Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Kulcsszavak: szakértelem és közéletiség

Közismert: Szegeden Botka László a baloldal, Oláh János a jobboldal polgármesterjelöltje. Akad azonban egy harmadik jelentkező, Dlusztus Imre (képünkön), aki független szervezet, a Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület képviseletében száll harcba a városvezetői posztért.
Fotó: Miskolczi Róbert
– Mi vesz rá egy világéletében író-újságíróként dolgozó, negyvenes évei közepén járó joviálisan is sportos polgárt arra, hogy politikusi pályára lépjen?

– Nem a politikába, hanem a közéletbe szeretnék bekapcsolódni – kezdte a beszélgetést Dlusztus Imre, a Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület szegedi polgármesterjelöltje. – És azért most, mert végletesen kettészakítottá vált a magyar társadalom. Nem lehet értelmesen beszélgetni, a szavak elvesztették jelentésüket. Író emberként ettől én szenvedek.

– És ezért minden politikai gyakorlat nélkül egyből Szeged polgármestere szeretne lenni. Mi történne, ha rögtön meg is nyerné a választásokat?

– Ez közszolgálati és nem nagypolitikai feladat, különben is, Botkáék az iskolapadból lettek politikusok, én viszont már vezettem néhány céget. Persze, a politizálást sem lehet megúszni, de egyáltalán nem mindegy, hogy valaki egy párt országos érdekeit szolgálja ki, vagy lokálpatriótaként dolgozik, akinek a programját a többség elfogadta.

– Párttámogatás nélkül miként jutna például hozzá a fejlődéshez elengedhetetlen országos és EU-s pénzekhez?

– Egyetlen koalíció sem teheti meg, hogy Szegedet ne támogassa. A városnak fejlődnie kell, nekem pedig világos, sikeres programom van.

– Sikeres?

– Abból indultunk ki, hogy én leszek a polgármester, nem? Akkor sikeres a programom is. De térjünk vissza az országos pénzekhez. A Nemzeti fejlesztési terv régióközpontként komoly szerepet szán Szegednek. Ez nem változhat meg. Különben pedig szegényes fantáziára vall, ha valaki csak központi forrásokban gondolkodik. Rengeteg a szabad, működő tőke a helyi magánszférában, sokan szívesen részt vennének egy működő, értelmes városi stratégia kialakításában.

– Olyan szépen eljátszadozunk azzal a gondolattal, hogy ön a polgármester. Van ennek realitása?
– Természetesen. Különben nem fogadtam volna el a felkérést.

– Ahhoz, hogy nyerjen, hozzávetőlegesen negyvenszázalékos eredményt kell elérnie. Kitől vesz el szavazatot? A jobb- vagy a baloldaltól?

– Mindkettőtől. A „Polgámester A-tól Z-ig" című programom végére odaírtam a telefonszámomat. A hívásokból kiderül, politikai hovatartozástól függetlenül támogatnak az emberek. A vállalásomat feladatként, és nem jobb- vagy baloldali álláspontként kezelik.

– Létezik ilyen Magyarországon, 2006-ban?

– Igen. Az én példám bizonyítja.

– A Fidesz jelöltje, Oláh János szerint ön a baloldalt erősíti. Ugyanennek a pártnak az előző szegedi polgármestere, Bartha László viszont azt írta: Dlusztus Imre a polgári oldal igazi jelöltje. Most akkor mi a helyzet? Jobb vagy bal?
– Hagyjuk már ezt a jobb vagy bal kérdést. A politikai megközelítés tönkreteszi az értelmes gondolkodást. Közismert, hogy nemzeti elkötelezettségű, szabadelvű, konzervatív ember vagyok. Azt hiszem, ezt hívják polgárnak. Azok próbálnak meg balra tolni, akik úgy gondolják, tőlük veszek el szavazatokat. Ennek ellenére, az én elképzeléseimhez Oláh János Tisza Lajos-terve sokkal közelebb áll, mint Botka László koncepciója, mert az tele van kampányelemmel.

– Máris alakul a koalíció.

– Szó sincs róla, csak méltányos vagyok. És nem politikus – hiszen ők nem ismerik a méltányosságot –, hanem lokálpatrióta. Oláh megközelítése a személyemmel kapcsolatosan nem helytálló, de a programja összefésülhető az enyémmel.

– Beszéljünk Szegedről! Az elmúlt két ciklus alatt a város szerintem rengeteget fejlődött. Ön nem így látja?
– Az elhibázott lehetőségek és a koncepció hiánya miatt vagyok elégedetlen. Lehívni kormányzati pénzeket, és nagy csinnadrattával átadni a beruházásokat, nem azonos a városi stratégiával. Márpedig ezt csinálta Bartha és Botka egyaránt. Előrébb kellene tartanunk! Nincs felmérve az erőforrás. Sem az anyagi, sem a szellemi. Két területen pedig azonnal komoly beruházássorozatnak kellene kezdődnie. A mezőgazdasági integrációra és a tudásalapú fejlesztésekre gondolok.

– Már elnézést, de a biopolisz lassan Szeged állandó kísérőszavává vált az utóbbi időben
.
– Botka mostani programfüzetében nem is szerepel a biopolisz. Bizonytalanok ezzel kapcsolatosan, csak annyi történt, hogy bedobták a szlogent a köztudatba. Ahová a biopoliszt tervezték, ott épül majd az újszegedi bevásárlóközpont. Ez miként fordulhat elő? De közlekedési koncepció sincs, a változtatásokat hatástanulmány elképzelése nélkül, ötletszerűen hajtották végre. Szükség lenne városrészi rendőrőrsökre, szabadidőparkokra, városgondnokságra, területfelelősökre. Szeged ugyanis koszos. Az önkormányzatnak kötelessége gondoskodnia arról, hogy tiszta, virágos, rendezett környezetben élhessünk. Makón ezt a szocialista polgármester, Buzás Péter megvalósítja, nálunk ennek nyoma sincs.

– És ezt ön és a pártja megoldaná?

– A Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület, miként a nevében is szerepel, nem párt, hanem egyesület. Visszatérve a kérdésre: jelentős a kapcsolatrendszerem, a tervek megvalósítása nem jelentene problémát. Persze koalíciós partnerekre, alpolgármesterekre szükség lenne, de abból lesz választék. Ha nyerek, másnap leülnénk a vetélytársaimmal, és elérném, hogy a 2007-es költségvetést egyhangú szavazással fogadnánk el. Miként teszi ezt évről évre óbudai polgármesterként Tarlós István, annak ellenére, hogy tizenkét évet kisebbségben politizált.

– Apropó, Budapest! Miként értékeli a fővárosban történteket?

– A vandalizmust elítélem, annak minden formájában. Ami az MTV-nél történt, egyértelműen bűncselekmény. De Gyurcsány minden megszólalását szellemi vandalizmusnak tartom.

– Tehát a miniszterelnök mondjon le?

– Igen. Polgári demokráciában így nem lehet viselkedni. Tudatosan megsértette a saját munkatársait és a magyar választópolgárt. Választási csalást követett el, és olyan morális válságba juttatta az országot, amelyre legutóbb az ötvenes években volt példa.

– Végigtüntették a hetet Szegeden is. Hol politikusokkal, hol nélkülük, sőt ön is felszólalt.

– A hazugság foglalkoztatja az embereket. Botka László vezető politikus, és aki részt vesz a szocialisták önkormányzati kampányában, az a saját hazugságát hozzáteszi Gyurcsányéhoz. A hurráoptimista jelentések hemzsegnek a valótlanságoktól. Példának okáért: a csatornaberuházás korántsem sikertörténet, sokkal inkább botrány.

– Botka László jól megkapta. Mi a helyzet Oláh Jánossal, hiszen az ő kérésére lesz kétrésztvevős a Délmagyarország és a Városi Televízió polgármester-jelölti vitaműsora. A fideszes politikus szerint ugyanis így két baloldali állna vele szemben.

– Oláh nem demokrata. Fél tőlem, mert erősebb a programom, ráadásul sokkal jobban kommunikálok nála. Botkának is okoznék néhány kellemetlen pillanatot, így ő hallgatólagosan belement ebbe a kiszorítósdiba. Oláh hozzáállása számomra elfogadhatatlan, ugyanakkor ez gyávaságának beismerése is. Pártja, a Fidesz pedig nem volt elég kemény ellenzéki párt az elmúlt négy évben. Nem szembesítette a szakszerűtlen, pénzt herdáló koalíciót a rengeteg hibájával. A Fidesz miatt nincs a városnak ingatlangazdálkodási, energiafelhasználási és közlekedési koncepciója. Huszonhétezer családot szolgáltattak ki a gáz árának, holott már rég termálvízzel kellene fűteni a lakótelepeken, miként azt Vásárhelyen és Makón teszik.

– Határozott szavak, határozott kritika. Fentiek tükrében milyen választási eredménnyel lenne elégedett jövő vasárnap?

– A kulcsszó a szakértelem. Akkor lennék elégedett, ha elmondhatnám: szakértő frakciót hoztunk létre, és én polgármesterként szakértő kollégákkal dolgozom együtt.


Névjegy

A szegedi születésű (1960) Dlusztus Imre Táncsics-díjas újságíró. Szülővárosának egyetemén magyar–történelem szakos tanári diplomát szerzett 1984-ben, a következő két esztendőben az újságíró-szövetség iskolájában képezte magát. Egyetemi éveiben a Szegedi Egyetem című lapnak dolgozik, ott gyakornok, majd munkatárs, végül megbízott szerkesztő. 1987-ben a Délmagyarország munkatársa lesz, két év múlva főszerkesztő-helyettes, majd 1990-től 2000-ig a lap főszerkesztője, illetve a Délmagyarország Kft. ügyvezető igazgatója. 2001 óta a Szegedi Egyetem főszerkesztője. 2002–2003-ban a Hír Tv főszerkesztője volt. 18 éves korától publikál verseket Vecsernyés Imre néven, mostanáig összesen 27 könyve jelent meg. Hobbija a labdarúgás, jelenleg a Tisza Volán–Szeviép futballcsapatának elnöke. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havi kétszázezer fixszel

Sok vagy kevés a 200 ezer forint feletti politikusi fizetés az önkormányzatoknál? A kisebb… Tovább olvasom