e-könyvtár és kiadó cégét.
  Tisztelettel.
  Anatole Hongrois
  Auteur,schriftsteller
  Író-költő-operett szerző
  Hamburg-Lyon.”
 • 2. Horizont 2010. október 18. 22:50
  „Tökéletes!!! Gratulálok! Sok sikert és kitartást!”
 • 1. Rosmary53 2010. október 11. 20:51
  „De jó, épp itt Szegeden? Mennyivel egyszerűbb lenne a diákok élete, de az oktatóké is. Nagyszerű kezdeményezés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövid rendőrségi hírek Szegedről

Szeged - Körözött személyt és rongálót is fogtak a hétvégén a szegedi rendőrök. Tovább olvasom